Team Mijnzzp

Stratenmakers aan het werk

Als zzp'er is het belangrijk om je administratie op orde te hebben en te houden. Een goed boekhoudprogramma is hierbij onmisbaar. Er worden tegenwoordig diverse online boekhoudprogramma's aangeboden door verschillende aanbieders. Als zzp'er is het belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat bij je past. Zzp'ers hebben over het algemeen behoefte aan maatwerk als het aankomt op een boekhoudprogramma naast het kunnen doen van de btw-aangifte. Dit houdt in dat zzp'ers en freelancers behoefte hebben aan een eenvoudig boekhoudprogramma waarmee de administratie op een makkelijke manier bijgehouden kan worden. Dit is een belangrijk verschil met Mkb-bedrijven, die bijvoorbeeld ook behoefte hebben aan personeelsadministratie en voorraadbeheer. Wij proberen in dit artikel de meest veelgestelde vragen te beantwoorden over de beste boekhoudprogramma's.

Administratie online aan het bekijkenZzp'ers hebben meestal voldoende aan een zzp boekhoudpakket voor het online kunnen maken van facturen, offertes en het bijhouden van de boekhouding. Ook het automatisch doorsturen van facturen en aangiftes is binnen de meeste boekhoudprogramma's mogelijk. De meeste boekhoudpakketten zijn tegenwoordig ook toegankelijk met een gratis app, waardoor het steeds makkelijker is geworden voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan het maken van facturen, het bijhouden de rittenregistratie of aan het kunnen bijhouden van de urenregistratie. Ook heb je niet snel meer te maken met verloren bonnetjes, omdat alle bonnetjes door middel van een scan ingeboekt kunnen worden. Vanzelfsprekend is het mogelijk om de zakelijke rekening te koppelen aan een boekhoudprogramma. De beschikbare functionaliteiten zijn groot te noemen wanneer we het hebben over online boekhoudsoftware. Denk alleen al aan de handige app die je overal kunt gebruiken.

Inhoudsopgave:

Zzp boekhouding

Administratie nietjesAls zzp'er is het dus belangrijk om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat bij je past. Er zijn bijvoorbeeld ook zzp'ers, die hun boekhoudprogramma gebruiken om offertes te kunnen maken. Ook het automatisch scannen van documenten kan als zzp'er belangrijk zijn. Een ander voorbeeld is het makkelijk registreren van alle zakelijke relaties door middel van een crm systeem. Ook een automatische bankkoppeling kan handig zijn om altijd met de actuele gegevens te werken. Door middel van een automatische bankkoppeling krijgen zzp'ers een realtime overzicht van de volledige boekhouding, waardoor er geen vervelende verrassingen kunnen ontstaan.

Goed online boekhoudprogramma zzp

Helpdesk aan het bellenEen goed online boekhoudprogramma zzp is dan ook onmisbaar als zzp'er. Zoals eerder omschreven zijn er tegenwoordig diverse aanbieders van online boekhoudprogramma's, die allemaal op verschillende manieren werken. Het is belangrijk om van een goede en vooral betrouwbare partner gebruik te maken, die de nodige ondersteuning aanbieden. Er moet dan ook sprake zijn van een deskundige helpdesk voor de veelgesteld vragen. Een deskundige helpdesk moet daarnaast gratis toegankelijk zijn. Tegenwoordig beschikken alle aanbieders van boekhoudprogramma's over een gratis helpdesk. De gratis helpdesk maakt onderdeel uit van het keurmerk betrouwbaar boekhouden. Zonder gratis helpdesk is het niet mogelijk om het keurmerk betrouwbaar boekhouden te mogen voeren.

Hoe moet je de boekhouding regelen

Hoe een zzp'er de boekhouding regelt kan verschillen per ondernemer. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma. Deze online boekhoudprogramma's bieden voldoende mogelijkheden om de administratie en de boekhouding op de juiste manier te kunnen voeren. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van een boekhoudprogramma dat erkend is door de Belastingdienst.

