Timmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een timmerman kan verschillende werkzaamheden uitvoeren, afhankelijk van de specialisatie. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een kapconstructie, aan het stellen van kozijnen, aan het maken van trappen, aan het maken van kozijnen en aan het stellen van profielen voor de metselaar. Het beroep timmerman is dan ook een veelzijdig beroep te noemen, waarbinnen diverse specialisaties bestaan. Als timmerman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, wat meestal ook zal bepalen welke werkzaamheden een timmerman precies uitvoert. De werkzaamheden van timmerman die voor een aannemer werkzaam is zullen over het algemeen anders zijn dan de werkzaamheden van een timmerman die voor een onderhoudsbedrijf werkzaam is. Binnen dit beroep speelt ervaring en kennis een grote rol, omdat het vakgebied van een timmerman zeer breed te noemen is. Het is bijvoorbeeld niet zo dat alle timmerlieden kozijnen of trappen kunnen maken, omdat deze meestal gemaakt worden door timmerlieden die werkzaam zijn in een werkplaats.

De werkzaamheden van een timmerman bestaan over het algemeen uit het timmeren van vloer-, wand- en dakconstructies, het aftimmeren en onderhoudswerkzaamheden. Ook het stellen van kozijnen zoals deurkozijnen en raamkozijnen en het daarna afhangen van deuren en ramen behoort tot het takenpakket van de timmerman. Als timmerman is het belangrijk dat je goed tekening kunt lezen, omdat je als timmerman meestal vanaf een werktekening zal werken. Op deze technische werktekening staan alle maten die relevant zijn. Denk hierbij aan de maatvoering met betrekking tot De funderingen van een gebouw, de afmeting van een gebouw, de hoogte van een gebouw en waar alle kozijnen precies geplaatst moeten worden. Daarnaast werk je als timmerman meestal met een bestekboek. In het bestekboek, dat een onderdeel is van de technische tekening, staat precies omschreven welke materialen er toegepast moeten worden en andere relevantie informatie zoals hoe deze materialen toegepast moeten worden.

Aftimmeren

Tijdens het aftimmeren kan een timmerman pas echt zijn vakmanschap tonen. Het lijkt vaak zo simpel om een paar plintjes of andere aftimmerlatten te plaatsen. Toch is het de timmerman die precies weet welke en hoe een bepaalde afftimmerlat geplaatst dient te worden. Vaak is lang niet alles recht wat een timmerman dient af te timmeren. De kunst is om dit toch zo af te timmeren dat dit bijna niet zichtbaar is en de schilder niet overal langs moet met zijn kitspuit om dit weg te werken.

Een bekende uitspraak voor een timmerman is “Gelijk is ongelijk”. Dit betekent dat een aansluiting van een aftimmerlat niet gelijk mag liggen met een ander oppervlak maar iets terug moet vallen.

Plafond van gipsplaten maken

Gipsplafonds worden vaak toegepast in huizen met houten balklagen, zolders, toiletruimtes en garages. Wanneer het om huizen gaat met bovenburen is het belangrijk dat het plafond op geen enkele manier contact maakt met de balklaag om trillingen of contactgeluid te voorkomen. In dit soort gevallen kan men beter kiezen voor metal stud.

Als eerste zal er rondom de muren een randbalk geplaatst moeten worden die waterpas is. Tussen deze balken kunnen dan extra balken geplaatst worden die van muur naar muur lopen. Aan de hand van de gekozen zwaarte balk kan de tussenafstand verschillen van een meter tot ongeveer twee meter. Hierna kunnen de panlatten geplaatst worden om de maat van een gipsplaat van 60 centimeter. Deze laten moeten heel precies geplaatst worden om later de gipsplaten goed vast te kunnen schroeven. Soms kiest een timmerman  er voor om op de naad een brede lat te plaatsen om fouten te voorkomen. Op het midden van een gipsplaat moet ook een panlat geplaatst worden om doorhangen van de gipsplaten te voorkomen.

De gipsplaten moeten in de richting van de panlatten mee geplaatst worden om doorhangen te voorkomen. Het is belangrijk om van te voren goed na te denken waar eventueel gordijnen of lampen komen te hangen. Op deze plaatsen moet extra hout aangebracht worden om deze later aan op te kunnen hangen.

Als het houten frame klaar is kunnen de gipsplaten geplaatst worden. De gipsplaten moeten op de naden om de 20 centimeter geschroefd worden en in het midden om de halve meter. Doe dit wel met zogenaamde gipsplaatschroeven (zwart). Deze schroeven zijn extra scherp en roesten niet. De schroeven moeten tot net onder het oppervlak geplaatst worden. Zitten de schroeven verder dan doen ze niet veel meer omdat ze dan in het gips zitten en niet in de papieren afwerklaag. Zet voor het plaatsen van de gipsplaat een dun potloodlijntje in het midden van de plaat zodat je niet hoeft te zoeken naar de middelste panlat.

