Team Mijnzzp

Boekhouden

Als startende ondernemers ben je verplicht om je financiële administratie goed bij te houden. Maar hoe doe je dat precies? Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om de zakelijke administratie op te zetten en alle mogelijkheden hebben zo hun voordelen en nadelen. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig geruik van een goed online boekhoudprogramma voor de boekhouding. Natuurlijk kun je als zzp'er ook gewoon een goede boekhouder inhuren. In dit artikel vertellen we je alles over boekhouden: van de basisregels tot aan de meest ingewikkelde termen. Lees snel verder en leer alles over boekhouden!

Boekhouden houdt in het systematisch vastleggen van de financiële positie van een bedrijf. Het op de juiste manier bijhouden van de zakelijke administratie is dan ook erg belangrijk als ondernemer. Het maakt niet uit of je een kleine ondernemer of een mkb'er bent. Wel kunnen ondernemers op verschillende manieren met boekhouden te maken krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat een mkb'er een accountant nodig heeft, en een zzp'er meestal niet.

Inhoudsopgave:

Wat is boekhouden precies?

Financieel verslag aan het makenBoekhouden komt in het kort neer op het bijhouden van de financiële administratie van je onderneming. De financiële administratie heeft betrekking op alle gegevens die cijfers aangaan. De meeste ondernemers gebruiken tegenwoordig een eenvoudig boekhoudpakket om hun boekhouding en cijfers bij te houden. Het bijhouden van de administratieve handelingen werkt eenvoudig met een goed boekhoudprogramma. De Belastingdienst stelt eisen aan de financiële administratie en daarom is het zo belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. De administratie opzetten kan op verschillende manieren en dit mag ook gewoon op papier. Het is wel verstandiger om te starten met een digitale boekhouding.

Online boekhouden zzp

  • Een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket maakt makkelijk online boekhouden eenvoudig. Denk aan een handige facturatiemodule, offertes maken, de salarisadministratie en aan een bankkoppeling om aangifte te kunnen doen. Alle functionaliteiten zijn meestal met een gratis proefperiode uit te proberen. De meeste ondernemers maken dan ook gebruik van een boekhoudpakket om hun financiële situatie eenvoudig bij te houden.

Eenvoudig online boekhouden

  • Het bijhouden van de financiële administratie is met een boekhoudprogramma vrij eenvoudig. Een administratie opzetten doe je dan ook het beste met een goed boekhoudprogramma. Zo weet je als zzp'er zeker dat je de administratieve handelingen op de correcte manier bijhoudt. Een ander groot voordeel van een digitale boekhouding is dat je voldoet aan de fiscale bewaarplicht. Alle ondernemers zijn wettelijk verplicht om de complete financiële administratie 7 jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken moet je zelf 10 jaar bewaren. Onroerende zaken heeft betrekking op huurcontracten en alles wat met vastgoed te maken heeft.

Online boekhoudprogramma uitkiezen

  • Voor startende ondernemers is het belangrijk om het juiste boekhoudprogramma uit te kiezen. Op onze vergelijkingspagina kun je precies aangeven welke functionaliteiten je zoekt in een online boekhoudprogramma. Zo vind je altijd het beste pakket voor jouw onderneming! Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een gratis boekhoudpakket voor een bepaalde periode. Alle online boekhoudprogramma's zijn voorzien van het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden. Als startende ondernemer weet je dan zeker dat je te maken hebt met een betrouwbaar boekhoudprogramma en dat is een belangrijk onderdeel van het boekhouden.

Boekhouding: basisregels

In ieder geval moet je als ondernemer de volgende zaken bijhouden: de omzet en kosten, je voorraad en alle debiteuren en crediteuren. Daarnaast zijn er een aantal basisregels waar je rekening mee moet houden bij het voeren van je boekhouding. Zo moet je bijvoorbeeld iedere maand de omzet en kosten bijhouden, en is het verplicht om een balans op te stellen aan het einde van het jaar.

Balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening

  • Cijfers bekijkenDe balans heb je weer nodig voor de winst- en verliesrekening en de jaarrekening. Voor de administratie opzetten moet je dus alle gegevens bewaren en invoeren. Denk aan de verstuurde facturen, inkomende facturen, de urenregistratie en aan de rittenadministratie. Deze gegevens moet je zorgvuldig bewaren om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen. Ook ben je verplicht om alle zakelijke inkomsten en uitgaven nauwkeurig te registreren.

