Team Mijnzzp

Betalen

Nadat je een opdracht uitgevoerd hebt als zzp'er, is het aan te raden om zo snel mogelijk de factuur de deur uit te doen. Als je daar lang mee wacht dan duurt het simpelweg ook langer voordat je het geld krijgt. Er geldt een wettelijke betalingstermijn voor zzp'ers om rekening mee te houden, zoals er ook voor andere groepen regels gelden voor het betalen van een factuur. Als ondernemer is het erg belangrijk om direct maatregelen te nemen wanneer de betaling uitblijft. Ontdek hier hoe het zit met de wettelijke betalingstermijn zzp.

Inhoudsopgave
Wettelijke betalingstermijn zzp: particuliere opdrachtgevers
Betalingstermijn voor overheid
Betalingstermijn voor bedrijven
Geen betalingstermijn overeengekomen?
Debiteuren opvolgen

Wettelijke betalingstermijn zzp: particuliere opdrachtgevers

De wettelijke betalingstermijn voor zzp'ers aangaande het versturen van facturen aan particuliere opdrachtgevers is vrij vast te stellen. Neem de betalingstermijn op in de overeenkomst, offerte of algemene voorwaarden en vermeld deze later ook op de factuur. Een betalingstermijn voor facturen aan consumenten is vaak dertig dagen, maar je kan de termijn ook op vijftien dagen vaststellen.

Betalingstermijn voor overheid

Heb je als zzp'er een opdracht verricht voor de overheid? Bijvoorbeeld voor een gemeente dan geldt er een wettelijke betalingstermijn van dertig dagen. Betaalt de overheid niet op tijd zorg dan dat je zo snel mogelijk een herinnering de deur uitdoet en eventueel gevolgd door een aanmaning.

Betalingstermijn voor bedrijven

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als zzp'er werkt voor andere bedrijven. Ook dan gelden er wettelijke betalingstermijnen waar bedrijven zich aan dienen te houden. De regel is dat facturen door bedrijven binnen dertig dagen betaald dienen te worden. Er zijn uitzonderingen mogelijk, zoals bij grote bedrijven waarbij de betalingstermijn opgerekt kan worden naar zestig dagen.

Geen betalingstermijn overeengekomen?

Het is altijd slim om een betalingstermijn als zzp'er te hanteren, maar als je dat een keer niet hebt gedaan, blijven de wettelijke termijnen van toepassing. In dat geval kan je er rekening mee houden dat de betaaltermijn dertig dagen is. Het is als zzp'er erg verstandig om gebruik te maken van duidelijke algemene voorwaarden. Hiermee kun je ook betalingsproblemen voorkomen.

Debiteuren opvolgen

Het opvolgen van debiteuren ofwel het bijhouden van onbetaalde facturen om vervolgens een herinnering te sturen, is het handigst als je gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je kan dan in een oogopslag zien welke facturen nog openstaan en actie vereisen omdat de betalingstermijn is verstreken. Als je strak debiteurenbeheer voert, blijft de cashflow van je onderneming optimaal.

RekeningenDe meeste ondernemers krijgen wel een keer te maken met opdrachtgevers die de factuur niet voldoen. Het beheren van de debiteuren kan het beste gedaan worden door middel van online boekhouden. Dit kan zeker helpen bij het voorkomen van wanbetalers.

Mijnzzp.nl