Er zijn nogal wat mensen die er voor kiezen om de gipsplaten vast te nieten in plaatst van te schroeven. Het nieten gaat wel veel sneller maar heeft als nadeel dat de gipsplaten hier na verloop van tijd iets doorheen zakken. Dit betekent dat de nietjes na een periode zichtbaar kunnen worden. Het netjes wegwerken van de schroefgaatjes wordt gedaan door deze te vullen met een gipsplaatvuller.

Om dit netjes te doen is het noodzakelijk dat men deze minimaal drie keer vult en schuurt. Vul nooit de naden zelf want dit krijg je bij normale gipsplaten niet netjes. Dit kan tijdens de werkzaamheden netjes lijken maar niet wanneer de lamp aan het plafond  brand. Door het licht zullen de naden op een niet mooie manier zichtbaar worden. Het best kan men in de naden tussen de gipsplaten een dun naadje acrylaatkit plaatsen. Wanneer men de gipsplaten gaat sauzen is het handig om de gipsplaten eerst voor te strijken om de zuigende werking van de platen weg te nemen. Gipsplaten moeten minimaal twee keer gesaust worden.

Stucplaten plafond maken

Stucplaten zijn 40 centimeter breed en zijn bestemd om later gestukadoord te worden. In tegenstelling tot een gipsplaten plafond moeten deze platen haaks op de latten geplaatst worden en niet tegen elkaar geplaatst worden. De platen moeten minimaal 3 millimeter los van elkaar geplaatst worden ( ook op de kopse kant). Deze ruimte is nodig om er voor te zorgen dat de stucmortel om de plaat heen kan krullen wat extra draagkracht geeft aan de mortel. Omdat er een behoorlijk gewicht komt te hangen aan het plafond is het belangrijk dat het plafond stevig gebouwd is. Voor het stukadoren kan men stucgaas aanbrengen op de naden. Ook moeten de platen voorgestreken worden om een optimale hechting te krijgen.

Er zijn nogal wat mensen die denken dat dit soort plafonds niet vlak gemaakt hoeven te worden omdat deze toch gestukadoord wordt. Dit is een groot misverstand. Een stukadoor kan wel wat vlak maken maar zeker geen 3 centimeter. Om een plafond in grote ruimtes goed vlak te krijgen kan men het beste een lazer huren.

Houtrot behandelen

De oorzaak van houtrot is bijna altijd vocht en geen of weinig ventilatie. Een kozijn kan gaan rotten als er te lang water binnen kan dringen door bijvoorbeeld kieren of slecht schilderwerk. Niet alle rotte plekken in een kozijn zijn direct zichtbaar van een afstand. Door het prikken met bijvoorbeeld een schroevendraaier worden deze plekken pas zichtbaar. Houtrot is op zich goed te behandelen wanneer het niet te erg is. Wanneer hele delen verrot zijn is het vaak nodig om nieuwe stukken hout te plaatsen in een kozijn of zelfs hele onderdorpels of stijlen te vervangen.

Kleine reparaties houtrot

Kleine plekken kunnen behandeld worden door het slechte hout te verwijderen met een beitel en daarna in te smeren met een primer. Als deze primer droog is kan het twee componenten middel aangebracht worden in het kozijn. Vaak is het nodig om dit twee keer te doen en tussentijds te schuren. Als het gewenste resultaat bereikt is kan de plek geschilderd worden als de rest van het kozijn. Bij dit soort reparaties is het belangrijk om te proberen te achterhalen waardoor het kozijn is gaan rotten op die plek om verdere schade te voorkomen.

Grote houtrotreparaties

Grote reparaties zijn nodig wanneer bijvoorbeeld een hele onderdorpel of stijl vervangen dient te worden van een kozijn. Omdat het vaak om oude kozijnen gaat is het vaak nodig zijn om van te voren de juiste dorpel of stijl na te maken. Dit betekent dat van te voren precies opgemeten moet worden hoe groot de dorpel of stijl is en welke profilering deze heeft. De nieuwe dorpel of stijl zal ook van hardhout gemaakt worden. Zeker voor onderdorpels is dit belangrijk omdat deze vaak veel te lijden hebben van het weer.

Stel een onderdorpel moet verwijderd worden van een kozijn. Als eerste zal het glas uit het kozijn gehaald worden. Hierna kan men de stijlen schuin doorzagen en de onderdorpel verwijderen. Nadat alles goed schoongemaakt is kan de nieuwe onderdorpel teruggeplaatst worden. Aan deze onderdorpel zijn dan de nieuwe stukken stijl al bevestigd. De bedoeling is dat de stijlen ongeveer zes millimeter korter zijn zodat er ruimte ontstaat om deze later te kunnen vullen met een twee componenten middel.

