Team Mijnzzp

Ondernemer achter computer

Het is vanaf 1 maart 2022 mogelijk om als zzp'er aangifte inkomstenbelasting te doen over het afgelopen jaar. Heb je een online boekhoudprogramma dan zijn enkele gegevens, zoals winst uit onderneming al beschikbaar via de winst- en verliesrekening. Het is belangrijk om alle benodigde gegevens bij de hand te hebben om op een snelle en efficiënte manier de aangifte inkomstenbelasting te doen. Hieronder volgt een overzicht van belangrijke gegevens die je nodig hebt.

Dit heb je in elk geval nodig

Er zijn een aantal gegevens die je sowieso nodig hebt voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2021. Het gaat dan om je persoonlijke gegevens, zoals je BSN net als je rekeningnummer en DigiD. Maak gebruik van de gegevens van je boekhoudsoftware om de informatie over winst uit onderneming bij de hand te hebben. Werk je daarnaast ook in loondienst dan heb je de jaaropgaven over 2021 nodig.

Verder heb je bankgegevens nodig, zoals het jaaroverzicht van de betaalrekening, spaarrekening en beleggingen. Denk ook aan het eventuele bezit van crypto. Heb je een eigen huis dan zijn de woninggegevens nodig, zoals de WOZ-waarde en hypotheek opgave.

Aftrekposten

Het hangt van je individuele situatie af of er aftrekposten zijn op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting 2021. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zorgkosten die niet vergoed zijn, maar ook aan giften of aan partneralimentatie net als aan bepaalde studiekosten indien er geen recht bestond op studiefinanciering.

Overige informatie

Er is veel informatie nodig om de belastingaangifte te doen. De Belastingdienst wil ook graag weten of je leningen of schulden hebt of dat je lijfrentepremies hebt betaald. Heb je als zzp'er een AOV dan geldt dat je de gegevens daarvan eveneens nodig hebt. Heb je voor 2021 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting gekregen en de voorlopige aanslag inkomensafhankelijk bijdrage Zvw?

Houd deze gegevens dan eveneens bij de hand om op een gemakkelijke manier de aangifte inkomstenbelasting 2021 te doen. Let erop dat je op tijd aangifte doet. In de aangiftebrief staat een datum vermeld en de aangifte dient voor die tijd bij de Belastingdienst binnen te zijn.

Lees ook ons artikel: Controle Belastingdienst aangifte inkomstenbelasting, zo zit dat

Mijnzzp.nl