Team Mijnzzp

Boekhouding

Geen enkele startende ondernemer ontkomt eraan: een goede financiële administratie opzetten. Een goede boekhouding is voor veel zzp'ers een bijkomstigheid waar je misschien niet over nagedacht hebt. Met de juiste online boekhoudsoftware is dat ook geen probleem. Een eenvoudig boekhoudpakket maakt het al mogelijk om de complete boekhouding bij te houden. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Hier kun je ook de urenregistratie mee bijhouden door het gebruiken van een handige mobiele app. De boekhoudsoftware is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken. In dit artikel geven we tips hoe je tot het beste boekhoudprogramma komt. Dit kan e-boekhouden zijn, maar ook een ander boekhoudpakket.

Cijfers bekijkenIedere zzp'er begint vaak met een droom: je hebt een goed idee en wilt een bepaald product of een specifieke dienst aanbieden. Vanuit je creativiteit en unieke invalshoek stel je een bedrijfsplan op en sta je te popelen om aan de slag te gaan. Vol goede moed schrijf je jouw eigen onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Dan komt de Belastingdienst al meteen om de hoek kijken. Vanaf de start van je bedrijf ben je verplicht om financiële bedrijfsgegevens te bewaren, waarmee je verantwoording kunt afleggen aan de Belastingdienst. Het versturen van facturen lukt waarschijnlijk prima. Maar weet jij precies welke gegevens je allemaal moet bewaren, hoe je een winst- en verliesrekening opstelt of hoe je debiteuren en crediteuren beheert? Er komt veel kijken bij het opzetten van een zakelijke administratie.

Weinig of geen ervaring met boekhouden

FinancieelWanneer je weinig of geen ervaring hebt met boekhouding en administratie, biedt een abonnement afsluiten op een online boekhoudprogramma uitkomst. Het grote voordeel van een boekhoudpakket is dat je niet helemaal zelf een administratie hoeft op te zetten, dankzij de handige standaard templates. Online boekhouden met een online boekhoudpakket maakt verschillende werkzaamheden een stuk makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de btw-aangifte, realtime-inzicht en aan automatische back-ups. Dit zijn slechts enkele voordelen van online boekhouden. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd. De maandelijkse kosten zijn over het algemeen laag.

Maar er zijn nog veel meer redenen om te kiezen voor een boekhoudpakket:

  • Gemakkelijk automatische berekeningen maken.
  • Je kunt de administratie en boekhouding veilig bewaren.
  • Veilig en flexibel toegang tot je boekhouding.
  • Besparen op boekhoudkosten.
  • Voorkomen van fouten en boekhoudkundige problemen.
  • Automatische koppelingen met bijvoorbeeld webshop, zakelijke rekening of Belastingdienst.
  • Efficiënt en eenvoudig boekhouden.
  • Het eenvoudig maken van grootboekrekeningen.

Automatische berekeningen maken het gemakkelijk

Als zzp'er wil je doen waar je goed in bent: ondernemen. Toch heb je inzicht nodig in de financiële gezondheid van je bedrijf. Gelukkig kan online boekhoudsoftware veel administratieve werkzaamheden voor je uit handen nemen. Dit werkt meestal een stuk makkelijker dan een offline boekhoudprogramma. Online boekhouden werkt nu eenmaal een stuk beter.

GBR berekening maken

Afschrijving berekenen

Boekhoudpakket en winst- en verliesrekening maken

OverlegAlle zzp'ers moeten ieder jaar de balans opmaken en de winst- en verliesrekening maken. Dit is met een goed boekhoudpakket eenvoudig te doen. Je hoeft hiervoor geen boekhoudkennis te hebben of complex berekeningen te maken. Het boekhoudpakket kan de winst- en verliesrekening voor je maken. De winst- en verliesrekening heb je onder andere nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. De IB aangifte kun je ook opmaken met een boekhoudpakket.

