Team Mijnzzp

Bedrijf dat gaat verhuizen

Bij het starten van een bedrijf regel je de inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst bepaalt vervolgens of je een ondernemer voor de omzetbelasting bent. Doorslaggevend hierbij is of je zelfstandig werkt. Ben je een ondernemer voor de omzetbelasting dan krijg je een btw-identificatienummer toegekend. Elk bedrijf krijgt daarbij een uniek nummer. Het btw-nummer vermeld je op de factuur en gebruik je voor de btw-aangifte.

Btw-identificatienummer

In het verleden maakt je BSN-nummer deel uit van je btw-nummer, maar in verband met de privacy is dat sinds 1 januari 2020 verandert. Er is geen sprake meer van herleidbaarheid naar een BSN-nummer. Een btw-nummer begint in Nederland altijd met NL gevolgd door een serie van negen nummers en afgesloten met B en een controlegetal, zoals 01. NL staat voor de landcode.

Elk lidstaat in de EU heeft een eigen landcode, zoals BE voor België en DE voor Duitsland. Het controlegetal 01 is een sub-nummer en kan ook 02 zijn als je bijvoorbeeld eerder een btw-nummer hebt gehad. Door middel van online boekhouden kun je overigens een koppeling maken met de Belastingdienst.

Omzetbelastingnummer

Naast het btw-nummer is er ook nog sprake van een omzetbelastingnummer. In dit nummer is je BSN-nummer verwerkt. Je gebruikt het omzetbelastingnummer echter uitsluitend voor communicatie met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld om de aangifte van de btw te doen of om oninbare btw terug te vragen.

Toekenning btw-nummer en omzetbelastingnummer

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je binnen ongeveer twee weken bericht van de Belastingdienst. Je krijgt een brief met daarin de vermelding van je btw-nummer en een brief met de vermelding van je omzetbelastingnummer. Het btw-identificatienummer gebruik je dus op je facturen en het omzetbelastingnummer voor de Belastingdienst.

Controle btw-nummer

Doe je zaken met bedrijven in de EU? In dat geval is het belangrijk dat je het btw-nummer van het bedrijf even controleert. Dat is mogelijk in het VIES-register. Lever je bijvoorbeeld diensten aan een ondernemer in Duitsland dan betreft dat een intracommunautaire levering.

Je rekent dan 0% btw op de factuur en vermeldt het btw-nummer van de buitenlandse ondernemer. Omdat je 0% btw rekent, is het wel van belang dat het btw-nummer van het buitenlandse bedrijf actief is. Daarom controleer je dat nummer via VIES.

PennenHet is als ondernemer belangrijk om het btw-nummer te controleren van zakenpartners.

Het btw-nummer van zakenpartners moet kloppen op de ontvangen en verzonden facturen.

Mijnzzp.nl