Team Mijnzzp

Administratie software

Ben je op zoek naar de beste online-administratie software? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op deze website kun je alle bekende boekhoudsoftware met elkaar vergelijken. We hebben een uitgebreid aanbod, waardoor er altijd wel een boekhoudprogramma te vinden is dat perfect bij jouw bedrijf past. De keuze in de administratie software is enorm, waardoor je zeker slaagt in je zoektocht naar het beste boekhoudpakket. Of u nu alleen btw-aangifte wilt doen of uw complete administratie wenst te verzorgen, het kan allemaal. Dankzij het online boekhouden heb je als zzp'er veel vrijheid om de administratie flexibel bij te houden.

Vrouw achter de laptopAls startende ondernemer zul je vroeg of laat in aanraking komen met online boekhouden. Online boekhouden werkt eenvoudig en voorkomt het onnodig handmatig invoeren van gegevens. Daarnaast ben je met een boekhoudprogramma op ieder moment up-to-date. Facturen of bonnetjes vergeten is door middel van online boekhouden verleden tijd. Je kunt de aangifte inkomstenbelasting met een boekhoudpakket doen, net als de aangifte omzetbelasting. Een van de bekendste aanbieders met betrekking tot online boekhouden is e-boekhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden wordt gebruikt door veel zzp'ers.

Administratie software vergelijken

BoekhoudingAls ondernemer ben je verplicht om de zakelijke financiële administratie bij te houden. Voor de administratie kun je verschillende boekhoudprogramma's gebruiken, maar wat is nu het beste voor jouw situatie? Het is verstandig om verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je het juiste boekhoudprogramma kiest. Bij het vergelijken van administratie software is het belangrijk om na te denken over de volgende punten:

 • Welke functionaliteiten heb ik nodig?
 • Hoeveel mensen zullen er gebruik van maken?
 • Welke prijs is acceptabel?
 • Is het boekhoudprogramma geschikt voor Mac of Windows?
 • Is er een mobiele app beschikbaar?
 • Wil je enkelvoudig of dubbel boekhouden?

Functionaliteiten administratie software

Twee vrouwen aan het pratenBepaalde functionaliteiten zijn onmisbaar in iedere administratie. Denk hierbij aan het kunnen invoeren van bonnen, facturen en bankafschriften. Maar er zijn ook programma’s die meer functionaliteiten bieden dan alleen de basisfunctionaliteiten. Bekijk goed welke functies je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan is het handig als de software koppelingen kan maken met externe webwinkel systemen zoals Magento en WooCommerce.

Online administratie voor specifieke bedrijven

Voor bepaalde bedrijfstakken is er specifieke boekhoudsoftware beschikbaar. Zo zijn er programma’s voor zzp'ers, MKB'ers en grote ondernemingen. Bekijk dus goed welk programma het beste bij jouw bedrijf past. Daarnaast kan je ook kiezen voor branchegerichte boekhoudprogramma's. Zo zijn er boekhoudprogramma's voor de bouw, zorg en installatietechniek. Als startende ondernemer is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Het overstappen van online boekhoudprogramma wil je namelijk het liefst voorkomen. De meeste zzp'ers lopen op de lange termijn toch tegen bepaalde problemen aan. Het is daarom zo belangrijk om goed te kijken naar alle functionaliteiten.

Beste boekhoudprogramma

Helpdesk aan het bellenNaast het vergelijken van boekhoudprogramma's, is het ook belangrijk om na te denken over de prijs. De meeste boekhoudprogramma’s zijn relatief goedkoop, maar er zijn ook enkele duurdere boekhoudpakketten beschikbaar. Bekijk goed wat je maximaal wilt uitgeven aan een boekhoudprogramma. Vergeet alleen niet dat je de administratieve taken wel volledig moet kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan het kunnen bijhouden van de urenregistratie. De urenregistratie is voor veel zzp'ers belangrijk, net zo als het eenvoudig kunnen factureren. Daarnaast is het zeker belangrijk dat je makkelijk de btw-aangifte kunt doen. De btw-aangifte uitrekenen en versturen kan tegenwoordig met alle boekhoudprogramma's. Voor het automatisch indienen van de btw-aangifte moet je wel eerst een koppeling maken met de Belastingdienst.

Windows of Mac?

