Team Mijnzzp

Ondernemer aan het werk

Heb je als zzp’er de keuze gemaakt om je boekhouding zelf te doen en wil je een online boekhoudprogramma gebruiken? Het aanbod van boekhoudsoftware is zeer divers en dat geldt eveneens voor de kosten die eraan verbonden zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor jouw bedrijf belangrijk is bij de keuze voor een boekhoudpakket. Het eenvoudig boekhouden is voor de meeste zzp'ers een belangrijk onderdeel om tot het beste boekhoudpakket te kunnen komen, net zo als een overzichtelijke interface. Maak gebruik van onderstaande tips om het beste online boekhoudprogramma te kiezen.

App gebruikenEr zijn verschillende online boekhoudprogramma's beschikbaar voor zzp'ers en het uitkiezen van het beste boekhoudprogramma kan daarom best lastig zijn. Voor het opzetten van een gedegen boekhouding zijn er diverse belangrijke aandachtspunten. Wij proberen de meest veelgestelde vragen te beantwoorden

Let op de functionaliteiten

Elk online boekhoudprogramma is uitgevoerd met meerdere functionaliteiten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als zzp’er de mogelijkheid hebt om offertes en facturen te maken. Daarbij is het handig als er een sjabloon beschikbaar is dat is aan te passen naar je bedrijfsstijl. Bijvoorbeeld door je logo erop te plaatsen, net als uiteraard je bedrijfsgegevens en btw-nummer.

Kijk of gegevens voor btw-aangifte aanwezig zijn

Ga je de btw-aangifte zelf doen dan is het belangrijk om te kijken of het online boekhoudprogramma deze gegevens genereert. De informatie is dan eenvoudig over te nemen voor de btw-aangifte. Voor de meeste zzp'ers is vooral het doen van de btw-aangifte belangrijk. De btw-aangifte moet kloppen en tijdig binnen zijn om problemen te voorkomen. Er zijn redelijk veel zzp'ers die vroeg of laat tegen bepaalde problemen aanlopen met hun btw-aangifte.

Gratis btw berekenen

Beste boekhoudprogramma, verschillende functies

Een functionaliteit voor de urenadministratie is praktisch. Dat geldt ook voor het bijhouden van een rittenadministratie als je daaraan moet voldoen. Een app komt van pas om gemakkelijk bonnetjes in te boeken. Kijk wat de mogelijkheden zijn van verschillende online boekhoudprogramma’s en vergelijk deze met elkaar. Een boekhoudprogramma beschikt meestal over meerdere modules je wel of niet nodig kunt hebben. Dit is overigens een groot verschil met een offline boekhoudprogramma.

Gratis bijtelling berekenen

Online boekhoudprogramma's uitproberen

Het is uiteraard belangrijk om eerst een aantal online boekhoudprogramma’s met elkaar op basis van de functionaliteiten te vergelijken. Overigens zijn er ook speciale zzp boekhoudpakketten die ontwikkeld zijn voor zzp’ers. Doorgaans stellen de aanbieders je in de gelegenheid om een demoversie uit te proberen. Of van een proefperiode te profiteren. Het is aan te raden om daarvan gebruik te maken. Er zit namelijk altijd wel verschil in het gebruiksgemak van de boekhoudsoftware. Zo kom je er snel achter of een bepaald online boekhoudprogramma geschikt is of niet. Het is overigens ook nog handig om te kijken of er extra services zijn, zoals ondersteuning met klantenservice. Of een platform in de vorm van een forum voor gebruikers van het boekhoudprogramma.

Online boekhouden zzp'er

Boekhouding online doenOnline boekhouden heeft betrekking op een online boekhoudprogramma. Deze vorm van boekhouden heeft de voorkeur van bijna alle zzp'ers, omdat dit de beste manier is om je zzp boekhouding bij te houden. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om te kiezen voor een goed online-pakket. Het meest gebruiksvriendelijke online boekhoudpakket zal je wel zelf moeten ontdekken, omdat er onderling verschillen kunnen zijn. In alle gevallen is er sprake van slimme software, waarbinnen digitaliseren én automatiseren belangrijke woorden zijn. Binnen de zakelijke dienstverlening kun je kiezen uit meerdere boekhoudprogramma's.

