Team Mijnzzp

Mensen op straat

Redelijk veel mensen zijn op zoek naar een manier om zich iets vrijer te voelen in hun werk. Om te doen wat ze echt leuk vinden en om meer vrijheid te hebben. Het aantal zzp'ers (zelfstandige zonder personeel) is dan ook enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Steeds meer bedrijven zijn aan hun kant ook op een betere manier leren omgaan met het inhuren van deze freelancers. Ben jij ook van plan om freelancer te worden en wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn om beginnersfouten te vermijden? Lees hier 10 belangrijke tips om een succesvolle zzp’er te worden. Voorkom de simpele fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Inhoudsopgave
Tip 1: Doe voldoende onderzoek
Tip 2: Plan tijd in voor boekhouden en netwerken
Tip 3: Sluit de juiste verzekeringen af
Tip 4: Check goed welke rechtsvorm bij je past
Tip 5: Wees goed vindbaar op het internet
Tip 6: Bespreek je plan met je partner
Tip 7: Maak voldoende reclame voor je diensten
Tip 8: Diversifieer je portefeuille om risico te voorkomen
Tip 9: Sla een boekhouder of adviseur in de arm
Tip 10: Voor- en nadelen van een zzp’er
Starten als zzp'er
Zorg ervoor dat je de zzp administratie op de juiste manier opzet

Tip 1: Doe voldoende onderzoek

Voordat je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en begint met werken, is het belangrijk om een goed onderzoek te doen. Denk hierbij aan het onderzoeken van je concurrenten op micro, meso en macro schaal, maar ook aan het maken van een SWOT analyse. Hierdoor krijg je namelijk een goed beeld van je risico’s, mogelijkheden en kansen. Dit zorgt ervoor dat je met een beter gevoel een plan kunt maken voordat je begint aan het avontuur. Vergeet ook niet onderzoek te doen naar verschillende uurtarieven en andere financiële rompslomp die jou kant op komt als freelancer.

Tip 2: Plan tijd in voor boekhouden en netwerken

Een van de grootste valkuilen voor het starten als freelancer is niet weten hoe je aangifte doet bij de Belastingdienst en hoe je zelf je financiën bij moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld zeven jaar lang je administratie bewaren en alle transacties vanuit jouw organisatie bijhouden in een spreadsheet of boekhoudprogramma. Dit geeft je beter inzicht in wat er precies allemaal in en uit gaat, maar bijvoorbeeld ook hoeveel Btw je moet afdragen. Een freelancer met een slechte administratie houdt het vaak niet lang vol, dus zorg dat je dit goed op orde hebt wanneer je begint.

Tip 3: Sluit de juiste verzekeringen af

Afspraken makenWanneer je bij een bedrijf werkt, ben je verzekerd via de werkgever. Wanneer je als freelancer voor een bedrijf werkt is dit niet het geval. Je dient hierbij volledig zelf verzekerd te zijn tegen ongevallen, maar ook tegen werkgerelateerde risico’s. Tijdens tip 1 las je al dat je voldoende onderzoek moet doen en dit is zeker een van die punten. Bekijk dus goed welke verzekeringen er allemaal zijn voor jouw werkveld en wat dit betekent voor jouw inkomsten en uurprijs.

Tip 4: Check goed welke rechtsvorm bij je past

Bijna alle freelancers starten met een eenmanszaak. Hierbij heb je veel fiscale voordelen en hoef je ook relatief weinig administratie te doen. Echter ben je met een eenmanszaak wel volledig persoonlijk aansprakelijk. Mocht jouw freelance onderneming dus om de een of andere reden failliet gaan en veel schulden hebben, dan is het eventueel kwijtschelden van de schulden niet mogelijk, zoals bij een besloten vennootschap. Je bent in die gevallen volledig zelf verantwoordelijk. Met een besloten vennootschap betaal je meestal wel meer belasting, heb je veel meer papierwerk en kun je geen gebruik maken van de startersvoordelen. Over het algemeen is de eenmanszaak wel het meest passend voor een zelfstandig ondernemer.

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Tip 5: Wees goed vindbaar op het internet

SEO toepassenWe leven in een digitale tijd waar mensen altijd eerst het internet raadplegen wanneer ze een vraag hebben. Zoektermen als ‘dakdekker Nijmegen’ of ‘invaldocent Amsterdam’ worden dan ook dagelijks honderden keren gezocht. Het is daarom belangrijk dat ook jij goed te vinden bent op het internet. Zorg dat je een passende website hebt waarop jouw dienst goed en duidelijk wordt omschreven. Zorg dat mensen jou direct kunnen contacten en eventueel je prijzen kunnen zien. Overweeg ook Search Engine Optimization om beter gevonden te kunnen worden via zoekmachines.

