Team Mijnzzp

Mensen op straat

Veel mensen zijn op zoek naar een manier om zich iets vrijer te voelen in hun werk. Om te doen wat ze echt leuk vinden en om hier zelf de planning voor te doen. Het aantal freelancers (zelfstandige zonder personeel) is dan ook enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Bedrijven zijn aan hun kant ook steeds beter om leren gaan met het inhuren van deze freelancers. Ben jij ook van plan om freelancer te worden en wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn om beginnersfouten te vermijden? Lees hier 10 belangrijke tips om een succesvolle zzp’er te worden. Voorkom die simpele fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Tip 1: Doe voldoende onderzoek

Voordat je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en begint met werken, is het belangrijk om een goed onderzoek te doen. Denk hierbij aan het onderzoeken van je concurrenten op micro, meso en macro schaal, maar ook het maken van een SWOT analyse (Strength, Weaknesses, Oppertunities en Threats). Hierdoor krijg je namelijk een goed beeld van je risico’s kansen en krachten. Dit zorgt dat je met een beter gevoel en plan kunt beginnen aan je avontuur. Vergeet ook niet onderzoek te doen naar eerlijke uurtarieven en financiële rompslomp die jou kant op komt als freelancer.

Tip 2: Plan tijd in voor boekhouding en netwerken

Een van de grootste valkuilen voor het starten als freelancer is niet weten hoe je aangifte doet bij de Belastingdienst en hoe je zelf je financiën bij moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld vijf jaar lang je administratie bewaren en alle transacties vanuit jouw organisatie bijhouden in een spreadsheet. Dit geeft jou zelf inzichten in wat er allemaal in en uit gaat, maar ook hoeveel BTW je ervoor betaalt hebt. Dit kan zorgen dat jij aan het einde van het jaar wellicht geld terug krijgt van de Belastingdienst. Een freelancer met een slechte administratie houdt het vaak niet lang vol, dus zorg dat je dit goed op orde hebt wanneer je begint.

Tip 3: Sluit de juiste verzekeringen af

Wanneer je bij een bedrijf werkt, ben je verzekerd via hen. Wanneer je als freelancer voor een bedrijf werkt is dit niet het geval. Je dient hierbij volledig zelf verzekerd te zijn tegen ongevallen, maar ook tegen werkgerelateerde risico’s. Tijdens tip 1 las je al dat je voldoende onderzoek moet doen en dit is zeker een van die punten. Ben je bijvoorbeeld klusser, lees dan over de verschillende prijzen voor verzekeringen en welke op jou van toepassing zijn. Zo zijn er veel klussers die dakdekking uit hun dienstenpakket hebben gehaald, omdat de verzekering voor dit (risicovolle) werk heel erg hoog lag. Bekijk dus goed welke verzekeringen er allemaal zijn voor jouw werkveld en wat dit betekent voor jouw inkomsten en uurprijs.

Tip 4: Check goed welke rechtsvorm bij je past

Bijna alle freelancers starten met een eenmanszaak. Hierbij heb je veel fiscale voordelen en hoef je ook relatief weinig administratie te doen. Echter ben je wel volledig persoonlijk aansprakelijk. Mocht jouw freelance praktijk dus om de een of andere reden failliet gaan en veel schulden hebben, dan kun je die niet zomaar kwijtschelden, zoals bij een besloten vennootschap. Je bent in die gevallen volledig zelf verantwoordelijk. Echter betaal je bij een besloten vennootschap veel meer belasting, heb je veel meer papierwerk en heb je ook alle startersvoordelen niet. Over het algemeen lijkt de eenmanszaak het meest passend te zijn voor een zelfstandige.

Tip 5: Wees goed vindbaar op het internet

We leven in een digitale tijd waar mensen altijd eerst het internet raadplegen wanneer ze een vraag hebben. Zoektermen als ‘dakdekker Nijmegen’ of ‘invaldocent Amsterdam’ worden dan ook dagelijks honderden keren gezocht. Het is daarom belangrijk dat ook jij goed te vinden bent op het internet. Zorg dat je een passende website hebt waarop jouw dienst goed en duidelijk wordt omschreven. Zorg dat mensen jou direct kunnen contacten en eventueel je prijzen kunnen zien. Overweeg ook search engine optimization om beter gevonden te kunnen worden via zoekmachines.

Tip 6: Bespreek je plan met je partner

Een eigen bedrijfje beginnen als freelancers brengt veel onzekerheid en in het begin zullen de inkomsten sommige maanden minder zijn dan de andere maand. Zorg daarom dat jij en jouw partner beide weten wat de risico’s zijn van deze stap en dat je hier beide vrede mee hebt. Dit zorgt dat je qua relatie niet voor verrassingen komt te staan wanneer dingen misschien niet helemaal verlopen zoals gepland.

Tip 7: Maak voldoende reclame voor je diensten

Er zijn veel freelancers die exact dezelfde dienst aanbieden als jij. Waarom zouden mensen voor jou moeten kiezen? Denk goed na over het antwoord en maak daar je visitekaartje van. Dit is jouw unieke verkoopkracht. Maak reclame via vakbladen of Google Ads en zorg dat mensen niet om jouw fantastische dienst en verhaal heen kunnen. Zoals Simon Sinek zegt: ‘Start with Why!’ en je zult een fantastische marketing campagne hebben.

Tip 8: Diversifieer je portefeuille om risico te voorkomen

Een van de grootste fouten die jij als freelancer kunt maken is om maar voor een klant te werken. Het kan interessant lijken om fulltime voor een klant te werken, want het is toch een beetje zekerheid. Echter kan al die zekerheid ineens volledig wegvallen als deze klant jou ineens niet meer nodig heeft, of moet bezuinigen. Zorg daarom dat je jouw portefeuille van klanten diversifieert. Klanten kunnen wegvallen en het is belangrijk dat je dit op kunt vangen met andere klanten.

Tip 9: Sla een boekhouder of adviseur in de arm

Wanneer je gaat werken als freelancer en je niet veel kaas gegeten hebt van financiële administratie of het opstellen van facturen, zorg dan dat je een boekhouder of adviseur in de arm neemt. Daarbij hebben zij ook diepgaande kennis van de belastingvoordelen die voor kleine bedrijven gelden. Dit kan je veel geld schelen aan het einde van het jaar.

Tip 10: Voor en nadelen van een zzp’er

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het freelancerschap allerlei voor en nadelen. Voordelen zijn de vrijheid die je hebt in het doen en laten wat je wilt, en de betere uurprijzen dan wanneer je in dienst bent. Een van de nadelen is dat je te maken krijgt met meer onzekerheid en minder vangnetten. Zo zul je zelf een verzekering af moeten sluiten voor arbeidsongeschiktheid en voor je eigen pensioen moeten sparen. Met bovenstaande tips zul je de meest bekende valkuilen in ieder geval gemakkelijker kunnen vermijden. Lees hier verder over alle voordelen en nadelen

Mijnzzp.nl