Team Mijnzzp

Boekhouding doen

Bij boekhouden denk je vaak als eerste aan je in- en uitgaande facturen, nota’s en je belastingaangifte. Dit zijn inderdaad basis onderdelen van de boekhouding waar elke ondernemer mee te maken heeft, net zo als de btw-aangifte als zzp'er. Maar veel zzp’ers hebben met nog veel meer boekhoudkundige zaken te maken, zoals urenadministratie, debiteuren- en crediteurenbeheer en opstellen van de winst- en verliesrekening. Deze taken kun je grotendeels uitvoeren met een simpel boekhoudprogramma.

Agenda bijwerkenBoekhouding is dus een belangrijk onderdeel van het bestaan van elke zzp’er. Ben je starter dan is het nog belangrijker, want je wil natuurlijk ook in dit opzicht een goede start maken met je eigen bedrijf. Online boekhouden maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit. De beste boekhoudprogramma's maken gebruik van slimme software. Hierdoor kan je bijvoorbeeld op een makkelijke manier btw-aangifte doen of onbeperkt factureren versturen en in het algemeen de boekhouding bijhouden.

Inhoudsopgave:

Boekhoudprogramma voor je bedrijf

Iedere ondernemer is weer anders. Kies dus altijd voor het boekhoudprogramma dat het beste aansluit bij jouw bedrijf. In dit artikel gaan we uitgebreid in op waar je als zzp'er moet letten om het voor in jouw situatie beste boekhoudprogramma te kiezen. De juiste keuze maken is na het lezen van dit artikel een stuk makkelijker.

Administratie bijhoudenHierdoor krijg je beter inzicht in je financiële administratie. Online boekhouden is voor ondernemers steeds belangrijker aan het worden. Daarnaast bespaart online boekhouden je veel tijd en voorkomt het mogelijke fouten. Het is wel belangrijk om te vermelden dat een boekhoudprogramma alleen gratis is, gedurende een bepaalde periode.

‘‘Vergelijk boekhoudprogramma's op de verschillende functionaliteiten en niet alleen op de prijs’’

Kies je als zzp'er voor een offline of online boekhoudprogramma?

Deze vraag wordt steeds minder gesteld, de meeste ondernemers kiezen voor online. Dat is begrijpelijk, want het sluit aan bij de meer algemene trend dat we de laatste jaren steeds meer dingen online doen, waaronder zeker ook financiële zaken. Online boekhouden komt veel voor en maakt het boekhouden gewoon sneller en vooral eenvoudiger.

Online app gebruikenHet grote verschil met een online boekhoudprogramma is dat je een offline boekhoudprogramma op je eigen computer zal moeten installeren. Een online boekhoudprogramma kun je overal gebruiken.

De meeste zzp’ers kiezen voor een online boekhoudprogramma. De laatste jaren zijn er ook steeds meer mogelijkheden bijgekomen wanneer we het hebben over online boekhouden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de mobiele app voor het online boekhouden. Met de gratis app kun je eenvoudig bonnetjes uploaden naar de boekhouding.

Zo doen zzp'ers hun boekhouding:

Basiseisen waaraan een boekhoudprogramma moet voldoen

Voor de meeste ondernemers is een zeer uitgebreid boekhoudprogramma niet nodig. Er zijn natuurlijk wel grote onderlinge verschillen tussen zzp’ers, zoals wat voor werk je precies doet. De ene zzp’er heeft genoeg aan een bureau en een laptop thuis, en schrijft maar een paar facturen per maand.

Een ander heeft een winkel, voorraden of doet zaken met buitenlandse bedrijven. Toch zijn er zeker wel selectiecriteria die gelden voor alle ondernemers die een goed boekhoudpakket zoeken:

