Goudinkoper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een goudinkoper koopt goud in van particulieren en bedrijven, tegen de actuele koersprijs van goud. Ondanks dat dit in het verleden een kerntaak was van een juwelier of muntenhandelaar bestaan er tegenwoordig ook veel zelfstandige goudwinkels, die niks anders doen dan het inkopen van edelmetalen zoals goud. Een goudinkoper koopt doorgaans niet alleen goud in van particulieren en bedrijven maar koopt alle soorten edelmetalen op. De bekendste voorbeelden van edelmetalen zijn goud en zilver. Het bestaan van goudwinkels is meestal direct verbonden met de actuele goudprijs, omdat de meeste goudwinkels alleen kunnen overleven bij een hoge goudkoers. Ook zijn er meestal veel goudinkopers te vinden in winkelcentrums wanneer de goudprijs hoog staat.

Hoe maakt een goudinkoper winst

Een goudinkoper maakt winst op de goudinkoop, omdat hij of zij het goud duurder kan verkopen aan de groothandel. Een goudinkoper krijgt bij de groothandel een betere prijs dan een particulier, omdat hij grotere partijen goud aanbiedt. De marges op de inkoop en verkoop van goud zijn overigens wel mager voor een goudinkoper, als deze een eerlijk prijs biedt voor het goud. Helaas zijn er ook redelijk veel dubieuze goudinkopers te vinden, die wellicht liegen over het goudgehalte of die niet eerlijk zijn met betrekking tot het gewicht aan goud. Een oneerlijke goudinkoper kan op deze manier snel veel extra geld verdienen, omdat bij goud iedere gram telt en ook het goudgehalte belangrijk is.

Tips voor goud verkopen

Wie als particulier oud goud wenst te verkopen van bijvoorbeeld een ring, doet er verstandig aan naar een betrouwbare partij te gaan, zoals een genormeerde juwelier of muntenhandelaar, waar in alle rust het goud aangeboden kan worden. Het verkopen van goud in een winkelcentrum is meestal geen goed idee omdat het vaak te druk is en allemaal te snel gaat.

Bij een juwelier of muntenhandelaar is het veel makkelijker verkopen en onderhandelen, omdat er geen afleiding is. Afleiding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je als verkoper niet het gewicht krijgt te zien van het goud. Ook het toetsen van het goudgehalte is een secuur werkje dat niet onderschat moet worden. Het toetsen van het goudgehalte wordt gedaan met een toetssteen en koningswater.

Wanneer een sieraad voorzien is van edelstenen kunnen deze beter verwijderd worden, om zo het juiste gewicht te kunnen bepalen. Wanneer het om kostbare edelstenen gaat kan dit beter over gelaten worden aan een juwelier.

Controleer zelf van te voren de goudkoers, zodat de goudinkoper niet met de smoes kan komen dat de goudprijs net aan het instorten is wanneer u uw sieraden probeert te verkopen. Om het juiste goudgehalte te kunnen bepalen kunt zelf kijken of er waarborgtekens in uw sieraad staan. Ondanks dat er waarborgtekens in het sieraad staan zal een goudinkoper het goud nog steeds toetsen op het juiste gehalte, omdat lang niet alle waarborgtekens even betrouwbaar zijn.

Neem uw legitimatie mee wanneer u edelmetalen gaat verkopen zoals goud. Inkopers van edelmetalen moeten uw gegevens noteren, omdat ze verplicht zijn deze te registreren. Door het noteren van de gegevens is het altijd mogelijk om de verkoper te achterhalen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer er een vermoeden is dat de edelmetalen afkomstig zijn van diefstal. De politie kan navragen bij goudinkopers wat er precies allemaal ingekocht is.

Alle soorten edelmetalen

  • Goud
  • Iridium
  • Platina
  • Rhodium
  • Ruthenium
  • Osmium
  • Palladium
  • Wolfraam
  • Zilver

Goudinkopers voortaan mogelijk voorzien van keurmerk:

Opleidingen tot goudinkoper

Er bestaan geen opleidingen tot goudinkoper via reguliere scholen. Het leren inkopen van goud of andere edelmetalen is doorgaans een kwestie van kennis en ervaring. De betere inkopers van edelmetalen zoals goud zijn ervaren juweliers of muntenhandelaren. Bij het inkopen van edelmetalen kan het al snel om veel geld gaan, waardoor het belangrijk is om de juiste partij kiezen. De meest gerichte opleiding is dan ook de Mbo-opleiding juwelier (juweliersbedrijf).

Bedrijven waar een goudinkoper werkzaam kan zijn

Een goudinkoper kan werkzaam zijn voor een juweliersbedrijf of ander soort edelmetaalbedrijf. Daarnaast kent deze markt veel zelfstandig ondernemers, die wellicht zelf een goudinkoopwinkel runnen.

Competenties goudinkoper

De belangrijkste competentie als goudinkoper is je algemene kennis en ervaring van edelmetalen en je betrouwbaarheid. Het op een eerlijke manier komen tot het juiste inkoopbedrag heeft alles met betrouwbaarheid te maken. Bij edelmetalen kan het al snel om veel geld gaan, waardoor discretie belangrijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudinkoper

Het arbeidsmarktperspectief als goudinkoper is over het algemeen redelijk te noemen. Wanneer de goudprijs hoog staat schieten de goudwinkels weer uit de grond en zal er meer werk te vinden zijn dan bij een lage koers. De gerenommeerde goudinkopers zijn over het algemeen werkzaam als juwelier en niet specifiek als goudinkoper. Doorgroeimogelijkheden als goudinkoper zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris goudinkoper

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wat een goudinkoper precies verdient is sterk afhankelijk van je functie. Een goudinkoper in loondienst verdient meestal een vast basissalaris, dat sterk kan oplopen wanneer deze voldoende goud weet in te kopen. Een zelfstandig ondernemer kan over het algemeen goed verdienen aan het inkopen van goud wanneer het lukt om voldoende goud in te kopen.

Mijnzzp.nl