Team Mijnzzp

Kapper

Je begint vol energie en enthousiasme aan je bedrijf en moet van alles regelen om van start te gaan. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is zo geregeld en een zakelijke bankrekening eveneens. Daarna bedenk je hoe je de administratie opzet, zoals zelf doen of een boekhouder inhuren. Dan heb je nog klanten nodig om echt aan de slag te gaan. Er zijn veel zzp’ers die onbezorgd een bedrijf starten, maar die nog geen wetenschap hebben van eventuele valkuilen. Bekijk hier welke dat zijn, zodat je daar rekening mee kan houden.

Inhoudsopgave
1. Geen geld opzij zetten
2. Weinig aandacht voor acquisitie
3. Geen rekening houden met wanbetalers

1. Geen geld opzij zetten

Het geeft een goed gevoel als je de eerste factuur betaald krijgt en de volgende ook. Vergeet echter niet dat je ook geld opzij moet zetten en niet alles moet opmaken. Zo moet je nog belasting betalen en btw afdragen. Bovendien is het als zzp’er belangrijk om vanaf het begin een financiële buffer op te bouwen. Dat is omdat inkomsten voor ondernemers nogal vaak wisselend zijn. Bovendien wil je waarschijnlijk ook met vakantie en komt het voor dat je tijdelijk niet kan werken vanwege ziekte.

2. Weinig aandacht voor acquisitie

Zijn de eerste klanten vanzelf naar je toegekomen? Dat is een prima begin, maar denk je ook aan de toekomst. De kans bestaat dat opdrachten opdrogen en dan sta je ineens met lege handen. Het is daarom belangrijk om de focus te blijven houden op acquisitie. Het werven van klanten is namelijk een doorlopend proces om als zzp’er aan het werk te blijven.

3. Geen rekening houden met wanbetalers

Er zijn altijd klanten die de factuur niet willen of kunnen betalen. Daar sta je dan als zzp’er die het verdiende geld wel nodig heeft. Weet jij wat je gaat doen als een klant de factuur niet betaalt? Het is in elk geval belangrijk om je administratie goed op orde te hebben en een factuur te versturen die aan de voorwaarden voldoet.

Schep duidelijkheid over de betalingstermijn en stuur er direct een herinnering gevolgd door een aanmaning achteraan. Neem contact op met de klant als deze niet betaalt. Blijft de betaling uit, schakel dan een incasso advocaat of incassobureau in.

Boekhouding doen zzpBij het starten als zzp'er is het belangrijk om na te denken over mogelijke vervelende situaties.

Ondernemers hebben op verschillende manieren te maken met ondernemersrisico. Het is goed om hierover na te denken.

Mijnzzp.nl