Team Mijnzzp

Verkeer snelweg

Er zijn verschillende fiscale regelingen van toepassing als je als zzp-er zakelijke reiskosten maakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met je privéauto te rijden en te profiteren van een kilometervergoeding. Dat is een populaire en aantrekkelijke manier onder ondernemers om reiskosten als zakelijke kosten te boeken. Ontdek hier hoe het precies zit.

Inhoudsopgave
Kilometervergoeding
Btw terugvragen kilometervergoeding
Reizen met openbaar vervoer

Kilometervergoeding

Als je een privéauto hebt als zzp'er maakt deze geen onderdeel uit van de onderneming. De auto komt dan ook niet op de balans te staan. Reis je met de auto bijvoorbeeld naar klanten dan heb je recht op een kilometervergoeding. Het is fiscaal gezien dan mogelijk om de gereden kilometers op te voeren als reiskosten. Het is wel belangrijk te weten dat deze fiscale vergoeding kosten financiert als brandstof, verzekering en wegenbelasting. Al deze kosten zijn inbegrepen in de kilometervergoeding van 19 cent. Het is uiteraard mogelijk om meer reiskosten te declareren bij een opdrachtgever. Dat is echter niet altijd lonend, want wat boven de 19 cent uitkomt, dien je bij de omzet op te tellen.

Btw terugvragen kilometervergoeding

Bij het in aanmerking komen van een kilometervergoeding is er nog een aantrekkelijk aspect. Het is namelijk mogelijk om bij de btw-aangifte de btw op gemaakte kosten als vooraftrek in mindering te brengen. Het gaat dan onder meer om de btw op brandstof van de zakelijk gereden kilometers, maar ook om de btw op garagetarieven net als de btw op de parkeerkosten. Het is wel belangrijk om dan de bonnetjes te bewaren van de gemaakte kosten. Het is in dat kader ook handig om een app te gebruiken die de gereden kilometers bijhoudt.

Reizen met openbaar vervoer

Als je als zzp'er met het openbaar vervoer naar klanten reist dan is de kilometervergoeding niet van toepassing. De reiskosten met het openbaar vervoer zijn echter gewoon zakelijke kosten en zijn dus in mindering te brengen op de winst uit onderneming. Op de kosten van het openbaar vervoer zit 9% btw, zo ook op de OV-chipkaart en deze btw is als vooraftrek in mindering te brengen. Overigens mag je de kilometervergoeding wel toepassen als je op de fiets naar een klant gaat.

Mijnzzp.nl