Team Mijnzzp

Juridisch

Je doet als zzp'er natuurlijk altijd je best om zo zorgvuldig mogelijk en nauwkeurig te werk te gaan. Toch komt het door onoplettendheid of een ander voorval wel eens voor dat je per ongeluk schade veroorzaakt. Als dit bij een klant gebeurt dan kan deze jou als zzp'er aansprakelijk stellen voor de gemaakte schade. Het is dan handig om te weten wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen.

Erken niet direct de aansprakelijkheid

Het is in voorkomende situaties belangrijk om niet direct de aansprakelijkheid te erkennen. Doe je dat wel, dan kan dit in een later stadium namelijk niet zomaar worden teruggedraaid met alle gevolgen van dien. Bij het verrichten van werkzaamheden als klusjesman, waarbij ineens een lekkage ontstaat, maar de oorzaak daarvan niet duidelijk is, hoef je niet direct de aansprakelijkheid te erkennen. Deze kan namelijk ingewikkelder in elkaar zitten dan je op dat moment vermoedt. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een berekening hebt gemaakt en waarbij de klant met extra kosten te maken krijgt. Of als er twijfel bestaat over het veilig achterlaten van de werkomgeving. Het is in dergelijke situaties aan te raden om dus niet direct de aansprakelijkheid te aanvaarden en contact op te nemen met een juridisch adviseur.

Schade vergoeden

Uiteraard hangt het wel af van de situatie, waarin de klant je aansprakelijk stelt. Stoot je bijvoorbeeld een kop koffie om over een laptop van de klant dan is de aansprakelijkheid wel duidelijk. Dan ben jij door de klant aansprakelijk te stellen en dien je de schade te vergoeden. Dit is ook van toepassing als je met je ladder een verkeerde beweging maakt, waardoor je tegen een ruit aankomt die daardoor uiteen valt.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Wil je bij een aansprakelijkheidsstelling door een klant niet zelf voor de kosten van schade opdraaien? Het is inderdaad beter om dit risico niet zelf te lopen als ondernemer, want in bepaalde situaties kan de schade fors oplopen. Daarom is het aan te raden een zzp aansprakelijkheidsverzekering, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Mijnzzp.nl