Team Mijnzzp

Boekhouding

Geen enkele startende ondernemer ontkomt eraan: een goede financiële administratie opzetten. Voor veel zzp'ers is het voeren van een gedegen boekhouding een lastige bijkomstigheid. Iedere zzp'er begint vaak met een droom: je hebt een goed idee en wilt een bepaald product of een specifieke dienst aanbieden.

Vanuit je creativiteit en unieke invalshoek stel je een bedrijfsplan op en sta je te popelen om aan de slag te gaan. Vol goede moed schrijf je jouw eigen onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Dan komt de Belastingdienst al meteen om de hoek kijken.

Vanaf de start van je bedrijf ben je verplicht om financiële bedrijfsgegevens te bewaren, waarmee je verantwoording kunt afleggen aan de Belastingdienst. Het versturen van facturen lukt waarschijnlijk prima. Maar weet jij precies welke gegevens je allemaal moet bewaren, hoe je een winst- en verliesrekening opstelt of hoe je debiteuren en crediteuren beheert? Er komt veel kijken bij het opzetten van een zakelijke administratie.

Weinig of geen ervaring met boekhouden

Wanneer je weinig of geen ervaring hebt met boekhouding en administratie, biedt een abonnement afsluiten op een online boekhoudprogramma uitkomst. Het grote voordeel van een boekhoudpakket is dat je niet helemaal zelf een administratie hoeft op te zetten, dankzij de handige standaard templates. Online boekhouden met een online boekhoudprogramma maakt verschillende werkzaamheden een stuk makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de btw-aangifte, realtime-inzicht en aan automatische back-ups. Dit zijn slechts enkele voordelen van online boekhouden. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd. De maandelijkse kosten zijn over het algemeen laag.

Maar er zijn nog veel meer redenen om te kiezen voor een boekhoudpakket:

  • Gemakkelijk automatische berekeningen maken.
  • Je kunt de administratie en boekhouding veilig bewaren.
  • Veilig en flexibel toegang tot je boekhouding.
  • Besparen op boekhoudkosten.
  • Voorkomen van fouten en boekhoudkundige problemen.
  • Automatische koppelingen met bijvoorbeeld webshop, zakelijke rekening of Belastingdienst.
  • Efficiënt en eenvoudig boekhouden.
  • Het eenvoudig maken van grootboekrekeningen.

Automatische berekeningen maken het gemakkelijk

Als zzp'er wil je doen waar je goed in bent: ondernemen. Toch heb je inzicht nodig in de financiële gezondheid van je bedrijf. Gelukkig kan online boekhoudsoftware veel administratieve werkzaamheden voor je uit handen nemen. Dit werkt meestal een stuk makkelijker dan een offline boekhoudprogramma. Online boekhouden werkt nu eenmaal een stuk beter.

Online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma werkt op basis van vaste templates, waarin allerlei formules en berekeningen zijn opgenomen. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer zelf btw uit te rekenen. Wanneer je het juiste btw-percentage invult, berekent het pakket automatisch hoeveel btw je moet doorberekenen naar de klant. Daarnaast ontvang je zelf een handig overzicht van de omzetbelasting die je aan het eind van ieder kwartaal moet afdragen aan de Belastingdienst.

Zo biedt een online boekhoudpakket een snel en duidelijk overzicht, waarin de nieuwste fiscale regels worden toegepast en bijgewerkt. Dit levert ook direct een eenvoudig inzicht in de cijfers van je onderneming op.

Online boekhouden is veilig en flexibel

Het werken met een online boekhouding is veilig en flexibel. Je hoeft nooit bang te zijn dat je volledige administratie verdwijnt dankzij een virus op je computer of een crash van je harde schijf. De meeste boekhoudpakketten draaien online in een cloudopslag. De beveiliging is daarbij centraal geregeld, er worden regelmatig software-updates uitgevoerd en back-ups gemaakt. Zo ben je altijd verzekerd van een veilige opslagplaats van je gegevens.

Online boekhouden biedt daarnaast enorm veel flexibiliteit. Inloggen op je financiële boekhouding is wereldwijd mogelijk, zolang je een internetverbinding hebt. Je kunt dus altijd en overal werken aan je administratie, ongeacht of je nu werkt vanuit huis, kantoor of op afstand.

