Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Tuinman

Heb je plannen om als ondernemer te starten en wil je geen tijd verliezen? Er zijn een aantal zaken die je moet regelen om snel en succesvol van start te gaan. Gebruik onderstaand stappenplan om je eigen zaak op een efficiënte manier te beginnen.

1. Bedenk een pakkende bedrijfsnaam
Het is van belang om een goede bedrijfsnaam te bedenken. Controleer eventueel of de gewenste naam al in gebruik is. Dat is mogelijk bij het Benelux Bureau van Intellectuele Eigendom in het merkenregister, Heb je de ideale bedrijfsnaam bedacht die perfect bij je bedrijf past dan leg je ook meteen de domeinnaam vast. Je creëert uiteraard ook een website om online vindbaar te zijn.

2. Kies de juiste rechtsvorm
Start je een eigen zaak dan kies je voor een bepaalde rechtsvorm. Het is afhankelijk van je situatie en gewenste aansprakelijkheid om een keuze te maken. Bij een eenmanszaak ben je als zzp’er aansprakelijk met je privévermogen. Je doet aangifte van de winst via de inkomstenbelasting. Bij een bv is er geen sprake van een aansprakelijkheid met je privévermogen en betaal je vennootschapsbelasting. Ga je in verhouding relatief weinig winst maken dan is de keuze voor een eenmanszaak aan te raden.

3. Stel je doel en strategie vast
Het is van belang een doel vast te stellen daar je strategie op te baseren. Om dit concreet te maken, is het aan te raden om een ondernemingsplan op te stellen.

4. Bepaal je marketingstrategie
Het is natuurlijk belangrijk dat je doelgroep weet krijgt van het bestaan van je bedrijf met product of dienst. Daarom is het van belang een marketingstrategie te ontwikkelen. Kijk daarbij ook naar hoe de concurrentie het aanpakt.

5. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Ieder bedrijf dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijfsnaam komt in het register te staan net als het inschrijvingsadres. Je krijgt na de inschrijving een KvK-nummer toegekend.

6. Open een zakelijke bankrekening
Het is met je nummer van de Kamer van Koophandel mogelijk om een zakelijke bankrekening te openen. Dat is aan te raden, omdat je zo de privébetalingen en inkomsten gescheiden houdt van de zakelijke financiën. 

7. Begin meteen met een goede administratie
Het is vanaf de start van je bedrijf aan te raden meteen een goede administratie op te zetten. Je kan natuurlijk ook besluiten om hiervoor een boekhouder in te schakelen.

Mijnzzp.nl