Team Mijnzzp

Boekhouding

Elke startende zzp’er heeft een goede boekhouding nodig. Gelukkig zijn er boekhoudpakketten beschikbaar en kun je de meeste ook een gratis uitproberen, soms zelfs een heel jaar lang. Welke je moet kiezen voor de financiële administratie, hangt helemaal af van je eigen zakelijke omstandigheden. Gratis software voor de boekhouding is in elk geval op verschillende manieren beschikbaar. Online boekhouden is vandaag de dag wel de norm als we het hebben over boekhouden. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden hierover voor je op een rij en proberen de veelgestelde vragen te beantwoorden.

Vrouw aan het bellenAls zzp'er ben je wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. Een goed gratis boekhoudprogramma is hiervoor niet beschikbaar. Wel zijn er andere manieren om gratis de boekhouding bij te kunnen houden. De meeste ondernemers maken wel gewoon gebruik van een online boekhoudprogramma. Hiermee heb je veel extra voordelen en het werkt veilig. Daarnaast kun je overal in de cloud werken en gebruikmaken van een handige app voor de boekhouding. Een gratis boekhoudprogramma heeft over het algemeen verschillende nadelen.

Zijn er gratis boekhoudpakketten?

Nee, linksom of rechtsom betaal je altijd voor het gebruik van een boekhoudprogramma. Wel krijg je bij de meeste aanbieders een gratis proefperiode die voor startende ondernemer in sommige gevallen kan oplopen tot 15 maanden. Startende ondernemers kunnen e-boekhouden bijvoorbeeld meer dan een jaar lang gratis gebruiken. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is populair onder zzp'ers en is eenvoudig te gebruiken. Dit raakt natuurlijk bijna een gratis boekhoudprogramma aan. Een boekhoudprogramma gratis uitproberen kan natuurlijk wel als zzp'er. Dat kan bij alle aanbieders van online boekhoudsoftware. Er zijn nog veel meer goede boekhoudprogramma's beschikbaar naast e-boekhouden. Alles wat je nodig hebt, is een e-mailadres om je te registreren.

Goedkoop boekhoudprogramma

Er zijn meerdere goedkope boekhoudprogramma's beschikbaar die nog geen 10,- euro per maand kosten. Hiermee heb je eigenlijk een geheel gratis factuurprogramma tot je beschikking en nog veel meer. Een eenvoudige boekhouding opzetten is hiermee prima mogelijk. Als startende ondernemer heb je hier ruim voldoende aan. Voor grotere bedrijven is een basispakket boekhouden meestal niet voldoende. Het is als ondernemer noodzakelijk om alle inkomsten en uitgaven op de juiste manier bij te houden. Dat is met gratis boekhoudprogramma's niet mogelijk zonder bijbetalen. Vaak kun je niet onbeperkt facturen en moet je al snel betalen voor het onbeperkt facturen. Ook worden de gegevens niet in de cloud opgeslagen en kun je dus niet overal aan de boekhouding werken. Dit zijn grote nadelen van een gratis boekhoudprogramma. Ook zijn er geen geavanceerde functionaliteiten beschikbaar.

Proefperiode boekhoudprogramma

Boekhouding online doenNa de proefperiode is e-boekhouden beschikbaar voor een klein maandelijks bedrag en kun je iedere maand opzeggen. Er zijn ook leveranciers van boekhoudsoftware die reclame maken met een gratis boekhoudprogramma. De werkelijkheid is dan wel dat de functies zeer beperkt zijn. Voor deze gratis boekhoudprogramma's moet je dus alsnog betalen wil je ze kunnen gebruiken in volle potentie. Volledig gratis boekhouden en de administratie bijhouden is alleen mogelijk wanneer je alles zelf doet.

Gratis boekhoudprogramma uitproberen

Het is altijd verstandig om van een kosteloze demo gebruik te maken, omdat er soms flinke verschillen zitten in het gebruiksgemak van de software. Daardoor ontdek je snel welk boekhoudpakket het best past bij jouw bedrijfsactiviteiten en welke extra services beschikbaar zijn, zoals: automatische bankkoppelingen, urenadministratie, klantenservice, handige sjablonen die je kunt aanpassen aan je huisstijl, of toegang tot een gebruikersforum.

