Team Mijnzzp

Cashflow

Het is als ondernemer die inzet op groei van het bedrijf belangrijk om genoeg kapitaal tot de beschikking te hebben. Er ontstaan echter vaak problemen als gevolg van betalingsachterstand en slecht beheer van de cashflow. Het komt regelmatig voor dat er bedrijven failliet gaan, omdat het slecht gesteld is met de bedrijfsliquiditeit. Als je als zzp'er de cashflow onder controle hebt, voorkom je daarmee vervelende financiële situaties en zijn er meer mogelijkheden om te investeren en te groeien.

Voer een strak debiteurenbeheer

Om controle te houden over de cashflow is het van belang dat betalingen van openstaande facturen snel binnenkomen. Maak daarom goede afspraken met debiteuren over de betalingstermijn. Indien het om grote projecten gaat, is het ook mogelijk om een deel vooruit te laten betalen. Een snelle betaling zorgt voor een positieve cashflow. Het is ook mogelijk om voor een hele snelle betaling binnen tien dagen bijvoorbeeld een kleine korting te bieden. Het is daarbij van belang om de boekhouding goed op orde te hebben. Dat kan door boekhoudsoftware te gebruiken of door de administratie en debiteurenbeheer uit te besteden.

Spreid je betalingen zorgvuldig

Als je als ondernemer zelf met te betalen facturen te maken krijgt, hoef je deze niet allemaal op dezelfde dag tegelijk te betalen. Ook voor te betalen facturen geldt dat er sprake is van een betalingstermijn. Sorteer daarom de facturen door rekening te houden met de betalingstermijn. Op deze manier zorg je ervoor dat de uitstroom van de kas verspreid over de maand plaatsvindt. Het is eventueel ook mogelijk om met leveranciers af te spreken om in termijnen te betalen. Door middel van online boekhouden kun je alle betalingen volgen.

Beperk de voorraden

WinkelEen andere manier om de cashflow van je bedrijf beter onder controle te houden, is door de voorraden te beperken. Er gaat veel bedrijfskapitaal vastzitten in grote voorraden. Dat kan een negatieve invloed hebben op de cashflow van je bedrijf. Cashflowproblemen komen vooral vaak voor als ondernemers niet tijdig worden betaald en geen strak debiteurenbeheer vormen. Behoud altijd het overzicht in de geldstromen van je bedrijf om kleine en grote financiële problemen te voorkomen.

Alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf bijhouden

Een positieve cashflow is van cruciaal belang voor een bedrijf en daarom is het van belang alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk te hebben. Een positieve cashflow is daarnaast ook belangrijk voor je leveranciers. Wanneer je te maken hebt met een negatieve cashflow, dan kun je namelijk meestal niet op krediet kopen. Het is daarom zo belangrijk om aan te sturen op een gezonde cashflow. Zonder een gezonde cashflow kan uiteindelijk ook je voorraad in de problemen komen. Cashflow en krediet kunnen meestal niet los van elkaar gezien worden.

Controle houden op je cashflow

Als ondernemer is het belangrijk om je cashflow onder controle te houden. Een negatieve cashflow heeft namelijk direct te maken met je liquiditeit als ondernemer. Met andere woorden zullen je leveranciers je geen voorraad meer verstrekken wanneer de cashflow te laag is van je onderneming. Daarnaast kunnen je leveranciers in dat geval ook om extra zekerheden vragen.

Berekening aan het makenDe cashflow mag over een bepaalde periode best negatief zijn, maar dit moet niet structureel zijn. Het is daarom zo belangrijk om de inkomsten en uitgaven van je onderneming scherp in de gaten te houden. Dit heeft overigens ook betrekking op je voorraad. Het is van cruciaal belang dat je voorraad op ieder moment in verhouding is met de verkoopcijfers.

Cashflow is het verschil tussen ontvangsten en uitgaven op je zakelijke rekening

Voor je onderneming is het nodig om je cashflow te optimaliseren. Met een goed boekhoudprogramma is het mogelijk om financiële rapporteren op te maken. Deze berekeningen kunnen ook helpen bij het inzichtelijk maken van de cashflow. Wanneer je gaat investeren in bedrijfsmiddelen, dan is het verstandig om eerst de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen. Door het berekenen van de GBR kun je mogelijke cashflowproblemen voorkomen. Een goede investering kan vanzelfsprekend alsnog een negatieve cashflow opleveren over een bepaalde periode.

RekeningenAls zzp'er is het erg belangrijk om de cashflow van je onderneming goed in de gaten te houden.

Dit kan soms inhouden dat je een periode de uitgave moet verminderen, om niet in de problemen te komen. Vanzelfsprekend is het als ondernemer belangrijk om alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk te hebben.

Mijnzzp.nl