Team Mijnzzp

Btw verleggen

Starten als zzp’er betekent niet alleen lang leve de vrijheid, omdat je nu eigen baas bent. Juist omdat je eigen baas bent, krijg je met extra verantwoordelijkheden te maken, waaronder veel administratieve taken en belastingtechnische vraagstukken. Een van de onderwerpen waar je je in moet verdiepen is de btw. Wist je dat je als zzp’er in sommige gevallen de btw mag verleggen. Maar wat betekent dat nu precies? Als ondernemer kun je op verschillende manieren met de btw verlegd regeling te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van facturen naar landen binnen de EU maar ook aan binnenlandse afnemers. Je leest er hier meer over!

Alleen in specifieke situaties moet je de btw verleggen als ondernemer. Het verleggen van de btw en de verleggingsregeling is gebonden aan strikte regelgeving en het is belangrijk om dit op de juiste manier toe te passen. Wanneer je te maken hebt met buitenlandse facturen, dan kun je de tool van de belastingdienst gebruiken om je btw-aangifte en btw-afdracht te controleren.

WebsiteAfhankelijk van de dienst of producten kan het namelijk wel of niet gaan om een intracommunautaire levering. Wanneer de verleggingsregeling van toepassing is, dan mag je de btw soms wel of juist niet aftrekken als voorbelasting. Als ondernemer kun je ook te maken krijgen met de verleggingsregelingen binnenland. Op de factuur moet dan opgenomen zijn de tekst btw verlegd en het btw-identificatienummer van de afnemer.

Inhoudsopgave
Btw, hoe zit dat ook alweer?
Zakendoen met het buitenland en btw verleggen
Situaties waarin de btw wordt verlegd
Waarop letten bij btw verleggen?
Wat is de verleggingsregeling?
Alleen in specifieke situaties mag je de btw verleggen

Btw, hoe zit dat ook alweer?

Normaal gesproken moet je als zzp’er btw betalen over de producten die je verkoopt of de diensten die je levert. Je brengt de btw in rekening bij je klant of opdrachtgever. Daarna betaal je deze btw aan de Belastingdienst. Er zijn bepaalde omstandigheden, waarin de btw ‘verlegd’ wordt. In dat geval ben jij niet degene die de btw aan de Belastingdienst betaalt, maar jouw klant. Dat werkt ook zo andersom. De meest voorkomende situatie waarin btw wordt verlegd, is bij zakendoen met het buitenland. We leggen het je hieronder kort uit, zodat je een beter beeld krijgt van wat btw verleggen voor jou als zzp’er in de praktijk betekent.

Zakendoen met het buitenland en btw verleggen

WinkelDe Nederlandse belastingdienst incasseert enkel belasting voor producten en goederen in eigen land. Verkoop je een product naar het buitenland of lever je een dienst aan het buitenland, dan betaal je hierover geen btw aan de Belastingdienst. Je stuurt in dat geval een factuur met het bedrag zonder btw en je vermeldt dat de btw is verlegd. Jouw afnemer dient dan in eigen land de btw af te dragen. Schaf je zelf iets aan over de grens, dan krijg jij een factuur waarop de btw naar jou verlegd is. Reken dan zelf het btw-bedrag uit en geef dit op bij de btw-aangifte. Wanneer je dit product of deze dienst gebruikt voor je belastbare omzet, dan mag je de btw aftrekken als voorbelasting. Dit betekent dus dat je niets hoeft te betalen.

Situaties waarin de btw wordt verlegd

Naast het handelen met het buitenland bestaan er nog meer situaties waarin het verleggen van de btw van toepassing is. We geven je hieronder een overzicht van situaties en sectoren waarin de verleggingsregeling van kracht is:

  • Afval en oude materialen.
  • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets.
  • Onroerende zaken.
  • Executieverkopen.
  • Verkoop van goud.
  • Overdracht van emissierechten.
  • Afval en oude materialen.
  • Leveren van gas- en elektriciteitscertificaten.
  • Onderneming en personeel uitlenen binnen de bouw-, scheepsbouw-, schoonmaak- en hovenierssector.
  • Telecommunicatiediensten tussen ondernemers die deze diensten verrichten.

Waarop letten bij btw verleggen?

Als zzp’er is het belangrijk dat je je facturen correct opstelt. Is de verleggingsregeling van kracht, vermeld dit dan expliciet op de factuur. Je zet dus het bedrag zonder btw op de factuur en je geeft aan dat ‘de btw is verlegd’. Ook moet je aangeven aan wie de btw verlegd is. Daarvoor is het essentieel om het btw-ID van je klant erbij te zetten. We raden je aan om van tevoren te controleren of jouw klant hiervoor in aanmerking komt. Tot slot een belangrijke opmerking, want startende ondernemers denken soms dat het verleggen van de btw een keuze is. Dat is een misvatting. Wanneer men aan de voorwaarden van btw verleggen voldoet, dan is dit een verplichting. Bij de btw-aangifte moet je ook duidelijk aangeven over wel bedrag de regeling van toepassing is. Het is van belang om de btw-aangifte op de punt goed te controleren. Als je btw verlegt, dan kan het slim zijn om gebruik te maken van een goede boekhouder om eventuele vergissingen te voorkomen.

Wat is de verleggingsregeling?

Als je btw in rekening brengt over een product of dienst, betaal je dat aan de Belastingdienst door middel van de btw-aangifte. In een aantal gevallen betaal je niet zelf de btw, maar de ondernemer aan wie je diensten of goederen levert. Je verlegt dan de btw naar de betreffende ondernemer. Dit noemt men ook wel eens de verleggingsregeling. Je bent verplicht om dit duidelijk te vermelden op de factuur en je moet ook het btw-identificatienummer van de afnemer vermelden.

BouwDe verleggingsregeling is vaak van toepassing op onderaannemers en op buitenlandse klanten. Zorg dat je geen fouten maakt met de btw-aangifte met betrekking tot de verleggingsregeling. Een onterecht verstuurde factuur met btw moet je in dat geval eerst voldoen. Vervolgens vraag je een gecorrigeerde factuur om de btw terug te kunnen vorderen. Maak ook gebruik van online boekhouden om fouten te voorkomen.

Alleen in specifieke situaties mag je de btw verleggen

Het is goed om te weten dat de meeste ondernemers niet te maken hebben met btw verleggen. Dit gaat vaak om zzp'ers die werken voor ondernemers in het buitenland. Ook onderaannemers binnen Nederland hebben vaak te maken met btw verleggen. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, schoonmakers en aan hoveniers. In dat geval mag een onderaannemer de btw verleggen naar de hoofdaannemer. Het verleggen van de btw mag alleen gedaan worden wanneer er sprake is van specifieke situaties en/of werkzaamheden.

TypelintHet verleggen van de btw is aan strikte regels gebonden. Zorg ervoor dat je geen fouten maakt met het toepassen van de verleggingsregeling.

Het is verstandig om gebruik te maken van boekhoudsoftware om mogelijke fouten met de btw te voorkomen.

Mijnzzp.nl