Team Mijnzzp

Administratie software

Ben je op zoek naar online-administratie software? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website kun je alle verschillende soorten administratie software vergelijken. We hebben een uitgebreid aanbod van administratie software, waardoor er altijd een programma is dat perfect bij jou en jouw bedrijf past. Bovendien is de keuze in de administratie software enorm, waardoor je zeker slaagt voor de zoektocht naar het beste programma.

Administratie software vergelijken

Als startende ondernemer ben je verplicht om de zakelijke financiële administratie bij te houden. Voor deze administratie kun je verschillende soorten software gebruiken, maar wat is nu het beste voor jouw situatie? Het is verstandig om verschillende programma’s met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste software kiest. Bij het vergelijken van administratie software is het belangrijk om na te denken over de volgende punten:

 • Welke functionaliteiten heb ik nodig?
 • Hoeveel mensen zullen er gebruik van maken?
 • Welke prijs is acceptabel?
 • Is de software geschikt voor Mac of Windows?
 • Is er een mobiele app beschikbaar?
 • Wil je enkelvoudig of dubbel boekhouden?

Functionaliteiten administratie software

Bepaalde functionaliteiten zijn onmisbaar in iedere administratie software. Denk hierbij aan het kunnen invoeren van bonnen, facturen en bankafschriften. Maar er zijn ook programma’s die meer functionaliteiten bieden dan alleen de basisfunctionaliteiten. Bekijk goed welke functies je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan is het handig als de software koppelingen kan maken met externe webwinkel systemen zoals Magento en WooCommerce.

Online-administratie software voor specifieke bedrijven

Voor bepaalde bedrijfstakken is er specifieke administratie software beschikbaar. Zo zijn er programma’s voor zzp'ers, MKB'ers en grote ondernemingen. Bekijk dus goed welk programma het beste bij jouw bedrijf past. Daarnaast kan je ook kiezen voor branchegerichte software. Zo is er software voor de bouw, zorg en installatietechniek.

Beste administratie software

Naast het vergelijken van administratie software met elkaar, is het ook belangrijk om na te denken over de prijs. De meeste programma’s zijn relatief goedkoop, maar er zijn ook enkele duurdere programma’s beschikbaar. Bekijk goed wat je maximaal wilt uitgeven aan administratie software.

Windows of Mac?

Als je al beschikt over bepaalde hardware, is het belangrijk om te kijken of de gewenste software geschikt is voor je besturingssysteem. Er zijn namelijk veel administratie programma’s beschikbaar voor beide systemen.

Ondersteuning door een helpdesk

Als je kiest voor een duurdere software, dan is het belangrijk om na te denken over de ondersteuning. Het kan namelijk voorkomen dat je vragen hebt tijdens het gebruik van jouw administratie programma. Veel software pakketten bieden een helpdesk aan, maar er zijn ook enkele programma’s waarbij je de helpdesk zelf moet betalen. In de meeste gevallen zit in het abonnement ook een gratis helpdesk.

Mobiele app

Sommige administratie software is beschikbaar als mobiele app. Deze apps bieden vaak dezelfde functionaliteiten als de desktop versie, maar zijn dan wel geschikt voor smartphones en tablets. Hierdoor ben je dus niet afhankelijk van een computer op kantoor.

Boekhouding

Als je kiest voor administratie software met boekhoudfunctionaliteiten, dan heb je direct een goede boekhouding. Daarnaast hoeft je administratie niet meer te worden ingelezen door een boekhouder of accountant. Je kunt de software dus gebruiken voor het doen van je belastingaangifte en aanleveren bij de Belastingdienst.

Boekhouding software vergelijken

Naast administratie programma’s, kun je ook boekhoudsoftware vergelijken met elkaar. De meeste programma’s bieden de mogelijkheid om facturen te maken, bonnen in te voeren en facturen digitaal te versturen. Maar er zijn ook veel programma’s die meer functionaliteiten bieden:

Eenvoudig de financiële administratie bijhouden

Een softwarepakket is in de meeste gevallen gericht op de financiële administratie. De financiële administratie heeft betrekking op de boekhouding van een onderneming. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma voor de boekhouding. Met een boekhoudprogramma is het ook mogelijk om facturen te maken, offertes te maken en financiële rapporten te maken.

Bepaalde functionaliteiten kunnen extra belangrijk zijn

Voor sommige ondernemers kunnen bepaalde functionaliteiten extra belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan webshophouders die vaak te maken hebben met periodieke facturen. In dat geval kan een harde eis zijn dat er onbeperkt periodieke facturen gemaakt kunnen worden. Het onbeperkt maken van facturen kan niet binnen ieder systeem zonder extra te betalen. Bij het vergelijken van administratie software is het dus belangrijk om na te denken over de eisen die je aan het programma stelt.

Administratieprogramma’s vergelijken

Je kunt op verschillende manieren administratieprogramma’s vergelijken met elkaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de website van de verschillende softwarepakketten te bezoeken en hier informatie op te vragen. Je kunt ook een aantal programma’s downloaden en uitproberen. Als je niet zeker bent van de keuze, dan is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op één of meerdere programma’s. Zo kun je deze uitproberen en vergelijken met elkaar. Bijna alle aanbieders van boekhoudsoftware bieden een gratis proefperiode aan. Bij e-boekhouden.nl kun je zelfs de eerste 15 maanden gratis boekhouden.

Gratis administratiesoftware downloaden

Er zijn ook gratis programma's en hardware te vinden. Zo is het mogelijk om Excel te gebruiken voor de administratie en boekhouding. In dat geval kun je alleen op de laptop of op andere computers werken aan de administratie. Met een boekhoudprogramma kun je overal aan de administratie en boekhouding werken. Ook hoef je zelf geen software te downloaden of in te stellen. Je kunt direct aan de slag met het programma en alle gegevens invoeren.

