Team Mijnzzp

Idee bord

Heb je een geweldig idee en wil je niet dat een ander ermee vandoor gaat? In dat geval is het belangrijk om het idee wettelijk vast te leggen. Bijvoorbeeld als er sprake is van het ontwikkelen van een prototype van een nieuw product. Of een ontwerp dat op mode betrekking heeft en uniek en onderscheidend is. Het is niet mogelijk op basis van het intellectueel eigendomsrecht het idee te beschermen, maar wel via het i-DEPOT.

Inhoudsopgave
Idee vastleggen in i-DEPOT
Idee online vastleggen
Bewaartermijn verlengen

Idee vastleggen in i-DEPOT

Om sterk te staan tijdens een eventueel juridisch conflict is het mogelijk om je idee in het i-DEPOT vast te leggen. Hiermee bewijs je op welke datum het idee of ontwerp is bedacht of gemaakt. Overigens zijn er ook wel automatische rechten van toepassing, zoals indien er sprake is van auteursrecht. In dat geval hoeft hiervoor geen aparte registratie te komen. Je hebt dan wellicht nog wel een bewijs nodig dat je als eerste met het idee bent gekomen.

Idee online vastleggen

Het i-DEPOT maakt onderdeel uit van het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Het is niet moeilijk om je idee vast te leggen, want dat regel je online. Het is wel belangrijk om je idee op een concrete manier te omschrijven. Mocht er een afbeelding van de creatie beschikbaar zijn dan voeg je deze toe. Een van de voordelen van een i-DEPOT is dat bij een mogelijk conflict er in Europa sprake is van hard bewijs. Bovendien is het ook in de rest van de wereld te gebruiken als bewijsmateriaal, waar dan de rechter in het land bepaalt of het in een procedure wordt toegelaten.

Bewaartermijn verlengen

Het idee is voor een termijn van vijf jaar of voor tien jaar vast te leggen. Daar betaal je een klein bedrag voor per jaar. Daarna is het mogelijk om de bewaartermijn telkens naar wens te verlengen met nog eens vijf jaar. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het i-DEPOT niet betekent dat je eigendomsrecht verkrijgt. Dat is pas te verkrijgen op het moment dat je idee in de praktijk vorm heeft gekregen, zoals in een product of dienst.

Lees ook ons artikel: zo registreer je een merknaam

Mijnzzp.nl