 • Duidelijk en overzichtelijk: voor veel ondernemers is de boekhouding op zich al lastig genoeg. Een boekhoudpakket dat duidelijk en overzichtelijk is en bijvoorbeeld ook een goede help-functie heeft, maakt het je makkelijker.
 • Voldoen aan wet- en regelgeving: Het boekhoudprogramma moet rekening houden met de wetten en regels van de overheid met betrekking tot het boekhouden. Zo heeft de Belastingdienst een uitgebreid aantal eisen opgesteld: hoe moet een factuur er uitzien en wat moet daar allemaal verplicht opstaan, bijvoorbeeld. Denk ook aan de regels voor het doorgeven van je aangiftes. Daarnaast heb je te maken met bepaalde bewaartermijnen. Een boekhoudprogramma biedt ondersteuning op al deze gebieden van het boekhouden
 • Tijdbesparend: je bent als zzp’er vaak erg druk met netwerken en de goederen of diensten die je levert, en daar komt je administratie en boekhouding nog bij. Dus is het verstandig om er bij de keuze van een boekhoudpakket op te letten of deze jouw tijd gaat besparen dankzij allerlei handige functies.
 • Gunstige prijs: vooral als je starter bent, geldt dat je goed op de kosten moet letten. Voor de ervaren zzp’er is een betaalbaar boekhoudprogramma natuurlijk ook geen straf. Gelukkig is de keuze aan online boekhoudprogramma’s groot en zijn er vaak interessante aanbiedingen voor ondernemers.
 • Makkelijk uitbreidbaar. Misschien heb je als starters alleen basisfuncties nodig. Toch is het verstandig om met het oog op de toekomst te kijken of het pakket dat je op het oog hebt makkelijk uitbreidbaar is. Bijvoorbeeld door een modulaire opzet: het is beter dat je jouw pakket makkelijk uit kunt breiden met een nieuwe module, dan dat je naar een compleet ander pakket op zoek moet als je uitbreiding nodig hebt.
 • Offertes maken: Het offerte maken zal regelmatig voorkomen als ondernemer. Offertes zijn op een makkelijke manier te maken binnen een online boekhoudprogramma. Hierdoor kan je veel tijd besparen en de offertes kunnen in de eigen huisstijl toegepast worden. Facturen en offertes zijn dus toepasbaar in de eigen huisstijl.

Handige functionaliteiten voor zzp’ers

Naast deze algemene eisen, zijn er ook nog een aantal meer specifieke eisen. Zzp’ers, en met name starters: let er bij het kiezen van een boekhoudprogramma op dat deze aan de volgende basisfuncties voldoet:

 • Is een eenvoudige koppeling met je zakelijke rekening mogelijk?
 • Is het eenvoudig je in- en uitgaande facturen in te voeren?
 • Is een eenvoudige koppeling met de belastingdienst mogelijk?
 • Is een eenvoudige scan maken mogelijk van een factuur?

En wat verder nog handig is voor ondernemers, met name ook voor zzp’ers:

 • Mogelijkheid om papieren facturen of bonnetjes in te scannen.
 • Mogelijkheid om je urenadministratie bij te houden.
 • Mogelijkheid om je kilometeradministratie bij te houden.
 • Mogelijkheid om je boekhouding te delen met je boekhouder.

Gebruiksgemak van je boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma moet makkelijk te gebruiken zijn. Dat klinkt logisch, maar opvattingen over wat makkelijk is kunnen nogal verschillen. Hoe weet je nu welk programma bij jou past? Daar kan je achter komen doordat er vaak een – gratis of voordelige – proefperiode mogelijk is. Van sommige programma’s kun je een demo bekijken. Ook is er de beschikking over een handige app.

FreelancerDaarnaast is het belangrijk dat er terugkoppeling mogelijk is met de aanbieder van de online boekhoudsoftware. Het is fijn als je ergens terecht kunt als je iets niet begrijpt, als er iets niet gaat zoals je verwacht of er een fout optreedt. Het is een pluspunt als de leverancier van jouw boekhoudpakket een helpdesk heeft die goed bereikbaar is en die jou kan helpen bij vragen of problemen met het boekhouden.

Enkele populaire aanbieders zijn exact online en e-boekhouden. De boekhoudsoftware van exact online en e-boekhouden zijn populair te noemen en zijn inhoudelijk bijna hetzelfde. Door hun crm systeem kun je op een makkelijke manier alle gegevens importeren. Een e-mailadres toevoegen en andere klantgegevens is hierdoor makkelijk. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden. Hét online boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is erg gebruiksvriendelijk.

Een crm systeem is vooral handig voor bedrijven die veel te maken hebben met verschillende klantgegevens en klantcontactmomenten. Denk bijvoorbeeld aan grote e-commerce bedrijven. In dat geval is het automatiseren van het voorraadbeheer ook belangrijk. Gewone dienstverlenende zzp'ers zullen niet snel een compleet crm systeem nodig hebben.

InfluencerEen eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers kan overigens wel voorzien worden van CRM. Bij een goedkoop boekhoudpakket kan dit soms wel extra kosten. De beste online boekhoudprogramma's kun je meestal uitbreiden met modules. Zoals eerder omschreven zal een zakelijke dienstverlening dit niet snel gebruiken

Over het algemeen zijn zzp'ers zeer tevreden over e-boekhouden.nl. Ondernemers krijgen ook de mogelijkheid om gratis e-learnings te volgen. Dit moet gezien worden als een online cursus boekhouden. Dit is vooral voor starters erg handig. Tijdens het gratis boekhouden kun je dus ook les volgen in het boekhouden. De online cursus van e-boekhouden is vooral raadzaam voor mensen die de basisvaardigheden boekhouden willen aanleren. De meeste boekhoudprogramma's aanbieders beschikken wel over een vorm van online cursus.

