Team Mijnzzp

Leren boekhouden

Wil je als startende ondernemer leren boekhouden? Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we alles wat met boekhouden te maken heeft. Ook hebben wij verschillende informatieve YouTube filmpjes opgenomen om de basis van boekhouden onder de knie te krijgen. Er zijn genoeg filmpjes te vinden, maar welke moet je volgen? Wij geven je een aantal tips!

Hoe kan ik de boekhouding opzetten en bijhouden?

Het opzetten van de boekhouding kan op verschillende manieren. Als startende ondernemer is het verstandig om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden. Een eenvoudige Excel-sheet volstaat in sommige gevallen al. Wel is het verstandiger om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Dit werkt sneller en is fiscaal gezien ook verstandiger. Ook zul je veel minder snel fouten maken in de financiële administratie.

Wat is boekhouden precies? (e-boekhouden):

Boekhouden is verplicht voor alle ondernemers. Het maakt verder niet uit of je eenmanszaak, VOF of BV hebt. Ook als je een webshop hebt ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. Het is belangrijk om de financiële administratie op orde te houden. Dit geeft inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming. Daarnaast is het fiscaal verstandig om de boekhouding bij te houden. Je kunt namelijk aftrekposten declareren en zo geld besparen op de belasting.

Verschillende fiscale regelingen

Ondernemers kunnen met verschillende fiscale regelingen te maken krijgen. Denk hierbij aan:

Wat is de KOR-regeling? (e-boekhouden):

Verschillende boekhoudkundige termen

Ondernemers krijgen te maken met verschillende boekhoudkundige begrippen en termen. Het is niet nodig om alle begrippen en termen uit het hoofd te leren kennen. Wel moet je op de hoogte zijn van de boekhoudkundige basisbegrippen. Hieronder vind je een aantal belangrijke begrippen met uitleg:

Wat zijn activa? (Informer):

Wat is solvabiliteit? (Informer):

Wat is een grootboekrekening? (Informer):

Werken met een online boekhoudpakket

Het leren werken met een boekhoudpakket is niet moeilijk. Een boekhoudpakket is software waarmee je de boekhouding kunt bijhouden. Er zijn diverse boekhoudpakketten op de markt. Welke boekhoudsoftware je gaat gebruiken is afhankelijk van je eigen voorkeuren. De prijs, de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteiten zijn bepalend bij het kiezen van een boekhoudpakket.

MoneyMonk opstartservice:

Eenvoudig btw-aangifte doen

De meeste ondernemers zijn verplicht om per kwartaal btw-aangifte te doen. Dit kan eenvoudig via een online boekhoudpakket. Je hoeft dan alleen de facturen in te scannen en in het systeem te uploaden. Het boekhoudpakket doet de rest van het werk. Het systeem zal alle facturen verwerken en je btw-aangifte automatisch aanmaken. In dit filmpje kun je zien hoe je eenvoudig en snel jouw btw-aangifte kunt doen:

Hoe doe je de btw-aangifte? (e-boekhouden)

Het is belangrijk om fouten met de btw-aangifte te voorkomen. Het komt redelijk vaak voor dat ondernemers zich vergissen in de btw-aangifte. Dit kan leiden tot een boete of naheffing. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook:

Boekhoudfouten voorkomen

Het is belangrijk om fouten in de boekhouding te voorkomen. Dit kan leiden tot problemen met de Belastingdienst of andere instanties. Wanneer je gebruikmaakt van een goed online boekhoudprogramma, zul je minder snel fouten maken. Het vervelende van boekhoudkundige fouten is dat ze vaak pas achteraf ontdekt worden. Dit kan leiden tot een naheffing of erger.

De 10 grootste boekhoudfouten (e-boekhouden):

Grip houden op de financiële administratie

Voor alle ondernemers is het belangrijk om grip te houden op de financiële administratie. Bij een eenmanszaak is dat niet anders. Je moet goed bijhouden wat de inkomsten en uitgaven zijn. Op die manier kun je tijdig ingrijpen als er iets fout gaat. Een eenvoudige manier om grip te houden op je financiën is door gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Op die manier heb je altijd en overal inzicht in je financiële administratie.

