Zinkwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een zinkwerker is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het monteren, bewerken en solderen van zink. Zink kan gebruikt worden voor diverse doeleinden zoals goten, hemelwaterafvoeren en omlijstingen. Omlijstingen hebben meestal betrekking op de zijkanten van dakkapellen of een andere dakvlak, dat waterdicht gemaakt wordt door middel van zink. Het beroep zinkwerker wordt in de praktijk vaak gecombineerd met het loodgietersvak. Maar het solderen, bewerken en monteren van zink is ook iets dat overgelaten kan worden aan een gespecialiseerde zinkwerker, omdat ervaring als zinkwerker erg belangrijk is. Lang niet iedereen werkt regelmatig met zink, waardoor dit ook gezien kan worden als aparte specialisatie. Het op de juiste manier toepassen van zink is erg belangrijk, evenals het dicht solderen van de naden. Vooral het netjes dicht laten vloeien van zinknaden vergt veel ervaring, zodat er geen lekkages ontstaan. Een zinkwerker is meestal ook gespecialiseerd in koperen goten en afvoeren. Zink is binnen de installatiebranche en bouwsector een populair materiaal, omdat zink veel toepassingsmogelijkheden kent. Daarnaast is zink duurzaam als het op de juiste manier toegepast wordt. Door het gebruiken van zink zijn ook lastige constructies waterdicht te maken, wat met andere bouwmaterialen minder makkelijk kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lastige hoeken die met zink waterdicht gemaakt kunnen worden. Zoals eerder omschreven vraagt het bewerken en verwerken van zink wel om de nodige vakmanschap, omdat ervaring en kennis belangrijk zijn.

Zink is vooral populair als toepassing voor dakgoten, omdat zink relatief gezien niet veel kost en goed bewerkbaar is. Daarnaast is de levensduur van zinken dakgoten lang, mits ze op de juiste manier aangebracht worden. Een goede zinken goot moet zeker 40 jaar mee kunnen gaan als deze juist gemonteerd is. Wanneer er water in de goten blijft staan zal dit de levensduur van het zink verkorten. Ook bladeren in een zinken goot verkorten de levensduur. Dit komt omdat regenwater zuren bevat, waardoor het zink sneller aangetast wordt. Ook bij rottende bladeren komen zuren vrij die het zink aantasten. Het is daarom zo belangrijk om goten jaarlijks schoon te maken zodat de goten langer meegaan en natuurlijk om problemen met lekkage te voorkomen.

Een ander belangrijk punt bij zinken goten is dat ze niet in aanraking mogen komen met roest. Roest is funest voor de levensduur van zink. Denk hierbij aan roestige gootbeugels die in aanraking komen met het zink. Bij nieuwe goten komt het nogal eens voor dat er spijkers in de goot vallen tijdens werkzaamheden. Controleer daarom altijd even na de bouwperiode of er geen verdwaalde spijkers in de goot liggen om problemen te voorkomen. Bovenstaande gevallen tasten allemaal de oxidelaag van zink aan, waardoor het zink sneller zal vergaan. Spijkers in een goot kunnen binnen een paar jaar voor lekkages zorgen omdat het zink vergaat.

Een andere combinatie met zink die niet goed gaat is een zinken goot die water opvangt afkomstig van bitumen dakbedekking. Water afkomstig van bitumen dakbedekking veroorzaakt carbolzuur, wat leidt tot schade die bekend staat als bitumencorrosie. Zink en carbolzuur gaan absoluut niet samen en zal er voor zorgen dat de goot binnen enkele jaren vervangen moet worden. Zinken goten die in aanraking komen met water van bitumen dakbedekking moeten behandeld worden met een speciale coating, waardoor de levensduur verlengd zal worden.

Zinken goot maatwerk

Het plaatsen van nieuwe zinken goten is in veel gevallen maatwerk. Dit betekent dat de zinkwerker of loodgieter eerst de bestaande goot zal opmeten voordat hij of zij de nieuwe gootdelen kan bestellen. Zinken goten worden in de meeste gevallen gemaakt (zetten) door speciale zinkwerkers. De zinkwerker zal vervolgens de nieuwe gootdelen monteren en afwerken. De afwerking heeft betrekking op het plaatsen van de goot zelf, het monteren van de kopschotjes, het solderen van de naden en het maken en solderen van de hemelwaterafvoeren. Uiteraard zal de zinkwerker ook de afvoeren aansluiten op de nieuwe goot en de riolering.

