Team Mijnzzp

Iphone

Of de kosten van een mobiele telefoon als zzp'er aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de situatie. Koop je een mobiele telefoon in combinatie met een sim only abonnement op naam van je bedrijf en gebruik je deze alleen zakelijk, dan zijn de kosten daarvan aftrekbaar. De Belastingdienst beschouwt de mobiele telefoon wat dat betreft als een zakelijk bedrijfsmiddel. Je hebt bijvoorbeeld telefonisch contact met leveranciers, klanten of opdrachtgevers om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Een mobiele telefoon kun je boekhoudkundig gezien het beste kopen van de zakelijke rekening. De mobiele telefoon kun je in dat geval gewoon opvoeren als aftrekbare kosten en is dus fiscaal aftrekbaar.

Zakelijke kosten mobiele telefoon

Man met mobiele telefoonEr is dus sprake van zakelijke kosten als de mobiele telefoon noodzakelijk is om je werkzaamheden als zzp'er uit te voeren. Let er dan wel op dat je de smartphone op naam van je bedrijf zet. Het hangt van de hoogte van de aanschafprijs af of je de mobiele telefoon als investering op de balans zet of niet. Koop je bijvoorbeeld de nieuwste iPhone, dan kom je boven het bedrag van € 450,- uit en dan is er sprake van een investering. Op een zakelijke mobiele telefoon van meer dan € 450,- moet een jaarlijkse afschrijving op plaatsvinden. Hoe doe je dat? Zie onze gratis calculator voor het berekenen van de afschrijving en boekwaarde.

Afschrijving mobiele telefoon berekenen

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Zelfstandig ondernemer aan het werkHet totale bedrag is dan niet in één keer aftrekbaar, want het is dan een bedrijfsmiddel dat voor afschrijving in aanmerking komt. Koop je een goedkopere telefoon met een prijs beneden € 450, dan mag je het hele bedrag in één keer aftrekken. Heb je trouwens meerdere kleine investeringen gedaan boven € 450 dan kom je wellicht ook in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Zakelijk mobiel abonnement

Als je voor de zaak als zzp'er een mobiel hebt gekocht dan is het logisch om daar een zakelijk mobiel abonnement aan te koppelen. Dat kan naar keuze bij een willekeurige provider, waarbij je ook het voordeel hebt dat de kosten voor het zakelijk mobiel abonnement aftrekbaar zijn.

Btw verrekenen

Bij het kopen van een zakelijke mobiel als zzp'er is er sprake van het betalen van btw. Zo betaal je elke maand ook een klein deel btw als je een zakelijk mobiel abonnement afsluit. Het is mogelijk om de betaalde btw bij de eerstvolgende btw-aangifte te verrekenen door deze als voorbelasting te vermelden. Op deze manier profiteer je als zzp'er dus op verschillende manieren van de fiscale regels die van toepassing zijn. Met een boekhoudpakket is de btw verrekenen het meest eenvoudig voor de aangifte omzetbelasting. De aangifte omzetbelasting kun je ook berekenen met onze gratis calculator.

Btw-calculator

Zakelijk abonnement afsluiten

Het is verstandig om een zakelijk abonnement af te sluiten. Het is wel echt belangrijk dat het zakelijk abonnement op naam staat van het bedrijf. In geval van zelfstandig ondernemers mag dit ook je eigen naam zijn. Als persoon ben je namelijk de eigenaar van een eenmanszaak. Je mag het zakelijk telefoonabonnement bijvoorbeeld ook van de privérekening betalen als zzp'er met een eenmanszaak. Dat maakt de Belastingdienst verder niet uit.

Betalen met mobiele telefoonVoor zzp'ers zijn dus alle zakelijke telefoongesprekken fiscaal aftrekbaar. Ook een zakelijke sim only abonnement is fiscaal aftrekbaar. Bij een sim only abonnement koop je meestal geen nieuwe telefoon. De kosten zijn aftrekbaar, mits het zakelijke gesprekken zijn.

Mobiele telefoons voor medewerker

Mobiele telefoons voor medewerkers zijn ook aftrekbaar, mits ze zakelijk worden gebruikt. De zakelijke telefonie moet in dat geval duidelijk zijn en dus aantoonbaar. Het gaat hier dus om zakelijke gesprekken en de Belastingdienst kan dit controleren. In dat geval moet je met een specificatie duidelijk kunnen maken dat het om zakelijk gebruik ging. Dit gaat over het algemeen in redelijkheid. Het is mogelijk de provider te vragen om een specificatie te verstrekken. Wanneer je de telefoon zakelijk gebruikt, mag je deze kosten ook volledig aftrekken en de betaal btw verrekenen met de btw-aangifte.

Boekhoudprogramma zzpHet is dus afhankelijk van de situatie of je de kosten fiscaal mag aftrekken.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van gemengde kosten. In dat geval mag je alleen een deel van de kosten aftrekken.

Mijnzzp.nl