Team Mijnzzp

Kraanmachinist

Werk jij als freelancer en heb je nog geen algemene voorwaarden opgesteld? Dan is het zeker handig om dat wel te doen. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom algemene voorwaarden van pas komen voor freelancers. Het is overigens niet verplicht, maar als je weet wat de voordelen zijn dan denk je er vast nog even over na. Hier ontdek je wat het belang is van algemene voorwaarden voor freelancers.

Bescherming algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden bieden bescherming als blijkt dat een opdrachtgever of een klant ontevreden is over je werk. Of als je bijvoorbeeld meer tijd besteed aan een opdracht dan eerder is ingeschat. Het is gebruikelijk om dan eerst in overleg te gaan met je klant, maar de kans bestaat dat je er samen niet uitkomt. In dat geval is het mogelijk om terug te vallen op de algemene voorwaarden. Heb je helemaal niets vastgelegd dan bestaat er kans op een geschil en ben je verder van huis.

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Er zijn verschillende zaken die je in de algemene voorwaarden als freelancer kan opnemen. Bijvoorbeeld de betalingstermijn die je hanteert. Dat schept duidelijkheid voor beide partijen, hoewel er overigens ook een wettelijke termijn bestaat. Spreek je als bedrijf niets over de betalingstermijn af dan geldt de wettelijke termijn van dertig dagen. Het is als je een betalingstermijn van vijftien dagen hanteert dan wel aan te raden om dat in de algemene voorwaarden op te nemen.

Aansprakelijkheid en garantie

Aansprakelijkheid en garantie zijn twee andere onderdelen die in de algemene voorwaarden van de freelancer zijn vast te leggen. De garantie is uiteraard een onderdeel dat per branche varieert. Bij de aansprakelijkheid is het van belang om na te denken over de vraag wie aansprakelijk is en waarvoor dat is. Er zijn overigens meerdere voorbeelden te vinden van hoe je algemene voorwaarden opstelt als freelancer. Let daarbij eventueel op de branche als je van een dergelijk voorbeeld gebruikmaakt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om het opstellen van algemene voorwaarden uit te besteden aan een jurist. Zorg er altijd voor dat opdrachtgevers kennis hebben van de algemene voorwaarden. Je kan hier in de mail of offerte naar verwijzen en de algemene voorwaarden op je website plaatsen.

Ondernemer worden

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook ons artikel: Wat is het verschil tussen een zzp-er en een freelancer?

Mijnzzp.nl