Team Mijnzzp

Gezin

Ben je als particulier op zoek naar een mogelijkheid om een online huishoudboekje bij te kunnen houden? Dan is het gebruiken van een online privé boekhoudprogramma wellicht iets voor je. Online boekhouden als particulier biedt meerdere voordelen, zoals altijd toegang tot het overzicht van je financiële situatie en eenvoudig bijhouden van de inkomsten en uitgaven. De tijd van het bijhouden van uitgaven en inkomsten in een schriftje is wel voorbij. De opvolger daarvan in de vorm van het huishoudboekje bijhouden in Excel is nog altijd populair. Tegenwoordig is er, als je veel verschillende uitgaven en inkomsten hebt, ook een alternatief met online boekhouden voor particulieren. Boekhoudsoftware biedt in dat geval nu eenmaal veel gemak. Vergelijk online de aanbieders online boekhouden particulieren om tot een keuze te komen. Bekijk hier bovendien alle informatie die jou als particulier van pas komt. Bijvoorbeeld orde te scheppen in je financiële administratie, aan budgettering doen en het overzicht te bewaren.

Een privé boekhoudprogramma kan gezien worden als online huishoudboekje. De meeste mensen gebruiken hiervoor een Excel template of ander spreadsheetprogramma voor het bijhouden van de persoonlijke financiën. Je kunt tegenwoordig ook een boekhoudprogramma gebruiken dat online werkt. Het bijhouden van de inkomsten en uitgaven is hierdoor eenvoudig mogelijk. Ook heb je meer overzicht en inzicht door het gebruiken van grafieken. Het is daarnaast mogelijk om een automatische incasso te stoppen wanneer je dit wenst.

Aan het werken op de laptopEen privé boekhoudprogramma beschikt ook over een handige mobiele app. De gratis app werkt net zo als de boekhoudsoftware in de cloud. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is bijvoorbeeld een goed boekhoudprogramma om alle inkomsten en uitgaven eenvoudig bij te kunnen houden. E-boekhouden is een professioneel boekhoudprogramma dat je op verschillende manieren kunt gebruiken.

Inhoudsopgave
Boekhouden particulier: digitaal huishoudboekje
Financiële administratie overzichtelijk bewaren
Betere grip op je geld
Meer inzicht
Financieel overzicht maken
Inkomsten en uitgaven op een rij: het resultaat
Maak een bespaarplan
Ideale situatie: 10% van je inkomen sparen
Tip: budgetteer per maand
Belastingen en toeslagen
Box 1, 2 en 3
Toeslagen als aanvulling op inkomen
Verandering in inkomen
Vergelijk online boekhouden particulieren
Gratis proberen
Online huishoudboekje: de voordelen
Je financiële toekomst
Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit?
Open source boekhoudprogramma huishoudboekje
Privé boekhoudprogramma en gratis huishoudboekje
Gratis huishoudboekjes
Excel boekhoudprogramma huishoudboekje
Startende ondernemers

Boekhouden particulier: digitaal huishoudboekje

Er geldt voor bedrijven als eenmanszaken en particulieren die als zzp-er een onderneming starten een verplichting om uitgaven en inkomsten in de boekhouding te verwerken. Die verplichting is er als particulier natuurlijk niet, maar het is wel ontzettend handig om een digitaal huishoudboekje bij te houden. Online boekhouden voor particulieren is wat dat betreft op verschillende manieren vorm te geven, zoals in Excel of met boekhoudsoftware. Een digitaal huishoudboekje voorziet in een gemakkelijke manier om al je inkomsten en uitgaven te registreren.

Financiële administratie overzichtelijk bewaren

Het voordeel van online boekhouden als particulier met het bijhouden van een digitaal huishoudboekje is dat je de administratie op een overzichtelijke manier bewaart. Je hoeft de administratie maar één keer op te zetten en in te richten om voortaan de uitgaven en inkomsten netjes bij te houden. Bovendien is er het voordeel dat je altijd gemakkelijk toegang hebt tot je digitale administratie.

Betere grip op je geld

RekeningenHet is met jaarlijks stijgende kosten belangrijk om grip op je geld te hebben en dat kan met online boekhouden voor particulieren. Het maakt niet uit of je veel verdient of weinig verdient, want iedereen heeft elke maand weer met kosten te maken. Denk maar aan de huur of hypotheek net als aan andere vaste lasten, zoals de energierekening. Zo heb je ook te maken met kosten voor verzekeringen, telefonie, internet en water. Daar komen andere uitgaven bij, zoals voor boodschappen, abonnementen, kleding en andere variabele kosten, zoals brandstofkosten, reiskosten, reparatiekosten en onvoorziene uitgaven.