Zzp boekhouder inhuren

Boekhouding doen laptopEen andere mogelijkheid is dat zzp'ers kiezen voor de klassieke boekhouder. Boekhouders kunnen ook prima de boekhouding verzorgen voor zzp'ers. Een nadeel van boekhouders is wel dat deze over het algemeen meer kosten dan een online boekhoudprogramma. Het voordeel van een boekhouder is wel dat je alle werkzaamheden kan uitbesteden. Dit is vooral handig voor ondernemers die te maken hebben met veel administratie en personeel. Wie een beetje handig is als zzp'er kan ook prima zelf de boekhouding verzorgen. Dit is wel een persoonlijke afweging, omdat er ook ondernemers zijn, die verder niks met de boekhouding te maken willen hebben. Als startende zzp'er kun je ook alleen bepaalde werkzaamheden uitbesteden. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers maakt het namelijk mogelijk om zelf de boekhouding te doen. Daarnaast helpt de slimme software je precies waar dit nodig is.

Btw-aangifte doen als zzp'er

Als zzp'er kun je op verschillende manieren te maken hebben met btw. De meeste zzp'ers zijn wettelijk verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Met alle boekhoudprogramma's is het mogelijk om de btw-aangifte te berekenen en in te dienen bij de Belastingdienst. Ook kunnen zzp'ers te maken hebben met btw verlegd factureren. In dat geval gaat het vaak om de bouw of facturen verzonden naar andere landen binnen de Europese Unie. Fiscaal btw-aangifte doen is tegenwoordig mogelijk met ieder boekhoudprogramma door middel van een beveiligde koppeling met de Belastingdienst. De elektronische btw-aangifte is niet echt bijzonder meer en komt veel voor. Vanzelfsprekend is het belangrijk om voor jezelf een goed btw-overzicht te hebben. Een online boekhoudprogramma vergelijken op dit punt is dus niet echt nodig.

Btw-calculator gebruiken 

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket

Bureau kantoorEen online boekhoudpakket is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en daarom eenvoudig te gebruiken. De gebruiksvriendelijke oplossing voorkomt ingewikkelde termen en begrippen waarmee je als zzp'er verder niet te maken hebt. Boekhoudprogramma's voor zzp'ers maken het dan ook mogelijk om op een makkelijke manier de financiële administratie bij te houden. Hierdoor kunnen zzp'ers makkelijk de boekhouding zelf bijwerken. Bijna alle startende zzp'ers kiezen voor een online boekhoudpakket voor zzp'ers, omdat hierdoor het bijhouden van de zzp boekhouding eenvoudig is. Vooral zzp'ers in de zakelijke dienstverlening hebben hier veel voordeel aan. Een makkelijk boekhoudprogramma voor zzp'ers is overal toegankelijk en beschikt ook over een handige app. De software is dan ook speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Zzp boekhoudprogramma's vergelijken

Er zijn verschillende boekhoudprogramma's voor zzp'ers die je kunt gebruiken voor de online-administratie. Denk bijvoorbeeld aan Visma eAccounting, Exact Online, Rompslomp of aan e-boekhouden. Het online boekhoudprogramma voor zzp'ers van e-boekhouden is 15 maanden gratis te gebruiken voor startende ondernemers. Als startende ondernemer kan het dan ook handig zijn om een gratis account aan te maken bij e-boekhouden. Het boekhoudprogramma's vergelijken blijft voor jezelf wel belangrijk om tot het beste boekhoudprogramma zzp te kunnen komen.

Boekhoudsoftware vergelijken: waarop letten

BoekhoudingHet is als zzp'er vooral belangrijk om naar de functionaliteiten van een boekhoudprogramma te kijken. De gratis proefperiode is eigenlijk niet zo belangrijk, anders dan het leren kennen van een boekhoudpakket. Alle boekhoudprogramma's beschikken over een pagina met veelgestelde vragen. Op de pagina's zijn alle functionaliteiten terug te vinden. Daarnaast beschikken wij over een uitgebreide keuzehulp om extra verdieping te geven over de verschillende boekhoudprogramma's. Het onbeperkt factureren is bijvoorbeeld niet met alle boekhoudpakketten standaard mogelijk. De gratis app is met ieder boekhoudprogramma beschikbaar. Het best getest is het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl. De beste keuze is wel afhankelijk van je eigen wensen. Het onbeperkt factureren is bijvoorbeeld niet voor iedereen even belangrijk, net zo als de scan en herken functie.

