Team Mijnzzp

Verleggingsregeling btw

Heb je een bedrijf dat zakendoet met landen binnen de EU of werk je als onderaannemer? Dan krijg je net als in een aantal andere situaties te maken met de verleggingsregeling btw. Doorgaans breng je btw in rekening als je een factuur verstuurt. Deze btw draag je vervolgens af aan de Belastingdienst, waarvoor je ieder kwartaal de btw-aangifte moet invullen. In verschillende situaties hoef je geen btw af te dragen, maar is dit de verantwoordelijkheid van de andere partij. Ontdek hier meer over de verleggingsregeling btw, zodat je weet wat je in voorkomende situaties te doen staat.

Inhoudsopgave
Wat is de btw-verleggingsregeling?
Btw-identificatienummer van afnemer vermelden op de factuur
Controle btw-nummer in VIES-systeem
Wanneer pas je de verleggingsregeling btw toe?
Btw verleggen naar bedrijf in het buitenland
Btw verleggen als onderaannemer
Aangifte btw door jou verlegd
Aangifte btw naar jou verlegd
Opgaaf intracommunautaire prestaties
Aftrek verlegde btw
Is verlegging van btw verplicht?
Gevolgen niet toepassen verleggingsregeling
Maak gebruik van een online boekhoudprogramma

Wat is de btw-verleggingsregeling?

De betekenis van de verleggingsregeling btw is, dat jij als leverancier de btw naar de afnemer verlegd of andersom. Het bedrijf dat diensten afneemt of goederen, krijgt een factuur zonder btw met de vermelding dat er sprake is van de verleggingsregeling btw ofwel ‘btw verlegd’. Er is hierbij sprake van intracommunautaire prestaties. De geleverde dienst is in het land belast waar de afnemer is gevestigd. Daarbij is het belangrijk om het btw-identificatienummer van het bedrijf in de factuur op te nemen.

Btw-identificatienummer van afnemer vermelden op de factuur

Btw berekenen factuurHet btw-identificatienummer van de afnemer is belangrijk om op de factuur te vermelden en zelfs verplicht. Als de afnemer gevestigd is in Nederland dan betreft het een nummer met NL als landcode ervoor. Bedrijven die in het buitenland zijn gevestigd, hebben een eigen landcode en btw-nummer.

Controle btw-nummer in VIES-systeem

Het is altijd aan te raden om te controleren of er sprake is van een geldig btw-identificatienummer. Dit is mogelijk door het systeem voor uitwisseling van btw-informatie te raadplegen (VIES).

Heb je een boekhoudprogramma en doe je vaker zaken met hetzelfde bedrijf? Je hoeft de bedrijfsgegevens en het btw-identificatienummer maar een keer in te vullen en de gegevens op te slaan. Vergeet ook niet om rekening te houden met het van toepassing zijnde btw-tarief. Je verlegt altijd btw over het totale bedrag met betrekking tot de geleverde goederen of diensten. Ook als zzp'er kun je met btw verleggen te maken krijgen.

Wanneer pas je de verleggingsregeling btw toe?

De btw-verleggingsregeling pas je toe als je diensten of producten verkoopt aan bedrijven die gevestigd zijn buiten Nederland in de Europese Unie. Het is ook mogelijk dat de verleggingsregeling btw vanuit het buitenland naar jouw bedrijf wordt toegepast. Bijvoorbeeld als jij de afnemer bent van producten of diensten uit een EU-land.

Verder is het mogelijk dat de verleggingsregeling btw bij zakendoen in diensten met bedrijven in een niet-EU-land van toepassing is. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel beschikbaar om na te gaan of de verleggingsregeling van toepassing is of niet. Er zijn nog verschillende uitzonderingen van toepassing op het btw verleggen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van goud en aan executieverkopen. Het is van belang om dit te controleren bij de Belastingdienst.

Btw verleggen naar bedrijf in het buitenland

De afnemer in het buitenland is verantwoordelijk voor de afdracht van btw als je de verleggingsregeling hebt toegepast. Je brengt in dat geval dus geen btw in rekening en dit is van toepassing op goederen of diensten.

Btw verleggen als onderaannemer

Er zijn diverse branches, waarin het is toegestaan om als bedrijf bij onderaanneming de btw te verleggen. Zo mag je onder meer gebruikmaken van de btw-verleggingsregeling in de bouw en in de scheepsbouw.

BouwIn de bouwsector is het heel gebruikelijk dat er sprake is van een hoofdaannemer die vervolgens verschillende onderaannemers inhuurt. Ben je de onderaannemer dan verleg je de btw. Daarnaast is deze optie eveneens beschikbaar voor bijvoorbeeld zzp hoveniers die als onderaannemer werken.