Meer inzicht

Online boekhouden voor particulieren heeft als voordeel dat je meer grip op je geld kan krijgen. Door heel nauwkeurig je uitgaven en inkomsten bij te houden, is het gemakkelijker om aan budgettering te doen. Bovendien heb je dan een beter inzicht en kan je bijvoorbeeld ook meer sparen door op uitgaven te besparen. Wil je jouw financiële situatie op orde brengen om een beter inzicht en meer grip op je geld te krijgen? Dan begin je met het maken van een financieel overzicht.

Financieel overzicht maken

Als je geen idee hebt waar je geld elke maand blijft of dat wel weet maar het voor jezelf meer concreet wilt maken, is het handig om een financieel overzicht op te stellen. Een online boekhoudprogramma voor particulieren is wat dat betreft gemakkelijk omdat je daar ook contante betalingen in kan verwerken. Begin met het inventariseren van de betalingen die je elke maand doet. De bedragen kan je hiervoor op je bankafschrift vinden.

WinkelKijk ook naar de betalingen die per kwartaal of per jaar plaatsvinden om een compleet overzicht te krijgen. Spaar je elke maand automatisch? Dan is dat bedrag eveneens in de vaste uitgaven op te nemen. Zo maak je ook een berekening van de uitgaven die variabel zijn, zoals boodschappen, brandstof en kosten voor kleding.

Inkomsten en uitgaven op een rij: het resultaat

Als je alle inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet dan komt daar een resultaat uit voort. Je trekt de uitgaven van de inkomsten af en dan zie je of je een bedrag overhoudt of dat het bedrag negatief is. In het laatste geval kom je geld tekort. Het is ook mogelijk dat je uitgaven en inkomsten in evenwicht zijn. De balans is wat dat betreft mooi, maar misschien wil je het liefst wel sparen. In dat geval is het mogelijk om te kijken of welke uitgaven je kan besparen. Dat geldt natuurlijk ook voor een negatief resultaat. Zo kan je ook als je wel geld overhoudt uiteraard extra sparen.

Maak een bespaarplan

Een besparing hoeft niet altijd groots te zijn, want ook kleine besparingen leveren je geld op. Denk maar aan de koffie to go je die eigenlijk niet hoeft te nemen of aan het kopen van een lunch in plaats van deze van huis mee te nemen. Kijk daarom kritisch naar al je uitgaven en neem daarin ook abonnementen mee.

FinancieelBijvoorbeeld abonnementen op verschillende kranten en tijdschriften of een abonnement op een sportschool waar je vrijwel geen gebruik van maakt. Check ook of je geld uitgeeft aan goede doelen en kijk of je daar nog achter staat of dat je deze uitgaven wilt beperken. Het maken van een bespaarplan is nuttig om meer grip op je geld te krijgen en een prima uitgangspunt om te budgetteren.

Ideale situatie: 10% van je inkomen sparen

Nibud is een kenniscentrum dat adviezen geeft en informatie op het gebied van het financiële huishouden van consumenten. Een van de adviezen luidt dat het aan te raden is om minimaal 10% van het maandelijkse inkomen te sparen. Dat is belangrijk om bijvoorbeeld kosten voor onvoorziene uitgaven op te vangen. Indien de financiën het toelaten, is het uiteraard mogelijk om extra te sparen voor specifieke doelen, zoals een reis, huwelijk of grote aankoop.

Tip: budgetteer per maand

Administratie nietjesJe kan op allerlei manieren je boekhouding gebruiken om te plannen en te sparen. Een van de tips om meer grip op de financiële situatie te krijgen, is door per maand te budgetteren. Door met een budget te werken, weet je zeker dat je niet te veel geld uitgeeft. Dat biedt alle gelegenheid om met een strak budget bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode extra geld opzij te zetten. Dat kan op een spaarrekening, maar het is ook mogelijk je geld te laten groeien op een beleggingsrekening.

Belastingen en toeslagen

Heb je inkomen als particulier dan betaal je daar inkomstenbelasting over. Daar dien je ook rekening mee te houden als je het financiële overzicht compleet wilt hebben. Naast het betalen van belasting speelt je inkomen ook een rol bij het in aanmerking komen voor toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag. Zo kan je afhankelijk van de samenstelling van je huishouden in aanmerking komen voor kindgebonden budget. De inkomstenbelasting is in drie boxen ingedeeld.