Boekhoudsoftware Belastingdienst erkend

Alleen de beste boekhoudsoftware mag een koppeling maken met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft eerder meegewerkt aan een keurmerk online boekhouden. Tegenwoordig roept de Belastingdienst steeds meer ondernemers op om de boekhouding digitaal te doen. Op deze manier worden er minder fouten gemaakt en gaat de afhandeling van de aangiftes sneller.

Administratie online aan het bekijken‘‘Kies vooral voor gemak tijdens het boekhouden.’’

Een basispakket boekhouden is voor de meeste zzp'ers ruim voldoende om te gebruiken.

‘‘Bespaar tijd met een goed boekhoudprogramma’’

Boekhoudprogramma en app op je telefoon

Wat ook handig is: veel online boekhoudprogramma’s kun je koppelen aan een app. Als je deze app installeert, kun je dus met je telefoon al een hoop handige dingen doen. Met sommige apps kun je bijvoorbeeld bonnetjes inscannen. Een aantal apps biedt uitgebreide functionaliteiten, zodat je jouw boekhouding grotendeels op je telefoon kunt doen.

Denk ook aan uitbreidbaarheid

WebsiteHet is ook verstandig te kijken of het programma makkelijk uit te breiden is. Bijvoorbeeld doordat het uit verschillende modules is opgebouwd. Je begint dan bijvoorbeeld met de basismodules voor facturen en btw-aangifte.

Stel dat je zaken goed gaan, dan ontstaat wellicht de behoefte aan meer mogelijkheden, zoals een module voor voorraadbeheer of import-export. Overigens kun je met alle boekhoudprogramma's de btw-aangifte verzorgen. De btw-aangifte doe je tegenwoordig online.

Let op als je zaken doet in het buitenland

Als je zaken doet in het buitenland en met vreemde valuta te maken hebt, is het een belangrijke eis dat het boekhoudprogramma hier geschikt voor is. In het buitenland gelden bijvoorbeeld andere btw-regels. Maar welke precies?

ZorgHet is natuurlijk een pluspunt als je dat allemaal niet zelf hoeft uit te zoeken, maar dit in het boekhoudprogramma terug kunt vinden. Denk er ook aan dat het programma met bedragen in verschillende valuta moet kunnen omgaan. De btw-aangifte kan al snel complex worden bij het zaken doen met het buitenland. Online boekhouden met betrekking tot het facturen in het buiteland kan het beste gedaan worden met een beveiligde verbinding.

De prijs van boekhoudprogramma’s

Bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s is de prijs natuurlijk vaak een belangrijk punt. De prijzen variëren, maar duurdere pakketten hebben als het goed is meer functies. De meeste aanbieders van online boekhoudprogramma's vragen een vaste maandelijkse vergoeding, vergelijkbaar met een abonnement. Let ook op aanbiedingen. Vooral voor starters zijn er regelmatig aanbiedingen met een gratis proefperiode van een aantal maanden of zelfs een jaar. In dat geval kun je voor een lange periode het boekhouden gratis doen.

App gebruikenWat soms voorkomt, is dat als je een abonnement eenmaal gekocht hebt voor een lage prijs, je er later achter komt dat je voor sommige functies extra moet betalen. Let er dus op voordat je tot afsluiten van een abonnement overgaat: wat kan ik er allemaal mee, en voor welk bedrag?

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Beperkingen van een boekhoudprogramma

Let naast de functionaliteit ook op de beperkingen van boekhoudprogramma’s. Een aantal boekhoudprogramma’s staan maximaal één gebruiker toe, en dat is natuurlijk erg onhandig als je juist meerdere mensen toegang wil geven tot jouw online boekhouding. Daarnaast kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een maximaal aantal facturen dat je mag maken.

Boekhoudprogramma’s kunnen hun beperkingen hebben. Staar je dus niet blind op een lage startersprijs of gratis proefperiode. Zorg dat je, voordat je definitief kiest voor een bepaald boekhoudprogramma, zeker weet dat het pakket geen beperkingen heeft op de functionaliteiten die voor jou belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch berekenen van de activa en passiva. Compleet boekhouden is met de meeste aanbieders wel mogelijk.

Offline boekhoudprogramma kopen?

Aan het schrijvenBoekhoudprogramma’s voor op de computer kocht je jaren geleden op diskettes, om ze daarvandaan op je pc te installeren. Later werden de diskettes vervangen door cd’s. We noemen dit offline boekhouden, want de programmatuur en gegevens staan bij deze vorm van boekhouden alleen op je eigen computer en er is geen verbinding met internet.

