Team Mijnzzp

Boekhouden

Als ondernemer ben je verplicht om je financiële situatie goed bij te houden. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel vertellen we je alles over boekhouden: van de basisregels tot aan de meest ingewikkelde termen. Lees snel verder en leer alles over boekhouden!

Wat is boekhouden precies?

Boekhouden komt in het kort neer op het bijhouden van de financiële administratie van je onderneming. De financiële administratie heeft betrekking op alle gegevens die cijfers aangaan. De meeste ondernemers gebruiken tegenwoordig een eenvoudig boekhoudpakket om hun boekhouding en cijfers bij te houden.

Online boekhouden

Een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket maakt makkelijk online boekhouden eenvoudig. Denk aan een handige facturatiemodule, offertes maken, de salarisadministratie en aan een bankkoppeling om aangifte te kunnen doen. Alle functionaliteiten zijn meestal met een gratis proefperiode uit te proberen. De meeste ondernemers maken dan ook gebruik van een boekhoudpakket om hun financiële situatie eenvoudig bij te houden.

Online boekhoudprogramma uitkiezen

Voor startende ondernemers is het belangrijk om het juiste boekhoudprogramma uit te kiezen. Op onze vergelijkingspagina kun je precies aangeven welke functionaliteiten je zoekt in een online boekhoudprogramma. Zo vind je altijd het beste pakket voor jouw onderneming! Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een gratis boekhoudpakket voor een bepaalde periode.

Boekhouding: basisregels

In ieder geval moet je als ondernemer de volgende zaken bijhouden: de omzet en kosten, je voorraad en alle debiteuren en crediteuren. Daarnaast zijn er een aantal basisregels waar je rekening mee moet houden bij het voeren van je boekhouding. Zo moet je bijvoorbeeld iedere maand de omzet en kosten bijhouden, en is het verplicht om een balans op te stellen aan het einde van het jaar.

Boekhouding: ingewikkelde termen

In boekhoudkundige taal worden veel termen gebruikt. Gelukkig worden deze termen tegenwoordig steeds vaker vertaald in begrijpelijke taal. Toch zijn er nog een aantal ingewikkelde termen die je als ondernemer moet weten. Denk aan de termen omzet, bedrijfsresultaat, balans, winst- en verliesrekening, grootboeken en aan activa en passiva.

Boekhouding: cijfers analyseren

Naast het bijhouden van je financiële administratie is het ook belangrijk om cijfers te analyseren. Je kunt namelijk veel informatie uit je financiële administratie halen door deze goed te analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijfsresultaat bepalen, of je omzet en kosten laten zien. Door cijfers te analyseren ben je in staat om de financiële situatie van je onderneming goed in beeld te brengen!

Boekhouding: wat moet ik doen?

Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudpakket, is het belangrijk om je administratie up-to-date te houden. Dit betekent dat je iedere maand de omzet en kosten bijhoudt, en dat je aan het einde van ieder jaar een balans opstelt. Daarnaast is het verstandig om cijfers te analyseren, zodat je inzicht krijgt in de financiële situatie van je onderneming. Zo heb je op ieder moment een real time inzicht van de boekhouding. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan is de boekhouding bijhouden niet moeilijk meer.

Leren boekhouden

De meeste aanbieders van online boekhoudpakketten bieden een cursus aan om je te leren boekhouden. Deze cursus is erg handig, omdat je dan precies weet hoe het pakket werkt en welke functionaliteiten het bevat. Daarnaast leer je alles over de basisregels van boekhouden, zodat je goed voorbereid bent om je administratie bij te houden. Ook is het belangrijk om op de juiste manier gebruikt te maken van de verschillende fiscale regelingen als zzp'er.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Online boekhouden: wat kost het?

Een online boekhoudpakket is niet gratis. De meeste aanbieders vragen een abonnementsprijs per maand. Het is belangrijk om te kijken welke functionaliteiten het pakket bevat, zodat je weet wat je precies betaalt. Sommige aanbieders bieden ook gratis pakketten aan, maar deze bevatten dan vaak weinig functionaliteiten. Tijdens de proefperiode kun je met een gratis account wel het boekhoudpakket leren kennen. Alle aanbieders beschikken ook over een gratis helpdesk.

Online boekhoudpakket voor startende ondernemers

Voor startende zzp'ers en kleine ondernemingen is het belangrijk om een online boekhoudpakket te vinden dat aansluit bij de behoeften van de onderneming. De meeste online boekhoudpakketten beschikken over alle basisbenodigdheden, zoals de btw-aangifte doen, het facturen maken en het controleren op openstaande facturen. Ook is het meestal mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen. Dit kan handig zijn wanneer je ook gebruikmaakt van een boekhouder of accountant. De uitgebreide functionaliteit is in de meeste gevallen ook aan te passen naar de eigen behoefte.

De Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van zzp'ers die gebruikmaken van een online boekhoudpakket. De Belastingdienst heeft aangegeven door middel van online boekhouden sneller te kunnen reageren op eventuele vragen of fouten met betrekking tot een aangifte.

Eenvoudig btw-aangifte doen

Een groot voordeel van online boekhouden is dat je meestal ook eenvoudig btw-aangifte kunt doen. Je hoeft hiervoor geen aparte software te installeren, want dit is allemaal al ingebouwd in het boekhoudpakket. Daarnaast wordt de aangifte direct gekoppeld aan jouw administratie, zodat je altijd up-to-date bent met de btw-aangifte. Voor de btw-aangifte moet je wel eerst een koppeling maken met de Belastingdienst. Btw-aangifte doe je met een boekhoudpakket dus eenvoudig.

Boekhouding en ondernemerschap

Een goede boekhouding is erg belangrijk voor ondernemers. Niet alleen omdat je hierdoor inzicht krijgt in de financiële situatie van je bedrijf, maar ook omdat een goede boekhouding kan zorgen voor meer rust tijdens de start van je onderneming. Door gebruik te maken van een online boekhoudpakket, ben je ervan verzekerd dat je administratie altijd up-to-date is en dat je aan het einde van ieder jaar een balans hebt.

Zo kun je tijdens de start van je onderneming rustig aan de slag en hoef je niet bang te zijn voor financiële problemen. In sommige gevallen is het wel raadzaam om de boekhouding te laten controleren op eventuele fouten. Het laten controleren van de boekhouding zal overigens niet voor iedere zzp'er nodig zijn. Lang niet alle zzp'ers hebben te maken met een complexe boekhouding.

Enkelvoudig of dubbel boekhouden

De meeste zzp'ers hebben te maken met de boekhoudvorm enkelvoudig boekhouden. Dit is een belangrijk verschil met mkb-ondernemers. Mkb-ondernemers zijn al snel verplicht om dubbel boekhouden toe te passen. Mkb-bedrijven zijn in dat geval verplicht om alle financiële gegevens dubbel te controleren en te administreren. In dat geval zijn mkb-bedrijven meestal ook verplicht om gebruik te maken van een accountant. Een accountant is verantwoordelijk voor het controleren van alle cijfers en de algemene boekhouding.

De boekhouding voor de meeste zzp'ers is veel eenvoudiger dan voor mkb-bedrijven. Zzp'ers zijn bijvoorbeeld ook niet verplicht om jaarcijfers te laten opstellen. Met een online boekhoudpakket is enkelvoudig of dubbel boekhouden niet echt meer een belangrijk verschil. Automatiseren heeft een belangrijke rol binnen boekhoudpakketten.

Administratie opzetten voor een eenmanszaak

Online boekhouden maakt het opzetten van de administratie een stuk eenvoudiger en kan je ook veel tijd besparen. Het boekhoudprogramma zal precies aangeven welke gegevens waar moeten komen. Daarnaast voorkomt de software ook dat je fouten maakt in de boekhouding. Het is als zzp'er wel belangrijk dat je op de hoogte bent van alle termen en begrippen.

Inkomende en uitgaande facturen verwerken

Een boekhoudprogramma is ideaal voor de facturatie. De facturatie is wellicht een van de belangrijkste onderdelen van de boekhouding. Je moet namelijk alle inkomende en uitgaande facturen verwerken. Dit doe je door middel van een factuurprogramma. In veel gevallen is dit al ingebouwd in het boekhoudpakket. Het is belangrijk dat je goed overzicht houdt van alle openstaande en betaalde facturen. Facturen maken is eenvoudig met een boekhoudprogramma.

Goede boekhouding opzetten

Een goede administratie is erg belangrijk voor iedere ondernemer. Zeker als je net begint met je onderneming. Door gebruik te maken van een online boekhoudpakket, ben je verzekerd van een goede administratie en weet je precies waar je financieel staat. De software voorkomt ook dat je fouten maakt met de facturen. Denk bijvoorbeeld aan het per ongeluk toepassen van dubbele nummering van facturen. Alle facturen moeten voorzien zijn van een uniek factuurnummer en moeten oplopend zijn. De Belastingdienst verwacht dat de facturen voldoen aan hun richtlijnen.

Salarisadministratie en boekhouden

Sommige zzp'ers hebben ook te maken met een salarisadministratie. Een goed boekhoudpakket kan ook de salarisadministratie verwerken. In dat geval kan het als zzp'er wel belangrijk om goede ondersteuning in te roepen. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder of administratiekantoor. Een boekhouder kan een belangrijke aanvulling zijn op de software. Fouten met betrekking tot de administratie moeten vanzelfsprekend voorkomen worden.

Wat valt er onder boekhouding?