Als je al beschikt over bepaalde hardware, is het belangrijk om te kijken of het gewenste boekhoudprogramma geschikt is voor je besturingssysteem. Er zijn namelijk veel administratie programma’s beschikbaar voor beide systemen. Bij meeste aanbieders van boekhoudsoftware is het tegenwoordig mogelijk met alle besturingssystemen te werken, In het verleden was dit nog niet het geval.

Hoe werkt boekhoudsoftware eigenlijk?

Boekhoudsoftware is een applicatie die draait in de cloud. Het in de cloud werken is tegenwoordig heel normaal en veilig. De verschillende boekhoudprogramma's die wij opgenomen hebben zijn voorzien van een keurmerk. Het keurmerk ziet er op toe dat een boekhoudprogramma veilig te gebruiken is. Daarnaast zijn de leveranciers verplicht om een goede helpdesk beschikbaar te stellen. De boekhoudprogramma's draaien dus in de cloud en alle gegevens worden op Nederlandse servers opgeslagen. Zo weet je als zzp'er zeker dat je financiële gegevens veilig zijn. Door middel van de cloud kun je overal aan de boekhouding werken.

Management vergaderingEen boekhoudprogramma is dus veilig te gebruiken en op ieder moment up-to-date. Bovendien is de online boekhouding veilig en dat is heel erg belangrijk. Bij het uitkiezen van een nieuw programma kun je ook gewoon vragen naar de beveiligingsmaatregelen. Alle online boekhoudpakket die wij opgenomen hebben zijn veilig te gebruiken. Zonder het keurmerk is het bijvoorbeeld ook niet mogelijk om een automatische koppeling te maken met de bank en de Belastingdienst. De beste keuze met betrekking tot een boekhoudprogramma moet dus voorzien zijn van het keurmerk.

Ondersteuning door een helpdesk

Vrouw aan het bellenAls je kiest voor een boekhoudprogramma, dan is het belangrijk om na te denken over de ondersteuning. Het kan namelijk voorkomen dat je vragen hebt tijdens het gebruik van jouw boekhoudprogramma. Veel boekhoudpakketten bieden een helpdesk aan, maar er zijn ook enkele programma’s waarbij je de helpdesk zelf moet betalen. In de meeste gevallen zit in het abonnement ook een gratis helpdesk.

Boekhoudprogramma en mobiele app

Sommige boekhoudprogramma's zijn beschikbaar als mobiele app. Deze apps bieden vaak dezelfde functionaliteiten als de desktop versie, maar zijn dan wel geschikt voor smartphones en tablets. Hierdoor ben je dus niet afhankelijk van een computer op kantoor. Tegenwoordig beschikken alle aanbieders van boekhoudsoftware over een handige mobiele app. Door het gebruiken van de app ben je op ieder moment up-to-date van de financiële situatie. Zelf het facturen aanmaken is mogelijk met sommige apps. De gebruiksvriendelijke software is dan ook zeer handig te noemen.

Zzp boekhouding

Kantoor zzpAls je kiest voor administratie software met boekhoudfunctionaliteiten, dan heb je direct een goede boekhouding. Daarnaast hoeft je administratie niet meer te worden ingelezen door een boekhouder of accountant. Je kunt het boekhoudprogramma dus gebruiken voor het doen van je belastingaangifte en deze zelf rechtstreeks aanleveren bij de Belastingdienst. Door slimme automatisering kan je steeds meer zaken automatiseren als zzp'er. Denk bijvoorbeeld ook aan het eenvoudig maken van overzichtelijke rapporten. De beste online boekhoudprogramma's maken dit allemaal mogelijk.

Boekhoudprogramma's vergelijken

Er zijn verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar om de complete administratie te kunnen bijhouden. De meeste boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om facturen te maken, bonnen in te voeren en facturen digitaal te versturen. Maar er zijn ook veel programma’s die meer functionaliteiten bieden:

Eenvoudig de financiële administratie bijhouden

FinancieelEen boekhoudpakket is in de meeste gevallen gericht op het bijhouden van de financiële administratie. De financiële administratie heeft betrekking op de boekhouding van een onderneming. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma voor de boekhouding. Met een boekhoudprogramma is het ook mogelijk om facturen te maken, offertes te maken en financiële rapporten te maken.