Offline boekhoudpakketten kopen kan nog steeds, er zijn zelfs meerdere offline pakketten verkrijgbaar. Het werken met online boekhoudprogramma’s heeft echter de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Het biedt namelijk veel voordelen. Online boekhoudprogramma’s werken allemaal in de cloud. Je hoeft dus niet zelf software-updates uit te voeren, en ook het maken van back-ups en beveiliging is allemaal centraal geregeld.

Ook kun je met online boekhoudprogramma's een koppeling maken met de Belastingdienst voor de btw-aangifte. De slimme software werkt op een veilige manier en het vergeten van de btw-aangifte kan dan niet meer. Het boekhoudprogramma zal je een melding geven wanneer je de aangifte btw moet doen. Binnen de meeste boekhoudprogramma's kun je de btw-aangifte ook geautomatiseerd klaarzetten. De btw-aangifte doe je dus gewoon via de boekhoudsoftware.

Verschillende boekhoudprogramma's vergelijken

Nu we alle functionaliteit, prijzen en beperkingen van online boekhoudprogramma’s doorgenomen hebben, is de volgende vraag natuurlijk: welke boekhoudprogramma’s zijn er online te vinden, waar ik als zzp’er mijn keuze uit kan maken? Dat zijn er heel veel, en we helpen je graag op weg met het vergelijken van online boekhoudprogramma’s. Wij hebben een handig overzicht gemaakt om verschillende boekhoudprogramma's te vergelijken!

Boekhoudprogramma's vergelijken

Administratie nietjesBoekhoudprogramma's vergelijken is niet moeilijk met onze vergelijkingspagina. Het beste boekhoudprogramma is wel afhankelijk van je eigen wensen. Onder zzp'ers is e-boekhouden redelijk populair te noemen, echter komt dit ook doordat e-boekhouden 15 maanden gratis te gebruiken is voor startende ondernemers.

Er zijn nog veel meer goede aanbieders van online boekhoudprogramma's naast e-boekhouden.nl. Het is overigens ook belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van een deskundige helpdesk voor vragen.

Online boekhoudprogramma gebruiken

De zzp boekhouding is een stuk makkelijker door het gebruiken van een online boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan het makkelijk doen van de btw-aangifte, het onbeperkt facturen maken, het onbeperkt relaties toevoegen en aan de gratis helpdesk. Dit zijn slechts enkele voordelen van een online boekhoudprogramma.

Voordelen van online boekhouden:

 • Makkelijk btw-aangifte doen (fiscaal btw-aangifte).
 • Uitgaven inkoopfacturen inboeken scan maken.
 • Onbeperkt inkoopfacturen verwerken.
 • Makkelijk facturen opstellen en facturen versturen.
 • Automatische bankafschriften verwerking.
 • Urenregistratie bijhouden.
 • CRM-systemen toepassen is mogelijk.
 • Vreemde valuta omrekenen.
 • Onbeperkt bankkoppelingen maken.
 • Boekhouder of accountant kan meekijken.
 • Veel minder tijd kwijt.

In deze tijd is een goed boekhoudpakket dus onmisbaar. Een modern boekhoudpakket is meer dan alleen een boekhoudprogramma. Een boekhoudpakket bevat alle relevante informatie. Als ondernemer is het belangrijk om de cashflow in de gaten te houden. Met een boekhoudpakket kun je ook sneller bepalen of je een investering kan aangaan. Hiervoor kan je ook de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit berekenen.

Startende ondernemer

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Dit is ook het geval met betrekking tot het boekhouden. Het uitkiezen van het beste online boekhoudprogramma is hierbij ook belangrijk. Een boekhoudprogramma vergelijken, is alleen mogelijk wanneer je weet welke administratieve werkzaamheden je allemaal hebt.

TechniekHet gratis uitproberen van verschillende programma's is misschien wel de gemakkelijkste manier om het perfecte boekhoudprogramma voor je bedrijf te ontdekken. Een belangrijke rol hierbij is wel de eigen basiskennis van boekhouding.

Laten we aannemen dat je een kleine onderneming hebt en het grootste deel van je boekhouding zelf doet. Een eenvoudig Excel blad zal waarschijnlijk werken voor je, maar wat als je sommige taken wilt automatiseren? Wat voor ondersteuning is er beschikbaar als het ingewikkeld wordt? Deze vragen zul je voor jezelf moeten beantwoorden.

De beste boekhoudsoftware vergelijken is niet moeilijk, echter moet je wel weten waar je op moet letten. Zoek je een eenvoudig boekhoudpakket of een boekhoudpakket voor een mkb onderneming. In dat geval heb je meestal ook te maken met een dubbele boekhouding. Voor een eenmanszaak heb je voldoende aan vereenvoudigde boekhouding.