Zo krijg je grip op je administratie (KvK):

Boekwaarde en afschrijving berekenen

Zzp'ers en andere ondernemers krijgen te maken met de boekwaarde en afschrijvingen van activa. De boekwaarde is de waarde die in het boekhoudkundig grootboek staat vermeld. Deze waarde kan afwijken van de werkelijke waarde. Afschrijvingen zijn bedragen die in mindering worden gebracht op de boekwaarde. Het afschrijven kan van toepassing zijn op verschillende bedrijfsmiddelen. Denk aan een telefoon van de zaak, computers, voertuigen of bijvoorbeeld aan de voorraad.

‘‘Tip: zie ook onze handige: Boekwaarde en afschrijvingen calculator’’

Wat is de boekwaarde? (Informer):

Rendement van een investering berekenen

Als ondernemer zul je in de meeste gevallen regelmatig een investering doen. Het is belangrijk om vooraf te berekenen wat het rendement van de investering zal zijn. Op die manier weet je of de investering rendabel is of niet. Je kunt het rendement berekenen door gebruik te maken van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit (GBR) methode. Zo kun je eenvoudig de terugverdienperiode vaststellen.

’’Tip: zie onze: Gemiddelde Boekhoudkundige Rentabiliteit Calculator’’

GBR en terugverdienperiode berekenen:

Facturen maken & versturen

Het maken en versturen van facturen is een belangrijk onderdeel van de boekhouding. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de facturen op tijd verstuurt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de betaling sneller binnenkomt. Het is ook belangrijk dat de facturen voldoen aan de richtlijnen van de Belastingdienst. Verkeerde facturen worden vaak niet voldaan door opdrachtgevers. In dat geval zul je eerst een nieuwe factuur moeten maken en versturen. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, kun je de facturen eenvoudig maken en versturen.

Facturen maken & versturen (Rompslomp):

Een groot voordeel van een boekhoudprogramma is dat je de facturen kunt opslaan als PDF of kunt verzenden als UBL factuur (Universal Business Language). UBL is het standaard formaat voor elektronisch factureren. Hiervoor maken boekhoudsoftware aanbieders gebruik van het Europese PEPPOL netwerk. Dit is een extra beveiligde verbinding tussen bedrijven. Een UBL factuur is overigens geen PDF bestand. Hiermee kunnen bijvoorbeeld spookfacturen tussen bedrijven voorkomen worden. Ook kun je met een boekhoudprogramma eenvoudig het debiteurenbeheer automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch versturen van een herinnering.

Goed boekhouden

Goed boekhouden is dus veel meer dan het alleen maken en versturen van facturen. Je zult ook met andere boekhoudkundige begrippen te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Wij raden je aan om een cursus boekhouden te volgen. De meeste aanbieders van boekhoudpakketten beschikken over een uitgebreide cursus. Zo kun je de boekhouding stap voor stap leren. Daarnaast is het ook mogelijk om een cursus te volgen bij een opleidingsinstituut.

Het is als ondernemer belangrijk om je te verdiepen in de boekhouding. Hiermee kun je op verschillende manieren fiscale voordelen behalen. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidies of toeslagen voor onderzoek en innovatie. Dit gaat meestal direct of indirect vanuit de Rijksoverheid.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

’’Tip: Zie ook onze pagina: Boekhoudkundige Berekeningen maken’’

Boekhoudprogramma's vergelijken

Door middel van onze vergelijkingspagina kun je boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. We hebben de beste boekhoudprogramma's voor je op een rijtje gezet. Zo kun je makkelijk zien welk programma het beste bij jouw onderneming past. Je kunt de programma's vergelijken op basis van prijs, functionaliteiten en gebruikerservaringen. Alle boekhoudpakketten zijn voorzien van een keurmerk boekhouden.

Boekhouding en rekeningenOnline boekhouden is tegenwoordig de norm. De meeste zzp'ers maken gebruik van een boekhoudprogramma.

Ook de Belastingdienst is voorstander van online boekhouden.

Mijnzzp.nl