Team Mijnzzp

Onderneemster

Bij het opstellen van facturen krijg je te maken met het in rekening brengen van btw. De btw-percentages variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je hoeft niet zelf aan de slag met een rekenmachine om de btw te berekenen. Er is namelijk een handige btw-calculator beschikbaar die het voor je uitrekent. Deze calculator werkt snel en makkelijk om bedragen inclusief en exclusief btw te berekenen. Bovendien voorkom je daarmee rekenfoutjes en is de btw correct berekend voor het doen van de btw-aangifte. Het belangrijkste bij de btw berekenen is altijd dat je het juiste btw-tarief toepast.

Wat is btw

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die je over je omzet betaalt. Je berekent btw over de goederen en diensten die je levert. Dat kan een btw-percentage zijn van 9% of 21%. Het tarief van 21% is het meest gangbare tarief. Er geldt voor een aantal diensten en producten een verlaagd tarief van 9% (dat was voorheen 6%).

Ben je bijvoorbeeld een zzp schilder en verf je kozijnen van een woning? Dan is het afhankelijk van de vraag hoe oud de woning is of je 9% of 21% btw hanteert. Je rekent voor woningen tot 2 jaar oud 21% en voor oudere woningen 9% btw. Heb je een winkel en verkoop je goederen als boeken of voedingsmiddelen dan geldt het tarief van 9%.

Overigens is er ook nog een btw-tarief van 0%, bijvoorbeeld als je met het buitenland zakendoet. Je bent als ondernemer verplicht om periodiek btw-aangifte te doen. Behalve als je van de kleineondernemersregeling (KOR) gebruikmaakt. In dat geval is er sprake van vrijstelling van de btw.

Btw uitrekenen

Btw uitrekenen is heel simpel als je de btw-calculator gebruikt. Je hoeft alleen maar rekening te houden met het btw-percentage. De tool maakt het gemakkelijk om snel bedragen exclusief en inclusief btw te berekenen. Dat is handig om een offerte op te stellen of om een factuur te maken. Ben je bijvoorbeeld zzp stukadoor en wil je de btw van een klus berekenen? Kijk dan naar het volgende voorbeeld.

Stukadoren woning binnenkant (huis ouder dan 2 jaar)

  • Prijs exclusief btw: 1.000 euro
  • Btw: 9% = 90 euro

Totaalprijs op factuur inclusief btw: 1.090 euro.

Je vermeldt op de factuur zowel de prijs exclusief btw als de btw en de totaalprijs inclusief btw.

Vul het bedrag exclusief btw maar eens in op de calculator en selecteer het btw-tarief dat van toepassing is.

Gaat het om dezelfde klus en prijs, maar is het huis jonger dan 2 jaar oud? In dat geval gebruik je het btw-tarief van 21%.

Formule inclusief of exclusief btw

De btw uitrekenen met onze btw-calculator biedt de mogelijkheid om een bedrag inclusief of exclusief btw te berekenen. Als je totaalprijs bijvoorbeeld 1.000 euro is inclusief btw dan is het lastig om dat met de rekenmachine uit te rekenen. De btw-calculator voorziet erin dat je het bedrag van 1.000 euro in de tool invult en daarbij inclusief btw selecteert. Je krijgt dan bij een tarief van 9% bij het voornoemde stukadoors voorbeeld een andere uitkomst.

  • Totaalprijs 1.000 euro inclusief btw
  • 9% btw: 82,57 euro

Prijs exclusief btw: 917,43 euro

Btw berekenen voor btw-aangifte

De calculator is ideaal om te gebruiken om de btw te berekenen voor offertes en facturen. Daarnaast zorgt het bijhouden van de btw ervoor dat de btw-aangifte gemakkelijk is uit te voeren. Daarbij is het natuurlijk ook van belang om de betaalde btw in acht te nemen. Bijvoorbeeld als je zelf goederen voor je bedrijf hebt gekocht en btw hebt betaald. Dat bedrag is dan aftrekbaar als voorbelasting. Het is nog gemakkelijker om de aangifte te doen als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Je krijgt dan eenvoudig inzicht in de te betalen btw en in het bedrag aan voorbelasting.

Zie ook onze Btw-calaculator

Mijnzzp.nl