Team Mijnzzp

Bedrijfsnaam beschermen

Je start als ondernemer en je gaat nadenken over hoe je jouw bedrijf gaat noemen. Of je gaat een uniek product in de markt zetten. Het bedenken van een bedrijfs- of merknaam is één ding en je als ondernemer inschrijven bij de Kamer van Koophandel is ook een no-brainer. Je kunt immers geen zaken doen. Zelfs het registreren van een domeinnaam die aansluit bij je activiteiten helpen bij het waarborgen van je identiteit als bedrijf of als merk. Echter ben je nog niet volledig beschermd tegen diefstal en misbruik. Daar zijn nog een aantal extra stappen voor nodig. In dit artikel lees je vooral waarom je bedrijfs- of merknaam beschermen belangrijk is.

Meeliften op succes

Een bedrijf dat succesvol is, geeft niet alleen een hoop voldoening, maar zorgt ook voor stress. Er zijn namelijk altijd concurrenten of mensen die op het succes van je bedrijf willen meeliften. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen, maar je ziet vaker dat dergelijke bedrijven een vergelijkbare of identieke bedrijfs- of merknaam registreren. Of domeinnamen registreren die op jouw domeinnaam lijken. Het is vervelend dat deze mensen op jouw succes willen meeliften en het zaait ook nog eens verwarring bij klanten. Die wellicht niet doorhebben dat ze met een compleet ander bedrijf zaken doen.

De concurrentie uitschakelen

Wanneer de naam van jouw bedrijf of merk niet beschermd is loop je ook risico dat de concurrentie je probeert uit te schakelen. Door je bijvoorbeeld in het diskrediet te brengen. Dat kan op verschillende manieren. In bijvoorbeeld reclame-uitingen of in berichten op social media. Hier kun je weinig tegen beginnen als je jouw bedrijfs- of merknaam niet geregistreerd hebt. Met een registratie is jouw naam namelijk auteursrechtelijk beschermd en mag niemand er ongestraft misbruik van maken.

Verhandelbaar recht

Een geregistreerde naam kun je ook makkelijker verhandelen. Daarnaast is het ook interessanter voor een wederpartij om een geregistreerde naam of merk over te nemen. Bij een registratie heb je het zogenaamde verhandelbaar recht en dat helpt je om jouw bedrijfs- of merknaam te verkopen. Of om voor je merknaam licenties te verkopen aan partijen die jouw merk ook in de markt willen zetten. Het is overigens voor zowel bestaande als startende ondernemers belangrijk om hier rekening mee te houden. Zeker wanneer blijkt dat je met je bedrijf of merk succesvol bent.

Toetsing registreren bedrijfs- of merknaam

Door het registreren van een naam weet je ook zeker dat je zelf niet in overtreding bent. Soms heb je een mooie naam verzonnen, maar je weet niet zeker of een dergelijke naam al in gebruik is. Je kunt natuurlijk zelf onderzoek doen, maar realiseer je dat niet ieder bedrijf of elk merk te vinden is. Het register kan namelijk afwijken van wat je zelf op bijvoorbeeld het Internet hebt gevonden. Bij het registreren van een naam wordt deze getoetst. Wanneer blijkt dat de naam al bestaat krijg je daar netjes een melding van en moet je dus ook terug naar de tekentafel. Wees je er wel van bewust dat je de kosten voor het registratieproces dan kwijt bent!

Ondernemer worden

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook: Zo leg je een bedrijfsidee vast in het i-DEPOT

Mijnzzp.nl