Wat moet een online boekhoudprogramma allemaal kunnen?

Online boekhoudprogramma's kunnen bijna alles. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de btw-aangifte, onbeperkt factureren, e-factureren via Peppol, facturatie uren ritten, vreemde valuta omrekenen en ondersteuning bieden door middel van een gratis helpdesk. Ook een boekhoudsoftware belastingdienst koppeling is in de meeste gevallen mogelijk. Online boekhouden heeft dus betrekking op de hele financiële administratie. Hét online boekhoudprogramma van dit moment is toch wel e-boekhouden. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden. Dit is vooral, omdat e-boekhouden een interessante aanbieding heeft voor starters, namelijk de eerste 15 maanden gratis. Een goed boekhoudprogramma kopen behoort ook tot de mogelijkheden, echter mis je dan wel veel ondersteuning.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Boekhouding bijhouden

Online boekhouding is voor dienstverlenende zzp'ers en freelancers steeds belangrijker geworden. Een zzp boekhoudprogramma is dan ook onmisbaar binnen de dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan het registreren van alle bankmutaties, facturen registeren, het doen van aangifte, het maken van een scan van bonnetjes, het uitprinten van pakbonnen, het maken van verkoopfacturen en aan het automatisch versturen van aanmaningen. Dit zijn slechts enkele voordelen.

Voordelen van een compleet boekhoudpakket:

 • Uitgaven inkoopfacturen inboeken scan maken.
 • Scan & Herken, CRM & Bankkoppeling.
 • Vaak de beschikking over een Belastingdienst erkende helpdesk.
 • Geschikt voor verschillende activiteiten en bedrijven.
 • Makkelijk online-administratie kunnen uitvoeren.
 • Onbeperkt facturen aanmaken.
 • Boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling.
 • Snel en betrouwbaar fiscaal btw-aangifte doen.
 • Inkomende facturen inboeken.
 • Maandelijks opzegbaar.
 • Betrouwbaar boekhouden.
 • Offertes maken.
 • Omgaan met vreemde valuta.
 • Goede ondersteuning.

Beste boekhoudprogramma's

De beste boekhoudpakketten zijn allemaal terug te vinden op onze pagina boekhoudsoftware vergelijken. Als je op uur- of projectbasis werkt zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Het is afhankelijk van de eigen wensen, wat het beste boekhoudprogramma is. Compleet boekhouden is in alle gevallen belangrijk, echter kunnen de meeste programma's meer dan nodig is. Maak gebruik van een gratis proefperiode om te ontdekken wat de beste optie is voor je. Start direct met eenvoudig boekhouden met een gratis proefaccount. Een online boekhoudpakket voor zzp'ers is zeer waardevol. De meeste boekhoudsoftware is ook geschikt voor zzp'ers. Ook aangifte doe je gewoon met je online boekhoudpakket voor zzp'ers.

Zelf boekhouden met hulp van een boekhouder

Boekhouding doen laptopWat redelijk veel zzp'ers vergeten, is dat ze zelf de online boekhouding kunnen doen met behulp van een boekhouder. Binnen je online boekhoudprogramma kan je meerdere mensen autoriseren. Met andere woorden kan je boekhouder met je meekijken terwijl je facturen, loonstrookjes en andere documenten invoert. Zo houd je zelf de online boekhouding goed bij met hulp. Je hoeft dus niet zelf alles te verwerken, zoals de rittenregistratie of het doen van ingewikkelde afschrijvingen. Overigens kan het ook gaan om een administratiekantoor of om een familielid die veel kennis heeft van boekhouden. Deze totaaloplossing kan dus uitkomst bieden wanneer je zelf druk genoeg bent. Een boekhoudsysteem kan veel tijdsbesparing opleveren.