‘‘Als startende zzp'er kun je het beste kiezen voor het gemak van online software’’

Online boekhouder

Boekhoudprogramma's vergelijken kan in sommige gevallen ook in samenspraak met de boekhouder gedaan worden. Er zijn redelijk veel ondernemers die de handige tool delen met hun boekhouder.

Vrouw aan het nadenkenZo kan de boekhouder of het administratiekantoor meekijken met de financiële situatie van je bedrijf. Deze vorm van online boekhouden is redelijk populair te noemen onder zzp'ers. Vanzelfsprekend kun je ook zelfstandig online boekhouden.

De meeste boekhouders hebben jarenlange ervaring en weten precies hoe de software werkt. Het goedkoopste boekhoudpakket hoeft natuurlijk niet het beste te zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende aanbieders van online boekhoudsoftware. De meeste beschikken ook over een keurmerk boekhouden.

Boekhoudprogramma kosten

OndernemerDe beste boekhoudpakketten werken allemaal met een abonnementsvorm en zijn relatief gezien niet kostbaar. Kijk bijvoorbeeld naar BUNNI of naar Rompslomp.

Alles wat je nodig hebt, is een e-mailadres om een account aan te maken. Wat hét beste online boekhoudprogramma is, kan wel verschillen per ondernemer. Dit zal je echt zelf moeten ontdekken. Wil je alleen btw-aangifte kunnen doen, of ook andere zaken online regelen?

Eenvoudig online boekhoudpakket

Ook de goedkopere pakketten zijn heel overzichtelijk en kunnen het administratieve werk stukken makkelijker maken. De software is speciaal ontwikkeld voor de kleine ondernemer en werkt daarom goed. Het zijn bijna alleen de grotere mkb'ers die gebruik moeten maken van de duurdere software.

De meest gebruiksvriendelijke functionaliteiten zijn allemaal opgenomen, zoals het bijhouden van de urenregistratie, bankkoppelingen maken, facturatie verzorgen, onbeperkt factureren en allerlei soorten handigheden, die de dagelijkse taken makkelijker maken. Een goed boekhoudprogramma kan dit tegenwoordig allemaal. Overweeg wel je boekhouder te vragen om goed advies te geven. Die kennen de meeste software wel.

Een belangrijke factor is wel het de koppelingen met externe partijen, zoals de bankkoppeling en met de Belastingdienst. De aanbieders die wij opgenomen hebben kunnen deze koppelingen allemaal maken. Een andere belangrijke functionaliteiten die aanwezig moet zijn, is het automatisch kunnen verwerken van alle bankmutaties.

Een belangrijk woord is gebruiksvriendelijkheid. Alle boekhoudsoftware is eigenlijk wel eenvoudig in gebruik. De Belastingdienst is overigens een voorstander van online boekhoudsoftware.

Beste boekhoudprogramma

Wat het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers is, is niet zomaar aan te geven. Wij beschikken over een review en keuzehulp pagina vol met informatie. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket is bijvoorbeeld BUNNI. Een ander bekend boekhoudpakket is weer Rompslomp voor zzp'ers. De gebruiksvriendelijke software van BUNNI is speciaal gemaakt voor zzp'ers die niet kunnen boekhouden.

BUNNI kan ook helpen bij het verzorgen van een correcte boekhouding. Door slimme automatisering kun je overigens bijna geen echte fouten meer maken tijdens het boekhouden. Wel blijft het belangrijk om alle boekhoudkundige gegevens op de juiste manier in te boeken. De gratis helpdesk kan hiermee eventueel helpen. Alle aanbieders beschikken overigens over een gratis helpdesk voor vragen.

Gratis boekhoudprogramma gebruiken

Boekhouding doen laptopEr zijn gratis boekhoudprogramma, maar het is niet echt verstandig om ze te gebruiken. Als zzp'er loop je hierdoor veel extra functionaliteiten mis, zoals het bijhouden van de urenregistratie, het maken van offertes en bijvoorbeeld het bijhouden van de rittenregistratie. De rittenadministratie is belangrijk voor de meeste ondernemers.

Bovendien kun je de handige koppelingen met de bank en de Belastingdienst niet gebruiken. Een ander nadeel is dat je geen support hebt en dat je sneller fouten maakt. In sommige gevallen ben je als zzp'er dan toch wel op de verkeerde manier aan het besparen. Gratis boekhouden kan eigenlijk niet.

Eenvoudig factureren als zzp'er

Als zzp'er wil je het liefst zo eenvoudig mogelijk je facturen opmaken. Eenvoudig factureren is mogelijk met een goed boekhoudprogramma. Dankzij het boekhoudprogramma kun je bijvoorbeeld je facturen in een eigen huisstijl opmaken. In de e-facturen is het ook mogelijk een betaallink op te nemen.

