Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Ondernemer aan het werk

Heb je als zzp’er de keuze gemaakt om je boekhouding zelf te doen en wil je een boekhoudprogramma gebruiken? Het aanbod van boekhoudsoftware is zeer divers en dat geldt eveneens voor de kosten die eraan verbonden zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor jouw bedrijf belangrijk is bij de keuze voor een boekhoudpakket. Maak gebruik van onderstaande tips om het beste boekhoudprogramma te kiezen.

Let op de functionaliteiten

Elk boekhoudprogramma is uitgevoerd met meerdere functionaliteiten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als zzp’er de mogelijkheid hebt om offertes en facturen te maken. Daarbij is het handig als er een sjabloon beschikbaar is dat is aan te passen naar je bedrijfsstijl. Bijvoorbeeld door je logo erop te plaatsen net als uiteraard je bedrijfsgegevens en btw-nummer. Een handige optie is als de boekhoudsoftware de mogelijkheid biedt om de gegevens van debiteuren via de KvK-gegevens direct kan importeren.

Kijk of gegevens voor btw-aangifte aanwezig zijn

Ga je de btw-aangifte zelf doen dan is het belangrijk om te kijken of het boekhoudprogramma deze gegevens genereert. De informatie is dan eenvoudig over te nemen voor de btw-aangifte. Een functionaliteit voor de urenadministratie is eveneens praktisch. Dat geldt ook voor het bijhouden van een rittenadministratie als je daaraan moet voldoen. Een app komt van pas om gemakkelijk bonnetjes te scannen en in te boeken. Kijk wat de functionaliteiten zijn van verschillende boekhoudprogramma’s en vergelijk deze met elkaar.

Demoversie uitproberen

Het is uiteraard belangrijk om eerst een aantal boekhoudprogramma’s met elkaar op basis van de functionaliteiten te vergelijken. Overigens zijn er ook speciale zzp boekhoudpakketten die ontwikkeld zijn voor zzp’ers. Doorgaans stellen de aanbieders je in de gelegenheid om een demoversie uit te proberen. Of van een gratis proefperiode te profiteren. Het is aan te raden om daarvan gebruik te maken. Er zit namelijk altijd wel verschil in het gebruiksgemak van de boekhoudsoftware. Zo kom je er snel achter of een bepaald boekhoudprogramma geschikt is of niet. Het is overigens ook nog handig om te kijken of er extra services zijn, zoals ondersteuning met klantenservice. Of een platform in de vorm van een forum voor gebruikers van het boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl