Team Mijnzzp

Cashflow

Het is als ondernemer die inzet op groei van het bedrijf belangrijk om genoeg kapitaal tot de beschikking te hebben. Er ontstaan echter vaak problemen als gevolg van betalingsachterstand en slecht beheer van de cashflow. Het komt regelmatig voor dat er bedrijven failliet gaan omdat het slecht gesteld is met de bedrijfsliquiditeit. Als je als zzp'er de cashflow onder controle hebt, voorkom je daarmee vervelende financiële situaties en zijn er meer mogelijkheden om te investeren en te groeien.

Voer een strak debiteurenbeheer

Om controle te houden over de cashflow is het van belang dat betalingen van openstaande facturen snel binnenkomen. Maak daarom goede afspraken met debiteuren over de betalingstermijn. Indien het om grote projecten gaat, is het ook mogelijk om een deel vooruit te laten betalen. Een snelle betaling zorgt voor een positieve cashflow. Het is ook mogelijk om voor een hele snelle betaling binnen tien dagen bijvoorbeeld een kleine korting te bieden. Het is daarbij van belang om de boekhouding goed op orde te hebben. Dat kan door boekhoudsoftware te gebruiken of door de administratie en debiteurenbeheer uit te besteden.

Spreid je betalingen zorgvuldig

Als je als ondernemer zelf met te betalen facturen te maken krijgt, hoef je deze niet allemaal op dezelfde dag tegelijk te betalen. Ook voor te betalen facturen geldt dat er sprake is van een betalingstermijn. Sorteer daarom de facturen door rekening te houden met de betalingstermijn. Op deze manier zorg je ervoor dat de uitstroom van de kas verspreid over de maand plaatsvindt. Het is eventueel ook mogelijk om met leveranciers af te spreken om in termijnen te betalen. Door middel van online boekhouden kun je alle betalingen volgen.

Beperk de voorraden

Een andere manier om de cashflow van je bedrijf beter onder controle te houden, is door de voorraden te beperken. Er gaat veel bedrijfskapitaal vastzitten in grote voorraden. Dat kan een negatieve invloed hebben op de cashflow van je bedrijf. Cashflowproblemen komen vooral vaak voor als ondernemers niet tijdig worden betaald en geen strak debiteurenbeheer vormen. Behoud altijd het overzicht in de geldstromen van je bedrijf om kleine en grote financiële problemen te voorkomen.

RekeningenAls zzp'er is het erg belangrijk om de cashflow van je onderneming goed in de gaten te houden.

Dit kan soms inhouden dat je een periode de uitgave moet verminderen, om niet in de problemen te komen.

Mijnzzp.nl