Online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma werkt op basis van vaste templates, waarin allerlei formules en berekeningen zijn opgenomen. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer zelf btw uit te rekenen. Wanneer je het juiste btw-percentage invult, berekent het pakket automatisch hoeveel btw je moet doorberekenen naar de klant. Daarnaast ontvang je zelf een handig overzicht van de omzetbelasting die je aan het eind van ieder kwartaal moet afdragen aan de Belastingdienst. Zo biedt een online boekhoudpakket een snel en duidelijk overzicht, waarin de nieuwste fiscale regels worden toegepast en bijgewerkt. Dit levert ook direct een eenvoudig inzicht in de cijfers van je onderneming op.

Online boekhouden is veilig en flexibel

App gebruikenHet werken met een online boekhouding is veilig en flexibel. Je hoeft nooit bang te zijn dat je volledige administratie verdwijnt dankzij een virus op je computer of een crash van je harde schijf. De meeste boekhoudpakketten draaien online in een cloudopslag. De beveiliging is daarbij centraal geregeld, er worden regelmatig software-updates uitgevoerd en back-ups gemaakt. Zo ben je altijd verzekerd van een veilige opslagplaats van je gegevens. Online boekhouden biedt daarnaast enorm veel flexibiliteit. Inloggen op je financiële boekhouding is wereldwijd mogelijk, zolang je een internetverbinding hebt. Je kunt dus altijd en overal werken aan je administratie, ongeacht of je nu werkt vanuit huis, kantoor of op afstand.

Boekhoudkosten zzp'er

Afspraken makenEen administratie bijhouden is een doorlopend proces. Als ondernemer verstuur je iedere maand facturen naar klanten, maar moet je bijvoorbeeld ook maandelijks inkoopfacturen inboeken en dagelijks een urenregistratie bijhouden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een boekhouder in te schakelen, die dit soort terugkerende werkzaamheden voor je uitvoert, maar dat betekent meestal een fikse kostenpost voor je onderneming. Zeker wanneer je nog maar net een eigen onderneming gestart bent, is het verstandig om deze taken zelf te verrichten. De wekelijkse facturen maken kun je eenvoudig zelf doen met je boekhoudpakket.

Boekhoudkosten eenmanszaak

Heb je geen idee wat je kunt verwachten aan boekhoudkosten en wil je niet met extra kosten te maken krijgen? Kijk dan op onze handige pagina voor een boekhoudkosten berekening te maken. Zo weet je ongeveer wat je jaarlijks kwijt zal zijn aan de boekhouding.

Boekhoudkosten inschatten

Besparen op de boekhoudkosten

Als je wilt besparen op je boekhoudkosten, betekent dat natuurlijk niet dat je nooit de hulp en deskundigheid van een boekhouder kunt inschakelen. Het kan juist heel zinvol zijn om af en toe een boekhouder in te zetten, bijvoorbeeld voor de controle van bepaalde gegevens of voor de belastingaangifte. Een boekhouder kan je vaak goed adviseren over het profiteren van fiscale voordelen of andere extra’s.

Zelf boekhouden als zzp'er

Werken op laptopWanneer je als zzp'er zelf je financiële administratie bijhoudt, kun je flink besparen op je boekhoudkosten. Het permanent inhuren van een boekhouder is niet nodig wanneer je werkt met een eenvoudig te beheren boekhoudpakket. Over het algemeen kan een zzp'er tot wel 80% besparen op boekhoudkosten door de financiële gegevens zelf in te boeken in het boekhoudpakket. Dat is dus zeker de moeite waard! Door als zzp'er zelf je boekhouding bij te werken, weet je daarnaast ook altijd exact hoe je onderneming er financieel voorstaat. Naast de kostenbesparing, levert het zelf invoeren van financiële gegevens in je boekhoudpakket dus ook veel meer inzicht in je bedrijf op.