Bepaalde functionaliteiten kunnen extra belangrijk zijn

Voor sommige ondernemers kunnen bepaalde functionaliteiten extra belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan webshophouders die vaak te maken hebben met periodieke facturen. In dat geval kan een harde eis zijn dat er onbeperkt periodieke facturen gemaakt kunnen worden. Het onbeperkt maken van facturen kan niet binnen ieder systeem zonder extra te betalen. Bij het vergelijken van boekhoudprogramma's is het dus belangrijk om na te denken over de eisen die je aan het programma stelt. Ook het wel of niet kunnen toepassen van automatische incasso kan voor sommige ondernemers extra belangrijk zijn. Ook het wel of niet kunnen omgaan met vreemde valuta kan binnen een boekhoudprogramma belangrijk zijn. Dit is vaak het geval voor e-commerce bedrijven.

Administratieprogramma’s vergelijken

Je kunt op verschillende manieren administratieprogramma’s vergelijken met elkaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de website van de verschillende boekhoudsoftware leveranciers te bezoeken en hier informatie op te vragen. Je kunt ook een aantal boekhoudprogramma's uitproberen. Als je niet zeker bent van de keuze, dan is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op één of meerdere boekhoudprogramma’s. Zo kun je deze uitproberen en vergelijken met elkaar. Bijna alle aanbieders van boekhoudsoftware bieden een gratis proefperiode aan. Bij e-boekhouden.nl kun je zelfs de eerste 15 maanden gratis boekhouden.

Gratis administratiesoftware downloaden

Er zijn ook gratis boekhoudprogramma's te vinden. Daarnaast is het mogelijk om Excel te gebruiken voor de administratie en boekhouding. In dat geval kun je alleen op de laptop of op een computer werken aan de administratie. Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt, kun je overal aan de administratie en boekhouding werken. Ook hoef je zelf geen software te downloaden of te installeren. Je kunt direct aan de slag met het boekhoudprogramma en alle gegevens invoeren.

Enkele voordelen van een online boekhouden:

 • Online boekhoudprogramma's zijn veilig en je hoeft zelf geen back-up te maken.
 • Een boekhoudprogramma voorkomt fouten.
 • Je kan overal in de cloud werken aan de administratie.
 • Het bespaart veel tijd door vergaande automatisering.
 • Je kunt snel en eenvoudig facturen maken en verzenden
 • Herinneringen worden automatisch verzonden
 • Grote bestanden opslaan is geen probleem.
 • Je hebt live inzicht in de uitgaven en inkomsten.

Prijzen online boekhouden

De prijzen van boekhoudprogramma's zijn over het algemeen laag te noemen. Bijna alle aanbieders werken met verschillende categorieën en abonnementsvormen. Je gaat niet over tot een aankoop, omdat je de hardware niet koopt. Eigenlijk koop je iedere maand een nieuwe licentie om het programma te mogen gebruiken. Hierdoor kun je ook op verschillende apparaten met het boekhoudprogramma werken. De kosten voor een boekhoudpakket zijn voor de meeste ondernemers verwaarloosbaar. Bij de verschillende aanbieders is hierover meer informatie te vinden.

Boekhoudprogramma kopen

Wanneer je een boekhoudprogramma koopt, dan kun je meestal niet op verschillende apparaten werken. Afhankelijk van de aanbieder kan je een gebruiker toevoegen of meerdere. Een belangrijk punt is dat boekhoudprogramma's wel up-to-date moeten blijven. Het kopen van een boekhoudprogramma wil dus niet inhouden dat het je het boekhoudprogramma jaren gratis kunt gebruiken. Het bijwerken van de software is regelmatig nodig. Met een online boekhoudprogramma heb je hier geen omkijken naar.

Administratie opzetten voor een eenmanszaak

De meeste startende zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak. Hierbij wordt de administratie opgezet volgens een aantal basisregels. In de meeste gevallen gaat het dan om de verkoop van goederen of diensten en de ontvangst van facturen. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het belangrijk om te weten welke kosten gedeclareerd mogen worden bij de Belastingdienst. Daarnaast is het ook van belang om de winst en het verlies te kunnen maken met een boekhoudpakket. Dit is eenvoudig mogelijk met een goed boekhoudprogramma, net zo als het opmaken van de jaarlijkse balans. Afhankelijk van de zzp'er is het soms ook belangrijk om de rittenregistratie online te kunnen bijhouden. Daarnaast kan het voor sommige ondernemers belangrijk zijn om voorraadbeheer te kunnen toepassen. Het is dus belangrijk om goed naar de functionaliteiten te kijken van de verschillende aanbieders.

