Team Mijnzzp

Boekhouding en belasting

Als ondernemer heb je te maken met boekhouden en ook met belasting. Het kan bijvoorbeeld gaan om de omzetbelasting, onroerendezaakbelasting, vennootschapsbelasting, dividendbelasting of bijvoorbeeld om loonheffingen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken, aangezien je als ondernemer soms fungeert als tussenpersoon. Als ondernemer betaal je bijvoorbeeld geen omzetbelasting, maar je bent de tussenpersoon voor de overheid. Bovendien zijn niet alle ondernemers onderworpen aan dezelfde belasting. Zzp'ers met een eenmanszaak moeten ieder kwartaal btw-aangifte doen en betalen inkomstenbelasting. Zakelijke belastingen moet je boekhoudkundig op de juiste manier berekenen, inboeken en uiteindelijk voldoen aan de Belastingdienst. Daarnaast kunnen ondernemers te maken krijgen met verschillende fiscale regelingen. De meeste zelfstandig ondernemers gebruiken hiervoor tegenwoordig een online boekhoudprogramma.

Ondernemers kunnen dus op verschillende manieren te maken krijgen met belastingen en belastingaangiftes. Met een goed boekhoudprogramma kan je deze boekhoudkundige taken in veel gevallen grotendeels geautomatiseerd berekenen. In sommige gevallen is het echter ook verstandig om advies in te winnen bij een boekhouder of accountant. Zij kunnen je helpen met het boekhoudkundig juist berekenen van de verschillende belastingaangiften. Vooral wanneer je te maken hebt met complexe fiscale regelingen is het verstandig om advies in te winnen. Zie hier onder een opsomming met veelgestelde vragen over de boekhouding en belasting.

Inhoudsopgave:

Belastbare winst zzp'er berekenen

  • Als zelfstandig ondernemer moet je aan het einde van het boekjaar de balans opmaken en ook de winst- en verliesrekening maken. Met deze gegevens kun je weer de aangifte inkomstenbelasting zzp berekenen (IB) en indienen bij de Belastingdienst. De belasting betalen is mogelijk door middel van digitaal aangifte doen. Dit kan via de website van de Belastingdienst maar ook met een boekhoudkoppeling. Als zelfstandig ondernemer betaal je alleen belasting over de belastbare winst en zie je dan wat er onder streep overblijft. 

Boekhoudkundige berekeningen maken

  • Wij beschikken over verschillende handige tools om boekhoudkundige berekenen te maken. Denk bijvoorbeeld aan hypotheek berekeningen, salaris en tarief, btw-aangifte berekeningen, boekwaarde, lijfrente, pensioen en aan boekhoudkundige rentabiliteit. Ook is het mogelijk om een schatting te maken van de boekhoudkosten. Zie de knop hieronder.

Zie onze boekhoudkundige calculators  

Belastingdienst en zzp belasting

  • De Belastingdienst heeft aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. De belastingdienst is van mening dat zzp'ers minder snel fouten maken door het gebruiken van boekhoudsoftware. Daarnaast geeft de belastingdienst aan sneller te kunnen reageren mocht er iets niet goed gaan. Wanneer je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma, dan kan kun je met een Belastingdienst koppeling rechtstreeks de periodieke btw-aangiftes indienen. 

Fiscale regelingen voor zelfstandig ondernemers

  • Zelfstandig ondernemers en freelancers kunnen in aanmerking komen voor verschillende fiscale regelingen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek of de Mkb-winstvrijstelling. Daarnaast zijn er nog veel meer interessante fiscale regelingen voor zzp'ers. Het is belangrijk om je hierin goed te verdiepen, want op deze manier kan je flink besparen op de belasting die je uiteindelijk moet betalen. Het kan slim zijn om gebruik te maken van een financieel adviseur. 

Boekwaarde en afschrijvingen berekenen

De meeste ondernemers kopen regelmatig een bedrijfsmiddel of doen een investering. Dit kan bijvoorbeeld een computer, een printer of een nieuwe auto zijn. Het is belangrijk om de boekwaarde van deze bedrijfsmiddelen goed bij te houden. De boekwaarde is de waarde die in de boekhouding wordt bijgehouden van een bedrijfsmiddel. Dit is meestal niet gelijk aan de aanschafprijs, maar wordt berekend door de aanschafprijs te verminderen met de afschrijvingen.