Wat kost een boekhoudpakket per maand?

WinkelNatuurlijk let je als starter op je uitgaven, dus dat geldt ook voor de boekhouding. Veel zzp’ers kiezen voor een basisabonnement dat ongeveer 10 euro per maand kost. In principe kun je daarmee uit de voeten, maar je krijgt voor dat bedrag niet veel extra functies. Zeker wanneer je veel facturen en boekingen moet verwerken of je jaarstukken wilt uitdraaien, zul je een duurder abonnement nodig hebben. Daarom is het zo handig om een boekhoudpakket eerst een tijdje uit te proberen, dan weet je al snel met welke software en welk abonnement je het best uit de voeten kunt. Zie ook onze boekhoudkosten calculator.

Boekhoudkosten berekenen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudpakket?

Een van de aspecten waarover je moet nadenken bij het kiezen van een boekhoudpakket, is het aantal facturen dat je mag maken binnen het abonnement. Dat verschilt per aanbieder. Ook moet je nagaan (voor nu en in de toekomst) hoeveel gebruikers nodig zijn binnen je boekhouding. Wil je je administratie bijvoorbeeld kunnen delen met je boekhouder of andere financieel specialist? Dan is vaak een uitgebreider abonnement nodig.

FreelancerLet er bovendien op of er binnen het abonnement een automatische bankkoppeling mogelijk is. Bijna alle banken werken met zo’n koppeling, maar lang niet alle boekhoudsoftware ondersteunt dit in de goedkopere abonnementen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende online boekhoudprogramma's. Het is dus niet nodig om zelf een Excel sheet te maken en ook dummy's kunnen zelf hun boekhouding online bijhouden. De meeste beginnende ondernemers beschikken over voldoende basiskennis om zelf digitaal hun boekhouding bij te houden. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Dat hangt helemaal af van je eigen situatie en voorkeuren. Een hovenier met tientallen verschillende opdrachten stelt andere eisen aan de boekhouding dan een grafisch vormgever die langere tijd voor een klant werkt en voldoende heeft aan een paar maandelijkse facturen.

BouwOok is het natuurlijk van belang dat je prettig met de software kunt omgaan. Er zijn behoorlijk veel verschillen in het gebruiksgemak en de manier waarop boekhoudkundige termen in het pakket worden toegepast. Vergeet ook niet dat je de klantenservice van de aanbieder soms beschikbaar bij vragen of problemen. Bij sommige pakketten is een handige chatservice ingebouwd waarmee je over het algemeen snel antwoorden krijgt. Het beste boekhoudprogramma is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen wensen als zzp'er.

Werken alle boekhoudpakketten hetzelfde?

Nee, elk pakket werkt op een eigen manier. In eenvoudige boekhoudpakketten is het nog vrij overzichtelijk als je net met je onderneming begint, maar misschien heb je na verloop van tijd extra functies nodig en wordt het ingewikkelder. Kijk dus niet alleen naar de mogelijkheden die je nu nodig hebt voor je boekhouding, maar ook naar eventuele opties voor de toekomst.

OverlegDe grotere boekhoudpakketten zijn natuurlijk ook duurder. Die bieden meestal zeer uitgebreide beheeropties, zoals boekwaarde berekeningen of het uitrekenen van de gemiddelde rentabiliteit. Die heb je in de meeste gevallen als zzp’er niet nodig, maar mocht je er toch behoefte aan hebben, gebruik dan gewoon onze gratis calculator voor boekwaarden en afschrijvingen, of deze handige tool voor berekening van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit.

Wil je meer weten over de functies van de soorten boekhoudpakketten? Kijk dan op onze handige overzichtspagina. Hier staan alle aanbieders van goede boekhoudsoftware op een rij en kun je met vinkjes zelf de selectie kiezen die het best past bij jouw boekhouding.