Box 1, 2 en 3

OverlegBox 1 heeft betrekking op het betalen van belasting en premies voor volksverzekeringen, zoals de AOW. Deze betaal je over werk en inkomen en daarin zijn verschillende soorten te onderscheiden. Je kan als particulier loon ontvangen of zzp'er zijn en winst uit onderneming hebben. Zo kan je als particulier ook op hobbymatige wijze of incidenteel geld verdienen die te scharen zijn onder het resultaat uit overige werkzaamheden. In box 1 vallen verder inkomsten uit periodieke uitkeringen en inkomsten uit eigen woning.

Box 2 is alleen van toepassing als er sprake is van een inkomen uit een aanmerkelijk belang. Bijvoorbeeld met een belang van meer dan 5% in een nv of bv. Box 3 is van toepassing op het betalen van belasting uit vermogen, zoals spaargeld of beleggingen.

Toeslagen als aanvulling op inkomen

Ben je bezig met online boekhouden als particulier dan is het ook raadzaam om te kijken of je op basis van je inkomen in aanmerking komt voor toeslagen. Er gelden voor de verschillende toeslagen uiteenlopende voorwaarden. Deze voorwaarden hebben betrekking op de hoogte van je inkomen, maar kunnen eveneens op de hoogte van het vermogen van toepassing zijn. Je hebt altijd de mogelijkheid om online bij de Belastingdienst een proefberekening te maken om te zien of je voor huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of een combinatie daarvan in aanmerking komt. Het kindgebonden budget voorziet in een bijdrage in de kosten voor minderjarige kinderen en ontvang je naast de kinderbijslag.

Verandering in inkomen

Online boekhouden als particulier maakt het gemakkelijk om zoals gezegd het financiële overzicht te bewaren, te budgetteren en te besparen. Het kan echter voorkomen dat er een verandering in inkomen plaatsvindt. In dat geval kan het nodig zijn om voor het behoud van de grip op je geld even pas op de plaats te maken. Je kan bijvoorbeeld minder inkomen krijgen, omdat je werkloos raakt of omdat je arbeidsongeschiktheid bent geworden.

Facturen betalenZo kan ook de gezinssituatie invloed hebben op je totale inkomen. Denk maar aan een kind dat 18 wordt, waar een eventueel recht op kindgebonden budget vervalt. Of aan een scheiding, waarbij je van tweeverdieners naar situatie als eenverdiener gaat. Een verandering in inkomen kan betekenen dat je de uitgaven daarop dient aan te passen.

Vergelijk online boekhouden particulieren

Het mag duidelijk zijn dat je als particulier met allerlei aspecten rekening dient te houden om een goed financieel overzicht te krijgen. Online boekhouden voor particulieren met behulp van boekhoudsoftware maakt het wat gemakkelijker. Een van de voordelen van dergelijke online boekhoudprogramma’s is dat deze voordelig zijn. Je hoeft voor een professionele opzet van je online boekhouding als particulier maar een vast laag bedrag per maand te betalen. Er zijn wat dat betreft verschillende aanbieders beschikbaar om een keuze uit te maken. Elk boekhoudprogramma voorziet daarbij in uiteenlopende functionaliteiten. Kijk bij het maken van een vergelijking naar de functies die je nodig hebt als particulier.

Gratis proberen

Boekhouding online doenWil je eerst even kijken of je als particulier wel met een online boekhoudprogramma uit de voeten kunt? Dat is helemaal geen probleem, want de meeste aanbieders stellen je gratis een proefperiode ter beschikking. Je zit nergens aan vast en kan wel meteen ontdekken wat de voordelen voor jou zijn.

Online huishoudboekje: de voordelen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruikmaken van een online huishoudboekje. Het op digitale wijze bijhouden van de administratie op het gebied van inkomsten en uitgaven voorziet in een concreet financieel overzicht. Op het moment dat je het overzicht hebt, is het bovendien gemakkelijker om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om minder uit te geven of meer te sparen en daar een bepaald doel aan te verbinden. Het kost bovendien weinig tijd om inkomsten en uitgaven te boeken. Bij terugkerende uitgaven kan je deze bijvoorbeeld iedere maand automatisch laten verwerken in de online boekhouding. Zo neemt het bijhouden van de administratie nog minder tijd in beslag.

Je financiële toekomst

Online boekhouden voor particulieren biedt niet alleen voordelen om in de huidige tijd je financiële zaken op orde te hebben. De boekhouding vormt namelijk ook een prima basis om aan je financiële toekomst te denken. Bijvoorbeeld aan de financiële toekomst op korte termijn als je binnen een aantal jaren een huis wilt kopen. Of aan de financiële toekomst op langere termijn, zoals je pensioen dat misschien nog heel ver van nu verwijderd is. Door nu al bewust om te gaan met je financiën is het gemakkelijk om goed voorbereid te zijn op de toekomst.

Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit?

Nader je de pensioengerechtigde leeftijd dan houd je meer rekening met je financiële toekomst dan wanneer je nog jong bent en aan het begin van je carrière staat. Het financiële plaatje van nu vormt echter wel zoals gezegd een basis voor de toekomst. Daarom is het niet alleen belangrijk om het financiële plaatje van nu duidelijk te hebben, maar ook van de toekomst. Weet jij bijvoorbeeld al hoe je pensioenopbouw eruitziet en wat je mag verwachten als je met pensioen gaat? Of kan je als je vanuit loondienst een bedrijf gaat starten het financiële gat dat mogelijk eerst ontstaat wel opvangen? Wat gebeurt er als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Ben je dan ook nog in staat om de hypotheek of de huur te betalen Wees jezelf altijd bewust van je financiële situatie en mogelijkheden om grip op je geld te houden. Of je dat nu toch het liefste doet in een schriftje of in Excel of online boekhouden kiest als particulier, dat maakt niet uit. Als je het maar doet.

Open source boekhoudprogramma huishoudboekje

Vrouw aan het werkenWanneer je op zoekt bent naar een gratis boekhoudprogramma dan kom je als snel uit op een open source boekhoudprogramma. Het is niet veilig om een open source boekhoudprogramma te gebruiken, omdat je niet weet wie er toegang heeft tot het huishoudboekje. Ook heb je geen enkele garantie met betrekking tot de werking van de software. Het is dus niet verstandig om hiervan gebruik te maken. Ook zijn dit meestal buitenlandse boekhoudprogramma's. De gegevens van het huishoudboekje worden dus niet binnen Nederland opgeslagen. Een gratis boekhoudprogramma gebruiken is dus niet verstandig.

Privé boekhoudprogramma en gratis huishoudboekje

Er zijn geen gratis boekhoudprogramma's beschikbaar die je als huishoudboekje kunt gebruiken. Het is wel mogelijk om een goedkoop boekhoudprogramma te gebruiken als huishoudboekje. Een goedkoop boekhoudprogramma is al beschikbaar vanaf 9,- euro per maand exclusief btw. Er zijn meerde goedkope boekhoudpakketten beschikbaar die gebruiksvriendelijk zijn.

Gratis huishoudboekjes

Er is geen gratis software beschikbaar die je kunt gebruiken als huishoudboekje. Voor alle huishoudboekjes moet je betalen door middel van een abonnement. Het abonnement is meestal wel gewoon maandelijkse opzegbaar. Voor alle populairste boekhoudprogramma's moet je dan ook betalen.

Boekhouding doen laptopEen betaald boekhoudprogramma geeft je als particulier wel veel extra mogelijkheden die anders misloopt en je kunt de volledige administratie bijhouden van het huishouden. Het gebruiken van een privé boekhoudprogramma is natuurlijk slim en maakt het opzetten van een goede administratie mogelijk. Het is belangrijk dat je de eigen boekhouding onder controle krijgt en ook kunt houden.

Excel boekhoudprogramma huishoudboekje

Zoals eerder omschreven kun je ook gebruikmaken van een Excel boekhoudprogramma. Een gratis Excel boekhoudprogramma is alleen niet zomaar te vinden. Meestal zul je voor het mogen gebruiken van een Excel template ook moeten betalen. Ook is het echt verstandiger om te kiezen voor een compleet boekhoudprogramma. De meeste gratis boekhoudprogramma's zijn zeer beperkt en beschikken over beperkte functionaliteiten.

Startende ondernemers

Ook voor startende ondernemers is het belangrijk om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Er zijn jaarlijks veel zzp'ers die een eenmanszaak of vof starten. Alle ondernemers zijn verplicht, vanuit de overheid en Belastingdienst om de financiële administratie bij te houden. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Daarnaast kun je als zzp'er ook gebruikmaken van een boekhouder. Ook kun je een boekhouder inschakelen voor alleen bepaalde werkzaamheden.

Vrolijke vrouwIn ieder geval is het voor starters erg belangrijk om de boekhouding goed te regelen. Denk alleen al aan het doen van de btw-aangifte en aan de facturatie. Het zelf bijhouden van de boekhouding is niet simpel, echter kan een goed programma hierbij wel enorm helpen. Ook voorziet een boekhoudprogramma in een back-up van de boekhouding. Automatiseren staat hoog aangeschreven wanneer we het hebben over online boekhouden.

Mijnzzp.nl