Zzp boekhoudkosten berekenen

Online boekhoudprogramma

Hét complete boekhoudpakket van e-boekhouden is een goed voorbeeld van gebruiksvriendelijke software. Ze leveren alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je boekhouding te beheren en maken er een gemakkelijke taak van - zelfs als je een beginner bent. De slimme software werkt goed en kan gezien worden als je persoonlijke online boekhouder. De meeste boekhoudsoftware hebben ook de optie om een automatische bankkoppeling te maken. Aangifte doe je gewoon met één druk op de knop.

Een online boekhoudpakket voor zzp'ers zal in de meeste gevallen ruim voldoende zijn om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Kies wel voor een goed boekhoudprogramma, dat past bij jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld ook een Rompslomp account aanmaken en hun programma uitproberen. Verschillende boekhoudprogramma's vergelijken is natuurlijk niet onverstandig als zzp'er. Er zal vast een eenvoudig online boekhoudpakket tussen zitten. De populaire boekhoudprogramma's zijn allemaal terug te vinden op onze vergelijkingspagina.

Gebruiksvriendelijkheid software

Gemak is een belangrijk woord wanneer we het hebben over gebruiksvriendelijkheid. De meeste zzp'ers zitten niet te wachten op complexe software. Ze zitten ook niet te wachten op ingewikkelde gebruiksaanwijzingen. Ze willen de software kunnen installeren en meteen beginnen te gebruiken.

Verschillende functies boekhoudpakket:

 • Makkelijk betalingsherinneringen versturen.
 • Het moet gaan om een complete oplossing.
 • Er moet sprake zijn van een vrijblijvende proefperiode.
 • Het programma moet actief onderhouden worden (up-to-date zijn).
 • Eigen huisstijl toepassen moet mogelijk zijn.
 • Helpen met de jaarrekening.
 • Overstappen naar een uitgebreider pakket moet mogelijk zijn.
 • Het overstappen moet makkelijk zijn.
 • Makkelijk en veilig een bestand kunnen uploaden.
 • Alle baten en lasten optellen voor de resultatenrekening (verlies- en winstrekening).
 • Automatische koppeling moet mogelijk zijn.
 • Banktransacties registreren.
 • Btw-aangifte doen.
 • Gegevens automatisch synchroniseren (herken crm).
 • De facturatiemodule moet duidelijk en makkelijk zijn.
 • Makkelijk aan relatiebeheer doen.
 • Grootboekrekeningen aanbieden.
 • Makkelijk offertes maken.

Ondernemers dashboard

Mensen aan het werkOndernemers houden van een overzichtelijk dashboard, waar ze de status van alle lopende activiteiten kunnen zien. De meeste ondernemers verwachten dit dan ook van een boekhoudprogramma, voordat ze overgaan tot het aanschaffen van een boekhoudpakket. Het is als bedrijf raadzaam om je eerst te verdiepen in alle mogelijkheden. Vooral, omdat door het overstappen je veel tijd kwijt kunt zijn. De meeste online boekhoudprogramma's beschikken wel over de mogelijkheid om over te stappen.

Online boekhoudprogramma voor zzp'ers

Gratis online boekhouden is er als zzp'er niet bij. De verschillende programma's werken allemaal met een abonnement na de kennismakingsperiode. De verschillende pakketten komen min of meer wel allemaal overeen. Maak dus een account aan en probeer of het programma bij je past. Gebruiksvriendelijk en compleet zijn belangrijker dan de prijs. Het gaat juist om het gemak dat je zult ervaren als zzp'er. De meeste boekhoudprogramma's maken gebruik van een goede klantenservice en hebben een gratis startersaccount. Ook een automatische koppeling aanmaken met de bank is bij de meeste aanbieders mogelijk.

Welk online boekhoudprogramma is het beste?

Zoals nu wel zult begrijpen zijn er meerdere online boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Het starten met boekhoudsoftware vergelijken is dan ook het beste besluit dat je kunt nemen. Alle boekhoudprogramma's maken de zzp boekhouding super makkelijk en is ook speciaal ontwikkeld voor de zzp'er. Het best beoordeeld boekhoudprogramma is toch wel e-boekhouden. Dat komt ook wel door het 15 maanden gratis mogen gebruiken van de software. Deze online boekhoudsoftware geeft je eigenlijk alles wat je nodig hebt als zzp'er. Denk alleen maar eens aan de handige mobiele app.

