Team Mijnzzp

Onderneemster

Bij het opstellen van facturen krijg je te maken met het in rekening brengen van btw. De btw-percentages variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je hoeft niet zelf aan de slag met een rekenmachine om de btw te berekenen. Er is namelijk een handige btw-calculator beschikbaar die het voor je uitrekent. Deze calculator werkt snel en makkelijk om bedragen inclusief en exclusief btw te berekenen. Bovendien voorkom je daarmee rekenfoutjes en is de btw correct berekend voor het doen van de btw-aangifte. Het belangrijkste bij de btw berekenen is altijd dat je het juiste btw-tarief toepast. De btw berekenen formule is gratis te gebruiken en de btw terugrekenen is mogelijk. In de meeste gevallen gaat het om het hoge btw-tarief van 21 procent. Zie onze handige btw berekenen calculator.

Btw berekenen

Btw berekenenAls ondernemer kun je met verschillende btw-tarieven te maken hebben op goederen of diensten. Het is daarom belangrijk om goed te controleren wel btw-tarief je mag toepassen op goederen of diensten. In sommige gevallen kan er sprake zijn van vrijstelling van de omzetbelasting. In dit artikel proberen wij verder de meest gestelde vragen over de btw te beantwoorden. Btw is overigens de afkorting voor belasting toegevoegde waarde.

Wat is btw

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die je over je omzet betaalt. Je berekent btw over de goederen en diensten die je levert. Dat kan een btw-percentage zijn van 9% of 21%. Het tarief van 21% is het meest gangbare tarief. Er geldt voor een aantal diensten en producten een verlaagd tarief van 9% (dat was voorheen 6%).

Btw calculatorBen je bijvoorbeeld een zzp schilder en verf je kozijnen van een woning? Dan is het afhankelijk van de vraag hoe oud de woning is of je 9% of 21% btw hanteert. Je rekent voor woningen tot 2 jaar oud 21% en voor oudere woningen 9% btw. Heb je een winkel en verkoop je goederen als boeken of voedingsmiddelen dan geldt het tarief van 9%.

Overigens is er ook nog een btw-tarief van 0%, bijvoorbeeld als je met het buitenland zakendoet. Je bent als ondernemer verplicht om periodiek btw-aangifte te doen. Behalve als je van de kleineondernemersregeling (KOR) gebruikmaakt. In dat geval is er sprake van vrijstelling van de btw.

Btw berekenen formule

FinancieelDe btw berekenen is heel simpel als je onze gratis btw-calculator gebruikt. Je hoeft alleen maar rekening te houden met het btw-percentage. De btw-calculator maakt het gemakkelijk om snel bedragen exclusief en inclusief btw te berekenen. Dat is handig om een offerte op te stellen of om een factuur te maken. Ben je bijvoorbeeld zzp stukadoor en wil je de btw van een klus berekenen? Kijk dan naar het volgende voorbeeld.

Stukadoren woning binnenkant (huis ouder dan 2 jaar)

  • Prijs exclusief btw: 1.000 euro
  • Btw: 9% = 90 euro

Totaalprijs op factuur: bedrag inclusief btw: 1.090 euro.

  • Je vermeldt op de factuur zowel de prijs exclusief btw als de btw en de totaalprijs inclusief btw.
  • Vul het bedrag exclusief btw maar eens in op de btw-calculator en selecteer het btw-tarief dat van toepassing is.
  • Gaat het om dezelfde klus en prijs, maar is het huis jonger dan 2 jaar oud? In dat geval gebruik je het btw-tarief van 21%. Voor de meeste particulieren is alleen het bedrag inclusief btw interessant, omdat particulieren verder niks kunnen met de betaalde btw.

Btw berekenen formule inclusief of exclusief btw

De btw berekenen met onze btw-calculator biedt de mogelijkheid om een bedrag inclusief of exclusief btw te berekenen. Als je totaalprijs bijvoorbeeld 1.000 euro is inclusief btw dan is het lastig om dat met de rekenmachine uit te rekenen. De btw-calculator voorziet erin dat je het bedrag van 1.000 euro in de tool invult en daarbij inclusief btw selecteert. Je krijgt dan bij een tarief van 9% bij het voornoemde stukadoors voorbeeld een andere uitkomst.

  • Totaalprijs 1.000 euro inclusief btw
  • 9% btw: 82,57 euro

Prijs exclusief btw: 917,43 euro

Btw berekenen voor btw-aangifte

  • Boekhouding online doenDe btw-calculator is ideaal om te gebruiken om de btw te berekenen voor offertes en facturen. Daarnaast zorgt het bijhouden van de btw ervoor dat de btw-aangifte gemakkelijk is uit te voeren. Daarbij is het natuurlijk ook van belang om de betaalde btw in acht te nemen. Bijvoorbeeld als je zelf goederen voor je bedrijf hebt gekocht en btw hebt betaald. Dat bedrag is dan aftrekbaar als voorbelasting. Het is nog gemakkelijker om de btw-aangifte te doen als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Je krijgt dan eenvoudig inzicht in de te betalen btw en in het bedrag aan voorbelasting. De btw terugrekenen is ook mogelijk met de btw-calculator. Boven aan de pagina hebben wij de btw-calculator opgenomen.

Btw berekenen formule btw terugrekenen tool

Als ondernemer komt het regelmatig voor dat je met verschillende btw-tarieven te maken krijgt. Het totaalbedrag inclusief is natuurlijk afhankelijk van het toegepaste btw-tarief. Het is raadzaam om het btw-tarief te controleren als je niet zeker bent van het btw-tarief. Ook kan het nuttig zijn om een totaalbedrag inclusief btw te controleren. In dat geval moet je een totaalbedrag exclusief btw berekenen.

Mappen met facturenMet onze btw tool kun je ook een bedrag exclusief btw berekenen. Het is belangrijk om geen fouten te maken met het btw berekenen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Ook is het echt belangrijk om de toegepaste btw-tarieven te controleren. Er worden beste vaak vergissingen gemaakt met het toegepaste btw-percentage, Het lage btw-tarief is bijvoorbeeld alleen in bepaalde situaties van toetsing. De meeste ondernemers hebben alleen te maken met het hoge btw-tarief.

Btw berekenen

Mijnzzp.nl