Boekhouding: ingewikkelde termen

  • In boekhoudkundige taal worden veel termen gebruikt. Gelukkig worden deze termen tegenwoordig steeds vaker vertaald in begrijpelijke taal. Toch zijn er nog een aantal ingewikkelde termen die je als ondernemer moet weten. Denk aan de termen omzet, bedrijfsresultaat, balans, winst- en verliesrekening, grootboeken en aan activa en passiva. Binnen de zakelijke administratie ontkom je niet aan deze termen en begrippen. Alle online boekhoudprogramma's kunnen deze handelingen voor je uitvoeren. Dit kan als beginnend ondernemer enorm helpen met betrekking tot de financiële administratie opzetten. Ook is het veel eenvoudiger om alle fiscale zaken te regelen wanneer je digitaal boekhouden toepast.

Boekhouding: cijfers analyseren

  • Naast het bijhouden van je financiële administratie is het ook belangrijk om cijfers te analyseren. Je kunt namelijk veel informatie uit je financiële administratie halen door deze goed te analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijfsresultaat bepalen, of je omzet en kosten laten zien. Door cijfers te analyseren ben je in staat om de financiële situatie van je onderneming goed in beeld te brengen! De financiële feiten als zzp'er zijn belangrijk en behoor je actief te monitoren, net zo als de algemene financiën.

Boekhouding: wat moet ik doen?

Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudpakket, is het belangrijk om je administratie up-to-date te houden. Dit betekent dat je iedere maand de omzet en kosten bijhoudt, en dat je aan het einde van ieder jaar een balans opstelt. Daarnaast is het verstandig om cijfers te analyseren, zodat je inzicht krijgt in de financiële situatie van je onderneming. Zo heb je op ieder moment een real time inzicht van de boekhouding. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan is de boekhouding bijhouden niet moeilijk meer

Leren boekhouden

  • De meeste aanbieders van online boekhoudpakketten bieden een cursus aan om je te leren boekhouden. Deze cursus is erg handig, omdat je dan precies weet hoe het pakket werkt en welke functionaliteiten het bevat. Daarnaast leer je alles over de basisregels van boekhouden, zodat je goed voorbereid bent om je administratie bij te houden. Ook is het belangrijk om op de juiste manier gebruikt te maken van de verschillende fiscale regelingen als zzp'er. Zonder de juiste kennis kan je zomaar belastingvoordelen mislopen en teveel belasting betalen als zzp'er. Ook leer je precies hoe je de btw-aangifte zelf kan verzorgen.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Online boekhouden: wat kost het?

  • Een online boekhoudpakket is niet gratis. De meeste aanbieders vragen een abonnementsprijs per maand. Het is belangrijk om te kijken welke functionaliteiten het pakket bevat, zodat je weet waar je precies voor betaalt. Sommige aanbieders bieden ook gratis pakketten aan, maar deze bevatten dan vaak weinig functionaliteiten. Tijdens de proefperiode kun je met een gratis account wel het boekhoudpakket leren kennen. Alle aanbieders beschikken ook over een gratis helpdesk. De gemaakte kosten van een boekhoudprogramma zijn zakelijke kosten en kun je dus aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Er zijn al basispakketten boekhouden beschikbaar vanaf 9,- euro per maand. Per jaar ben je dus niet meer kwijt dan 100,- euro exclusief btw voor een basispakket online boekhouden.

Online boekhoudpakket voor startende ondernemers

  • Voor startende zzp'ers en kleine ondernemingen is het belangrijk om een online boekhoudpakket te vinden dat aansluit bij de behoeften van de onderneming. De meeste online boekhoudpakketten beschikken over alle basisbenodigdheden, zoals de btw-aangifte doen, het facturen maken en het controleren op openstaande facturen. Ook is het meestal mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen. Dit kan handig zijn wanneer je ook gebruikmaakt van een boekhouder of accountant. De uitgebreide functionaliteit is in de meeste gevallen ook aan te passen naar de eigen behoefte.

Belastingdienst boekhouden

  • De Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van zzp'ers die gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Volgens de Belastingdienst kunnen ze sneller reageren wanneer er sprake is van online boekhouden met betrekking tot eventuele vragen of fouten in een aangifte. Een online programma werkt in de cloud en is veilig te gebruiken voor de administratie. Ook kun je met alle boekhoudpakketten de administratie bewaren. De complete administratie bewaren is belangrijk als zzp'er.