Als startende ondernemers kun je hierdoor in realtime je financiële status van je eigen onderneming volgen. De boekhoudkennis vereist minimale kennis en je kunt je eigen boekhouding volgen. Speciaal ontwikkeld voor de zzp'er en ook gebruiksvriendelijk. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk facturen versturen. Een andere aanbieder van goede software is Visma eAccounting of bijvoorbeeld Informer. Er zijn dus meerdere boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Kies een programma dat het beste aansluit bij je branche.

Zijn er ook andere manieren voor de boekhouding?

RekeningenJa, die zijn er. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een offline boekhoudprogramma. Dit kan bijvoorbeeld in Excel of met een ander boekhoudprogramma. Je kunt ook een eenvoudige spreadsheet maken en daar je uitgaven in invoeren. Het is echter handiger om een online programma te gebruiken, want je moet er altijd bij kunnen om je rekeningen te betalen of zelfs om te zien hoeveel geld je nog hebt. Veel mensen geven de voorkeur aan een boekhoudpakket omdat ze heel gemakkelijk te gebruiken zijn en omdat ze hun uitgaven in real time kunnen volgen.

De manier waarop het werkt, is heel eenvoudig. Eerst moet je een online boekhouddienst uitkiezen. Je kunt dan je eigen rekening aanmaken en de transacties invoeren die bij je dagelijkse bedrijfsvoering horen, bijvoorbeeld wanneer je iets koopt of een opname doet. De interface van deze programma's is zeer gebruiksvriendelijk. Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's die boekhoudkundige diensten aanbieden. In de meeste gevallen worden alle gegevens in de cloud opgeslagen.

Een online boekhouddienst is handig omdat je overal en altijd toegang hebt tot je rekeningen. Wanneer het nodig is, kun je het banksaldo in real time bekijken en wijzigingen in je rekening aanbrengen. Ook het doen van de btw-aangifte is hierdoor veel makkelijker. Daarnaast is de gratis helpdesk erg waardevol. Binnen de zakelijke dienstverlening draait alles om gemak. Of je nu zzp'er, mkb'er, stichting of startende ondernemer bent. Voor iedereen is er wel een geschikt pakket.

Gegevens analyseren boekhoudpakket

Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt, is het eenvoudig om vroegere prestaties te analyseren. Dit is heel makkelijk omdat je met verschillende aspecten van je bedrijf rekening kunt houden, wat met een papieren boekhouding niet mogelijk is. Als je een van de betere online boekhoudprogramma's gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je informatie veilig en foutloos bewaard wordt. Dit is van belang omdat je dan ook je bedrijf in de gaten kunt houden, zelfs als je er niet fysiek bij bent. Een online boekhoudprogramma maakt het leven een stuk makkelijker en sneller.

Boekhoudkundige berekeningen maken

Administratie opzetten en boekhouding

Belangrijk om te weten, is dat niet je hele administratie per definitie gezien kan worden als de boekhouding. Alleen het financiële deel van je administratie behoort toe tot de boekhouding. De boekhouding is dan ook een onderdeel van de financiële administratie. In de praktijk worden administratie en boekhouding vaak als hetzelfde gezien, echter klopt dit niet. De urenregistratie heeft bijvoorbeeld niet echt te maken boekhouding. Alle facturatie heeft dat weer wel. Alle inkomende en verzonden facturen vallen onder het financiële deel van de boekhouding.