Gemiddelde beoordeling boekhoudprogramma's

Alle boekhoudprogramma's beschikken over goede reviews en minder goede reviews. Het zijn vaak de gebruikers die deze reviews achterlaten op Trustpilot. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat je je eigen mening vormt. Iedere zzp'er ervaart software op zijn eigen manier. Ook kan het begrip goede ondersteuning op verschillende manieren ervaren worden. Daarnaast mag je van een eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers ook wel beperkingen verwachten. Als zzp'er is het natuurlijk een beetje vreemd dat je onbeperkt veel facturen per dag kunt maken. Boekhoudpakketten voor zzp'ers zijn niet gemaakt voor internationale bedrijven met honderden werknemers.

Startende zzp'er

Office notesOnline boekhouden is vooral voor starters raadzaam, omdat dit je veel tijdsbesparing zal opleveren. Daarnaast is online boekhouden relatief gezien goedkoop. De maandelijkse kosten van een boekhoudprogramma zijn laag te noemen en de voordelen groot. Er is een verschil in de prijs per maand, afhankelijk van de eigen wensen. Over het algemeen zul je als zzp'er ruim voldoende hebben aan een basispakket boekhouden. Online boekhouden maakt het ondernemen ook een stuk eenvoudiger en het bespaart je veel tijd. Alle functies zijn aanwezig en hiermee kun je de complete boekhouding verzorgen.

Boekhoudprogramma vergelijken op functies

Je komt alleen tot het beste online boekhoudprogramma door scherp te letten op de aangeboden functies en mogelijke beperkingen. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma dat UBL Ready is en waarin je een iDEAL-betaallink kan opnemen voor de facturatie. UBL Ready heeft betrekking op het veilig versturen van e-facturen binnen bedrijven. De verschillende functionaliteiten bepalen dan ook voor een groot deel wat het beste boekhoudprogramma zal zijn. Het facturen versturen kan overigens met alle boekhoudprogramma's. Een ander belangrijk punt kan weer zijn de integratie van een urenregistratie om de gewerkte uren te kunnen bijhouden. De urenregistratie is voor veel zzp'ers belangrijk en de urenregistratie kun je ook nodig hebben voor de Belastingdienst. Als zzp'er moet je namelijk voldoen aan het urencriterium wil je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Alle aanbieders maken gebruik van een urenregistratie module, echter kan de urenregistratie wel per aanbieder verschillen.

Boekhoudprogramma vergelijken op prijs

RekeningenWij zijn Nederlanders en zijn altijd op zoek naar de beste deals. Als je een boekhoudpakket wilt uitkiezen, kun je dit beter niet doen. Een goedkoop boekhoudprogramma kan je namelijk al snel meer kosten. Het is veel belangrijker dat een boekhoudpakket helpt bij het optimaliseren van fiscale regelingen. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van belangrijke aftrekposten die de winst aanzienlijk kunnen verlagen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een besparing van de boekhouding. Een ander voorbeeld is het strak toepassen van debiteurenbeheer. Goed debiteurenbeheer voorkomt gedoe en facturen die niet voldaan worden. Hiermee kan een goed boekhoudpakket ook helpen. Bezuinig dan ook niet te veel en kies zeker niet voor een gratis programma. Hiermee kun je eigenlijk helemaal niets wanneer het aankomt op het opzetten van een goede boekhouding. Natuurlijk is het wel verstandig om een vergelijking te maken op de prijs, maar de prijs moet niet doorslaggevend zijn. De meeste boekhoudprogramma's zijn overigens niet kostbaar per maand.

Zie onze boekhoudkosten calculator 

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma voor kleine ondernemingen hangt af van de grootte van je bedrijf, het aantal transacties dat je per jaar verwerkt en je eigen eisen. Het programma dat je kiest moet ook binnen je budget passen. Kleine bedrijven met minder dan 50 werknemers gebruiken meestal boekhoudsoftware voor het verwerken van facturen, offertes maken, het doen van btw-aangifte en voor alle debiteuren en crediteuren. Het is dus belangrijk dat de online tool bij jouw bedrijf past. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn dat er een online boekhouder kan meekijken. Vooral binnen het mkb kan dit belangrijk zijn.