Zink solderen

Het goed solderen van zink is iets waar de nodige ervaring bij komt kijken. Het solderen van nieuwe zink is overigens veel makkelijker dan het solderen van oud zink, omdat oud zink vervuild is en meestal dunner is dan nieuw zink. Bij oud en dus dunner zink is de kans groter dat er gaten ontstaan in het zink tijdens het solderen. Door de aanwezige vervuiling is de hechting moeilijker. In alle gevallen zal zink eerst schoongemaakt moeten worden voordat de soldeervloeistof aangebracht kan worden. Het schoonmaken gebeurt door het schuren van het zink met schuurpapier of het schrapen van het zink zodat het zink metaalblank is.

Nadat de soldeervloeistof is aangebracht kan het echte solderen beginnen. Het is belangrijk om eerst de soldeerbout goed te verwarmen tot de juiste smelttemperatuur van de soldeertin of soldeerstaven, omdat het solderen anders niet zal lukken. Zet de soldeerbout op het zink en laat het soldeertin invloeien. De soldeertin zal vanzelf invloeien, omdat deze in de naad gezogen wordt. Het is belangrijk om tijdens het solderen de soldeerbout niet te verwijderen van het zink omdat er anders geen goeie vloeiing zal ontstaan. Het toevoegen van de soldeertin aan de soldeerbout moet aan de zijkant van de soldeerkop gedaan worden. Zink moet overlappend gesoldeerd worden. Soldeertin zal overal uitvloeien waar soldeervloeistof is aangebracht. Smeer dus niet te veel soldeervloeistof op plekken waar dit niet nodig is.

Maak na het solderen de soldeernaden schoon met een vochtige doek, waardoor de overtollige soldeervloeistof verwijderd wordt. Soldeervloeistof is erg agressief en zal het zink aantasten als het niet verwijderd wordt na het solderen. Doe dit overigens niet met te veel water, omdat de soldeervloeistof anders verdund wordt en mogelijk overal in de goot terecht komt. Het schoonmaken met een vochtige doek is genoeg. Wie zelf nog nooit gesoldeerd heeft kan dit beter eerst een paar keer oefenen op restmateriaal.

Hemelwaterafvoeren

Hemelwaterafvoeren (HWA) worden in veel gevallen ook in zink uitgevoerd, omdat dat dit beter past bij de zinken goten en omdat zink sterker is dan PVC. Wanneer een hemelwaterafvoer echt beschermd moet worden, zoals in een drukke binnenstad, kan deze ook uitgevoerd worden door middel van een verzinkte stalen buis. Hemelwaterafvoeren van verzinkt staal worden meestal toegepast om schade door vandalisme te voorkomen. Dit is tevens een groot nadeel van koperen goten en afvoeren, omdat deze regelmatig gestolen worden.

Zink solderen:

Koper solderen:

Opleidingen tot zinkwerker

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot zinkwerker. Een zinkwerker is over het algemeen een loodgieter. De meest gerichte opleiding als zinkwerker is dan ook de Mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek. Deze opleiding is wel veel breder dan het alleen leren werken met zink. Het leren verwerken van zink is in veel gevallen een kwestie van praktijkervaring opdoen.

Bedrijven waar een zinkwerker werkzaam kan zijn

Een zinkwerker is over het algemeen werkzaam voor een loodgietersbedrijf of is werkzaam voor een dakdekkersbedrijf. Daarnaast kan een zinkwerker prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties zinkwerker

De belangrijkste competentie als zinkwerker is je vakinhoudelijke kennis. Daarnaast werk je als zinkwerker vaak op hoogte en speelt veiligheid daarom een belangrijke rol binnen het beroep. Het secuur kunnen werken is als zinkwerker erg belangrijk, omdat bijvoorbeeld goten netjes moeten passen en niet mogen lekken. Het secuur werken heeft ook betrekking op het vakmanschap. Algemeen belangrijke competenties zijn inzicht, monteren, flexibiliteit en communicatie. Communicatie heeft betrekking op het goed overleggen met opdrachtgevers en het geven van adviezen met betrekking tot zinkwerk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zinkwerker

Het arbeidsmarktperspectief als goede zinkwerker is over het algemeen zeer goed te noemen. Zinkwerk is een aparte discipline, die niet iedereen beheerst. Het verkrijgen van werk als zinkwerker zal dan ook geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als zinkwerker moeten gezien worden in het zijn van een allround vakman of vakvrouw. Andere doorgroeimogelijkheden als zinkwerker zijn wellicht een leidinggevende functie, of het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zinkwerker

Als zinkwerker val je meestal binnen de cao metaal of de cao installatietechniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Een zinkwerker in loondienst verdient doorgaans een salaris tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende zinkwerker kan doorgaans meer verdienen, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten. Een goede zinkwerker zal doorgaans geen problemen hebben met het verkrijgen van opdrachten.

Mijnzzp.nl