Team Mijnzzp

Bedrijfsnaam

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je overweegt de bedrijfsnaam te veranderen. Denk maar aan de focus op een totaal andere doelgroep net als aan imagoschade of aan een bedrijfsnaam die niet onderscheidend of sterk is. Een bedrijfsnaam veranderen kan ook ingegeven zijn door een fusie of door een kwestie van merkrechten. Als je de wijziging wilt doorvoeren, is het handig om van onderstaande checklist gebruik te maken.

Inhoudsopgave
Bedenk een nieuwe bedrijfsnaam
Verandering in Handelsregister
Pas je huisstijl aan

Bedenk een nieuwe bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam veranderen begint natuurlijk met het bedenken van een nieuwe naam. Het is wel aan te raden om er goed de tijd voor te nemen en een naam te kiezen waarmee je de rest van de tijd vooruit kan. Het steeds veranderen van bedrijfsnaam is namelijk niet bevorderlijk voor de naamsbekendheid en bedrijfsidentiteit. Ga rustig brainstormen en als er namen uit voortkomen controleer dan ook even of deze al in gebruik zijn bij de Kamer van Koophandel. In één moeite door check je eveneens of er al een domeinnaam is vastgelegd voor de bedrijfsnaam die je hebt bedacht.

Verandering in Handelsregister

Gaat je bedrijf met een nieuwe naam door het leven, zorg dan dat je de verandering doorgeeft aan de Kamer van Koophandel. De nieuwe naam komt in het Handelsregister te staan. Overigens is het ook mogelijk om de originele bedrijfsnaam te behouden en alleen een extra handelsnaam toe te voegen. Een extra handelsnaam komt bijvoorbeeld van pas als je andere producten of diensten gaat leveren of als je een compleet andere doelgroep voor ogen hebt.

Pas je huisstijl aan

Bij het veranderen van je bedrijfsnaam is het een goed moment om de huisstijl aan te passen als je bedrijfsidentiteit ook mee verandert. Bij een nieuwe huisstijl kan je denken aan andere kleuren, maar ook aan een wijziging van het bedrijfslogo. Verder is het aan te raden om je klanten en zakelijke relaties op de hoogte te stellen van de verandering van je bedrijfsnaam. Dat is eveneens een perfecte aanleiding om contact te leggen. Krijg je ook een nieuwe website? Verwijs de bezoekers op de oude site dan door naar je nieuwe site en vergeet ook niet om social media aan te passen.

BedrijfHet veranderen van de bedrijfsnaam komt over het algemeen niet vaak voor. De meeste zzp'ers zullen hiermee niet echt te maken hebben.

Dit laat niet weg dat het veranderen van de bedrijfsnaam in bepaalde situaties nodig kan zijn.

Mijnzzp.nl