Team Mijnzzp

Omzetbelasting betalen

Omzetbelasting, ook wel btw genoemd, is een belasting die geheven wordt over de omzet van ondernemingen. De overheid bepaalt hoe hoog deze belasting is, en hoe je deze moet afdragen of kunt terugvragen. De afkorting btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Binnen Nederland is het gangbare tarief 21 procent. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, wordt de omzetbelasting automatisch berekend. In dit artikel lees je alles over omzetbelasting: wat het is, waarvoor je het betaalt, en hoe je het terugkrijgt.

Aangifte doen van de omzetbelasting

Ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal hun aangifte omzetbelasting te doen. Grote ondernemers kunnen zelfs verplicht zijn om iedere maand aangifte te doen. Door middel van de boekhouding bepaal je hoeveel omzetbelasting je verschuldigd bent, of juist terugkrijgt. Dit doe je door de ontvangen btw van je klanten af te trekken van de btw die je aan je leveranciers hebt betaald. Het verschil is wat je dus netto moet betalen, of juist ontvangt. Het is erg belangrijk om geen fouten te maken met de omzetbelasting of dat je vergeet om aangifte te doen.

Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, dan kan je de aangifte omzetbelasting direct indienen bij de Belastingdienst. Wanneer je btw moet betalen, dan doe je dit door het bedrag over te maken naar de belastingdienst. Dit kan via internetbankieren en tegenwoordig ook via iDEAL. Het is (bijna) niet mogelijk om uitstel voor de btw te krijgen.

Bewaarplicht boekhouding

Als ondernemer ben je verplicht om alle facturen te bewaren. Dit geldt zowel voor facturen die je in rekening brengt, als facturen die je ontvangt van je leveranciers. Je moet deze facturen minimaal zeven jaar bewaren. Dit is om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst altijd de boekhouding kan controleren. Een andere benaming voor de boekhouding is de financiële administratie.

Tarief van de omzetbelasting

In Nederland geldt een gangbaar tarief van 21 procent omzetbelasting. Dit is het standaardtarief binnen Nederland. Er zijn echter ook producten of diensten waarvoor een lager tarief geldt, of zelfs helemaal geen btw. Binnen bepaalde branches kan er ook sprake zijn van btw-vrijstelling. Daarnaast kunnen kleine ondernemers gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). In dat geval hoef je geen aangifte omzetbelasting te doen. Dit moet je wel eerst aanvragen bij de Belastingdienst. Je kan dus niet zelf bepalen of je wel of geen omzetaangifte gaat doen.

De verschillende btw-tarieven zijn:

  • 21 procent;
  • 9 procent;
  • 0 procent.

Zelf de omzetbelasting berekenen

Het berekenen van de omzetbelasting kan eenvoudig met onze btw-calculator. Het is wel raadzaam om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Zo hoef je niet elke keer opnieuw de btw-calculator te gebruiken, en voorkom je btw fouten. Het programma berekent de btw automatisch voor je. Zo weet je op ieder moment wat je moet afdragen of terugkrijgt van de Belastingdienst.

Over welke kosten kun je de btw terugvragen?

Het aftrekken van btw als voorbelasting is aan strikte regels gebonden. Het moet om zakelijke kosten gaan, die je hebt gemaakt voor de uitvoering van je werk. Daarnaast kan het voorkomen dat je te maken hebt met gemengde kosten. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een mobiele telefoon die je zakelijk en privé gebruikt. In dat geval mag je de btw niet volledig aftrekken, maar moet je een percentage berekenen (het werkelijke gebruik).

Is eten en drinken aftrekbaar?

Wanneer je een zakenlunch of diner organiseert, dan mag je de kosten deels aftrekken. In de meeste gevallen is het niet toegestaan om de btw af te trekken. Het is belangrijk om duidelijk te registreren met wie je precies gegeten hebt. De kosten van een zakenlunch mag je deels opvoeren als bedrijfsmatige kosten.

Wanneer btw aftrekken eten en drinken:

  • Eten in een horecagelegenheid: de btw is niet aftrekbaar;
  • Je laat een cateringbedrijf komen: de btw is niet aftrekbaar;
  • Je koop zelf eten in een supermarkt: de btw is aftrekbaar:
  • Je geeft een workshop of cursus: volledige aftrekbaar inclusief de btw.

Teruggaaf omzetbelasting oninbare vordering

Alle zzp'ers krijgen vroeg of laat een keer te maken met een oninbare vordering. Dit is erg vervelend, want je hebt de btw wel opgegeven en voldaan. De vordering is volgens de Belastingdienst als oninbaar te zien, uiterlijk een jaar nadat de uiterste datum van betaling is verstreken. In dat geval heb je recht op teruggaaf van de afgedragen btw. Lees ons artikel: oninbare vordering en btw.

Omzetbelasting eenvoudig bijhouden

Het is raadzaam om gebruik te maken van een professioneel boekhoudprogramma. Zo ben je verzekerd van een fiscaal correcte boekhouding, en hoef je je geen zorgen te maken over het berekenen van de omzetbelasting. De meeste programma's zijn eenvoudig in gebruik, en bieden een uitgebreide helpdesk. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste btw-aangifte, en hoef je nooit te veel of te weinig omzetbelasting te betalen. Zie voor een goed boekhoudpakket ook onze vergelijkingspagina.

RekeningenHet is belangrijk om als ondernemer geen fouten te maken met de omzetbelasting.

Maak gebruik van een boekhoudprogramma om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

Lees ook ons artikel: Hoe ga je boekhoudkundig om met belastingen?

Mijnzzp.nl