De meeste aanbieder maken tegenwoordig het onbeperkt offertes en facturen sturen mogelijk. Controleer overigens wel of het onbeperkt factureren is toegestaan. Dit is niet bij alle aanbieder het geval. Zelfs de beste boekhoudprogramma's kunnen dit beperken. Bij het boekhoudprogramma's vergelijken moet je dit goed controleren.

Een andere handige functie is het maken van een scan van facturen. De app maakt het ook mogelijk losse bonnetjes te scannen met de app. De scan en kerken functie zorgt ervoor dat de facturen op de juiste plek in de boekhouding komen.

Zzp boekhoudprogramma

De verschillende boekhoudprogramma's die op de markt zijn, werken ongeveer hetzelfde, maar er kan wel een verschil zijn tussen een boekhoudprogramma op bepaalde punten. Het blijft daarom belangrijk om een boekhoudprogramma uit te proberen. De meeste boekhoudprogramma's kun je gewoon uitproberen zonder dat je ergens aan vast zit.

Wat hét online boekhoudprogramma voor je onderneming is, is afhankelijk van de behoefte. Het automatische btw-aangifte doen kan bijvoorbeeld met ieder boekhoudprogramma. Het krijgen van fiscaal advies weer niet. Dit kan voor sommige ondernemers het verschil maken.

De verschillende boekhoudprogramma's kunnen dus op belangrijke punten verschillen. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die veel verschillende klantrelaties hebben. In dat geval kan de herken CRM functie belangrijk zijn. De meeste zzp'ers hebben deze functie niet echt nodig.

Betrouwbaar boekhouden voor starters

Als startende zzp'er kun je het beste kiezen voor een boekhoudprogramma dat in de cloud werkt. Dit is het meest effectief en het veiligst. Een eenvoudig boekhoudprogramma is als startende ondernemer ruim voldoende. De verschillende boekhoudpakketten die wij opgenomen hebben zijn allemaal geschikt voor zzp'ers en werken in de cloud.

Alle gegevens die in de cloud staan, worden op servers in Nederland opgeslagen. Betrouwbaar boekhouden heeft ook te maken met het veilig opslaan van alle belangrijke stukken, zoals de jaarrekening.

Waarom een boekhoudprogramma gebruiken?

BoekhoudingEen boekhoudprogramma is een essentieel hulpmiddel voor elk bedrijf dat zijn financiële administratie efficiënt wil beheren. Met een goed boekhoudprogramma kun je alle aspecten van jouw boekhouding moeiteloos beheren en stroomlijnen. Denk bijvoorbeeld ook aan de rittenregistratie voor de auto of bedrijfswagen. De rittenadministratie is nodig voor de Belastingdienst.

Een modern boekhoudprogramma biedt talloze functies en voordelen die het hele boekhoudproces vereenvoudigen. Ten eerste maakt een boekhoudprogramma het opstellen en versturen van facturen een fluitje van een cent. Met slechts een paar klikken kun je professioneel ogende facturen maken en direct naar jouw klanten verzenden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je sneller betaald wordt.

Daarnaast biedt een boekhoudprogramma een overzichtelijk dashboard waar je alle belangrijke financiële gegevens kunt bekijken. Je hebt direct inzicht in jouw inkomsten en uitgaven, openstaande facturen en financiële rapporten. Dit stelt je in staat om jouw financiële positie te begrijpen en beslissingen te nemen voor jouw bedrijf.

Voordeel boekhoudprogramma

Een ander voordeel van een boekhoudprogramma is de mogelijkheid om jouw bankrekeningen te koppelen. Hierdoor worden transacties automatisch geïmporteerd en gecategoriseerd, wat veel tijd en moeite bespaart bij het handmatig invoeren van gegevens. Je kunt eenvoudig jouw inkomsten en uitgaven bijhouden en de juiste btw-bedragen toewijzen aan elke transactie. Hiervoor moet je wel een zakelijke rekening hebben.

Daarnaast biedt een boekhoudprogramma vaak de mogelijkheid om rapporten te genereren. Met slechts een paar klikken kun je overzichtelijke rapporten opstellen, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en btw-overzichten. Deze rapporten geven je een gedetailleerd inzicht in de financiële gezondheid van jouw bedrijf en kunnen worden gebruikt voor belastingdoeleinden of om jouw prestaties te analyseren.