Administratie opzetten voor een BV of Vof

De administratie van een BV of Vof wijkt af van de administratie van een eenmanszaak. In beide gevallen wordt er rekening gehouden met verschillende inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet ook de balans bijgehouden worden, zodat duidelijk is welk bedrijf waarde heeft. Bij de start van een BV of Vof is het belangrijk om goed na te denken over de opzet van de administratie. Vaak wordt er gekozen voor online boekhouden, zodat alles eenvoudig digitaal bijgehouden kan worden.

Administratiesoftware en belastingregels

Kleine ondernemers kunnen te maken hebben met verschillende startersregelingen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en aan de KOR-regeling. Een goed systeem moet deze regelingen automatisch kunnen toepassen in de administratie. Ook het doen van de Btw-aangifte moet mogelijk zijn met een boekhoudprogramma. Tegenwoordig kan bijna ieder systeem dit. Wel moet er dan een koppeling gemaakt kunnen worden met de Belastingdienst.

Heb je als zzp'er veel administratie?

Administratie bijhoudenOver het algemeen hebben zzp'ers niet heel veel administratie. Natuurlijk kan dit wel per zelfstandig ondernemer verschillen. Vaak wordt er gekozen voor online boekhouden, omdat dit alle administratieve handelingen ondersteunt. Denk hierbij aan het bijhouden van de financiële administratie, maar ook aan het genereren van facturen of het verzenden van herinneringen. Online administratie software wordt vaak ingezet om efficiënter te werken en fouten te voorkomen. Vanzelfsprekend hebben niet alle zzp'ers te maken met evenveel klanten en kunnen de boekhoudkundige functies hierdoor onderling verschillen.

Inzicht in geldzaken

Als ondernemer is het belangrijk dat je op ieder moment op de hoogte bent van alle geldzaken die de onderneming aangaan. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en heb je op ieder moment inzicht in de cashflow van de onderneming. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle zaken die de onderneming aangaan. Met een goed boekhoudpakket krijg je beter inzicht in de financiële zaken van je onderneming. Er zijn zelfs boekhoudpakketten waarmee je uitgebreide financiële rapporten kunt maken.

Vergelijk verschillende aanbieders

Het is belangrijk om een overzicht te maken van de beste aanbieders. Vergelijk de aanbieders op belangrijke punten zoals:

Het is verstandig om eerst alle functies te bekijken, voordat je overgaat tot een aankoop. Zo weet je zeker dat je de juiste aanbieder hebt gekozen. Onderzoek eventueel ook of de aanbieders beschikt over branchekennis.

Keuzewijzer boekhoudprogramma's

Wij hebben ook een keuzewijzer gemaakt voor boekhoudprogramma's. Hierin vertellen we meer over de verschillende aanbieders en geven we advies over welk programma het beste bij je past. Je kunt deze keuzewijzer hier vinden: Keuzewijzer

Ondernemen en winstoogmerk

Cijfers bekijkenEr zijn dus veel verschillende voorbeelden te bedenken waarom het slim is om gebruik te maken van administratieve software. Zo kun je onder andere efficiënter werken, voorkomen dat je fouten maakt en heb je altijd inzicht in de financiële situatie van de onderneming. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de mogelijkheden voordat je overgaat tot het afnemen van een boekhoudpakket. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat het systeem aan alle eisen voldoet en daarbij ook past binnen de onderneming.

Vergelijk op belangrijke punten:

 • Hoeveel gebruikers hebben toegang?
 • Is er sprake van een keurmerk?
 • Zijn er instellingen voor meerdere talen?
 • Welke opties zijn er standaard?
 • Welke opties zijn er als uitbreiding?
 • Hoe lang duurt de inrichting van het systeem?
 • Wat is de prijs per maand/per jaar en wat krijg je hier voor terug?
 • Is het een gebruiksvriendelijk platform?
 • Is er sprake van een video met uitleg?

Boekhouding doen zzpHet is als zzp'er slim om eerst de verschillende programma's met elkaar te vergelijken.

De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden, echter kan dit per ondernemer verschillen.

Mijnzzp.nl