Team Mijnzzp

Nieuwe auto

Als ondernemer is het belangrijk dat je met een representatief voertuig voor de dag komt. Of je nu een bus nodig hebt om goederen en materialen te verplaatsen van punt A naar punt B, of een auto nodig hebt om representatief bij de klant voor de deur te staan. Een betrouwbaar en fatsoenlijk voertuig is voor veel ondernemers onmisbaar. Vandaag de dag is er keuze genoeg: van werkbussen met een dubbele cabine tot een kleine stadsauto voor vier personen. Maar kies je voor leasen of kopen? In dit artikel geven wij je meer informatie over de voor- en nadelen van leasen en leggen wij uit waarom een auto leasen vaak slimmer is dan een auto kopen.

Inhoudsopgave
Voordelen van een auto leasen
Nadelen van een auto leasen
Leasen is kostbaarder dan een auto kopen
Schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto
Beperking financieringsopties
Wel of niet een auto leasen?
Is private lease interessant?
Nadelen private lease

Voordelen van een auto leasen

Laten we beginnen met de voordelen van het leasen van een auto. Zonder twijfel is het grootste voordeel dat je zelf niet direct een grote financiële uitgave hoeft te doen. Veel ondernemers kunnen de kosten voor een gloednieuwe auto niet in één keer missen en dus biedt leasen uitkomst - een nieuwe auto, voor een vast maandelijks bedrag. Het geld dat je op dat moment bespaart, kun je investeren in je onderneming om uiteindelijk meer winst te maken.

Het tweede voordeel is dat je met leasen in een nieuwe auto rijdt. Een comfortabele auto met airco, stoelverwarming, adaptieve cruisecontrol en de mooiste velgen. Met een leaseauto kom je representatief voor de dag en ben je verzekerd van een goede eerste indruk. Het verschilt per leasemaatschappij en contractvorm of je verantwoordelijk bent voor verzekeringen en schadekosten. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van jouw leasecontract.

Als laatste profiteer je met een leaseauto van verschillende fiscale voordelen. Zo word jij tijdens de contractduur gezien als de economische eigenaar van de auto, wat betekent dat je de btw bij een nieuwe leaseauto kunt afschrijven. En zo zijn er meer aftrekbare kosten, wat kan leiden tot veel voordeel voor jouw onderneming. Kies je voor een leaseauto zonder bijtelling? Dan houd je de kilometers die je ermee rijdt overzichtelijk bij, zowel zakelijk als privé. Zorg dat je dit op orde hebt, de Belastingdienst kan controle uitvoeren.

Nadelen van een auto leasen

Het leasen van een auto klinkt voor ondernemers als muziek in de oren: een nieuwe auto voor een maandelijkse bijdrage en mét fiscale voordelen. Maar er zijn ook nadelen. Bij een leaseauto hoort een leasecontract, je zit dus voor een overeengekomen periode vast aan dit contract en de bijbehorende kosten. Ook als het even wat minder voorspoedig gaat met jouw onderneming zullen de maandlasten blijven. Dit kan voor starters of kleine ondernemers die nog geen stabiel inkomen hebben een groot nadeel zijn. Vaak zijn er opties om het leasecontract tegen kosten te verkopen, bekijk dit goed voor je een leasecontract afsluit.

Leasen is kostbaarder dan een auto kopen

Een ander nadeel is dat aan het einde van de streep een auto leasen kostbaarder is dan een auto kopen. Dit komt onder andere omdat je niet de officiële eigenaar bent van de leaseauto. Het geld dat je uitgeeft aan jouw leaseauto, ben je wat dat betreft, kwijt. Het kopen van een auto geeft daarin meer mogelijkheden en zekerheid, het is jouw eigendom en daar kun je mee doen wat je wilt. Een leaseauto biedt die vrijheid niet.

Schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto

Daarmee komen we gelijk bij een volgend nadeel: je bouwt in sommige gevallen geen schadevrije jaren op. Omdat de verzekering van de leaseauto op naam van de zaak of de leasemaatschappij staat, bouw je soms geen schadevrije jaren op. Maar als jij met jouw privéauto schadevrije jaren hebt opgebouwd en vervolgens een auto gaat leasen, kun je soms die jaren overnemen voor een lagere prijs.

Andersom werkt dit ook zo: bij het beëindigen van het leasecontract ontvang je een leaseverklaring. Hierin staat beschreven hoeveel schade jij hebt gereden en hoeveel schadeclaims de verzekering ingediend heeft. Let er wel op dat een leasemaatschappij voor ieder krasje een claim kan indienen en dat je dan minder schadevrije jaren hebt dan je in eerste instantie dacht.

Beperking financieringsopties

Het laatste nadeel is niet voor iedereen van toepassing. Wie de intentie heeft om in de periode dat het leasecontract duurt een huis te kopen, moet in het achterhoofd houden dat je aanzienlijk minder hypotheek kunt verkrijgen. Een leaseauto is in feite niet meer dan een lening, net als een hypotheek. Het kan daarom voorkomen dat jouw gewenste hypotheek een stuk lager uitvalt dan je had gehoopt. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je plannen hebt om te verhuizen.

Wel of niet een auto leasen?

Of je een auto moet leasen of kopen is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zoals je ziet zijn er genoeg voor- én nadelen aan leasen. Veel startende en ervaren ondernemers kiezen voor het leasen van een auto vanwege de hoge uitgave. Vind jij de totale extra kosten van leasen opwegen tegen de voordelen? Kun jij in een keer veel geld missen? Wil je privékilometers maken? Allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer je de keuze maakt tussen leasen of kopen. Waar je ook voor kiest, een bedrijfszekere, betrouwbare en nette auto is onmisbaar.

Is private lease interessant?

Lease jij nog geen auto, maar wil je wel privé rijden in een mooie, nieuwe auto? Dan is private lease wellicht interessant. Let er wel op dat ook hier de kosten hoger zijn dan wanneer je een auto koopt - het voordeel hiervan is wel dat je in een gloednieuwe auto rond kunt rijden zonder een grote uitgave in één keer te doen. Ook hier geldt: wie niet in een keer een groot bedrag kwijt kan, kiest voor private lease. Deze vorm van autorijden kan ook interessant zijn voor werknemers die veel kilometers in een jaar rijden, maar daar geen kilometervergoeding voor ontvangen. In dat geval biedt private lease namelijk perspectief door vaste maandlasten en geen zorgen over onderhoud.

Nadelen private lease

Private lease kent ook zijn nadelen. Zo kost het je veel geld wanneer je vroegtijdig het leasecontract wilt beëindigen - een leasecontract ga je voor een bepaalde periode aan, dus is het verstandig ervoor te zorgen dat je binnen die periode je ook daadwerkelijk aan de overeengekomen plichten kunt houden.

Ook wanneer je van plan bent te verhuizen, kan leasen roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat jij een aanzienlijk lager bedrag aan hypotheek kunt afsluiten. Denk goed na voor je een leasecontract afsluit of private lease interessant is in jouw specifieke geval.

Onze tip: maak een gedetailleerde balans en een planning voor de komende periode. Zo krijg je inzicht in wat je hebt, wat je kunt missen en wat je nodig hebt om met een gerust hart een leasecontract te tekenen.

Lees ook: Tankpas zzp dit zijn de voordelen

Mijnzzp.nl