Tot slot zorgt een boekhoudprogramma ervoor dat jouw boekhouding altijd up-to-date is. Het programma houdt automatisch alle transacties en gegevens bij, waardoor je nooit het risico loopt belangrijke informatie te missen. Bovendien kunnen boekhoudprogramma's regelmatig updates en verbeteringen ontvangen, waardoor je altijd profiteert van de nieuwste functies en beveiligingsmaatregelen.

Boekhoudprogramma is onmisbaar

Een boekhoudprogramma is een onmisbaar instrument voor elk bedrijf dat zijn financiële administratie efficiënt wil beheren. Met de vele functies en voordelen die het biedt, kun je jouw boekhouding vereenvoudigen, tijd besparen en jouw financiële positie beter begrijpen. Aarzel niet en ontdek vandaag nog de voordelen van een modern boekhoudprogramma voor jouw bedrijf. Online boekhouden zal de toekomst zijn en zal alleen maar verder toenemen.

Boekhoudprogramma en voorraadbeheer

Een boekhoudprogramma kan geïntegreerd worden met voorraadbeheer om zo een efficiëntere en geïntegreerde bedrijfsvoering mogelijk te maken. Het combineren van een boekhoudprogramma met voorraadbeheer biedt verschillende voordelen, zoals het stroomlijnen van processen, het verminderen van handmatige taken en het verbeteren van de nauwkeurigheid van de gegevens.

Voorraadbeheer is voor verschillende bedrijven belangrijk. Voor reguliere zzp'ers zal voorraadbeheer niet belangrijk Met betrekking tot voorraadbeheer is meestal ook de scan en herken functie belangrijk. Een boekhoudprogramma kan meestal voorzien worden van de module voorraadbeheer. Het kan wel zijn dat je in dat geval moet overstappen op een ander boekhoudpakket. Met het juiste boekhoudpakket is het handmatig bijhouden van de voorraad verleden tijd.

Boekhoudpakket en de winst- en verliesrekening

Een boekhoudpakket is een waardevol hulpmiddel voor het opstellen en beheren van de winst- en verliesrekening van jouw bedrijf. Het stelt je in staat om de financiële gegevens van jouw onderneming vast te leggen, transacties te categoriseren en overzichtelijke rapporten te genereren. De winst- en verliesrekening heb je ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Man aan het werk laptopHet kiezen van het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kan een belangrijke beslissing zijn die een grote impact heeft op jouw boekhoudproces. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het selecteren van een online boekhoudprogramma:

Functionaliteit en vereisten: Beoordeel eerst en vooral welke functies en mogelijkheden je nodig hebt. Denk na over de specifieke behoeften van jouw bedrijf, zoals facturering, de jaarrekening opmaken, het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting, bankkoppelingen, rapportage, enzovoort.

Zorg ervoor dat het online boekhoudpakket voldoet aan jouw belangrijkste vereisten. Als zzp'er kun je tegenwoordig een factuur ook versturen met een betaallink vanuit het boekhoudpakket. Daarnaast kun je automatische incasso toepassen.

Schaalbaarheid: Denk na over de toekomst van jouw bedrijf. Wil je een online boekhoudpakket dat kan meegroeien met jouw bedrijf? Zorg ervoor dat het programma schaalbaar is en de mogelijkheid biedt om extra functies en gebruikers toe te voegen naarmate jouw bedrijf groeit.

Gebruiksvriendelijkheid: Het boekhoudprogramma moet gemakkelijk te gebruiken en intuïtief zijn. Het moet een gebruiksvriendelijke interface hebben en een eenvoudige navigatie bieden, zodat jij er snel mee kunnen werken. Soms is een relatief simpel boekhoudprogramma beter voor zzp'ers.

Integraties: Overweeg of het boekhoudprogramma moet integreren met andere tools en software die je al gebruikt, zoals een CRM-systeem, e-commerceplatform of projectmanagementsoftware. Dit kan helpen om gegevens naadloos te synchroniseren en de efficiëntie te verbeteren.

Man boekhouding aan het opzettenOndersteuning en training: Controleer welk niveau van klantenondersteuning wordt geboden door het online boekhoudprogramma. Is er een helpdesk beschikbaar? Kun je terecht bij een supportteam bij vragen of problemen? Daarnaast kan de beschikbaarheid van trainingsmateriaal, handleidingen en tutorials waardevol zijn bij het leren en maximaliseren van de mogelijkheden van het programma.

Beveiliging en betrouwbaarheid: De beveiliging van jouw financiële gegevens is van het grootste belang. Zorg ervoor dat het online boekhoudprogramma solide beveiligingsmaatregelen heeft, zoals gegevensversleuteling en regelmatige back-ups maakt. De beste software doet dit meerdere keren per dag. Niks is zo vervelend als verloren data tijdens het boekhouden.