Voorkomen van boekhoudkundige problemen

Een boekhoudpakket kan je helpen in het voorkomen van boekhoudkundige problemen. In veel boekhoudsoftware zitten automatische functies ingebouwd, die je erop attenderen wanneer er iets niet klopt. Op die manier maakt het gebruik van een boekhoudpakket de kans op fouten aanzienlijk kleiner. Het handmatig berekenen hoeveel btw je moet afdragen aan het einde van een kwartaal? Dat is compleet overbodig, want de boekhoudsoftware zet dit eenvoudig voor je op een rij. Zelf een juiste winst- en verliesrekening opstellen? In de meeste boekhoudpakketten exporteer je deze met een druk op de knop.

Basiskennis online boekhouden

Man boekhouding aan het opzettenNatuurlijk is het wel van belang dat je als zzp'er zelf over enige basiskennis beschikt. Omdat je zelf financiële gegevens invoert, is het wel van belang dat je dit op de juiste manier doet. Ook is het aan jou de taak om een beginbalans op te stellen. Wanneer je hier eenmaal ervaring in hebt, zul je merken dat het voeren van een administratie steeds gemakkelijker gaat. Zolang jij zorgt voor de invoer van de juiste gegevens, doet de boekhoudsoftware de rest. Ben je bang dat je kennis onvoldoende is om de administratie goed op te zetten? Dan kan het verstandig zijn om een boekhouder in te schakelen die je helpt met het inrichten van je boekhoudpakket. Zo weet je zeker dat je aan alle wettelijk gestelde eisen voldoet.

Koppelingen boekhoudpakket worden automatisch gemaakt

De meeste boekhoudpakketten bieden diverse mogelijkheden voor koppelingen, waarmee je tijd kunt besparen en de kans op fouten verkleint. Er zijn veel mogelijkheden om het proces van de administratie te automatiseren. Zo bieden veel boekhoudpakketten bijvoorbeeld eenvoudige koppelingen met de zakelijke bankrekening, een webshop of leveranciers. Het is dus mogelijk om je bankrekeningen te koppelen aan de software. Dit is mogelijk iedere Nederlandse bank.

Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling btw-aangifte

Een koppeling met de belastingdienst kan je helpen om eenvoudig btw-aangifte te doen. Vaak is het simpelweg een kwestie van de aangifte controleren, waarna je deze direct kunt verzenden en betalen. Andere software biedt deze mogelijkheden meestal niet. Hierdoor is online boekhouden veel makkelijker.

Onderweg de administratie doenOnline boekhoudprogramma's maken het doen van de btw-aangifte dan ook veel makkelijker. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle af- en bijschrijvingen van je zakelijke rekening direct te koppelen aan je online boekhouding. Doordat alle mutaties automatisch worden bijgewerkt blijft je financiële administratie altijd actueel. Voor de btw-aangifte zul je eenmalige de koppeling moeten activeren. Daarna kun je eenvoudig de btw-aangifte indienen. Het handmatig berekenen van de btw-aangifte is dus verleden tijd. Online boekhouden werkt dat betreft zo eenvoudig. Zie ook onze handige btw-calculator voor het uitrekenen van de btw-aangifte.

Btw berekenen

Boekhoudsoftware webshop koppeling

Heb je een eigen webshop? Dan kan het fijn zijn om te kiezen voor een webshop-koppeling met je boekhoudsoftware, zodat alle verkopen automatisch in de boekhouding worden verwerkt. Ook wanneer je via de webshop betalingen accepteert via iDEAL of creditcard, is een koppeling van je boekhoudpakket met een betaalprovider aan te raden. Zeker wanneer het aantal verkopen via een webshop hoog is, werkt een koppeling met de boekhoudsoftware ontzettend efficiënt.