Gratis boekhoudprogramma

Er zijn dus geen gratis boekhoudprogramma's. Wel heeft e boekhouden een speciale regeling voor startende ondernemers, die gedurende 15 maanden gratis online kunnen boekhouden. Deze gratis proefperiode is ruim genoeg om te kunnen beoordelen of dit het beste boekhoudprogramma is voor je. De boekhouding bijhouden is hierdoor geruime tijd mogelijk bij e-boekhouden. Na het aflopen van de proefperiode zal er automatische verlenging plaatsvinden. Wanneer je onderneming goed draait, zal dit voor de meeste zzp'ers geen probleem zijn. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden staat hoog aangeschreven

Rompslomp uitproberen

Facturen betalenEen ander gratis boekhoudprogramma is Rompslomp, dat je gedurende 30 dagen gratis uitproberen kan. Het is een volledig gratis boekhoudprogramma voor freelancers, kleine bedrijven en zzp'ers. Er zijn geen verborgen kosten of tijdslimieten. Maak facturen, volg je cashflow en sluit je rekeningen aan met een klik op een knop. Als professional kun je later altijd nog kiezen voor een betaald abonnement.

Gratis boekhouden

Een boekhoudprogramma gratis uitproberen is dus bij de meeste aanbieders mogelijk. Hierdoor kan je online boekhouden zonder beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van al je uren en ritten, het doen van de btw-aangifte, het monitoren van uitgaande facturen en aan het maken van facturen. Wel kan er een beperking zitten aan het gratis facturen maken met een gratis account. Dit kan verschillen per boekhoudprogramma. Voor het elektronische btw betalen zul je wel eerst een bankkoppeling moeten maken. Vanzelfsprekend zijn er ook offline mogelijkheden.

Gratis boekhoudprogramma met Excel

Kantoor aan huisMet een Excel template heb je eigenlijk als je gratis boekhoudprogramma te pakken. Dit is overigens maar deels zo, want een gratis Excel boekhoudprogramma moet je ook betalen. Een goede Excel template is niet gratis beschikbaar en moet je dus kopen. Het gratis boekhouden is wel gewoon mogelijk met Excel. In dat geval kun je de boekhouding doen met een Excel sheet. Het gratis boekhouden in Excel kent wel veel beperkingen en is ook gevoelig voor het maken van vergissingen. Dit komt doordat je alles handmatig aan het invoeren bent. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de btw-aangifte. Dit gaat over het algemeen snel fout. Maar nogmaals, met Excel heb je een gratis boekhoudprogramma tot je beschikking.

Gratis boekhoudprogramma en btw-aangifte

Met een gratis boekhoudprogramma is het niet mogelijk om de btw-aangifte automatisch in te dienen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst accepteert alleen boekhoudprogramma's die voorzien zijn van het Keurmerk betrouwbaar boekhouden voor het maken van een beveiligde koppeling. Ook is het niet mogelijk om met een gratis boekhoudprogramma alle inkomsten en uitgaven automatisch te berekenen voor de btw-aangifte. De kan met een goedkoop boekhoudprogramma wel. Alle online boekhoudprogramma's beschikken over deze mogelijkheid voor de btw-aangifte. Het is belangrijk om geen fouten te maken met de btw-aangifte als ondernemer. Zie ook onze handige gratis btw-calculator.

Btw-calculator

Gratis boekhoudprogramma en winst- en verliesrekening maken

Cijfers bekijkenMet een gratis boekhoudprogramma is het niet mogelijk om de verplichte winst- en verliesrekening te maken. Met een betaald boekhoudprogramma kun je wel de winst- en verliesrekening opmaken. Ondernemers met een eenmanszaak moeten ieder jaar de winst- en verliesrekening opstellen naast het opmaken van de balans. Dit kan alleen met een betaald boekhoudprogramma. Een gratis boekhoudprogramma beschikt niet over de mogelijkheid. In de winst- en verliesrekening mogen geen fouten staan, omdat je de winst- en verliesrekening onder andere nodig hebt voor de aangifte inkomstenbelasting. De winst- en verliesrekening is ook voor jezelf handig om meer inzicht te krijgen in de financiële situatie van jouw bedrijf.

