Team Mijnzzp

Transportondernemer

Bij het starten van een bedrijf bedenk je er natuurlijk een goede pakkende naam voor. Het is niet altijd even gemakkelijk om de ideale bedrijfsnaam te bedenken. Zo is het belangrijk dat de naam van je bedrijf gemakkelijk blijft hangen en herkenbaar is. Ook is het van belang dat de bedrijfsnaam een bijdrage levert aan wat je bedrijf uitstraalt. Het bedenken van de bedrijfsnaam is voor redelijk veel startende zzp'ers een uitdaging. Om je op weg te helpen een pakkende bedrijfsnaam te bedenken, volgen hier de belangrijkste tips en valkuilen om rekening mee te houden.

Inhoudsopgave
Bedrijfsnaam: dit doe je niet
Bedrijfsnaam: dit doe je wel

Bedrijfsnaam: dit doe je niet

Het is niet handig om je eenmanszaak een naam te geven die aangeeft dat je met partners werkt. Of dat je in je bedrijfsnaam een beschermde titel verwerkt, zoals medische titels. Gebruik ook geen woorden als bank of advocaat in de handelsnaam als er geen sprake is van registratie in het wettelijk register. Het is ook niet toegestaan om een persoonsnaam van bijvoorbeeld een bekend persoon zonder toestemming te gebruiken. Het is wel mogelijk om je eigen naam in je bedrijfsnaam te verwerken.

Gebruik je de eigen persoonsnaam als bedrijfsnaam, houd er dan rekening mee dat je gemakkelijk te herleiden bent. De gegevens in de administratie van de Kamer van Koophandel zijn namelijk naar jou te herleiden. Er zijn redelijk veel zzp'ers die gewoon hun eigen naam gebruiken als bedrijfsnaam. Denk er ook aan geen merknaam van anderen te gebruiken. Of een naam die daar heel veel weg van heeft. Het is overigens mogelijk om de bedrijfsnaam aan te passen.

Bedrijfsnaam: dit doe je wel

Kies voor een duidelijke naam die herkenbaar is. Het hoeft niet altijd rechtstreeks naar je werkzaamheden te verwijzen. Wees daarin creatief, maar houd wel rekening met de bedrijfsbranche. Het is ook belangrijk om een bedrijfsnaam te gebruiken die onderscheidend is. Wees origineel en ga brainstormen over mogelijke bedrijfsnamen.

Betrek ook anderen erbij, want soms denk je een fantastische naam te hebben gevonden, maar dan blijkt dat jij die alleen leuk vindt. Verder is het van belang om bij de Kamer van Koophandel te checken of de bedrijfsnaam al bestaat. Het is ook mogelijk om bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom te controleren of je bedrijfsnaam is toegestaan. Kijk uiteraard ook of de domeinnaam voor een website nog vrij is. Het is raadzaam om goed na te denken over je nieuwe bedrijfsnaam. In de meeste gevallen zul je hier de complete huisstijl op moeten aanpassen.

Administratie regelen

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl