Team Mijnzzp

Zorgeloos freelancen

Je wilt je als freelancer natuurlijk vooral bezighouden met je eigen werkzaamheden. Het is om zorgeloos te freelancen echter belangrijk om met bepaalde verantwoordelijkheden rekening te houden. Je wilt niet geconfronteerd worden met problemen omdat je boekhouding bijvoorbeeld niet op orde is. Of niets geregeld hebben voor het geval je met ziekte of arbeidsongeschiktheid te maken krijgt. Er zijn voor een zorgeloos freelance bestaan gelukkig verschillende oplossingen beschikbaar.

Inhoudsopgave
Oplossing voor je boekhouding
Oplossing voor uitval door arbeidsongeschiktheid
Oplossing voor privégeld, scheiden van zakelijk geld
Oplossing voor risico’s

Oplossing voor je boekhouding

Het op orde hebben van je boekhouding is een voorwaarde om zorgeloos te freelancen. Je hoeft geen kennis te hebben van de boekhouding om alles netjes bij te houden. Het enige wat je nodig hebt, is een online boekhoudprogramma. De boekhoudsoftware maakt het mogelijk om je facturen te versturen, debiteuren op te volgen en zet alvast de gegevens voor je btw-aangifte klaar. Na het boekjaar staat de verlies- en winstrekening met een druk op de knop voor je klaar.

Oplossing voor uitval door arbeidsongeschiktheid

Je hebt als freelancer niet altijd een groot vermogen achter de hand om de gevolgen van langdurige uitval financieel op te vangen. Wil je zorgeloos freelancen dan is het verstandig om daar wat voor te regelen. Je kan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of je aanmelden bij een broodfonds. Maak gerust een vergelijking tussen alle mogelijkheden en bekijk ook de voorwaarden, want deze verschillen per aanbieder.

Oplossing voor privégeld, scheiden van zakelijk geld

Begin je met freelancen dan is het aan te raden om direct na je inschrijving in het Handelsregister van de KVK een zakelijke rekening te openen. Door de geldstromen gescheiden te houden, heb je een beter overzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Het is handig om bij je eigen bank een zakelijke rekening te openen, maar dit hoeft niet. De voorwaarden en tarieven verschillen namelijk per bank voor freelancers. Maak daarom vooraf even een vergelijking, zodat je de beste optie kan kiezen.

Oplossing voor risico’s

Je loopt als freelancer risico om met aansprakelijkheidsstelling te maken te krijgen, net als met schadesituaties. Er zijn voor uiteenlopende risico’s verschillende verzekeringen beschikbaar. Deze variëren van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering tot zakelijke inboedelverzekering en van cyberverzekeringen tot beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Mijnzzp.nl