Team Mijnzzp

Bedrijf dat gaat verhuizen

Bij het starten van een bedrijf regel je de inschrijving van je onderneming bij de kamer van koophandel. De Belastingdienst bepaalt vervolgens of je een ondernemer voor de omzetbelasting bent. Doorslaggevend hierbij is of je zelfstandig werkt. Ben je een ondernemer voor de omzetbelasting dan krijg je een btw-identificatienummer toegekend. Elk bedrijf krijgt daarbij een uniek nummer. Het btw-nummer vermeld je op de factuur en gebruik je voor de btw-aangifte. Het btw-identificatienummer krijg je na de inschrijving in het handelsregister van de kamer van koophandel (KvK) automatisch toegezonden van de Belastingdienst. Het btw-nummer heb je onder andere nodig voor het doen van de aangifte omzetbelasting. Ook krijg je een RSIN nummer toegewezen waar je verder niks mee hoeft te doen. Dit is een aanvullende verplichting vanuit de Europese Commissie. Wij proberen in dit artikel de veelgestelde vragen te beantwoorden over het btw-nummer.

Btw berekenen rekenmachineHet btw-nummer is net zo als het KvK-nummer een belangrijk nummer voor ondernemers. Het btw-nummer gebruik je onder andere op alle facturen die je gaat versturen. De afkorting btw staat overigens voor belasting toegevoegde waarde. Het btw-identificatienummer gebruik je ook voor de aangifte omzetbelasting. Het doen van btw-aangifte is voor de meeste zzp'ers per kwartaal verplicht en is niet vrijblijvend. Je bent verplicht om btw-aangifte te doen volgens de eisen van de Belastingdienst. Ook als je geen omzet hebt gemaakt, dan ben je alsnog verplicht om btw-aangifte te doen. Tegenwoordig spreekt de Belastingdienst ook steeds vaker van een btw-ID nummer. Het btw-ID nummer is gewoon het btw-nummer. Een andere benaming voor het btw-ID nummer of btw-nummer is ook wel weer eens het fiscaal nummer.

Inhoudsopgave
Btw-identificatienummer
Omzetbelastingnummer
Toekenning btw-nummer en omzetbelastingnummer
Btw-nummer opzoeken
Eenvoudig btw-aangifte doen
Aangifte inkomstenbelasting doen

Btw-identificatienummer

In het verleden maakt je bsn-nummer deel uit van je btw-nummer, maar in verband met de privacy is dat sinds 1 januari 2020 verandert. Er is geen sprake meer van herleidbaarheid naar een bsn-nummer en dit voorkomt onder andere identiteitsfraude. Een btw-nummer begint in Nederland altijd met de landcode NL, gevolgd door een serie van negen nummers en afgesloten met B en een controlegetal, zoals 01. De toevoeging NL staat dus voor de landcode NL.

Facturen aan het bekijkenElk lidstaat in de EU heeft een eigen landcode, zoals BE voor België en DE voor Duitsland. Het controlegetal 01 is een sub-nummer en kan ook 02 zijn als je bijvoorbeeld eerder een btw-nummer hebt gehad. Door middel van online boekhouden kun je overigens een koppeling maken met de Belastingdienst. Op het uittreksel van eenmanszaken staat verder geen RSIN nummer opgenomen. Sommige grotere bedrijven vermelden wel het bsn nummer op hun eigen website.

Omzetbelastingnummer

Naast het btw-nummer is er ook nog sprake van een omzetbelastingnummer. In dit nummer is je bsn-nummer verwerkt. Je gebruikt het omzetbelastingnummer echter uitsluitend voor communicatie met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld om de aangifte van de btw te doen of om oninbare btw terug te vragen. Het omzetbelastingnummer is de vervanger voor het oude btw-nummer. De Belastingdienst spreekt voortaan van omzetbelastingnummer en niet meer van btw-nummer.

Toekenning btw-nummer en omzetbelastingnummer

Boekhouding doen laptopNa je inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je binnen ongeveer twee weken bericht van de Belastingdienst. Je krijgt een brief met daarin de vermelding van je btw-nummer en een brief met de vermelding van je omzetbelastingnummer. Het btw-identificatienummer gebruik je dus op je facturen en het omzetbelastingnummer voor de communicatie met de Belastingdienst. Dit heeft dus niet te maken met het KvK-nummer dat je hebt ontvangen. Het KvK-nummer geeft alleen aan dat je onderneming staat ingeschreven in het handelsregister.

Btw-nummer opzoeken

Doe je zaken met bedrijven in de EU? In dat geval is het belangrijk dat je het btw-nummer van het bedrijf even controleert. Dat is mogelijk in het VIES-register. Lever je bijvoorbeeld diensten aan een ondernemer in Duitsland dan betreft dat een intracommunautaire levering. Je rekent dan 0% btw op de factuur en vermeldt het btw-nummer van de buitenlandse ondernemer. Omdat je 0% btw rekent, is het wel van belang dat het btw-nummer van het buitenlandse bedrijf actief is. Daarom controleer je dat nummer via VIES. Een btw-nummer controleren is in dit geval wel echt belangrijk. Het btw-nummer controleren is namelijk nodig om te controleren of de betreffende ondernemer wel een btw-ondernemer is. Een btw-nummer opzoeken doe je dus in de VIES database. Wanneer je het btw-nummer kwijt bent, dan kun je ook gewoon even bellen met de belastingtelefoon van de Belastingdienst.

Eenvoudig btw-aangifte doen

Administratie bijhoudenDoor middel van online boekhouden kun je eenvoud de btw-aangifte doen Met een goed boekhoudpakket is het mogelijk om automatisch de btw-aangifte te berekenen op basis van de ingeboekte facturen. Je hoeft dus niet handmatig de btw-aangifte te berekenen. Dit voorkomt fouten en werkt het makkelijkste. Zoals eerder omschreven wordt de btw-aangifte ook wel de aangifte omzetbelasting genoemd.

Aangifte inkomstenbelasting doen

Met de juiste boekhoudsoftware is het ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet de software beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Dit is alleen mogelijk voor zzp'ers die beschikken over een eenmanszaak zonder personeel. De benodigde cijfers worden vanuit de boekhoudsoftware overgenomen.

PennenHet is als ondernemer belangrijk om het btw-nummer te controleren van zakenpartners.

Het btw-nummer van zakenpartners moet kloppen op de ontvangen en verzonden facturen. Een btw-nummer opzoeken is slim om problemen te voorkomen. Een andere benaming voor btw-nummer is ook wel eens het fiscaal nummer. Het fiscaal nummer is verder geen officiële benaming.

Mijnzzp.nl