Beste boekhoudprogramma kleine ondernemer

Boekhouding online doenHet beste boekhoudprogramma voor kleine ondernemers is wellicht nog wel e-boekhouden. Hiermee kun je tegen geringe maandelijkse kosten de complete zzp boekhouding bijhouden. Denk daarnaast ook aan offerte opstellen, de scan en herken functie voor bonnetjes en aan het facturen versturen. E-boekhouden.nl is 15 maanden gratis te gebruiken en beschikt ook over een gratis opstartservice. Het gratis online boekhouden is dus mogelijk voor meer dan een jaar. De slimme software maakt de administratie bijhouden mogelijk en e-boekhouden.nl is een goed boekhoudprogramma. Het boekhoudpakketten vergelijken blijft wel raadzaam, omdat er meer aanbieders zijn van boekhoudprogramma's. De meeste aanbieders van boekhoudpakketten bieden een gratis proefperiode aan van 30 dagen. Dit is over het algemeen alles wat je nodig hebt om een boekhoudprogramma te leren kennen. Een ander goed boekhoudprogramma is Visma eAccounting. En zo zijn er nog veel meer goede boekhoudprogramma's.

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma:

Verschil tussen boekhoudsoftware en een boekhoudpakket?

Er is geen verschil tussen boekhoudsoftware en een boekhoudpakket. Het is de software die een boekhoudprogramma mogelijk maakt. De software is geautomatiseerd en gebruiksvriendelijk om te gebruiken. Boekhouden is de afgelopen jaren een stuk makkelijker geworden. Een groot voordeel van een boekhoudpakket is, dat dit steeds up-to-date is en er regelmatig back-ups worden gemaakt. Ook heb je de beschikking over een helpdesk wanneer je tegen bepaalde boekhoudkundige vragen aanloopt. De helpdesk is gratis te gebruiken.

Boekhouden en boekhoudsoftware

Facturen betalenBoekhouden is voor alle ondernemers, verenigingen en stichtingen belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel zelfstandig ondernemers, die meer bezig zijn met hun cliënten, projecten en activiteiten dan met de financiële aspecten. Als ondernemer kun je er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder of administratiekantoor. Als je als zzp'er niet te veel geld uitgeven wil, dan raden wij aan om te kiezen voor een boekhoudprogramma. De meeste zzp'ers kunnen hiermee binnen no-time zelf de financiële administratie bijhouden

Snel online boekhouden

Er zijn dan ook veel ondernemers die ervoor kiezen om zelf hun administratie te verzorgen. Dit betreft redelijk veel ondernemers met een eenmanszaak. Mkb-bedrijven hebben al snel te maken met een dubbele administratie. Dit laat niet weg dat ook mkb-bedrijven gebruik kunnen maken van verschillende boekhoudpakketten.

Voordelen van een boekhoudprogramma zijn?

 • Gebruiksvriendelijk en makkelijk.
 • Inboeken van alle banktransacties.
 • Alle inkoopfacturen centraal inboeken.
 • Koppeling mogelijk met de bank
 • Boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling mogelijk.
 • Het bespaart de ondernemer kosten.
 • Het boekhouden gaat sneller.
 • De Belastingdienst is voorstander van boekhoudpakketten.
 • De functionaliteit van boekhoudpakketten is groot en divers.
 • Het automatiseren met andere CRM-systemen is mogelijk.
 • Je kunt de boekhouding en administratie veilig bewaren.
 • Scan en herken optie (bonnen en factuur).
 • Btw-aangifte doen is veel makkelijker.
 • Boekhoudsoftware is niet kostbaar.
 • Offertes maken is mogelijk binnen het systeem.
 • Het factureren gaat veel sneller.
 • Vreemde valuta invoeren is mogelijk.
 • Het bijhouden van de urenregistratie.

Wat moet een boekhoudprogramma allemaal kunnen?

 • Online app gebruikenDat is natuurlijk afhankelijk van de eisen waaraan je boekhouding moet voldoen. Eenmanszaken hebben in de meeste gevallen te maken met vereenvoudigde boekhouding. Mkb-bedrijven met andere bedrijfsprocessen hebben meestal meer verplichtingen. Als je bedrijf groeit, zul je ook steeds meer inzicht in de financiële administratie willen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit om te kunnen bepalen of een investering wel of niet uit kan. Bovendien wil je ook gewoon de terugverdientijd kennen van een investering. Hiervoor moet je eerst de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit berekenen. De GBR berekenen kan niet met alle boekhoudsoftware. De GBR berekenen kan wel met onze eigen software.

