Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Hovenier aan het werk

Start je als zzp’er een bedrijf dan is het verplicht om een financiële administratie bij te houden. Daarmee leg je namelijk verantwoording af over de stroom van inkomsten en uitgaven. Dat is nodig als je verplicht bent om btw-aangifte te doen en ook nodig om de winst uit onderneming voor de inkomstenbelasting vast te stellen. Er zijn ondernemers die vanaf de start van het bedrijf een boekhouder inschakelen. Bijvoorbeeld vanwege gebrek aan kennis over de boekhouding. Het is echter de vraag of je wel echt een boekhouder nodig hebt.

Online boekhoudprogramma

Als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma dan kan je als zzp’er prima zelf je boeking bijhouden. De boekhoudsoftware is zo ontwikkeld dat alles in principe voor je klaarstaat. Het is alleen een kwestie van het invoeren van gegevens, zoals inkopen en facturen. Het is zelfs zo dat het doen van de btw-aangifte aan de hand van het boekhoudprogramma heel eenvoudig is. Bovendien heb je geen diepgaande kennis nodig van het bijhouden van de financiële administratie. Wat je wel nodig hebt, is discipline omdat je consequent moet zijn in het bijhouden van de boekhouding. De opkomst van online boekhoudprogramma’s hebben ervoor gezorgd dat een groot aantal zzp’ers zelf de boekhouding doet.

Meerwaarde van inschakelen van een boekhouder

Een online boekhoudprogramma is een uitstekende basis om zelfstandig de administratie bij te houden. Dat betekent niet dat boekhouders overbodig zijn. Deze beroepsgroep heeft namelijk wel een meerwaarde. Zo heeft een boekhouder compleet inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Op basis daarvan zijn er adviezen te geven. Bijvoorbeeld als het gaat om het profiteren van fiscale voordelen. Of door advies te geven om een bepaalde investering wel of niet te doen. Verder zijn er ondernemers die echt helemaal niets hebben met de boekhouding. Voor deze groep is het natuurlijk eveneens een uitkomst dat er boekhouders zijn om de financiële administratie aan uit te besteden. Overigens is een combinatie ook nog mogelijk. Als zzp’er verstuur je dan zelf de facturen en boek je deze in, maar dan laat je de controle ervan en de btw-aangifte aan de boekhouder over.

Lees ook ons artikel: Hoe vind ik een goede boekhouder?

Mijnzzp.nl