Tip 6: Bespreek je plan met je partner

Een eigen bedrijf beginnen als freelancers brengt veel onzekerheid en in het begin zullen de inkomsten sommige maanden minder zijn dan de andere maand. Zorg daarom dat jij en jouw partner beide weten wat de risico’s zijn van deze stap en dat je hier beide (vrede) mee hebt.

Tip 7: Maak voldoende reclame voor je diensten

WebsiteEr zijn veel freelancers en zzp'ers die exact dezelfde dienst aanbieden als jij. Waarom zouden mensen voor jou moeten kiezen? Denk goed na over het antwoord en maak daar je visitekaartje van. Dit is jouw unieke verkoopkracht. Maak reclame via vakbladen of Google Ads en zorg dat mensen niet om jouw fantastische dienst en verhaal heen kunnen. Zoals Simon Sinek zegt: ‘Start with Why!’ en je zult een fantastische marketing campagne hebben.

Tip 8: Diversifieer je portefeuille om risico te voorkomen

Een van de grootste fouten die jij als freelancer kunt maken is het werken voor een opdrachtgever. Het kan interessant lijken om fulltime voor een klant te werken, want het is toch een beetje zekerheid. Het is natuurlijk wel zo dat die zekerheid ineens volledig kan wegvallen als deze klant jou ineens niet meer nodig heeft, of moet bezuinigen. Zorg daarom dat je jouw portefeuille van klanten diversifieert. Klanten kunnen wegvallen en het is belangrijk dat je dit op kunt vangen met andere klanten.

Tip 9: Sla een boekhouder of adviseur in de arm

Wanneer je gaat werken als freelancer en je niet veel kaas gegeten hebt van de financiële administratie of het opstellen van facturen, zorg dan dat je een boekhouder of adviseur in de arm neemt. Daarbij hebben zij ook diepgaande kennis van de belastingvoordelen die voor kleine bedrijven gelden. Dit kan je veel geld schelen aan het einde van het jaar. Het is ook mogelijk om hybride boekhouding toe te passen.

Tip 10: Voor- en nadelen van een zzp’er

Vrouw aan het bellenZoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het werken als freelancer allerlei voor- en nadelen. Voordelen zijn de vrijheid die je hebt in het doen en laten wat je wilt, en de betere uurprijzen dan wanneer je in dienst bent. Een van de nadelen is dat je te maken krijgt met meer onzekerheid en minder vangnetten. Zo zul je zelf een verzekering af moeten sluiten voor arbeidsongeschiktheid en voor je eigen pensioen moeten sparen. Met bovenstaande tips zul je de meest bekende valkuilen in ieder geval gemakkelijker kunnen vermijden. Lees hier verder over alle voordelen en nadelen.

Starten als zzp'er

Als startende zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je op een goede manier van start gaat met je eigen bedrijf. Zorg ervoor dat je voor jezelf een bedrijfsplan maakt met alle belangrijke punten. Zo weet je zeker dat je een goede start maakt als zzp'er. Ook is het van belang om de markt waarbinnen je actief bent te onderzoeken. Binnen je vakgebied is het essentieel om de mogelijke concurrentie te onderzoeken van je bedrijf. Voor je bedrijf is het ook mogelijk om een simpel marketingplan op te stellen met gewenst de doelstellingen.

Zorg ervoor dat je de zzp administratie op de juiste manier opzet

Voor je bedrijf is het raadzaam om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Een goed boekhoudpakket maakt het mogelijk de meeste administratieve handelingen te automatiseren en dit bespaart tijd. Een goede zzp boekhouding voorkomt problemen met de belastingdienst en werkt ook prettiger. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier aan te pakken. Vanzelfsprekend blijft het ook mogelijk om gebruik te maken van een goede boekhouder voor je bedrijf.

Onderneemster aan het werkEr starten jaarlijks veel nieuwe zzp'ers met een eigen onderneming. Helaas is het zo, dat ook veel zzp'ers relatief snel weer stoppen.

Een goede voorbereiding helpt bij het voorkomen van mogelijke problemen. Maak voor jezelf bijvoorbeeld een duidelijk stappenplan.

Mijnzzp.nl