Besparen op je boekhoudkosten

Een administratie bijhouden is een doorlopend proces. Als ondernemer verstuur je iedere maand facturen naar klanten, maar moet je bijvoorbeeld ook maandelijks inkoopfacturen inboeken en dagelijks een urenregistratie bijhouden.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een boekhouder in te schakelen, die dit soort terugkerende werkzaamheden voor je uitvoert, maar dat betekent meestal een fikse kostenpost voor je onderneming. Zeker wanneer je nog maar net een eigen onderneming gestart bent, is het verstandig om deze taken zelf te verrichten.

Wanneer je als zzp'er zelf je financiële gegevens bijhoudt, kun je flink besparen op je boekhoudkosten. Het permanent inhuren van een boekhouder is niet nodig wanneer je werkt met een eenvoudig te beheren boekhoudpakket. Over het algemeen kan een zzp'er tot wel 80% besparen op boekhoudkosten door de financiële gegevens zelf in te boeken in het boekhoudpakket. Dat is dus zeker de moeite waard!

Door als zzp'er zelf je boekhouding bij te werken, weet je daarnaast ook altijd exact hoe je onderneming er financieel voorstaat. Naast de kostenbesparing, levert het zelf invoeren van financiële gegevens in je boekhoudpakket dus ook veel meer inzicht in je bedrijf op.

Als je wilt besparen op je boekhoudkosten, betekent dat natuurlijk niet dat je nooit de hulp en deskundigheid van een boekhouder kunt inschakelen. Het kan juist heel zinvol zijn om af en toe een boekhouder in te zetten, bijvoorbeeld voor de controle van bepaalde gegevens of voor de belastingaangifte. Een boekhouder kan je vaak goed adviseren over het profiteren van fiscale voordelen of andere extra’s.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen:

Voorkomen van boekhoudkundige problemen

Een boekhoudpakket kan je helpen in het voorkomen van boekhoudkundige problemen. In veel boekhoudsoftware zitten automatische functies ingebouwd, die je erop attenderen wanneer er iets niet klopt. Op die manier maakt het gebruik van een boekhoudpakket de kans op fouten aanzienlijk kleiner.

Handmatig berekenen hoeveel btw je moet afdragen aan het einde van een kwartaal? Dat is compleet overbodig, want de boekhoudsoftware zet dit eenvoudig voor je op een rij. Zelf een juiste winst- en verliesrekening opstellen? In de meeste boekhoudpakketten exporteer je deze met een druk op de knop.

Natuurlijk is het wel van belang dat je als zzp'er zelf over enige basiskennis beschikt. Omdat je zelf financiële gegevens invoert, is het wel van belang dat je dit op de juiste manier doet. Ook is het aan jou de taak om een beginbalans op te stellen. Wanneer je hier eenmaal ervaring in hebt, zul je merken dat het voeren van een administratie steeds gemakkelijker gaat. Zolang jij zorgt voor de invoer van de juiste gegevens, doet de boekhoudsoftware de rest.

Ben je bang dat je kennis onvoldoende is om de administratie goed op te zetten? Dan kan het verstandig zijn om een boekhouder in te schakelen die je helpt met het inrichten van je boekhoudpakket. Zo weet je zeker dat je aan alle wettelijk gestelde eisen voldoet.

Koppelingen boekhoudpakket worden automatisch gemaakt

De meeste boekhoudpakketten bieden diverse mogelijkheden voor koppelingen, waarmee je tijd kunt besparen en de kans op fouten verkleint. Er zijn veel mogelijkheden om het proces van de administratie te automatiseren. Zo bieden veel boekhoudpakketten bijvoorbeeld eenvoudige koppelingen met de zakelijke bankrekening, een webshop of leveranciers. Online boekhoudprogramma's maakt ook het doen van de btw-aangifte veel makkelijker.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle af- en bijschrijvingen van je zakelijke rekening direct te koppelen aan je online boekhouding. Doordat alle mutaties automatisch worden bijgewerkt blijft je financiële administratie altijd actueel. Daarnaast verklein je de kans op fouten.

