Team Mijnzzp

Werkruimte thuis

Er zijn een groot aantal zzp'ers die vanuit huis of bij de eigen woning de bedrijfsactiviteiten verrichten. Dat waren er het afgelopen jaar alleen al rond de 800.000. Het is voor allerlei soorten bedrijfsactiviteiten een ideale manier om vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Het biedt bovendien vele voordelen, zoals direct aan het werk kunnen zonder reistijd. Zo hoef je ook maandelijks geen hoge huur af te rekenen voor bedrijfsruimte. Het is wel belangrijk om bij het starten als zzp vanuit huis met een aantal aandachtspunten rekening te houden.

Inhoudsopgave
Bestemmingsplan checken
Eigen werkruimte

Bestemmingsplan checken

De kans bestaat dat er regels van toepassing zijn over het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten vanuit eigen huis. Als je thuiswerkt achter de computer en je werkruimte een kantoorfunctie heeft, is dat geen enkele probleem. Het wordt anders als je aan huis als zzp met je werkzaamheden overlast veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je ineens in je tuin een ruimte hebt staan waar je de hele dag bedrijfsmatig timmerwerkzaamheden verricht of een sloperij begint.

Eigen werkruimte

Er zijn beginnende ondernemers die aan de keukentafel een eigen bedrijf starten als zzp'er. Toch is het verstandig om vanaf het begin al voor een eigen werkruimte in huis te zorgen. Heb je een kamer over in huis dan maak je daar een kantoor van en anders is er wellicht een optie om de zolderruimte tot je eigen werkruimte te maken. Begin je toch aan de keukentafel dan is het aan te raden om over te stappen naar een eigen ruimte in huis. Vooral als je bijvoorbeeld de hele dag op je laptop werkt.

Blijf je aan de keukentafel werken dan heb je niet de beste werkhouding en is de kans op het ontstaan van lichamelijke klachten groot. Als er in huis geen ruimte is om een werkruimte te maken dan is er wellicht een mogelijkheid om deze in de tuin te realiseren. Houd verder ook rekening met de verzekering, want als er in huis een onderscheid is tussen zakelijk en privé dan kan het zijn dat bedrijfsmiddelen niet zijn verzekerd via je privéverzekering. Controleer daarom of er een zakelijke verzekering nodig is.

Ondernemer aan de boekhoudingControleer als ondernemer goed wat je wel en niet mag doen vanuit huis. Er zijn redelijk veel ondernemers die vroeg of laat problemen krijgen met de gemeente.

In veel gevallen gaat het om bedrijfsactiviteiten die niet zomaar toegestaan zijn.

Lees ook ons artikel: Tip: houd goed je opstartkosten als zzp-er bij!

Mijnzzp.nl