Team Mijnzzp

Ondernemer met problemen

In uitzonderlijke situaties kan de Belastingdienst toestaan dat je de btw-betaling uitstelt. Dit is alleen mogelijk door het schriftelijk of telefonisch aanvragen van tijdelijke uitstel. Tijdelijke uitstel is alleen mogelijk voor een periode van maximaal vier maanden. Alleen onder strikte voorwaarden en in bijzondere situaties kom je in aanmerking voor uitstel van de btw-verplichting. Het is dus niet mogelijk om zomaar uitstel van de btw-betaling aan te vragen. In alle gevallen moet het gaan om aantoonbare tijdelijke betalingsproblemen en andere aanvullende voorwaarden.

Btw-aangifte en uitstel btw-betaling

De meeste ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal hun btw-aangifte te doen. Tijdens het invullen van de aangifte, wordt ook bepaald hoeveel btw je moet afdragen of ontvangt. Als je problemen hebt met het tijdig afdragen van de btw, dan kan je een aanvraag doen voor tijdelijke uitstel. Dit kan alleen na het indienen van de btw-aangifte en wanneer je de aanslag al hebt ontvangen. De regeling heeft dus geen betrekking op het vergeten van de btw-aangifte. Een andere benaming voor de btw is ook wel de omzetbelasting.

De Belastingdienst verleent alleen btw uitstel als:

  • Je de btw-aangifte tijdig hebt gedaan;
  • Je de btw-aanslag hebt ontvangen;
  • Je nooit eerder uitstel van betaling hebt aangevraagd;
  • Er moet sprake zijn van een uitzonderlijke situatie;
  • Het verschuldigde bedrag niet meer is dan € 20.000,-;
  • Wanneer er geen dwangbevelen openstaan op jouw bedrijf.

Uitstel van btw-betaling is te kort

Wanneer uitstel van btw-betaling voor vier maanden niet voldoende is, kun je een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst. Deze betalingsregeling is alleen mogelijk voor een periode van maximaal 12 maanden. Overigens is het wel belangrijk dat de Belastingdienst het verzoek eerst accepteert. Er mogen bijvoorbeeld geen andere aanslagen of boetes openstaan. Daarnaast kan de Belastingdienst extra zekerheden verlangen.

Voorkom btw-problemen

Als ondernemer is het erg belangrijk dat je de btw-aangifte tijdig doet. Wanneer je in gebreke blijft, riskeer je hoge boetes. Het is dan ook verstandig om vooraf een buffer aan te houden, zodat je in noodgevallen gebruik kunt maken van deze buffer. Op die manier voorkom je dat je in de problemen komt met de btw en kan je onderneming gewoon door blijven draaien.

Ook is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma houdt namelijk alle inkomsten- en uitgaven bij, waardoor je makkelijk inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf. Op die manier weet je precies wanneer er geld binnenkomt en wanneer de btw-betalingen moeten worden gedaan.

Betalingsproblemen btw

Mocht je toch te maken krijgen met betalingsproblemen, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belastingdienst. Op die manier voorkom je dat je in de problemen komt en kun je uitstel aanvragen of een betalingsregeling treffen. Wanneer je vooraf contact opneemt, is de kans groter dat je een regeling krijgt. Wacht daarom niet te lang met het aanvragen van uitstel of een betalingsregeling.

Ondernemer aan de boekhoudingHet krijgen van uitstel voor de btw is bijna niet mogelijk als ondernemer.

Het is dus belangrijk om voldoende buffer op te bouwen om btw-problemen te voorkomen. Tip: maak gebruik van een aparte bankrekening voor de btw.

Lees ook ons artikel: Hoe werkt de kleineondernemersregeling (KOR)?

Mijnzzp.nl