Team Mijnzzp

Als zzp'er is het belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen. Als je in loondienst werkt, is het meestal de werkgever die de kosten voor een opleiding of cursus zal vergoeden. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het volgen van opleidingen en cursussen. Het volgen van opleidingen kan als zzp'er behoorlijk in de papieren lopen, omdat beroepsopleidingen over het algemeen niet goedkoop zijn. Het goede nieuws voor zzp'ers is wel dat de meeste opleidingen, cursussen, trainingen en workshops aftrekbaar zijn. Als zzp'er is het net zo als bij werknemers belangrijk om je te blijven ontwikkelen door het regelmatig volgen van passende opleidingen. Ook opdrachtgevers vinden het vaak belangrijk dat zzp'ers aanvullende opleidingen of cursussen volgen.

Een zzp'er die regelmatig opleidingen volgt laat op een duidelijke manier zien dat de opdrachtgever te maken heeft met een professional. Studiekosten zijn over het algemeen alleen aftrekbaar als de opleiding of cursus te maken heeft met je bedrijf. Met andere woorden moet er een zakelijk belang zijn om de studiekosten te mogen aftrekken als ondernemer.

Inhoudsopgave
Opleiding of cursus volgen als zzp'er
Wanneer zijn studiekosten niet aftrekbaar
Waarom bijscholing volgen

Opleiding of cursus volgen als zzp'er

Zzp'ers kunnen verschillende opleidingen en cursussen volgen, die in sommige gevallen volledig aftrekbaar zijn. Opleidingen die volledig aftrekbaar zijn vallen onder de noemer studiekosten voor je bedrijf. Dit houdt in dat het een noodzakelijke opleiding betreft, die nodig is om je kennis op peil te houden binnen je vakgebied. Dit soort opleidingen wordt gezien als zakelijke kosten, die je volledig mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Denk hierbij aan de reiskosten, de verblijfskosten en aan alle vakliteratuur die nodig is voor de studie. Omdat het zakelijke kosten betreft, is ook de btw volledig aftrekbaar. Als zzp'er is het wel belangrijk om alle bonnetjes en facturen te bewaren om problemen te voorkomen.

Wanneer zijn studiekosten niet aftrekbaar

De belastingdienst spreekt ook wel van de termen scholingskosten en zakelijke studiekosten. De termen scholingskosten en zakelijke studiekosten kunnen in de praktijk nogal eens verwarring oproepen bij ondernemers. Zakelijke studiekosten moeten gezien worden als opleidingen en cursussen, die nodig zijn om je vakkennis op peil te houden. Scholingskosten kan ook betrekking hebben op het volgen van een geheel andere opleiding. In dat geval worden de scholingskosten aangemerkt als privé-investering en zijn de kosten niet aftrekbaar. Vanaf 2022 zijn deze kosten ook niet meer aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. In plaats van de aftrek studiekosten komt er een subsidieregeling: het STAP-budget.

Waarom bijscholing volgen

Als zzp'er is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen door het volgen van opleidingen en cursussen. Er worden tegenwoordig veel verschillende opleidingen en cursussen aangeboden door verschillende opleidingsinstituten. Ook voor het volwassenenonderwijs zijn er voldoende opleidingen beschikbaar, die zzp'ers op een goede manier kunnen helpen met hun carrière. Alleen zakelijke studiekosten mogen volledig afgetrokken worden van de winst. Bij twijfel is het als zzp'er raadzaam om je boekhouder te raadplegen.

Berekening boekwaarde en afschrijvingen maken:

Mijnzzp.nl