Een koppeling met de belastingdienst kan je helpen om eenvoudig btw-aangifte te doen. Vaak is het simpelweg een kwestie van de aangifte controleren, waarna je deze direct kunt verzenden en betalen. Andere software biedt deze mogelijkheden meestal niet. Hierdoor is online boekhouden veel makkelijker.

Heb je een eigen webshop? Dan kan het fijn zijn om te kiezen voor een webshop-koppeling met je boekhoudsoftware, zodat alle verkopen automatisch in de boekhouding worden verwerkt. Ook wanneer je via de webshop betalingen accepteert via iDEAL of creditcard, is een koppeling van je boekhoudpakket met een betaalprovider aan te raden. Zeker wanneer het aantal verkopen via een webshop hoog is, werkt een koppeling met de boekhoudsoftware ontzettend efficiënt.

Een andere mogelijkheid is het koppelen van facturen of bonnen vanuit een app aan de boekhouding. Door deze koppeling worden facturen van leveranciers en relaties direct in de administratie gezet. Houd je gewerkte uren bij in een speciale uren software? Dan is de kans groot dat er een koppeling mogelijk is met de online boekhouding.

Veel boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid tot een koppeling met een app op je telefoon. Zo kun je met je telefoon direct veel acties uitvoeren, zoals het inscannen van bonnetjes. Op deze manier kun je zelfs met je telefoon eenvoudig je administratie bijwerken.

Eenvoudig online boekhouden

Als zzp'er ben je begonnen met een droom. Je hebt een visie of doel voor ogen, waar je met veel plezier al je tijd en energie insteekt. Je bent ondernemer en geen boekhouder. Daarom wil je de boekhouding op een gemakkelijke manier kunnen bijhouden.

Welk online boekhoudpakket kies je als zzp'er? Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de prijs van het pakket, verschillende functionaliteiten en mogelijke koppelingen.

Iedere onderneming is anders. Daarom helpen we je graag om te bepalen welke boekhoudsoftware het beste bij jou past. Wist je dat we zelfs een handig overzicht hebben opgesteld om je te helpen de juiste keuze te maken?

Online boekhouden

Veel online boekhoudpakketten bieden een demoversie of gratis proefperiode aan. Probeer eens diverse boekhoudsoftware uit, bekijk de mogelijkheden en ervaar vooral hoe gebruiksvriendelijk het pakket voor jou werkt.

Het doel van een online boekhoudpakket is ten slotte het besparen van tijd, het verminderen van de kans op fouten en het eenvoudig bijwerken van je administratie. Zo kun jij je als zzp'er volledig bezighouden met datgene waar je goed in bent: ondernemen!

Voordelen online boekhouden

Online boekhouden is niet alleen handig, het is ook veilig. Alle online boekhoudprogramma's werken met goede beveiliging en zijn daarom veilig te gebruiken. Zorg er wel voor dat je pakket kiest dat bij je bedrijf past. Andere voordelen van online boekhouden zijn het kunnen toevoegen van extra gebruikers, de lage maandelijkse kosten, de automatische updates, het maken van een back-up en de gratis proefperiode. Online boekhoudsoftware is dan ook veel beter dan het zelf instellen van software door middel van een cd-rom.

Online boekhoudsoftware uitkiezen

De meeste online boekhoudprogramma's bieden overal toegang, en verschillende manieren om andere koppelingen te maken. Daarnaast bieden online boekhoudpakketten in de meeste gevallen genoeg mogelijkheden om jouw boekhouding met realtime-inzicht weer te geven. Hierdoor ben je in de meeste gevallen minder tijd kwijt aan je boekhouding. De meeste pakketten zijn later ook uit te breiden, afhankelijk van de online boekhoudsoftware. Ook facturen maken is vanzelfsprekend binnen alle online programma's mogelijk.

De voordelen van online boekhouden zijn dan ook eindeloos, en een online boekhoudprogramma geeft je overal toegang tot de boekhouding. Dit is een groot voordeel ten opzichte van offline boekhouding.

Ondernemer aan het werkEr zijn dus verschillende redenen te bedenken waarom je als zzp'er beter een boekhoudprogramma kunt gebruiken.

Tijdsbesparing, gemak en het voorkomen van problemen zijn allemaal belangrijke voordelen.

Mijnzzp.nl