Team Mijnzzp

Reclame

Het registreren van een merknaam is niet altijd nodig, maar in bepaalde situaties wel handig. Bijvoorbeeld als je zekerheid wilt dat anderen de naam niet gebruiken. Of als je zekerheid wilt dat je geen merkinbreuk pleegt en de naam mag gebruiken. Het registreren van een merknaam biedt bovendien bescherming tegen concurrentie en eventuele namaak van jouw merkproducten. Het komt tegenwoordig ook regelmatig voor dat concurrenten een soortgelijke website maken om mee te liften op het succes van een andere partij. Om dit soort problemen te voorkomen kan het belangrijk zijn om je merknaam te beschermen. Er zijn een aantal stappen te doorlopen om een merknaam te registreren.

Inhoudsopgave
Merknaam bedenken en merkonderzoek
Classificatie kiezen
Merk indienen en beschermen

Merknaam bedenken en merkonderzoek

Je bedenkt uiteraard eerst een unieke naam die zich onderscheidt van andere merken. Daarna doe je een merkonderzoek om te kijken of de betreffende naam al in het merkenregister staat. Kijk ook of er merken staan vermeld die veel op jouw naam lijken. Weet je het niet zeker? Schakel dan een merkenspecialist in die dat voor jou onderzoekt. De officiële instantie voor merkregistratie in de Benelux is BOIP. Wil je ook in de rest van Europa je merknaam registreren dan kom je uit bij Uniemerk dat gevestigd is in Alicante, Spanje. Daarmee is er sprake van bescherming van je merknaam in alle lidstaten van de Europese Unie.

Classificatie kiezen

Het is ter bescherming van je merknaam nodig om een classificatie te kiezen. Er zijn 45 klassen met subklassen. Merknamen kunnen op deze manier naast elkaar bestaan. Het is aan te raden om alleen relevante klassen te selecteren. Overigens dient een merknaam te voldoen aan een aantal materiële eisen, namelijk deugdelijkheid, geoorloofdheid en rechtmatigheid. Overigens komt het vaak voor dat een merknaam wordt geweigerd omdat deze niet aan de materiële eisen voldoet.

Merk indienen en beschermen

Na de eerste stappen is het tijd om de merknaam aan te melden bij het merkenregister. Het duurt zeker enkele maanden voordat je verder bent. Anderen merken krijgen tijdens de oppositietermijn namelijk de gelegenheid om bezwaar te maken. Mocht er een kink in de kabel komen dan heb je nog de gelegenheid om de aanmelding aan te passen. Start een bedrijf een oppositieprocedure? In dat geval geeft de merkeninstantie uitsluitsel. Indien er geen bezwaren zijn dan is je merk gedurende een periode van tien jaar beschermd. De periode kan telkens verlengd worden met tien jaar. Een bedrijfsidee vastleggen doe je overigens in het i-DEPOT.

Mijnzzp.nl