Team Mijnzzp

Zakelijk internet

Je hebt als zelfstandig ondernemer bij het afsluiten van internet de keuze tussen een particulier of zakelijke internetabonnement. Heb je als zzp'er een bedrijfsruimte tot je beschikking dan ligt het voor de hand om een zakelijk internetabonnement af te sluiten. De kosten hiervan zijn aftrekbaar en de btw is bij de btw-aangifte in mindering te brengen. Werk je thuis als zzp-er dan is het de vraag of je het beste wel of niet kiest voor zakelijk internet.

Voordelen zakelijk internet zzp thuis

Er zijn wel een aantal voordelen verbonden als je als zzp'er thuis je bedrijf hebt en voor zakelijk internet kiest. Een groot voordeel is dat je mag rekenen op een betere service. De providers hebben voor zakelijke abonnementen, zoals zakelijk internet een aparte afdeling beschikbaar. Dit betekent dat je bij eventuele problemen sneller geholpen wordt. De klantenservice staat zelfs vaak 24/7 voor je klaar. Bovendien zijn er andere voordelen aan verbonden, zoals de mogelijkheid om vaste IP-adressen als extra dienst af te nemen. Zo is er eveneens een optie om een Service Level Agreement overeen te komen. Wil je zakelijk internet afsluiten dan is het aan te raden om verschillende providers te vergelijken.

Nadelen zakelijk internet zzp thuis

Een nadeel van zakelijk internet voor zelfstandig ondernemers die vanuit huis werken, is dat het abonnement duurder is in vergelijking met de prijs van particulier internet. Heb je thuis een internetabonnement dan zijn de kosten daarvan bovendien niet zomaar aftrekbaar. Ook niet als het een zakelijk abonnement betreft. Je maakt namelijk ook privégebruik van de internetverbinding. De kosten voor een zakelijk internetabonnement zijn dan ook alleen aftrekbaar als deze in het zakelijk belang van je onderneming gemaakt zijn. Bovendien moet je dan rekening houden met het privédeel. Heb je een gecombineerd abonnement met televisie, internet en bellen, dan moet je hierin ook een verdeling maken. Het geld dat je betaalt voor televisie betreffen privé-uitgaven en is dus niet zakelijk aftrekbaar. Het is en blijft echter een grijs gebied of je als je thuiswerkt wel of niet de kosten voor internet als zakelijke kosten mag opvoeren.

Mijnzzp.nl