Edelmetaalbewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep edelmetaalbewerker
Wat doet een edelmetaalbewerker
Edel of Onedel
Film: sieraden maken:
Film: zilver zoals je het zelden ziet:
Opleidingen tot edelmetaalbewerker
Bedrijven waar een edelmetaalbewerker werkzaam kan zijn
Competenties edelmetaalbewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelmetaalbewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris edelmetaalbewerker
Eigen bedrijf starten als Edelmetaalbewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Edelmetaalbewerker

Beroep edelmetaalbewerker

Een edelmetaalbewerker is een metaalbewerker die zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van edelmetaal, zoals goud, zilver of platina. Edelmetalen kenmerken zich doordat ze niet of weinig aangetast worden door oxidatie. Omdat edelmetalen niet of weinig oxideren zijn edelmetalen zeer geschikt voor het gebruik in sieraden, computers en gebruiksvoorwerpen, zoals tafelzilver. Omdat edelmetaal bijna niet oxideert en relatief zeldzaam is, zijn edelmetalen kostbaar. Sieraden en andere voorwerpen gemaakt van edelmetaal behouden dan ook hun waarde, omdat ze gemaakt zijn van edelmetaal. Deze waarde kan bepaald worden door het gewicht van het edelmetaal, maar kan ook afhankelijk zijn van het voorwerp, omdat het bijvoorbeeld gemaakt is door een bekende ontwerper. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een edelmetaalbewerker het beste omschrijven als het ontwerpen en maken van voorwerpen die opgebouwd worden met edelmetaal. In veel gevallen zal een edelmetaalbewerker sieraden ontwerpen en maken, omdat de meeste sieraden gemaakt worden van edelmetaal. Dat sieraden gemaakt worden van edelmetaal is, omdat edelmetaal niet of weinig kan oxideren. Andere benamingen voor edelmetaalbewerker kunnen zijn goudsmid, zilversmid of edelsmid. Het is niet zo dat alleen goudsmeden, zilversmeden of edelsmeden werken met edelmetaal. Denk bijvoorbeeld ook aan de industrie, die gebruikmaakt van edelmetaal. Dit heeft meestal betrekking op computerchips, smartphones, beeldschermen, zonnepanelen of batterijen voor elektrische voertuigen. Daarnaast worden er medische instrumenten gemaakt van zilver. Medische instrumenten van zilver worden toegepast om bacteriën geen kans te geven. Het beroep edelmetaalbewerker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende specialisten te bedenken zijn, die met edelmetaal werken. Een edelmetaalbewerker kan ook werken met verschillende edelmetalen, afhankelijk van het ontwerp en de werkzaamheden.

Wat doet een edelmetaalbewerker

Een edelmetaalbewerker is dus meestal een goudsmid, zilversmid of edelsmid, die werkt met edelmetaal. Sieraden en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt van edelmetaal vertegenwoordigen altijd een waarde, die afhankelijk is van het gewicht van het voorwerp. In veel gevallen zal een sieraad niet meer waard zijn dan het gewicht van het edelmetaal. Maar er worden ook sieraden gemaakt die veel meer waard zijn, omdat ze bijvoorbeeld gemaakt zijn door een bekende ontwerper. Daarnaast kan de waarde beïnvloed worden door andere factoren, zoals het gebruik van diamanten in sieraden. Het werken met edelmetaal is een specialisatie die is voorbehouden aan vaklieden, omdat het maken van sieraden en andere voorwerpen om de juist vaardigheden en technieken vraagt. Daarnaast kan een edelmetaalbewerker met andere kostbaarheden werken, zoals met edelstenen. Het is niet zo dat alleen goudsmeden of zilversmeden werken met edelmetaal. Denk ook aan ingenieurs die computerchips maken, en aan autotechnisch ingenieurs die batterijen ontwikkelen voor elektrische voertuigen. Daarnaast kan er sprake zijn van instrumentmakers, die medische apparatuur vervaardigen van zilver.

Edel of Onedel

De term edel of onedel wordt veel gebruikt binnen de edelmetaalbranche om aan te geven of het betreffende sieraad of gebruikersvoorwerp gemaakt is van edelmetaal of juist van onedele metalen zoals koper, zink of ijzer. Of een sieraad of ander voorwerp edel of juist onedel is is niet altijd even makkelijk te bepalen, omdat veel onedele metalen beschikken over dezelfde eigenschappen als edelmetaal op de oxidatie na. De belangrijkste gemeenschappelijke eigenschappen die onedele en edele metalen hebben is dat ze relatief gezien makkelijk te vormen zijn en dat ze glanzend opgepoetst kunnen worden. Onedele sieraden en andere voorwerpen zijn veel minder kostbaar dan sieraden en voorwerpen die gemaakt zijn van edelmetaal. Om de waarde te kunnen bepalen van sieraden is het daarom belangrijk om te weten of het gaat om edelmetaal of juist om onedel metaal. Juweliers of bijvoorbeeld goudinkopers zullen sieraden en andere voorwerpen daarom op verschillende manieren testen om de echtheid van het edelmetaal te kunnen bepalen. Daarnaast speelt het gehalte van het edelmetaal een belangrijke rol als het aankomt op de waardebepaling.

Film: sieraden maken:

Film: zilver zoals je het zelden ziet:

Opleidingen tot edelmetaalbewerker

Het beroep edelmetaalbewerker is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Een edelmetaalbewerker die werkzaam is binnen de industrie zal over een geheel andere opleiding beschikken dan een edelsmid. Daarnaast is het zo dat iedereen met edelmetaal kan werken. Vanzelfsprekend zal een edelmetaalbewerker over de nodige vakkennis moeten beschikken, omdat edelmetaal kostbaar is. Als een edelmetaalbewerker werkzaam is als ondernemer is het ook belangrijk om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een edelmetaalbewerker werkzaam kan zijn

Een edelmetaalbewerker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Dit kan binnen een juwelierswinkel of atelier zijn. Daarnaast kan een edelmetaalbewerker werkzaam zijn voor fabrikanten die consumentenelektronica ontwikkelen, of medische apparatuur. In dat geval kan de benaming metaalbewerker van toepassing zijn.

Competenties edelmetaalbewerker

De belangrijkste competentie van een edelmetaalbewerker is de vakinhoudelijke kennis van edelmetaal. Dit heeft vooral betrekking op het kennen van de eigenschappen van edelmetaal. Zonder materiaalkennis is het lastig om edelmetaal op de juiste manier te kunnen bewerken. Omdat de meeste edelmetaalbewerkers werkzaam zijn als ondernemer moet een edelmetaalbewerker over een commerciële instelling beschikken. Omdat een edelmetaalbewerker te maken heeft met verschillende opdrachtgevers zul je ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, passie, kwaliteit, doorzettingsvermogen, secuur, ambacht, plannen en organiseren. Vanzelfsprekend zijn de competenties van een edelmetaalbewerker ook afhankelijk van de specifieke werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelmetaalbewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een edelmetaalbewerker is niet van toepassing, omdat de meeste edelmetaalbewerkers werkzaam zijn als ondernemer of hobbymatig actief zijn. De doorgroeimogelijkheden van een edelmetaalbewerker zijn niet zomaar aan te geven, omdat het beroep daarvoor niet specifiek genoeg is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris edelmetaalbewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als edelmetaalbewerker, omdat de benaming hiervoor te algemeen is. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep edelmetaalbewerker. De meeste edelmetaalbewerkers zijn werkzaam als ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Edelmetaalbewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Edelmetaalbewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Edelmetaalbewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Edelmetaalbewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Edelmetaalbewerker.

Mijnzzp.nl