Boekhouden gaat dus alleen om alle financiële gegevens. Boekhouden heeft daarnaast ook geen betrekking op afspraken, vergaderen, relatiebeheer of algemene notities van het bedrijf. De meeste zelfstandigen denken dat alles wat met administratie te maken heeft, onder boekhouding valt. Alles wat over bezittingen, kosten of schulden gaat, behoort wel toe tot de noemer boekhouding. Een boekhouder kijkt dus in de meeste gevallen alleen naar de financiële gegevens. Denk hierbij aan alle bonnetjes, inkomsten, cijfers, de omzetbelasting, de belastingaangifte, financiële wetten en andere belangrijke financiële gegevens.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Wij hebben een overzichtelijke pagina opgenomen om een vergelijking te kunnen maken. Ook voor de starter zitten hier interessante aanbiedingen tussen. Een starter hoeft vanzelfsprekend niet voor het uitgebreidste pakket te kiezen. Je kunt jezelf eenvoudig registreren door middel van een proefabonnement. Zo weet je zeker dat je niet meteen aan vaste kosten verbonden bent. Ook binnen een standaardpakket is bijna alles geautomatiseerd en kun je efficiënt werken.

Vooral voor eenmanszaken is het belangrijk om het kostenplaatje laag te houden. Door vergaande automatisering is dit ook aardig gelukt. Een goed pakket is later ook nog uit te breiden. Kijk ook hoe makkelijk het is om btw-aangifte te doen. De aangifte btw zal je in de meeste gevallen per kwartaal moeten doen. Het is dus belangrijk dat je de btw-aangifte op een makkelijke manier kunt doen.

Boekhoudprogramma keuzehulp

Om de juiste boekhoudsoftware voor je bedrijf te kiezen, hebben we een online hulpmiddel gemaakt om je te helpen de verschillende softwareproducten te evalueren en te vergelijken. Op deze pagina hebben we ieder online boekhoudprogramma apart opgenomen en voorzien van extra relevante informatie. Hierdoor is het nog makkelijker geworden om de juiste boekhoudsoftware te vinden.

Een boekhoudpakket draait om boekhouden en zal daarom bij je moeten passen. Het allerbelangrijkste is dat je zelfstandig kunt boekhouden inclusief het bijhouden van de benodigde administratie. Zoals eerder omschreven zijn administratie en boekhouden twee verschillende vakgebieden. Boekhouden draait alleen om de financiële gegevens van je bedrijf. Als zzp'er kan het ook raadzaam zijn om samen te werken met een boekhouder. Vooral wanneer je met ingewikkelde facturen te maken hebt of andere facturatie kun je dit overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een webshop met veel internationale handel. Het voorkomen van problemen met de Belastingdienst is in dat geval belangrijker dan het zelf doen van de boekhouding.

Belastingdienst en boekhoudsoftware

De Belastingdienst stimuleert online boekhouden voor zzp'ers, omdat zzp'ers hierdoor eenvoudiger en sneller op een professionele manier hun boekhouding kunnen doen. Alle opgenomen online boekhoudprogramma's worden dan ook erkend door de Belastingdienst. De Belastingdienst helpt starters ook door het geven van live online startersvoorlichting. De Belastingdienst noemt dit "Goede start met de Belastingdienst". Deze voorlichting is speciaal gericht op starters die voor het eerst met de Belastingdienst te maken krijgen als ondernemer. De bedoeling is dat starters hierdoor niet in de problemen komen. Dit kan dus gezien worden als een waardevolle cursus. Hierdoor komen zzp'ers minder snel in de problemen. De cursus is regelmatig online te volgen.

Is boekhoudsoftware nodig als zzp'er?

Dat is afhankelijk van de werkzaamheden, het soort onderneming en je eigen wensen. De meeste grotere bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van eigen medewerkers of van complexe software. Grotere bedrijven maken daarnaast gebruik van dubbel boekhouden. Dit is een methode om fouten in de boekhouding te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld voor webwinkels en hun voorraadbeheer belangrijk zijn. De meeste grotere bedrijven kiezen eerder voor het boekhoudprogramma van Exact Online. Ook de rittenregistratie van grotere bedrijven kan om een geheel andere oplossing vragen. Daarnaast maken grotere bedrijven gebruik van externe organisatie om administratieve en financiële werkzaamheden uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan uitbesteden van de personeelsadministratie. De meeste grotere bedrijven besteden dit uit aan een salarisadministrateur.