Gratis boekhoudprogramma aangifte inkomstenbelasting

Het is niet mogelijk om met een gratis boekhoudprogramma de aangifte inkomstenbelasting op te maken. Dit is met bijna geen enkele gratis software mogelijk. Met een compleet boekhoudprogramma is het wel mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Een boekhoudprogramma moet dan wel over de module Automatische Winstaangifte beschikken. Dit is dus extra makkelijk voor zzp'ers. Gratis online boekhouden heeft dus belangrijke beperkingen.

Gratis boekhoudprogramma facturen maken

FinancieelFacturen maken is beperkt mogelijk om met een gratis boekhoudprogramma. Het facturen maken is meestal wel zeer beperkt en zal meestal inhouden dat je na enkele facturen zal moeten betalen. Het gratis facturen maken kent dus beperkingen. Het facturen maken is ook mogelijk in Excel. Ook het facturen versturen is niet mogelijk met een gratis boekhoudprogramma. Gratis facturen aanmaken is wel op verschillende manieren mogelijk, maar het gratis facturen niet. Ook kun je geen vreemde valuta inboeken of offertes maken met een gratis boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma gratis met urenregistratie

Gratis boekhouden in combinatie met de urenregistratie bijhouden is niet mogelijk. Voor zzp'ers is het noodzakelijk om te beschikken over een urenregistratie. Zonder urenregistratie kun je de gewerkte uren niet bijhouden en kun je de gewerkte uren niet verantwoorden. Daarnaast kan de urenregistratie belangrijk zijn voor het urencriterium. De urenregistratie gebruik je ook voor de Belastingdienst. Een urenregistratie bijhouden is overigens niet verplicht.

Gratis boekhoudprogramma en veiligheid

Online app gebruikenDe meeste gratis boekhoudprogramma's zijn onduidelijk over de opslag van data. Ook is er geen sprake van een dagelijkse back-up. Een back-up is erg belangrijk met betrekking tot de fiscale bewaarplicht van de boekhouding. Met een betaald boekhoudprogramma weet je zeker dat je veilig in de cloud kunt werken en alle gegevens worden op servers in Nederland opgeslagen. De administratie bijhouden doe je natuurlijk het liefst zo veilig mogelijk. Dat gaat met een gratis boekhoudprogramma niet mogelijk zijn. Ook weet je niet wie er precies inzicht heeft in de gevoelige informatie. De financiële administratie moet veilig opgeslagen zijn, net zo als alle gegevens die op de mobiele app staan. Er zijn veel ondernemers die gebruikmaken van een mobiele app.

Gratis boekhoudprogramma en koppelingen

Met een gratis boekhoudprogramma is het niet mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen. Betaalde boekhoudprogramma's bieden deze mogelijkheid wel. De koppelingen heb je heb je op verschillende manieren nodig. Denk aan koppelingen met de bank en de Belastingdienst. Zonder deze koppelingen kun je niet geautomatiseerd werken met je boekhoudprogramma. Ook kun je geen CRM-systeem koppelen. Het koppelen van verschillende systemen geeft veel voordelen. De beste keuze voor een boekhoudprogramma moet zeker over deze mogelijkheid beschikken. Zelf het beste gratis boekhoudprogramma kan dit niet. Zonder het kunnen maken van koppelingen heb je vandaag de dag geen compleet boekhoudprogramma meer. Denk bijvoorbeeld ook aan voorraadbeheer en aan de rittenadministratie.

Beste boekhoudprogramma's

OndernemerDe verschillende boekhoudprogramma's hebben allemaal een gratis variant, om als ondernemer de juiste keuze te kunnen maken. De betaalde versie heeft over het algemeen wel meer mogelijkheden dan de gratis versie. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen maken van meer facturen, de btw-aangifte of aan andere extra functies. Hierdoor kun je de financiële administratie op een complete manier bijhouden.