Eenvoudig btw-aangifte doen

  • Een groot voordeel van online boekhouden is dat je meestal ook eenvoudig btw-aangifte kunt doen. Je hoeft hiervoor geen aparte software te installeren, want dit is allemaal al ingebouwd in het boekhoudpakket. Daarnaast wordt de aangifte direct gekoppeld aan jouw administratie met je btw identificatienummer, zodat je altijd up-to-date bent met de btw-aangifte en de betaalde btw. Voor de btw-aangifte moet je wel eerst een koppeling maken met de Belastingdienst. Btw-aangifte doe je met een boekhoudpakket dus eenvoudig. Het btw-bedrag dat je moet moet betalen hoef je niet zelf te berekenen, omdat de slimme boekhoudsoftware dat automatisch kan. Het btw-bedrag kun je op ieder moment inzien en niet alleen aan het einde van het kwartaal. Ook hoef je meer een keer je btw-nummer in te voeren. Zo weet je zeker dat de btw-gegevens op alle uitgaande facturen correct worden opgenomen.

Boekhouding en ondernemerschap

  • Een goede boekhouding is erg belangrijk voor ondernemers. Niet alleen omdat je hierdoor inzicht krijgt in de financiële situatie van je bedrijf, maar ook omdat een goede boekhouding kan zorgen voor meer rust tijdens de start van je onderneming. Door gebruik te maken van een online boekhoudpakket, ben je ervan verzekerd dat je administratie altijd up-to-date is en dat je aan het einde van ieder jaar een balans hebt. Zo kun je tijdens de start van je onderneming rustig aan de slag en hoef je niet bang te zijn voor financiële problemen.

Boekhouding laten controleren

In sommige gevallen is het raadzaam om de boekhouding te laten controleren op eventuele fouten. Het laten controleren van de boekhouding zal overigens niet voor iedere zzp'er nodig zijn. Lang niet alle zzp'ers hebben te maken met een complexe boekhouding. Een goede boekhouder of accountant kan wel op verschillende manieren extra ondersteuning bieden.

OverlegDenk bijvoorbeeld aan het beantwoorden van veelgestelde vragen over fiscale regelingen of aan veelgestelde vragen met betrekking tot het doen van bepaalde investeringen. Ook kan een boekhouder of accountant helpen met de administratie opzetten. Het is belangrijk dat de zakelijke administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Je bent namelijk wettelijk verplicht een correcte boekhouding te voeren. Deze verplichting is ook van toepassing op de online boekhouding.

Enkelvoudig of dubbel boekhouden

De meeste zzp'ers hebben te maken met de boekhoudvorm enkelvoudig boekhouden. Dit is een belangrijk verschil met mkb-ondernemers. Mkb-ondernemers zijn al snel verplicht om dubbel boekhouden toe te passen. Mkb-bedrijven zijn in dat geval verplicht om alle financiële gegevens dubbel te controleren en te administreren. In dat geval zijn mkb-bedrijven meestal ook verplicht om gebruik te maken van een accountant. Een accountant is verantwoordelijk voor het controleren van alle cijfers en de algemene boekhouding. De boekhouding voor de meeste zzp'ers is eenvoudiger dan voor mkb-bedrijven. Zzp'ers zijn bijvoorbeeld ook niet verplicht om jaarcijfers te laten opstellen. Met een online boekhoudpakket is enkelvoudig of dubbel boekhouden niet echt meer een belangrijk verschil. Automatiseren heeft een belangrijke rol binnen boekhoudpakketten. De online boekhouding kent verder geen echt verschil meer tussen enkelvoudig en dubbel boekhouden.

Administratie opzetten voor een eenmanszaak

Online boekhouden maakt het opzetten van de administratie een stuk eenvoudiger en kan je ook veel tijd besparen. Het boekhoudprogramma zal precies aangeven welke gegevens waar moeten komen. Daarnaast voorkomt de software ook dat je fouten maakt in de boekhouding. Het is als zzp'er wel belangrijk dat je op de hoogte bent van alle termen en begrippen.

