Team Mijnzzp

Kunst

Ben je een zzp kunstenaar of heb je een eigen bedrijf in de creatieve sector of culturele branche? Dan is het handig om te weten dat er speciale cultuurleningen beschikbaar zijn als je op zoek bent naar een financiering voor een product of project. Ook als je bedrijf door de coronacrisis klappen heeft gehad, is het mogelijk om voor een cultuurlening in aanmerking te komen.

Inhoudsopgave
Cultuur Opstart Lening
Cultuur Vermogen Lening
Overige cultuurleningen

Cultuur Opstart Lening

De Cultuur Opstart Lening is er speciaal voor zzp'ers en bedrijven die als gevolg van de coronacrisis omzet hebben misgelopen. Het gaat dan om inkomsten die anders gebruikt zouden zijn voor een investering, zoals voor een komend seizoen. Het is mogelijk om deze specifieke cultuurlening aan te vragen als je bedrijf in elk geval voor de helft op eigen inkomsten draait. Er zijn wat dat betreft leningen beschikbaar vanaf een bedrag van 2.500 euro tot 50.000 euro.

Cultuur Vermogen Lening

Een andere cultuurlening betreft de Cultuur Vermogen Lening en deze is speciaal voor bedrijven die met een verdampt vermogen te maken hebben gekregen. In dat kader is het voor een zzp'er mogelijk om een lening aan te vragen van 10.000 euro tot 75.000 euro. Er is een gunstig rentetarief van 1% op van toepassing en de maximale looptijd is vijf jaar.

Overige cultuurleningen

De Cultuur Opstart Lening en de Cultuur Vermogen Lening zijn naar aanleiding van de coronacrisis in het leven geroepen. Daarnaast is het voor zzp kunstenaars en creatieve bedrijven mogelijk om voor een lening in aanmerking te komen die niet gerelateerd is aan corona. Een voorbeeld daarvan is de cultuurlening die onder meer te gebruiken is om je atelier te verbouwen of om een instrument aan te schaffen. Er geldt hiervoor een minimaal bedrag van 1.000 euro en maximaal van 40.000 euro.

Zo is er ook een Cultuurlening Plus beschikbaar voor ondernemers en organisaties die een innovatief project of idee hebben en voor financiering in aanmerking willen komen. Ben je als ondernemer in de culturele sector actief op Bonaire, Saba of St. Eustatius? In dat geval zijn er wellicht mogelijkheden om voor een BES-Cultuurlening in aanmerking te komen bij Cultuur+Ondernemen.

Administratie

Tip: ga je binnenkort starten als zzp kunstenaar?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Lees ook: Speciale desk voor zzp-ers in cultuursector in Amsterdam

Mijnzzp.nl