Team Mijnzzp

Iphone

Of de kosten van een mobiele telefoon als zzp'er aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de situatie. Koop je een mobiele telefoon op naam van je bedrijf en gebruik je deze alleen zakelijk dan zijn de kosten daarvan aftrekbaar. De Belastingdienst beschouwt de mobiele telefoon wat dat betreft als een zakelijk bedrijfsmiddel. Je hebt bijvoorbeeld telefonisch contact met leveranciers, klanten of opdrachtgevers om je werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Zakelijke kosten mobiele telefoon

Er is dus sprake van zakelijke kosten als de mobiele telefoon noodzakelijk is om je werkzaamheden als zzp'er uit te voeren. Let er dan wel op dat je de smartphone op naam van je bedrijf zet. Het hangt van de hoogte van de aanschafprijs af of je de mobiele telefoon als investering op de balans zet of niet. Koop je bijvoorbeeld de nieuwste iPhone dan kom je boven het bedrag van € 450 uit en dan is er sprake van een investering.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Het totale bedrag is dan niet in één keer aftrekbaar, want het is dan een bedrijfsmiddel dat voor afschrijving in aanmerking komt. Koop je een goedkopere telefoon met een prijs beneden € 450 dan mag je het hele bedrag in één keer aftrekken. Heb je trouwens meerdere kleine investeringen gedaan boven € 450 dan kom je wellicht ook in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Zakelijk mobiel abonnement

Als je voor de zaak als zzp'er een mobiel hebt gekocht dan is het logisch om daar een zakelijk mobiel abonnement aan te koppelen. Dat kan naar keuze bij een willekeurige provider, waarbij je ook het voordeel hebt dat de kosten voor het zakelijk mobiel abonnement aftrekbaar zijn.

Btw verrekenen

Bij het kopen van een zakelijke mobiel als zzp'er is er sprake van het betalen van btw. Zo betaal je elke maand ook een klein deel btw als je een zakelijk mobiel abonnement afsluit. Het is mogelijk om de betaalde btw bij de eerstvolgende btw-aangifte te verrekenen door deze als voorbelasting te vermelden. Op deze manier profiteer je als zzp'er dus op verschillende manieren van de fiscale regels die van toepassing zijn. Met een boekhoudpakket is de btw verrekenen het meest eenvoudig.

Boekhoudprogramma zzpHet is dus afhankelijk van de situatie of je de kosten fiscaal mag aftrekken.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van gemengde kosten. In dat geval mag je alleen een deel van de kosten aftrekken.

Mijnzzp.nl