Voordelen boekhoudprogramma's

De meeste boekhoudprogramma's beschikken ook over een gratis helpdesk en boekhouding app. Een compleet boekhoudpakket beschikt over veel extra functionaliteiten inclusief gratis helpdesk. De gratis helpdesk beschikt ook over een online boekhouder voor hulp. Ook is er sprake van een gratis opstartservice. De verschillende boekhoudprogramma's zijn speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Zoals eerder omschreven is e-boekhouden.nl de eerste 15 maanden gratis te gebruiken en hiermee kun je de complete boekhouding bijhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is gebruiksvriendelijk en zeker geschikt voor starters. De meeste starters zoeken vooral naar een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma. Voor de meeste eenmanszaken is er wel passende boekhoudsoftware beschikbaar.

Gratis boekhouden en complex berekeningen maken

Agenda bijwerkenEr zijn veel nadelen aan het niet gebruiken van een professioneel boekhoudprogramma. Dit kan al met een beperkt betaald abonnement per maand. Als zzp'er heb je ruim voldoende aan een eenvoudig boekhoudpakket. Grote bedrijven hebben complexere boekhoudprogramma's nodig. Ook als zzp'er is het soms nodig om ingewikkelde berekeningen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een boekhoudkunde rentabiliteit berekening. Dit is met gratis software niet mogelijk. Een GBR-berekening toont het rendement aan van een investering.

GBR berekening maken

Voordelen van een online boekhoudprogramma

Het grootste voordeel is het eenvoudig boekhouden. Voor kleine ondernemingen is een goede boekhouding soms lastig, door de beperkte tijd die zzp'ers hebben. Denk alleen al aan het op een snellere manier kunnen maken van offertes en aan de btw-aangifte doen. Andere vormen van gratis boekhoudsoftware, zoals open source software of een Google spreadsheets bieden deze optie niet. Tijd besparen en een duidelijk overzicht hebben, zijn belangrijk woorden wanneer we het hebben over online-administratie.

Online boekhouden

BoekhoudingWij hebben een handig overzicht gemaakt van verschillende boekhoudprogramma's die online boekhouding aanbieden. De meeste partijen bieden hun boekhoudprogramma gratis aan voor een bepaalde periode. Het overstappen naar een ander boekhoudprogramma is hierdoor kosteloos te doen. Alle softwareprogramma's zijn speciaal gericht op de kleine zzp'er met een eigen bedrijf. Het administratief bijhouden van de boekhouding is hierdoor een stuk makkelijker geworden. De online boekhouding is belangrijk voor veel zzp'ers en veel zzp'ers maken inmiddels gebruik van een goed online boekhoudprogramma. Vooral voor eenmanszaken zijn er veel goede pakketten beschikbaar. Wij hopen dat de veelgestelde vragen over boekhoudprogramma's inmiddels duidelijk geworden zijn. Een eenvoudige boekhouding opzetten kan met een basispakket.

Beste online boekhoudprogramma vergelijken

Wij beschikken over de beste online boekhoudprogramma's die allemaal betrouwbaar zijn. De verschillende boekhoudprogramma's zijn allemaal gedurende een bepaalde periode gratis uit te proberen met een proefaccount zonder verplichtingen. Voor zzp'ers is het verstandig om gebruik te maken van betrouwbare boekhoudsoftware. Dit doe je dus niet met een gratis programma. Een boekhoudpakket gratis uitproberen is natuurlijk wel verstandig. Denk alleen al aan het gemak van de gewerkte uren bijhouden en de boekhouding bijhouden op een professionele manier.

WebsiteDe gebruiksvriendelijke software is door iedereen te gebruiken en er worden zelfs gratis cursussen aangeboden om een boekhoudprogramma te leren kennen. De meeste boekhoudprogramma's beschikken ook over een gratis migratieservice. Dit is handig voor als je wil overstappen naar een ander boekhoudprogramma. De boekhoudprogramma's zijn dus gratis voor startende ondernemers. Ook kun je met alle boekhoudprogramma's de btw-aangifte opmaken en indienen bij de Belastingdienst.

Mijnzzp.nl