Enkele belangrijke voordelen van een online-administratie:

 • Online-administratie software is veilig en je hebt geen back-up nodig.
 • Online-administratie software voorkomt fouten.
 • Je kan overal in de cloud werken aan de administratie.
 • Het bespaart veel tijd door vergaande automatisering.
 • Je kunt snel en eenvoudig facturen maken en verzenden
 • Herinneringen worden automatisch verzonden
 • Grote bestanden opslaan is geen probleem.
 • Je hebt live inzicht in de uitgaven en inkomsten.

Prijzen online-administratie software

De prijzen van online-administratie software zijn over het algemeen laag te noemen. Bijna alle aanbieders werken met verschillende categorieën en abonnementsvormen. Je gaat niet over tot een aankoop, omdat je de hardware niet koopt. Eigenlijk koop je iedere maand een nieuwe licentie om het programma te mogen gebruiken. Hierdoor kun je ook op verschillende apparaten met de software werken.

Wanneer je een programma koopt, dan kun je meestal niet op verschillende apparaten werken. Afhankelijk van de aanbieder kan je een gebruiker toevoegen of meerdere. De kosten voor online-administratie software zijn voor de meeste ondernemers verwaarloosbaar. Bij de verschillende aanbieders is hierover meer informatie te vinden.

Administratie opzetten voor een eenmanszaak

De meeste startende zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak. Hierbij wordt de administratie opgezet volgens een aantal basisregels. In de meeste gevallen gaat het dan om de verkoop van goederen of diensten en de ontvangst van facturen. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het belangrijk om te weten welke kosten gedeclareerd mogen worden bij de Belastingdienst. Daarnaast is het ook van belang om de winst en het verlies te kunnen bepalen. Dit is vaak eenvoudig geregeld met online-administratie software.

Administratie opzetten voor een BV of Vof

De administratie van een BV of Vof wijkt af van de administratie van een eenmanszaak. In beide gevallen wordt er rekening gehouden met verschillende inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet ook de balans bijgehouden worden, zodat duidelijk is welk bedrijf waarde heeft. Bij de start van een BV of Vof is het belangrijk om goed na te denken over de opzet van de administratie. Vaak wordt er gekozen voor administratieve software, zodat alles eenvoudig digitaal bijgehouden kan worden.

Administratiesoftware en belastingregels

Kleine ondernemers kunnen te maken hebben met verschillende startersregelingen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en aan de KOR-regeling. Een goed systeem moet deze regelingen automatisch kunnen toepassen in de administratie. Ook het doen van de Btw-aangifte moet mogelijk zijn met de software. Tegenwoordig kan bijna ieder systeem dit. Wel moet er dan een koppeling gemaakt kunnen worden met de Belastingdienst.

Heb je als zzp'er veel administratie?

Over het algemeen hebben zzp'ers niet heel veel administratie. Natuurlijk kan dit wel per zelfstandig ondernemer verschillen. Vaak wordt er gekozen voor online-administratie software, omdat dit alle administratieve handelingen ondersteunt. Denk hierbij aan het bijhouden van de financiële administratie, maar ook aan het genereren van facturen of het verzenden van herinneringen. Online-administratie software wordt vaak ingezet om efficiënter te werken en fouten te voorkomen. Vanzelfsprekend hebben niet alle zzp'ers te maken met evenveel klanten en kunnen de boekhoudkundige functies hierdoor onderling verschillen.

Inzicht in geldzaken

Als ondernemer is het belangrijk dat je op ieder moment op de hoogte bent van alle geldzaken die de onderneming aangaan. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en heb je op ieder moment inzicht in de cashflow van de onderneming. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle zaken die de onderneming aangaan.

Vergelijk verschillende aanbieders

Het is belangrijk om een overzicht te maken van de beste aanbieders. Vergelijk de aanbieders op belangrijke punten zoals:

Het is verstandig om eerst alle functies te bekijken, voordat je overgaat tot een aankoop. Zo weet je zeker dat je de juiste aanbieder hebt gekozen. Onderzoek eventueel ook of de aanbieders beschikt over branchekennis.

Keuzewijzer boekhoudprogramma's

Wij hebben ook een keuzewijzer gemaakt voor boekhoudprogramma's. Hierin vertellen we meer over de verschillende aanbieders en geven we advies over welk programma het beste bij je past. Je kunt deze keuzewijzer hier vinden: Keuzewijzer

Ondernemen en winstoogmerk

Er zijn dus veel verschillende voorbeelden te bedenken waarom het slim is om gebruik te maken van administratieve software. Zo kun je onder andere efficiënter werken, voorkomen dat je fouten maakt en heb je altijd inzicht in de financiële situatie van de onderneming. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de mogelijkheden voordat je overgaat tot aankoop. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat het systeem aan alle eisen voldoet en daarbij ook past binnen de onderneming.

Vergelijk op belangrijke punten:

 • Hoeveel gebruikers hebben toegang?
 • Is er sprake van een keurmerk?
 • Zijn er instellingen voor meerdere talen?
 • Welke opties zijn er standaard?
 • Welke opties zijn er als uitbreiding?
 • Hoe lang duurt de inrichting van het systeem?
 • Wat is de prijs per maand/per jaar en wat krijg je hier voor terug?
 • Is het een gebruiksvriendelijk platform?
 • Is er sprake van een video met uitleg?

Boekhouding doen zzpHet is als zzp'er slim om eerst de verschillende programma's met elkaar te vergelijken.

De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden, echter kan dit per ondernemer verschillen.

Mijnzzp.nl