Wel of niet een boekhoudprogramma nodig?

Cijfers bekijkenOf je een online boekhoudprogramma nodig hebt, is dus ook afhankelijk van de onderneming en grootte van de onderneming. Een boekhoudprogramma voor grote bedrijven moet voldoen aan geheel andere eisen, en zijn vaak uitgebreider. Zzp'ers hebben genoeg aan een relatief makkelijk en simpel online boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden.nl is populair onder zzp'ers. Met e-boekhouden.nl kun je de complete boekhouding bijhouden en nog veel meer. Alle boekhoudprogramma's slaan de gegevens op de in de cloud en zijn veilig te gebruiken.

Factureren en facturen

Het maken van een factuur moet makkelijk zijn in een boekhoudsysteem. Daarnaast is het belangrijk dat je de eigen huisstijl kan toepassen binnen de factuur. Ook het inboeken van een factuur (inkomsten en uitgaven) moet eenvoudig gedaan kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig maken van een scan met de mobiele telefoon. Dit maakt het inboeken van facturen en losse bonnetjes een stuk makkelijker, en vooral sneller. Het eenvoudig factureren is voor de meeste zzp'ers een belangrijk punt. Vanzelfsprekend heb je ook een duidelijk overzicht van de openstaande facturen en kun je een betalingherinnering versturen per mail.

Bankmutaties bijhouden

Alle online boekhoudprogramma's bieden verschillende diensten aan, waaronder het maken van koppelingen. Hierdoor is het mogelijk om gebruiksvriendelijk je bankt te koppelen aan je online boekhoudprogramma. Alle boekhoudpakketten beschikken over deze mogelijkheid. Het bijhouden van de administratie en het bekijken of facturen voldaan zijn is één ding, het bijhouden van de bankmutaties is iets anders.

Bankmutaties zijn artikelen over een bepaalde betaling of storting die door je bank gemaakt worden en naar je online boekhoudprogramma gestuurd worden (facturen: cheques, cheques, stortingen). Deze mutaties worden automatisch gemaakt binnen vooraf bepaalde perioden na de aanmaakdatum van de bijbehorende factuur. Binnen e-boekhouden, Visma eAccounting, Informer, rompslomp en moneymonk is dit allemaal mogelijk.

Boekhoudprogramma en urenregistratie

Het bijhouden van de urenregistratie kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan zzp'ers die binnen een bepaalde branche vaak parttime werkzaam zijn. In dat geval kan je de urenregistratie nodig hebben om aan te tonen dat je recht hebt op fiscale voordelen als ondernemer. De Belastingdienst heeft hiervoor strenge regels. Binnen je boekhoudpakket is het dus belangrijk om je urenregistratie bij te houden.

Zelf boekhouden in Excel

Als zzp'er kun je er ook voor kiezen om zelf de administratie en boekhouding bij te houden in Excel. In dat geval ben je je eigen boekhouder en doe je het boekhouden geheel zelfstandig. In dat geval heb je niet de voordelen van een boekhoudpakket, zoals het facturen maken, de helpdesk en mis je ook alle handige koppelingen. De meeste starters kiezen er eerder voor om de boekhouding door middel van een online boekhoudprogramma te doen. Hiermee kun je snel facturen maken en ook geautomatiseerd betalingsherinneringen versturen. Zorg ervoor dat je profiteert van alle voordelen en bespaar niet op belangrijke zaken. Daarnaast is er sprake van software dat iedere dag up-to-date is, waardoor alle externe koppelingen veilig zijn. Profiteer van de voordelen en maak boekhouden makkelijk voor jezelf en ga voor het beste online boekhoudprogramma. De beste boekhoudprogramma's hebben wij hier allemaal opgenomen. Online boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn.

Het uitkiezen van de juiste boekhoudsoftware kan dus een flinke opgave zijn als zzp'er. Het is vooral belangrijk om op de belangrijkste functies te letten.

Ook kan het belangrijk zijn om te onderzoeken of je verschillende systemen met elkaar kunt koppelen.

Mijnzzp.nl