Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Stratenmakers aan het werk

Als zzp-er is het belangrijk om je administratie op orde te hebben en te houden. Een goed boekhoudprogramma is hierbij onmisbaar. Er worden tegenwoordig diverse online boekhoudprogramma's aangeboden door verschillende aanbieders. Als zzp-er is het belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat bij je past. Zzp-ers hebben over het algemeen behoefte aan maatwerk als het aankomt op een boekhoudprogramma. Dit houdt in dat zzp-ers en freelancers behoefte hebben aan een eenvoudig boekhoudprogramma waarmee de administratie op een makkelijke manier bijgehouden kan worden. Dit is een belangrijk verschil met MKB bedrijven, die bijvoorbeeld ook behoefte hebben aan personeelsadministratie en voorraadbeheer.

Zzp-ers hebben over het algemeen voldoende aan het online kunnen maken van facturen en het bijhouden van de boekhouding. Ook het automatisch doorsturen van facturen en aangiftes is binnen de meeste boekhoudprogramma's tegenwoordig mogelijk. De meeste boekhoudpakketten zijn tegenwoordig ook toegankelijk met een app, waardoor boekhouding steeds makkelijk is geworden voor ondernemers.

Als zzp-er is het dus belangrijk om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat bij je past. Er zijn bijvoorbeeld ook zzp-ers, die hun boekhoudprogramma gebruiken om offertes te kunnen maken. Ook het automatisch scannen van documenten kan als zzp-er belangrijk zijn. Een ander bijvoorbeeld is het makkelijk bijhouden van alle zakelijke relaties. Ook een automatische bankkoppeling kan handig zijn om altijd met de actuele gegevens te werken. Door middel van een automatische bankkoppeling krijgen zzp-ers een realtime overzicht van de boekhouding, waardoor er geen vervelende verrassingen kunnen ontstaan. Een goed online boekhoudprogramma is dan ook onmisbaar als ondernemer. Zoals eerder omschreven zijn er tegenwoordig diverse aanbieders van online boekhoudprogramma's, die allemaal op verschillende manieren werken. Het is belangrijk om van een goede en vooral betrouwbare partner gebruik te maken, die de nodige ondersteuning aanbieden.

Hoe moet je de boekhouding regelen

Hoe een zzp-er de boekhouding regelt kan verschillen per ondernemer. De meeste zzp-ers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma. Deze online boekhoudprogramma's bieden voldoende mogelijkheden om de administratie en de boekhouding op de juiste manier te kunnen voeren. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van een boekhoudprogramma dat erkend is door de Belastingdienst. Een andere mogelijkheid is dat zzp-ers kiezen voor de klassieke boekhouder. Boekhouders kunnen ook prima de boekhouding verzorgen voor zzp-ers. Een nadeel van boekhouders is wel dat boekhouders over het algemeen meer kosten dan een online boekhoudprogramma. Het voordeel van boekhouders is wel dat je alle werkzaamheden kan uitbesteden. Dit is vooral handig voor ondernemers die te maken hebben met veel administratie en personeel. Wie een beetje handig is als zzp-er kan ook prima zelf de boekhouding verzorgen. Dit is wel een persoonlijke afweging, omdat er ook ondernemers zijn, die verder niks met de boekhouding te maken willen hebben.

Mijnzzp.nl