Team Mijnzzp

Werknemer in overal

Bij het starten van een bedrijf bedenk je een bedrijfsnaam en wil je natuurlijk ook een huisstijl creëren. Een huisstijl is belangrijk voor je bedrijf, want die zorgt in de eerste plaats voor herkenbaarheid. Denk maar aan een logo dat in beeld in gedachten bij mensen blijft hangen. Of aan het kleurgebruik op je website en visitekaartjes. Jouw huisstijl is de manier waarop jij het bedrijf aan de buitenwereld presenteert. Er zijn daarin drie elementen te onderscheiden, namelijk design, communicatie en gedrag. Zzp'ers met een duidelijke eigen huisstijl hebben over het algemeen meer succes. De herkenbaarheid als bedrijf is dan ook belangrijk als ondernemer en een doordacht logo helpt bij de uitstraling van je bedrijf.

Hieruit bestaat een professionele huisstijl

Om tot een ideale huisstijl te komen, zijn er meerdere aspecten van belang. Het gaat dan om het logo net als om typografie, kleur, vorm, taal en beeld. Het bedrijfslogo is te zien als een beeldmerk of woordmerk, maar een combinatie kan ook. Jouw bedrijfsidentiteit is herkenbaar in een goed logo. Typografie staat voor het lettertype, waarbij je bijvoorbeeld een zakelijk lettertype gebruikt. Of misschien wel een ouderwets lettertype als je een vintage webshop hebt. De kleurkeuze is eveneens van belang, want kleuren roepen associaties op. Het design laat zien of je bijvoorbeeld creatief bent of heel zakelijk. Bij beeld valt er te denken aan een symbool of een pictogram en bij taal is de tone of voice van belang.

Consistentie in de huisstijl

Het ideale van een huisstijl is dat deze overal in is door te voeren. Bijvoorbeeld op de facturen die je stuurt, maar ook op je bedrijfswagen en zelfs op bedrijfskleding. Consistentie in de huisstijl zorgt voor herkenbaarheid. Heb je een bedrijfspand dan trek je de lijn van de huisstijl natuurlijk ook door in de belettering van de gevel. Ook online is het belangrijk de consistentie in de huisstijl door te zetten, zoals op social media, website en in nieuwsbrieven.

Aan het schrijvenEen huisstijl versterkt je bedrijfsidentiteit en maakt bovendien het onderscheid ten opzichte van concurrenten. Bovendien bouw je als startend bedrijf met een herkenbare huisstijl ook een professioneel bedrijfsimage op. Het wekt vertrouwen bij klanten als de huisstijl van een bedrijf overal in is terug te zien. Ben je creatief dan ontwikkel je zelf een huisstijl, maar er zijn ook professionals die het graag voor je doen. Het is in ieder geval belangrijk om goed na te denken over de huisstijl. Er zijn redelijk veel bedrijven die hiermee kunnen helpen.

Wat is een goede huisstijl?

Een goede huisstijl moet uitdragen wat je bedrijf of merk vertegenwoordigt. Met een doordacht logo kun je je bedrijf een unieke en herkenbare uitstraling geven. Je identiteit moet bovendien consistent worden toegepast in al je communicatie-uitingen. Hierdoor kun je de naamsbekendheid van jouw merk vergroten, omdat je doelgroep geleidelijk vertrouwd raakt met de huisstijl en het logo. Grote bedrijven maken zelf gebruik van een huisstijlhandboek, omdat het doorvoeren van een huisstijl zo belangrijk is. De uitstraling van je bedrijf moet dan ook overal hetzelfde zijn. Ook is het belangrijk om je logo overal van dezelfde kleur te voorzien. De kleur van je logo mag dus niet veranderen.

Waar wordt de huisstijl gebruikt?

Als ondernemer is het van essentieel belang om eenheid uit te stralen met je bedrijf. De identiteit van je bedrijf wordt ook wel de corporate identity genoemd. Het is van groot belang om deze identiteit consistent binnen het hele bedrijf te handhaven. Dit geldt voor elementen zoals briefpapier, werkkleding, bedrijfsvoertuigen, sociale media en uiteraard ook voor je eigen website. Het logo vormt het kernonderdeel van jouw huisstijl. Het is noodzakelijk dat overal dezelfde stijl wordt gehanteerd om je merk te presenteren.

Waarom is een huisstijl zo belangrijk?

WinkelDe huisstijl is van groot belang om de herkenbaarheid als ondernemer te vergroten. Een sterke huisstijl maakt het aantrekken van nieuwe klanten eenvoudiger, aangezien mensen je logo direct herkennen. Met andere woorden, je hoeft niet steeds uit te leggen wat je exact doet als bedrijf. Potentiële klanten zijn al vertrouwd met jouw merk. De naamsbekendheid vergroten is belangrijk als bedrijf.

Hoe bepaal je de huisstijl van je bedrijf?

Wanneer je begint met een eigen bedrijf, is het buitengewoon belangrijk om eerst je doelgroep te begrijpen. Je moet de huisstijl van je bedrijf afstemmen op je doelgroep. Met andere woorden, jouw huisstijl moet naadloos passen bij je doelgroep. De huisstijl zal grotendeels bepalen welke klanten je kunt aantrekken. De herkenbaarheid van je logo is eveneens van betekenis om meer mensen naar je website te trekken. Met een goed logo zorg je voor meer bezoekers op je website.

Zelf een logo maken voor je bedrijf

Het is mogelijk om met diverse programma's een gratis of betaald logo te laten ontwerpen. Het maken van een logo vereist de nodige creativiteit en mag zeker niet overhaast gebeuren. Ook de gekozen kleurenpalet voor jouw merk verdient de juiste aandacht. Wanneer je een website laat ontwikkelen, is het eveneens van belang om je huisstijl duidelijk te communiceren naar de websitebouwer toe. Zoals eerder beschreven, moet je website naadloos aansluiten bij de huisstijl van je bedrijf.

Aan de slag met je logo

Het ontwerpen van een logo start bij het kennen van je doelgroep. Daarnaast is het van belang om eerst onderzoek te doen. Neem de tijd om te bekijken hoe andere bedrijven dit hebben aangepakt. Dit geeft je inzicht in wat wel of niet bij jouw eigen bedrijf past. Natuurlijk is het ook een optie om de huisstijl en het logo te laten creëren door een professionele ontwerper. Over het algemeen is het slim om te beginnen met het maken van het logo en de huisstijl hierop aan te passen.

Vrouw aan het nadenkenJe kunt ook overwegen om jouw huisstijl te laten beoordelen door andere mensen. Op deze manier kom je uiteindelijk tot een goede huisstijl wanneer je zelf aan de slag gaat met het ontwerp. Afhankelijk van de huisstijl en je merk kan het belangrijk zijn om je bedrijfs- of merknaam te beschermen.

Lees ook: Voordelen en impact buitenreclame zzp

Mijnzzp.nl