Team Mijnzzp

Kwartaalaangifte btw

Doe je de btw-aangifte zelf dan ben je vast de term voorbelasting al wel tegengekomen. Voorbelasting heeft betrekking op de btw die voor aftrek in aanmerking komt bij het doen van de aangifte omzetbelasting. Bij de meeste zakelijke uitgaven geldt dat je de betaalde btw mag opvoeren als voorbelasting, zoals bij het inkopen van goederen of materialen. Overigens zijn er wel een aantal uitzonderingen op de aftrek van voorbelasting, zoals bij de toepassing van de kleineondernemersregeling.

Inhoudsopgave
Regels voor btw aftrekken
Btw aftrekken bij auto voor zakelijk en privé gebruik
Btw-aangifte doen

Regels voor btw aftrekken

Er zijn een aantal regels van toepassing op het aftrekken van btw. Indien je als ondernemer zelf geen btw berekent dan mag je de voorbelasting van inkopen die daarop betrekking hebben niet in mindering brengen. Een andere regel heeft betrekking op een factuur waar de btw niet duidelijk op staat vermeld.

In dat geval is het namelijk evenmin mogelijk om voorbelasting op te geven bij de btw-aangifte. Doe je aankopen voor je privésituatie dan geldt dat het niet is toegestaan om de btw af te trekken. Ook de btw van eten en drinken in een horecagelegenheid is niet aftrekbaar. Er zijn wel andere regels van toepassing als je eten aanschaft voor op kantoor.

Btw aftrekken bij auto voor zakelijk en privé gebruik

Als je als ondernemer een auto aanschaft die je zowel zakelijk als privé gaat gebruiken dan maak je eerst een keuze voor toevoeging aan het bedrijfsvermogen of privévermogen. Deze keuze bepaalt namelijk het recht op het aftrekken van btw. Bij de toevoeging aan het bedrijfsvermogen geldt dat de btw aftrekbaar is.

Het gaat dan om de btw over de aankoop, maar ook over het onderhoud, maar wel alleen als de auto voor belaste omzet is gebruikt. Bij het toevoegen van de auto aan het privévermogen en medegebruik voor zakelijke doeleinden dan zijn de btw betreffende het onderhoud voor dat doel aftrekbaar. Dat geldt eveneens voor de btw over het gebruik.

Btw-aangifte doen

Btw aftrekken is heel simpel als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. In dat geval staat het bedrag van de voorbelasting namelijk al klaar in het programma. Deze informatie is rechtstreeks te gebruiken bij het doen van de btw-aangifte.

Lees ook ons artikel: Is uitstel van btw mogelijk?

Mijnzzp.nl