Team Mijnzzp

Audit

Er komen ieder jaar twaalf miljoen aangiftes inkomstenbelasting binnen bij de Belastingdienst. Het is natuurlijk een onmogelijke opgave om deze allemaal met de hand te controleren. Daarom vindt de controle ook geautomatiseerd plaats. De controle op aangiftes is een van de belangrijkste taken van de Belastingdienst. Uiteraard om te voorkomen dat iemand te weinig belasting betaalt of eventueel te veel betaalt.

Controle op onjuistheden in aangifte

Er vindt dus eerst een geautomatiseerde controle plaats op de aangiftes inkomstenbelasting. Daarbij is het systeem zo ingericht dat eventuele onjuistheden opvallen, bijvoorbeeld als bedragen niet met elkaar corresponderen. Of als je als zzp'er hebt opgegeven minimaal 1.225 uur te hebben gewerkt in je bedrijf terwijl je daarnaast ook nog parttime werkt. In een dergelijke situatie is het mogelijk dat de Belastingdienst contact met je opneemt voor verdere informatie.

Dat gebeurt ook als je hebt opgegeven voor de startersaftrek in aanmerking te komen terwijl je daar al het maximaal aantal keer gebruik van hebt gemaakt. Doorgaans krijg je dan een brief thuis met een verzoek om verdere uitleg te geven. Vervolgens kan er van je aangifte worden afgeweken of niet.

Vooraf ingevulde bedragen

Tegenwoordig vult de Belastingdienst al een groot aantal gegevens voor je in, zoals informatie over de hypotheek en van de bank. Ook als je naast je ondernemerschap in loondienst werkt, zijn er mogelijk al gegevens ingevuld. Het is echter wel belangrijk dat je als aangifteplichtige zelf controleert of deze vooraf ingevulde informatie ook daadwerkelijk correct is.

Beoordeling aftrekposten

Een van de punten waarop de Belastingdienst uiteraard ook expliciet controleert, betreft de aftrekposten. Daaronder vallen onder meer zorgkosten, maar ook giften. Het kan daarom gebeuren dat de Belastingdienst contact opneemt om hierop een extra controle uit te voeren.

Dat gebeurt mogelijk onder meer als je een groot bedrag aan zorgkosten hebt opgevoerd. Je hebt in dat geval de mogelijkheid om een toelichting te geven. Verder kan de Belastingdienst aan je vragen om bewijsstukken te tonen dat je bepaalde zorgkosten hebt betaald of een gift hebt gedaan. Zorg dus als je van aftrekposten gebruikmaakt dat je de bewijsstukken bewaart.

Boekhoudkundige berekeningDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl