Team Mijnzzp

BTW betalen

Heb je als zzp'er te maken met zakelijke kosten en krijg je een rekening met btw van een leverancier of andere ondernemer? Houd er dan rekening mee dat deze btw als voorbelasting in mindering is te brengen op de te betalen btw. Er geldt wel een voorwaarde en dat is dat de goederen of diensten die zijn afgenomen voor je bedrijf zijn bedoeld. Daarnaast zijn er een aantal kosten die niet als voorbelasting aftrekbaar zijn van de te betalen btw. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan is het doen van btw-aangifte veel eenvoudiger.

Inhoudsopgave
Deze kosten zijn niet als voorbelasting aftrekbaar
Btw relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen
Uitgaven voor gemengd gebruik

Deze kosten zijn niet als voorbelasting aftrekbaar

Als je als zzp'er gaat lunchen of dineren in een horecagelegenheid dan geldt dat de btw op deze kosten niet volledig aftrekbaar is. Dat geldt eveneens voor diensten en goederen die je voor je bedrijf gebruikt om vrijgestelde prestaties te verrichten. Ben je van plan om een relatiegeschenk cadeau te geven aan een zakelijke relatie of aan een klant? De btw-kosten zijn dan ook niet altijd aftrekbaar. Zo is er ook nog een regel dat uitgaven ter vermeerdering van het aanzien evenmin in aanmerking komen om als voorbelasting van de btw af te trekken.

Btw relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen

De stelregel voor de btw op kosten voor relatiegeschenken net als voor personeelsvoorzieningen en giften is dat er een drempelbedrag geldt. De btw is namelijk alleen als voorbelasting aftrekbaar als de kosten per persoon niet boven 227 euro exclusief btw uitkomen. Let altijd ook op de uitzonderingen die de Belastingdienst stelt, want er geld geen beperking van aftrek voor bepaalde personeelsvoorzieningen.

Uitgaven voor gemengd gebruik

Het komt regelmatig voor dat je als zzp'er uitgaven doet die je gemengd gebruikt. Dat betekent dat je de goederen niet alleen voor je bedrijf gebruikt, maar er eveneens privé gebruik van maakt. Er is wat dat betreft door de Belastingdienst een lijst samengesteld van kosten die niet alleen een zakelijk karakter, maar ook een privé karakter hebben. Daar is een beperking van de aftrek op van toepassing, waarbij er 90% van de kosten op de winst in mindering is te brengen. Het is niet zo dat deze regeling ook de btw raakt, want deze is ook bij gemengde kosten helemaal als voorbelasting aftrekbaar.

Lees ook ons artikel: Wat is omzetbelasting?

Mijnzzp.nl