Edelmetaalbewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Edelmetaalbewerker is een algemene benaming voor een vakman of vakvrouw die werkt met edelmetalen zoals goud, zilver of platina. Edelmetalen kenmerken zich doordat ze niet of weinig aangetast worden door oxidatie. Omdat edelmetalen niet of weinig oxideren zijn edelmetalen zeer geschikt voor het gebruik in sieraden en andere gebruiksvoorwerpen zoals tafelzilver. Andere meer bekende benamingen voor een edelmetaalbewerker kunnen ook zijn goudsmid, zilversmid en edelsmid, die allemaal met edelmetaal werken. Omdat edelmetaal bijna niet oxideert en relatief zeldzaam is zijn edelmetalen kostbaar. Sieraden en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt van edelmetaal behouden dan ook hun waarde, omdat ze gemaakt zijn van edelmetaal. Deze waarde kan bepaald worden door het gewicht van het betreffende edelmetaal maar kan ook afhankelijk zijn van het voorwerp, omdat het bijvoorbeeld gemaakt is door een bekende ontwerper. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een edelmetaalbewerker het beste omschrijven als het ontwerpen en maken van voorwerpen die opgebouwd worden met edelmetaal. In veel gevallen zal een edelmetaalbewerker sieraden ontwerpen en maken omdat de meeste sieraden gemaakt worden van edelmetaal. Dat sieraden gemaakt worden van edelmetaal is omdat edelmetaal niet of weinig kan oxideren. Het beroep edelmetaalbewerker moet verder vrij algemeen gezien worden omdat er diverse soorten vakspecialisten te bedenken zijn die met edelmetaal kunnen werken. Een edelmetaalbewerker kan ook werken met verschillende soorten edelmetalen, afhankelijk van het ontwerp en de soort werkzaamheden.

Sieraden en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt van edelmetaal vertegenwoordigen altijd een bepaalde waarde die meestal afhankelijk zal zijn van het gewicht van het voorwerp. In veel gevallen zal een sieraad niet meer waard zijn dan het gewicht van het betreffende edelmetaal. Maar er worden ook sieraden gemaakt die veel meer waard zijn omdat ze bijvoorbeeld gemaakt zijn door een bekende ontwerper. Daarnaast kan de waarde beïnvloed worden door andere factoren zoals het gebruik van diamanten in sieraden. Zoals eerder omschreven heeft de term edelmetaalbewerker meestal betrekking op een goudsmid, zilversmid of een edelsmid die werken met edelmetalen. Het werken met edelmetaal is een specialisatie dat is voorbehouden aan vaklieden, omdat het maken van sieraden en andere voorwerpen om de juist vaardigheden en technieken vraagt. Daarnaast kan een edelmetaalbewerker met andere kostbaarheden werken, zoals met edelstenen.

Edel of Onedel

De term edel of onedel wordt veel gebruikt binnen de edelmetaal branche om aan te geven of het betreffende sieraad of gebruikersvoorwerp gemaakt is van edelmetaal of juist van onedele metalen zoals koper, zink of ijzer. Of een sieraad of ander voorwerp edel of juist onedel is is niet altijd even makkelijk te bepalen, omdat veel onedele metalen beschikken over dezelfde eigenschappen als edelmetaal op de oxidatie na. De belangrijkste gemeenschappelijke eigenschappen die onedele en edele metalen hebben is dat ze relatief gezien makkelijk te vormen zijn en dat ze glanzend opgepoetst kunnen worden.

Onedele sieraden en andere voorwerpen zijn veel minder kostbaar dan sieraden en voorwerpen die gemaakt zijn van edelmetaal. Om de waarde te kunnen bepalen van sieraden is het daarom belangrijk om te weten of het gaat om edelmetaal of juist om onedel metaal. Juweliers of bijvoorbeeld goudinkopers zullen sieraden en andere voorwerpen daarom op verschillende manieren testen om de echtheid van het edelmetaal te kunnen bepalen. Daarnaast speelt het gehalte van de edelmetaal een belangrijke rol als het aankomt op de waardebepaling.

Sieraden maken:

Zilver zoals je het zelden ziet:

Opleidingen tot edelmetaalbewerker

Er bestaan verschillende geschikte opleidingen voor op het beroep edelmetaalbewerker, die wel per edelmetaal kunnen verschillen. Een edelmetaalbewerker is in veel gevallen een allround vakman of vakvrouw die met verschillende edelmetalen kan werken. Als een edelmetaalbewerker met verschillende edelmetalen werkt spreekt men ook wel van een edelsmid. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een edelmetaalbewerker werkzaam kan zijn

Een edelmetaalbewerker is in veel gevallen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dit kan zijn binnen een juwelierswinkel of binnen een atelier. Een atelier is een werkplaats waarbinnen de edelmetaalbewerker sieraden en andere gebruikersvoorwerp kan ontwerpen, maken of repareren voor klanten.

Competenties edelmetaalbewerker

De belangrijkste competentie als edelmetaalbewerker is het vakmanschap en de creativiteit. Daarnaast zal je als edelmetaalbewerker goed moeten kunnen luisteren naar de wensen van klanten, omdat zij in veel gevallen zelf ook ideeën hebben. Omdat de meeste edelmetaalbewerkers werkzaam zijn als ondernemer moet een edelmetaalbewerker ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, passie, doorzettingsvermogen, secuur en ambacht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelmetaalbewerker

Het arbeidsmarktperspectief als edelmetaalbewerker is niet echt van toepassing omdat de meeste edelmetaalbewerkers werkzaam zijn als ondernemer of ze zijn hobbymatig actief. De doorgroeimogelijkheden als edelmetaalbewerker moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam door het ontwerpen en maken van mooie sieraden of andere voorwerpen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris edelmetaalbewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als edelmetaalbewerker, omdat de benaming hiervoor te algemeen is. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep edelmetaalbewerker. De meeste edelmetaalbewerkers zijn werkzaam als ondernemer.

Mijnzzp.nl