GBR berekenen 

Complete oplossing voor de boekhouding

Zzp'ers zijn vaak op zoek naar een totaaloplossing waarbij gebruiksvriendelijkheid centraal staat. Denk hierbij aan het kunnen factureren, btw-aangifte doen, bankmutaties invoeren, cijfers monitoren en aan betalingsherinneringen kunnen versturen. Ook het kunnen maken van een koppeling met een CRM-systeem kan belangrijk zijn voor het importeren van data. Al deze verschillende diensten zijn mogelijk. 

Winst- en verliesrekening opstellen

 • Administratie kantoorMet alle boekhoudprogramma's is het mogelijk om de winst- en verliesrekening te maken. De winst- en verliesrekening is eigenlijk niks anders dan een grote optel- en aftreksom van alle inkomsten en uitgaven. Het jaarlijks maken van de winst- en verliesrekening is verplicht voor zzp'ers. Ook het opmaken van de balans is jaarlijks verplicht als zzp'er. Zonder balans kun je geen winst- en verliesrekening opstellen. De winst- en verliesrekening heb je nodig voor de aangifte inkomstenbelasting.

Aangifte inkomstenbelasting opstellen

 • Er zijn steeds meer boekhoudprogramma's waarmee je ook de aangifte inkomstenbelasting kunt opmaken en indien bij de Belastingdienst. Een boekhoudprogramma moet dan wel beschikken over de Module Automatische Winstaangifte. Het automatisch indienen van de aangifte inkomstenbelasting alleen mogelijk voor zzp'ers die beschikken over een eenmanszaak.

Boekhoudprogramma en jaarrekening maken

 • Ondernemers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om een jaarrekening te maken. De winst- en verliesrekening is voldoende als zzp'er. Dit laat niet weg dat een jaarrekening wel nuttig kan zijn. Voor de Belastingdienst is het in ieder geval niet nodig om een jaarrekening te laten optellen. De termen jaarrekening en resultatenrekening worden vaak door elkaar gebruikt. De resultatenrekening is ook weer gewoon de winst- en verliesrekening. Als zzp'er hoef je dus geen jaarrekening of jaarverslag te maken. Dit bespaart weer op de kosten.

Online boekhouden factureren

Kantoor aan huisEr zijn steeds meer boekhoudprogramma's waarmee het onbeperkt factureren mogelijk is. Het onbeperkt factureren kan voor bepaalde zzp'ers extra belangrijk zijn. Niet alle aanbieders staan het onbeperkt factureren toe. Dit kan dus een belangrijk punt zijn wanneer je verschillende boekhoudprogramma's gaat vergelijken. Het onbeperkt factureren is zeker niet voor alle zzp'ers belangrijk. De slimme software werkt meestal ook met zogenaamde repeterende facturen en het gebruiken van de herken crm functie is meestal mogelijk. Dit is voor de meeste dienstverlenende zzp'ers niet belangrijk. Een toegankelijk zzp pakket maakt het online factureren natuurlijk wel gewoon mogelijk. De uitgebreidere pakketten beschikken met betrekking tot het factureren wel over meer mogelijkheden.

Starters en boekhoudpakket

Een zzp'er kan ervoor kiezen om gebruik te maken van Excel voor de financiën. In dat geval zal je zelf de facturen moeten opstellen vanuit je eigen computer. Een groot nadeel hiervan is toch wel dat je geen gebruikmaakt van de handige software. Daarnaast kun je niet realtime zien of een rekening betaald is. Ook het doen van de btw-aangifte is dan niet automatisch mogelijk. Je mist dan eigenlijk alle belangrijke koppelingen die een boekhoudprogramma wel kan maken. Ook het factureren zul je in dat geval via je eigen e-mailadres moeten doen. Vooral voor mensen die te maken hebben met veel facturatie, is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan webshops die dagelijks veel facturaties verzorgen.