Gebruik hiervoor onze "Boekwaarde en Afschrijvingen Calculator"  

Omzetbelasting (btw)

De meeste ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal de aangifte omzetbelasting in te dienen. Dit kan tegenwoordig eenvoudig met een boekhoudprogramma. In dit programma wordt de belastingaangifte automatisch gegenereerd en verstuurd naar de Belastingdienst. Hiervoor kun je gebruikmaken van een speciale koppeling. Het berekenen van de btw-aangifte is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden. 

Btw-aangifte doen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer kun je op verschillende manieren de btw-aangifte verzorgen. Dit kan via de website van de Belastingdienst maar ook vanuit een online boekhoudpakket. Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt moet je wel eerst een koppeling maken. Vervolgens kun je de btw-aangifte eenvoudig berekenen en indienen bij de Belastingdienst. Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt, is het eenvoudig de btw-aangifte te berekenen. De software zal de btw-aangifte berekenen aan de hand van alle ingeboekte facturen. Dit werkt wel zo prettig en je zal ook niet snel meer een factuur vergeten. Een factuur kun je ook weer eenvoudig uploaden naar de administratie door middel van een handige mobiele app. 

Boekhouding en aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting is verplicht voor iedereen die deelneemt aan het economische verkeer. De aangifte inkomstenbelasting staat los van de financiële administratie (de boekhouding). De boekhouding heb je uiteraard wel nodig voor het kunnen berekenen van het inkomen. De meeste zelfstandig ondernemers en andere kleine ondernemers mogen hiervoor de winst- en verliesrekening gebruiken. Mkb-ondernemers zijn meestal verplicht om een goedgekeurde jaarrekening te laten opstellen met een aanvullend jaarverslag. Een accountantsverklaring is voor de meeste zelfstandig ondernemers niet nodig. De aangifte inkomstenbelasting kun je ook berekenen met een online boekhoudprogramma en vervolgens automatisch indienen.

Bronnen van inkomen:

  • Winst uit onderneming.
  • Loon uit dienstverband.
  • Overige werkzaamheden. 

Hoeveel inkomstenbelasting moet je betalen?

De inkomstenbelasting is afhankelijk van het belastbare inkomen. De hoogte van de inkomstenbelasting wordt berekend op basis van:

  • De inkomsten.
  • Het eigen vermogen.
  • De aftrekbare kosten.
  • De schulden.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat de aangifte inkomstenbelasting een privéaangelegenheid betreft. De aangifte inkomstenbelasting heeft verder niks te maken met de zakelijke boekhouding. De inkomstenbelasting behoor je dan ook te betalen vanaf de privérekening. Mocht je de betaling vanaf de zakelijke rekening gedaan hebben, dan betreft dit alsnog een privéuitgave. 

Boekhoudprogramma belasting berekenen

Een goed boekhoudprogramma kan je in veel gevallen helpen met het berekenen van de verschillende belastingaangiften. In sommige gevallen is het echter ook verstandig om advies in te winnen bij een boekhouder of accountant. In dat geval hebben we het wel over de meer fiscaal complexe aangiften, zoals de aangifte inkomstenbelasting. Het is mogelijk om hybride te werken met een boekhoudpakket. Dit houdt in dat je zelf de boekhouding bijhoudt, maar dat je boekhouder of accountant de boekhouding controleert en de aangifte inkomstenbelasting verzorgt. 

Belastingvoordeel maximaliseren als ondernemer

Ondernemer komt in aanmerking voor verschillende interessante fiscale regelingen en aftrekposten. Met deze regelingen kun je belastingvoordeel behalen. Afhankelijk van de fiscale regeling is het wel raadzaam om de hulp in roepen van een belastingadviseur. Het toepassen van de juiste regels kan soms ingewikkeld zijn. Minder belasting betalen is alleen mogelijk door het op een slimme manier omgaan met regeling. Daarom is het inhuren van een belastingadviseur raadzaam.

Boekhouding doenEen goed boekhoudprogramma is een waardevolle aanvulling op de boekhouding. Vooral voor het berekenen van de belastingaangifte is een boekhoudpakket onmisbaar.

In sommige gevallen is het wel raadzaam om ook gebruik te maken van een fiscalist.

Lees ook ons artikel: Module Automatische Winstaangifte voor zzp-er

Mijnzzp.nl