Team Mijnzzp

Winkel met bloemen

Wil je graag een bedrijf starten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Geen zorgen! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een succesvolle onderneming opzet. We bespreken alle belangrijke aspecten, van het idee tot het opstellen van een goed marketingplan. Doe er je voordeel mee en ga zo snel mogelijk aan de slag met je droombedrijf!

De allerbelangrijkste stap is het bedenken van een goed idee. Het product of de dienst die je gaat aanbieden, moet uniek zijn en waarde toevoegen. Zorg ervoor dat je iets vindt waar mensen echt behoefte aan hebben, en doe onderzoek naar je concurrenten. Als je weet wat er al op de markt is, kun je beter bedenken hoe jij je gaat onderscheiden. Een duidelijke missie, visie en strategie mogen vanzelfsprekend niet ontbreken.

Inhoudsopgave
Ondernemingsplan schrijven
Rechtsvorm kiezen
Inschrijven bij de KvK
Zakelijke rekening openen
Administratie en boekhouding regelen
Zakelijke website maken of laten maken?
Verzekeringen afsluiten
Klanten en opdrachtgevers vinden

Ondernemingsplan schrijven

Een ander belangrijk punt is het opzetten van een goed businessplan. Dit document beschrijft precies hoe je bedrijf eruit gaat zien, wat je doelstellingen zijn en welke stappen je neemt om ze te bereiken. Een goed businessplan is onmisbaar als je geld wilt gaan lenen bij de bank, of als je investeerders wilt overtuigen. Het is overigens niet verplicht om een ondernemingsplan te maken. Het is in de meeste gevallen wel raadzaam.

Rechtsvorm kiezen

Het is belangrijk om goed na te denken over de rechtsvorm van je nieuwe onderneming. Welke vorm past het beste bij je bedrijf en wat zijn de voor- en nadelen? Sommige ondernemers kiezen ervoor om als eenmanszaak te starten, omdat dit minder administratieve rompslomp met zich meebrengt. Anderen kiezen er juist voor om een BV op te richten, omdat dit fiscaal voordeliger is. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen, want de keuze van de rechtsvorm kan grote consequenties hebben.

Inschrijven bij de KvK

Als ondernemer ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijf moet ingeschreven staan in het Handelsregister, voordat je officieel van start kunt gaan. Als je bedrijf geregistreerd is, ontvang je een uittreksel uit het Handelsregister. Dit uittreksel is belangrijk, want hierop staat onder andere je KvK-nummer. Dit nummer heb je nodig voor onder andere de facturen en je website. Vanzelfsprekend zul je ook een pakkende bedrijfsnaam moeten verzinnen.

Zakelijke rekening openen

Als je eenmaal bent ingeschreven bij de KvK, kun je een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is tegenwoordig in veel gevallen verplicht als ondernemer. Niet alle banken staan toe dat je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. Als je kiest voor een zakelijke rekening, heb je vaak meer mogelijkheden met betrekking tot betaalpakketten en extra services. Kijk bij verschillende banken wat zij jou kunnen bieden en maak daarna een keuze.

Administratie en boekhouding regelen

De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Hiermee kun je eenvoudig je administratie bijhouden en je boekhouding regelen. Je hoeft geen gebruik te maken van een dure boekhouder, maar je kunt alles zelf online doen. Er zijn verschillende aanbieders op de markt, dus kies de software die het beste bij je past. Het is echt belangrijk om niet te bezuinigen op de boekhouding.

Zakelijke website maken of laten maken?

Een website is tegenwoordig onmisbaar als je een bedrijf hebt. Via je website kunnen mensen je bedrijf vinden, en je kunt er ook online-producten of diensten verkopen. Als je een website gaat maken, heb je twee keuzes: je kunt de website zelf maken of laten maken door een professional. Het voordeel van een website laten maken, is dat je zeker weet dat de website voldoet aan alle technische eisen. Het nadeel is dat het vaak duurder is, dan wanneer je de website zelf maakt.

Verzekeringen afsluiten

Als ondernemer is het verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. De meeste ondernemers hebben in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Dit zijn verzekeringen die ervoor zorgen dat je niet voor alle kosten opdraait als er iets misgaat. Er zijn natuurlijk nog veel meer verzekeringen die je kunt afsluiten, maar welke dat zijn is afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt. Je kunt je bijvoorbeeld ook verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Klanten en opdrachtgevers vinden

Zodra je een helder beeld hebt van je bedrijf en wat je gaat doen, is het tijd om een marketingplan op te stellen. Bepaal je doelgroep en bedenk welke strategieën je gaat inzetten om ze te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan online-advertenties, social media of aan netwerken. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat je bedrijf doet, en ga actief op zoek naar klanten of opdrachtgevers. Het is belangrijk om hierin niet af te wachten totdat ze vanzelf bij je komen.

Grafieken makenAls startende ondernemer zul je in de meeste gevallen niet alles kunnen voorspellen.

Het is dan ook zeker slim om rekening te houden met bijkomende kosten. Het maken van een goed stappenplan kan mogelijke problemen voorkomen als startende zzp'er.

Mijnzzp.nl