Gemak van online boekhouden

 • App gebruikenBoekhoudprogramma's maken boekhouden vele malen makkelijker en de boekhouding zal ook minder fouten bevatten. Daarnaast kan je boekhouder of accountant ook helpen. Het beste online boekhoudprogramma zul je in de meeste gevallen wel zelf moeten ontdekken. Daarnaast kun je gebruikmaken van onze boekhoudsoftware vergelijkingspagina. Ook beschikken wij over een keuzehulp pagina. De verschillende boekhoudprogramma's zijn allemaal speciaal gemaakt voor zzp'ers en de boekhouder kan meekijken wanneer gewenst. Ook kun je de rittenregistratie bijhouden en de boekhoudprogramma's koppelen aan andere software. Gebruiksgemak staat binnen alle boekhoudprogramma's hoog aangeschreven. De boekhoudprogramma's werken tegenwoordig allemaal in de cloud en de gegevens worden opgeslagen binnen Nederland.

Boekhoudprogramma's inclusief opstartservice

 • Voor sommige zzp'ers is de aanwezigheid van een opstartservice extra belangrijk. De meeste aanbieders van boekhoudprogramma's bieden hun account aan, inclusief opstartservice die gratis kunt gebruiken. Deze opstartservice kan ook belangrijk zijn wanneer je gaat overstappen van boekhoudpakket. In dat geval moet er meestal gebruikgemaakt worden van de migratieservice. Ook zijn er meerdere aanbieder van boekhoudprogramma's die een gratis online cursus aanbieden om hun programma beter te leren kennen. Zo ben je snel op de hoogte van alle basisbegrippen boekhouden.

Is een boekhoudpakket gratis te gebruiken?

Afspraken makenGratis boekhouden is niet mogelijk, omdat online boekhoudsoftware werkt met een abonnementsvorm. Het abonnementsgeld van je online boekhoudprogramma is natuurlijk wel fiscaal aftrekbaar. Eenvoudig boekhouden is met boekhoudsoftware prima mogelijk. Hierdoor krijg je beter financieel inzicht en kan je ook een koppeling maken met de Belastingdienst. De boekhouding bijhouden was hierdoor nog nooit zo makkelijk. Het versturen van een factuur of het bijhouden van de uren en rittenregistratie is allemaal mogelijk. Met het grootste gemak kun je alle boekingen invoeren.

Boekhoudprogramma's: verschillende pakketten

 • Niet alle boekhoudprogramma's beschikken over dezelfde functies. Een eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers beschikt bijvoorbeeld niet over een salarisadministratie module. Deze mogelijkheid is vaak beschikbaar, maar wel tegen extra kosten. Sommige boekhoudprogramma's beschikken over een zzp plus account. Hiervoor krijg je dan meer mogelijkheden en extra functies. Een duurder pakket is voor de meeste zzp'ers niet nodig. Een eenvoudige btw-administratie kun je met alle boekhoudprogramma's opzetten.

Beste boekhoudpakketten voor zzp'ers

Vrouw aan het bellenDe beste boekhoudpakketten hebben wij allemaal opgenomen. De verschillende boekhoudprogramma's zijn terug te vinden op onze vergelijkingspagina en hieronder. Hét complete boekhoudpakket van e-boekhouden is door veel mensen het beste getest. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden wat je eigen wensen zijn. Het maken van een goede keuze is wel belangrijk, om hét online boekhoudprogramma te kunnen vinden. Daarnaast moet de software ook bij je eigen wensen passen. Denk bijvoorbeeld aan het snel kunnen maken van facturen of aan de bankkoppeling om bankmutaties te kunnen uitvoeren. De beste aanbieders beschikken ook over een keurmerk. Een abonnement is per maand opzegbaar en alle aanbieders maken gebruik van een gratis proefperiode. Met een gratis account kun je dus direct de boekhoudprogramma's testen en zelf beoordelen wat het beste boekhoudprogramma is.

Meest voordelige systeem om te boekhouden

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma ben je over het algemeen niet meer kwijt dan 10,- euro per maand. Er zijn al boekhoudprogramma's beschikbaar vanaf 9,- euro per maand. Het zal niet veel goedkoper zijn dan dit. Natuurlijk kun je ook gratis boekhouden in Excel. Er zijn beste veel zzp'ers die gebruikmaken van Excel en voor sommige zzp'er kan dit best goed werken. Wel moet je dan veel handelingen handmatig uitvoeren en kun je ook geen koppelingen maken met de bank en de Belastingdienst. Met de diverse pakketten kan dit wel allemaal.

Het is dus op verschillende manieren mogelijk om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

In veel gevallen is het wel verstandig om gebruik te maken van online boekhouden. Dit zijn speciale programma's voor de zzp'er.

Mijnzzp.nl