Inkomende en uitgaande facturen verwerken

  • Een boekhoudprogramma is ideaal voor de facturatie. De facturatie is wellicht een van de belangrijkste onderdelen van de boekhouding. Je moet namelijk alle inkomende en uitgaande facturen verwerken. Dit doe je door middel van een factuurprogramma. In veel gevallen is dit al ingebouwd in het boekhoudpakket. Het is belangrijk dat je goed overzicht houdt van alle openstaande en betaalde facturen. Facturen maken is eenvoudig met een boekhoudprogramma en de inkomende en uitgaande facturen worden in een grootboekrekening bijgehouden. Vergeet overigens niet alle verplichte bedrijfsgegevens op te nemen op de facturen zoals je KvK-nummer en btw-nummer. Het is verplicht om je KvK-nummer en btw-nummer op te nemen.

Facturen met een boekhoudpakket

  • Boekhouding online doenDe inkomende en uitgaande facturen bevinden zich links en rechts op de balans van het programma. Ook heb je met een boekhoudpakket een duidelijk overzicht van alle verstuurde facturen en openstaande facturen. Voor de openstaande facturen die voldaan hadden moeten zijn kun je een automatisch een betalingsherinnering aanmaken. Zo krijgt de betreffende debiteur direct een melding per post of e-mail. Het is als zzp'er belangrijk om goed debiteurenbeheer te voeren. Dit zorgt ervoor dat de uitgaande facturen op tijd voldaan worden. Wanneer teveel uitgaande facturen niet op tijd voldaan worden, dan krijg je vroeg of laat te maken liquiditeitsproblemen omdat de cashflow niet meer in balans is.

Goede boekhouding opzetten

Een goede administratie opzetten is erg belangrijk voor iedere ondernemer. Zeker als je net begint met je onderneming. Door gebruik te maken van een online boekhoudpakket, ben je verzekerd van een goede administratie en weet je precies waar je financieel staat. De software voorkomt ook dat je fouten maakt met de facturen. Denk bijvoorbeeld aan het per ongeluk toepassen van een dubbele nummering van facturen. Alle facturen moeten voorzien zijn van een uniek factuurnummer en moeten oplopend zijn. De Belastingdienst verwacht dat de facturen voldoen aan hun richtlijnen. De boekhouding opzetten is niet moeilijk, echter is het wel belangrijk om je aan de basisregels behouden te houden. Op deze manier kun je eenvoudig zelf de boekhouding opzetten. De boekhouding opzetten werkt wel het makkelijkst met een online boekhoudprogramma.

Salarisadministratie en boekhouden

  • Sommige zzp'ers hebben ook te maken met een salarisadministratie. Een goed boekhoudpakket kan ook de salarisadministratie verwerken. In dat geval kan het als zzp'er wel belangrijk om goede ondersteuning in te roepen. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder of administratiekantoor. Een boekhouder kan een belangrijke aanvulling zijn op de software. Fouten met betrekking tot de administratie moeten vanzelfsprekend voorkomen worden.

Wat valt er onder boekhouding?

Boekhouden heeft betrekking op alle financiële gegevens die de onderneming aangaan. Het is niet zo dat alle administratieve taken toebehoren tot het boekhouden. Het gaat alleen om de financiële gegevens en niet om algemene gegevens. Een complete oplossing voor starters is in de meeste gevallen een boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma voldoe je ook aan de fiscale bewaarplicht met betrekking tot de boekhouding. De Belastingdienst verplicht ondernemers om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Met een boekhoudpakket kun je de boekhouding bewaren en voorkom je problemen.

Wat is de basis van boekhouden?

Agenda bijwerkenDe basis van boekhouden heeft betrekking op het gestructureerd bijhouden van alle financiële cijfers in de administratie. Denk hierbij aan alle facturen, bankafschriften en andere financiële gegevens die het bedrijf aangaan. Een belangrijke voorwaarden hierbij is dat de administratie altijd up-to-date en overzichtelijk is. Dit houdt in dat je regelmatig alle cijfers moet controleren of alles nog klopt. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan heb je in de meeste gevallen een goed inzicht. Een goed inzicht in de boekhouding is ook voor de Belastingdienst belangrijk.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Het beste boekhoudpakket kan per zzp'er verschillen. Met een gratis account kun je verschillende boekhoudprogramma's uitproberen. De meeste boekhoudpakketten zijn minimaal 30 dagen gratis toegankelijk. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is met een gratis account 15 maanden gratis uit te proberen. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer goede boekhoudpakketten. Hét online boekhoudprogramma van Rompslomp of Tellow zijn bijvoorbeeld ook goed te gebruiken. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is vooral populair onder startende zzp'ers. De administratie bijhouden kan natuurlijk met alle aanbieders.