Controleer ook de betrouwbaarheid van het programma door te kijken naar de uptime garanties en eventuele eerdere storingen. Online boekhouden is handig, maar veiligheid is ook belangrijk. Alle boekhoudprogramma die wij hebben opgenomen, zijn veilig te gebruiken voor je bedrijf.

Boekhouden in Excel

Het boekhouden in Excel komt nog steeds veel voor. Dit kan voor sommige ondernemers prima werken, maar je loopt dan wel veel mogelijkheden mis. Je kunt dan bijvoorbeeld geen offerte opstellen en je kan ook geen koppelingen maken. Ook andere administratieve taken kun je niet automatiseren.

Ook werk je dan meestal niet met één softwarepakket. Met een geschikt boekhoudprogramma doe je dat wel. Een online boekhoudprogramma voor ondernemers gebruiken is echt veel eenvoudiger.

WinkelHet is veel slimmer om een goedkoop boekhoudprogramma te gebruiken. Een goedkoop boekhoudprogramma is al beschikbaar vanaf een klein bedrag per maand. Ook met betrekking tot de fiscale bewaarplicht zit je dan veel veiliger. De fiscale bewaarplicht verplicht je om de complete boekhouding minimaal zeven jaar te bewaren.

Ander nadelen zijn:

 • Geen elektronische btw-aangifte mogelijk.
 • Geen gratis bankkoppeling mogelijk.
 • Je beschikt alleen over een offline service.
 • Geen extra functies in Excel.
 • Geen realtime-inzicht.

Is boekhouden makkelijk met boekhoudsoftware?

Boekhoudsoftware kan het boekhoudproces aanzienlijk vergemakkelijken en efficiënter maken. Het biedt tools en functionaliteiten die het registreren, organiseren en analyseren van financiële gegevens vereenvoudigen. Hierdoor kan boekhouden met behulp van boekhoudsoftware als gemakkelijker worden beschouwd dan handmatig boekhouden.

Hoewel boekhoudsoftware het boekhoudproces vergemakkelijkt, is het belangrijk om te begrijpen dat een basiskennis van boekhoudprincipes en financiële analyse nog steeds nodig is. Het begrijpen van de basisbegrippen en het interpreteren van financiële gegevens blijft belangrijk voor een effectieve boekhouding, zelfs met behulp van boekhoudsoftware.

Wel is het zo dat de huidige boekhoudsoftware mensen op alle manieren helpt. Een echte fout zul dan ook niet snel maken met boekhoudsoftware. Daarnaast heb je de beschikking over een helpdesk.

FinancieelDe meeste kleine ondernemers kunnen binnen enkele maanden voddig zelfstandig boekhouden met hulp van de boekhoudsoftware. Ook komen er steeds meer mogelijkheden bij wanneer we het hebben over boekhoudsoftware. Wel is het belangrijk om boekhoudsoftware eerst rustig te leren kennen.

Boekhoudprogramma reviews

Het is ook een goed idee om beoordelingen en feedback van andere gebruikers te raadplegen, evenals de gratis proefperiode te doorlopen. Er zijn meerdere goede boekhoudprogramma's op de markt.

Er zijn genoeg reviews beschikbaar van andere ondernemers die hun ervaring delen. Online boekhoudprogramma's vergelijken kun je zeker ook doen op basis van reviews. Bekijk bijvoorbeeld Trustpilot maar eens.

Zijn alle boekhoudprogramma's geschikt voor zzp'ers?

Nee, niet alle boekhoudprogramma's zijn specifiek ontworpen voor zzp'ers, maar er zijn veel boekhoudprogramma's die geschikt zijn voor zzp'ers. Het is belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat aansluit bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf, inclusief de complexiteit van jouw boekhouding.

Voor zzp'ers zijn er meerdere boekhoudprogramma's beschikbaar die gebruiksvriendelijk, betaalbaar en gericht zijn op de specifieke vereisten van een zzp'er. Deze programma's kunnen functies bevatten zoals facturering, btw-aangifte, urenregistratie, bankkoppelingen en het opmaken van rapportage.

BouwHet is belangrijk om boekhoudprogramma's te vergelijken en te kijken welke programma's specifieke ondersteuning bieden voor zzp'ers. Let op functionaliteit zoals het maken van offertes, het registreren van inkomsten en uitgaven, het beheren van btw-aangiften en het genereren van overzichtelijke rapporten. Zoals eerder omschreven kan boekhoudsoftware op belangrijke punten verschillen. Sommige programma zijn anders dan andere. Ook hebben ondernemers op verschillende manieren met boekhouden te maken.

Wil je tips over hoe je de boekhouding het beste aan kunt pakken? Lees dan ons nieuwe artikel met 10 belangrijke boekhoud tips!

Mijnzzp.nl