Gratis app gebruiken

OndernemerEen andere mogelijkheid is het koppelen van facturen of bonnen vanuit een app aan de boekhouding. Door deze koppeling worden facturen van leveranciers en relaties direct in de administratie gezet. Houd je gewerkte uren bij in een speciale uren software? Dan is de kans groot dat er een koppeling mogelijk is met de online boekhouding. Veel boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid tot een koppeling met een app op je telefoon. Zo kun je met je telefoon direct veel acties uitvoeren, zoals het inscannen van bonnetjes. Op deze manier kun je zelfs met je telefoon eenvoudig je administratie bijwerken. De urenregistratie is overigens voor veel zzp'ers belangrijk. Door middel van de urenregistratie kun je aantonen dat je aan het urencriterium van de Belastingdienst voldoet. De urenregistratie is dus niet alleen handig voor het bijhouden van de declarabele gewerkte uren.

Eenvoudig online boekhouden

Als zzp'er ben je begonnen met een droom. Je hebt een visie of doel voor ogen, waar je met veel plezier al je tijd en energie insteekt. Je bent ondernemer en geen boekhouder. Daarom wil je de boekhouding op een gemakkelijke manier kunnen bijhouden. Welk online boekhoudpakket kies je als zzp'er? Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de prijs van het pakket, verschillende functionaliteiten en mogelijke koppelingen. Iedere onderneming is anders. Daarom helpen we je graag om te bepalen welke boekhoudsoftware het beste bij jou past. Wist je dat we zelfs een handig overzicht hebben opgesteld om je te helpen de juiste keuze te maken?

Online boekhouden

Boekhouding online doenVeel online boekhoudpakketten bieden een demoversie of gratis proefperiode aan. Probeer eens diverse boekhoudsoftware uit, bekijk de mogelijkheden en ervaar vooral hoe gebruiksvriendelijk het pakket voor jou werkt. Het doel van een online boekhoudpakket is ten slotte het besparen van tijd, het verminderen van de kans op fouten en het eenvoudig bijwerken van je administratie. Zo kun jij je als zzp'er volledig bezighouden met datgene waar je goed in bent: ondernemen! Het is ook raadzaam om te kijken of offertes maken kan. Dit is voor veel zzp'ers ook nuttig.

Voordelen online boekhouden

Online boekhouden is niet alleen handig, het is ook veilig. Alle online boekhoudprogramma's werken met goede beveiliging en zijn daarom veilig te gebruiken. Zorg er wel voor dat je pakket kiest dat bij je bedrijf past. Andere voordelen van online boekhouden zijn het kunnen toevoegen van extra gebruikers, de lage maandelijkse kosten, de automatische updates, het maken van een back-up en de gratis proefperiode. Online boekhoudsoftware is dan ook veel beter dan het zelf instellen van software door middel van een cd-rom. Het is raadzaam om de boekhoudpakketten te testen op de verschillende mogelijkheden naast het gebruiksgemak.

Online boekhoudsoftware uitkiezen

De meeste online boekhoudprogramma's bieden overal toegang, en verschillende manieren om andere koppelingen te maken. Daarnaast bieden online boekhoudpakketten in de meeste gevallen genoeg mogelijkheden om jouw boekhouding met realtime-inzicht weer te geven. Hierdoor ben je in de meeste gevallen minder tijd kwijt aan je boekhouding. De meeste pakketten zijn later ook uit te breiden, afhankelijk van de online boekhoudsoftware. Ook facturen maken is vanzelfsprekend binnen alle online programma's mogelijk. De voordelen van online boekhouden zijn dan ook eindeloos, en een online boekhoudpakket geeft je overal toegang tot de boekhouding. Dit is een groot voordeel ten opzichte van offline boekhouding.

Ondernemer aan het werkEr zijn dus verschillende redenen te bedenken waarom je als zzp'er beter een boekhoudpakket kunt gebruiken.

Tijdsbesparing, gemak en het voorkomen van problemen zijn allemaal belangrijke voordelen net zo als het behalen van fiscale voordelen. Ook zijn de dagelijkse back-ups belangrijk.

Mijnzzp.nl