Welke minimale functies boekhoudpakket:

  • Uren registreren moet mogelijk zijn.
  • Aangifte inkomstenbelasting opstellen.
  • Je moet facturen en offertes kunnen opstellen.
  • Het kunnen bijhouden van alle inkomende en uitgaande facturen.
  • Je moet de kilometeradministratie kunnen bijhouden.
  • Je moet financiële rapporten kunnen opmaken.
  • Je moet de winst- en verliesrekening kunnen opstellen.
  • Je moet de zakelijke bankrekening kunnen koppelen.

Hoeveel kost een boekhoudpakket?

In de meeste gevallen ben je voor een boekhoudpakket niet meer kwijt dan tussen de 10 en 25 euro per maand. Alle online boekhoudpakketten werken met een abonnementsvorm. Hierbij heb je ook de beschikking over een deskundige helpdesk. De gratis helpdesk is ook handig wanneer je boekhoudkundige vragen hebt. Daarnaast kan de helpdesk helpen bij vragen over de software.

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Het volledig uitbesteden van de boekhouding is voor de meeste zzp'ers niet nodig. Alle boekhoudpakketten kunnen meerdere gebruikers aan. Hierdoor kan je boekhouder meekijken met de boekhouding. Er zijn redelijk veel ondernemers die ook gebruikmaken van een boekhouder om alle inkomsten en uitgaven te controleren.

Ook voor het opstellen van de jaarcijfers of resultatenrekening kan een boekhouder hulpvol zijn. Het zelf invoeren van alle basisgegevens zal je over het algemeen veel onkosten besparen op jaarbasis. Ook voor de elektronische btw-aangifte heb je tegenwoordig geen hulp meer nodig.

Starters en boekhouden

  • Starters kunnen in de meeste gevallen het beste meteen voor een boekhoudpakket kiezen. Een boekhoudpakket voorkomt vervelende fouten, geeft extra ondersteuning en bespaart je als ondernemer tijd. Vanzelfsprekend is het raadzaam om je eerst te laten informeren over de mogelijkheden van een boekhoudpakket. Voor sommige starters kan het uitbesteden van de boekhouding ook slim zijn. Het is in ieder geval belangrijk om alle inkomsten en uitgaven netjes te administreren. De boekhouding opzetten kun je ook in samenwerking met een financieel specialist doen. Dit hoeft geen boekhouder of accountant te zijn. Als je maar de juiste informatie krijgt. Zorg ervoor dat je de juiste specialisten om hulp vraagt. Voor de administratie opzetten kun je bijvoorbeeld ook de hulp vragen van andere ondernemers. Er zijn beste veel ervaren zzp'ers die een startende ondernemer willen helpen met de boekhouding opzetten.

Hoeveel tijd kost de boekhouding?

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan ben je ongeveer twee werkdagen per maand kwijt aan de boekhouding. Vanzelfsprekend kan dit wel enorm verschillen per ondernemer. Een goed boekhoudpakket maakt de werkzaamheden wel veel sneller. Denk alleen al aan het gemakkelijk factureren iedere maand. De tijd die je kwijt bent aan de boekhouding telt ook mee met het urencriterium van 1.225 uur.

Offline of online boekhouden?

Het maakt de Belastingdienst verder niet uit of je offline of online werkt. De Belastingdienst heeft eerder wel aangeven voorstander te zijn van online boekhouden. Er is verder geen verplichting voor het gebruiken van een boekhoudprogramma. Slimme boekhoudsoftware maakt het boekhouden wel veel eenvoudiger. Vanzelfsprekend kun je ook gebruikmaken van Excel of een ander programma. Zolang je maar een goed beeld hebt van de zakelijke administratie. Het is van belang de zakelijke administratie niet te laten versloffen en gebruik te maken van online boekhouding. Zo weet je precies hoe het ervoor staat met de zakelijke administratie. Alle online boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode aan en hier kun je bijvoorbeeld meteen een winst- en verliesrekening maken of bijvoorbeeld alle debiteuren en crediteuren invoeren. Probeer het uit en ervaar het gemak van online boekhouden. Een goede zakelijke administratie is belangrijk als zzp'er.

zzp-er aan het werkDe meeste zzp'ers kunnen na een korte inwerkperiode prima zelfstandig hun boekhouding bijhouden. In sommige gevallen kan extra hulp van een boekhouder wel nodig zijn.

Veruit de meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Dit betreft ook vaak zzp'ers.

Mijnzzp.nl