Boekhouden heeft betrekking op alle financiële gegevens die de onderneming aangaan. Het is niet zo dat alle administratieve taken toebehoren tot het boekhouden. Het gaat alleen om de financiële gegevens en niet om algemene gegevens. Een complete oplossing voor starters is in de meeste gevallen een boekhoudprogramma.

Met een boekhoudprogramma voldoe je ook aan de fiscale bewaarplicht met betrekking tot de boekhouding. De Belastingdienst verplicht ondernemers om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Met een boekhoudpakket kun je de boekhouding bewaren en voorkom je problemen.

Wat is de basis van boekhouden?

De basis van boekhouden heeft betrekking op het gestructureerd bijhouden van alle financiële cijfers in de administratie. Denk hierbij aan alle facturen, bankafschriften en andere financiële gegevens die het bedrijf aangaan. Een belangrijke voorwaarden hierbij is dat de administratie altijd up-to-date en overzichtelijk is. Dit houdt in dat je regelmatig alle cijfers moet controleren of alles nog klopt. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan heb je in de meeste gevallen een goed inzicht. Een goed inzicht in de boekhouding is ook voor de Belastingdienst belangrijk.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Het beste boekhoudpakket kan per zzp'er verschillen. Met een gratis account kun je verschillende boekhoudprogramma's uitproberen. De meeste boekhoudpakketten zijn minimaal 30 dagen gratis toegankelijk. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is met een gratis account 15 maanden gratis uit te proberen. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer goede boekhoudpakketten. Hét online boekhoudprogramma van Rompslomp of Tellow zijn bijvoorbeeld ook goed te gebruiken.

Is e-boekhouden.nl een goed boekhoudprogramma?

Er zijn heel veel ondernemers die gebruikmaken van e-boekhouden.nl. Dit komt ook omdat starters gratis gebruik kunnen maken van e-boekhouden. De software van e-boekhouden is populair en gebruiksvriendelijk. Er zijn dus veel starters die kiezen voor het boekhoudpakket van e-boekhouden.

Hoeveel kost een boekhoudpakket?

In de meeste gevallen ben je voor een boekhoudpakket niet meer kwijt dan tussen de 10 en 25 euro per maand. Alle online boekhoudpakketten werken met een abonnementsvorm. Hierbij heb je ook de beschikking over een deskundige helpdesk. De gratis helpdesk is ook handig wanneer je boekhoudkundige vragen hebt. Daarnaast kan de helpdesk helpen bij vragen over de software.

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Het volledig uitbesteden van de boekhouding is voor de meeste zzp'ers niet nodig. Alle boekhoudpakketten kunnen meerdere gebruikers aan. Hierdoor kan je boekhouder meekijken met de boekhouding. Er zijn redelijk veel ondernemers die ook gebruikmaken van een boekhouder om alle inkomsten en uitgaven te controleren.

Ook voor het opstellen van de jaarcijfers of resultatenrekening kan een boekhouder hulpvol zijn. Het zelf invoeren van alle basisgegevens zal je over het algemeen veel onkosten besparen op jaarbasis. Ook voor de elektronische btw-aangifte heb je tegenwoordig geen hulp meer nodig.

Starters en boekhouden

Starters kunnen in de meeste gevallen het beste meteen voor een boekhoudpakket kiezen. Een boekhoudpakket voorkomt vervelende fouten, geeft extra ondersteuning en bespaart je als ondernemer tijd. Vanzelfsprekend is het raadzaam om je eerst te laten informeren over de mogelijkheden van een boekhoudpakket. Voor sommige starters kan het uitbesteden van de boekhouding ook slim zijn. Het is in ieder geval belangrijk om alle inkomsten en uitgaven netjes te administreren.

Hoeveel tijd kost de boekhouding?

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan ben je ongeveer twee werkdagen per maand kwijt aan de boekhouding. Vanzelfsprekend kan dit wel enorm verschillen per ondernemer. Een goed boekhoudpakket maakt de werkzaamheden wel veel sneller. Denk alleen al aan het gemakkelijk factureren iedere maand. De tijd die je kwijt bent aan de boekhouding telt ook mee met het urencriterium van 1.225 uur.

Offline of online boekhouden?

Het maakt de Belastingdienst verder niet uit of je offline of online werkt. De Belastingdienst heeft eerder wel aangeven voorstander te zijn van online boekhouden. Er is verder geen verplichting voor het gebruiken van een boekhoudprogramma. Slimme boekhoudsoftware maakt het boekhouden wel veel eenvoudiger. Vanzelfsprekend kun je ook gebruikmaken van Excel of een ander programma.

zzp-er aan het werkDe meeste zzp'ers kunnen na een korte inwerkperiode prima zelfstandig hun boekhouding bijhouden. In sommige gevallen kan extra hulp van een boekhouder wel nodig zijn.

Veruit de meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Dit betreft ook vaak zzp'ers.

Mijnzzp.nl