Verder is het gebruikelijk om in de schoonmaakbranche als onderaannemer de btw te verleggen. Leen je personeel uit in een van deze branches dan mag je de btw ook verleggen.

Aangifte btw door jou verlegd

Heb je btw verlegd naar een ander bedrijf dan vul je de omzet in de btw-aangifte in. Deze gegevens zijn een op een uit je boekhoudprogramma over te nemen. Betreft het een levering aan een bedrijf in Nederland dan is rubriek 1e van toepassing. Deze rubriek heeft betrekking op levering of diensten die niet bij jou zijn belast of het 0% hebben.

Bij verlegging van btw naar een bedrijf in het buitenland vul je rubriek 3b in. Deze rubriek betreft de levering of dienstverlening naar een bedrijf in een EU-land. Je vult dan hier de omzet in bij rubriek 3b. Gaat het om afstandsverkopen naar een EU-land dan vul je de omzet in bij rubriek 3c.

Aangifte btw naar jou verlegd

Je hebt de keuze uit twee rubrieken om de btw-omzet te vermelden in de aangifte. Er is namelijk een rubriek voor verleggingsregelingen binnenland en een rubriek voor prestaties vanuit het buitenland. De verleggingsregeling binnenland is bijvoorbeeld van toepassing als je als onderaannemer voor een hoofdaannemer in Nederland werkt.

Btw berekenenDe informatie hiervoor is automatisch beschikbaar vanuit je boekhoudprogramma. Heb je geen boekhoudprogramma, maar houd je alles handmatig bij? In dat geval pak je de betreffende facturen erbij en reken je de naar jou verlegde btw uit. Dit kost natuurlijk veel tijd en een foutje is zo gemaakt. Daarom is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken.

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Bij het doen van de btw-aangifte dien je op te geven dat je van de btw-verleggingsregeling gebruik hebt gemaakt. Naast de reguliere btw-aangifte dien je in dat geval de gegevens in te vullen via een aparte aangifte, namelijk ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties’. Deze aangifte is in te vullen nadat je de reguliere btw-aangifte hebt voltooid en afgesloten.

Aftrek verlegde btw

Bij btw die naar jouw bedrijf is verlegd en je voor belaste ondernemingsactiviteiten gebruikt hebt, is het mogelijk om deze af te trekken. De aftrekbare btw en de verlegde btw vul je bij de aangifte in, waarbij er een 0 saldo overblijft. Je hoeft dan dus niets te betalen. Het is bij het verleggen van btw naar een ander bedrijf mogelijk om de betaalde btw als voorbelasting af te trekken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in de situatie dat je kosten hebt gemaakt voor het uitvoeren de werkzaamheden.

Is verlegging van btw verplicht?

Wanneer de btw-verleggingsregeling van toepassing is, is het verplicht de verleggingsregeling toe te passen. De regeling is onder andere in het leven groepen om btw-fraude te voorkomen en het veilig stellen van btw. Je kunt de btw niet aftrekken als voorbelasting als je een factuur met btw hebt ontvangen waar btw-verlegging van toepassing behoort te zijn. In dat geval mag je nooit de btw aftrekken als voorbelasting en moet je om een gecorrigeerde factuur vragen. Wil je weten of je wel of niet moet verleggen, gebruik dan de Belastingdienst tool. Er zijn namelijk best veel situaties waarbij de btw moet verleggen naar de afnemer.

Gevolgen niet toepassen verleggingsregeling

Het komt voor dat bedrijven de verleggingsregeling ten onrechte niet toepassen. Als je geen btw verlegd terwijl je dat wel had moeten doen dan is de factuur met btw ten onrechte verzonden. In dat geval ben je verplicht om de in rekening gebrachte btw af te dragen aan de Belastingdienst. Heb jij als bedrijf een factuur gekregen met daarop btw terwijl de verleggingsregeling van toepassing is? In dat geval is het niet mogelijk om de btw als voorbelasting op te geven. Je moet dan bij de leverancier vragen om een gecorrigeerde factuur.

Maak gebruik van een online boekhoudprogramma

Boekhouding online doenHet is het beste om online boekhouden te gebruiken om de facturen en de btw-aangifte eenvoudiger te maken. Goede boekhoudsoftware is op de hoogte van alle fiscale regels en voorkomt vervelende vergissingen met de btw. Het btw-aangifte doen is daarnaast rechtstreeks mogelijk bij de Belastingdienst door middel van een koppeling.

Mijnzzp.nl