Ook zal er tussen de nieuwe stijlen en de bestaande stijlen een verbinding gemaakt moeten worden die in het kozijn gefrased wordt om de stevigheid te bevorderen. Als alles weer op de plek zit en gevuld is met het twee componenten middel kan het glas weer teruggeplaatst worden. Hierna is het een kwestie van netjes afwerken. Als men dit goed gedaan heeft moet de reparatie bijna onzichtbaar zijn.

Houtrot vloeren

Een houten balklaag is een dragende constructie. Deze balklaag kan gaan rotten als er sprake is van optrekkend vocht en er onvoldoende ventilatie mogelijk is. Een balklaag die vervangen dient te worden door houtrot is erg kostbaar. Zorg er dan ook voor dat de kruipruimte voldoende ventilatie heeft om dit te voorkomen.

omstandigheden waardoor houtrot kan ontstaan:

  • Het vochtgehalte moet boven de 25 procent zijn
  • De temperatuur moet boven de 4 graden zijn
  • Het hout moet blootgesteld zijn aan zuurstof

Verschil tussen een timmerman en aannemer

In het verleden was het zo dat alleen aannemers constructief werk mochten uitvoeren omdat ze erkend aannemer waren. Doordat ze erkend aannemer waren kon de aannemer een CAR verzekering afsluiten. Inmiddels kan ook de zelfstandig timmerman en klusbedrijf bij sommige verzekeringsmaatschappijen een CAR verzekering afsluiten zodat de legaal constructief werk kunnen uitvoeren. Het is niet de bedoeling dat iemand anders de werkzaamheden uitvoert dan diegene die verzekerd is. Het bedrijf dat verzekerd is dient ook daadwerkelijk het constructieve werk uit te voeren en mag het niet uitbesteden aan iemand anders die betrokken is op de bouw. De afkorting CAR staat voor Construction All Risks.

Veelzijdigheid timmerman

De timmerman is vaak veelzijdig in het timmerwerk en andere disciplines die bij de bouw komen kijken. Om goed te kunnen timmeren moet de timmerman een gedegen opleidingen gedaan hebben, en ook veel ervaring opgedaan hebben van collega timmermannen. De timmerman kan na zijn opleiding diverse kanten als op timmerman. Zo kan de timmerman in de nieuwbouw, renovatie of in een werkplaats gaan werken. De richting die de timmerman kiest, bepaalt vaak waar zijn sterke punten komen te liggen als timmerman. Op de nieuwbouw zal de timmerman veel stelwerk uitvoeren en bekistingen maken, en in een latere fase van de bouw de woningen aftimmeren. De meeste grote onderdelen zoals kozijnen worden tegenwoordig vanuit de werkplaats aangeleverd.

In de werkplaats van de aannemer worden met diverse machines kozijnen, trappen, ramen en deuren gemaakt, die kant en klaar worden aangeleverd op de bouwplaats. Het maken van deze onderdelen wordt ook gedaan door timmermannen die meestal alleen in de werkplaats van de aannemer werken. Een timmerman die in een werkplaats werkt zal zeer nauwkeurig moeten werken om zijn beroep goed te kunnen doen.

Het maken van kozijnen en trappen is zeker niet makkelijk, en kost dan ook veel vakmanschap. Ook het leren kennen van alle machines in de timmerwerkplaats en het veilig bedienen van deze machines vraagt veel professionaliteit van de timmerman. De meeste machines werken met scherpe beitels of frezen, die heel hard rond draaien en daarom zeer gevaarlijk kunnen zijn bij een verkeerde bediening.

Trap maken

Eén van de moeilijkste dingen om als timmerman te maken zijn trappen. Een rechte trap is vaak geen enkel probleem, omdat deze bij iedere trede het zelfde is. Maar een trap met een kwart is al een stuk moeilijker. Een trap met een onder en bovenkwart is al helemaal moeilijk om te maken. Het maken van een trap met kwart is niet mogelijk zonder uitslag te maken of een computer met het CAD programma. Wie een uitslag wil maken van een trap, zal de trap op ware grootte moeten tekenen op de uitslag (bovenaanzicht), en vervolgens de looplijn moeten tekenen in de trap om een ideale loop te krijgen in de trap.

Het moeilijke aan een trap met een onder- en bovenkwart is dat de treden verlopen van de bomen van de trap. Om dit probleem op te lossen zullen de bomen van de trap verlijmd moeten worden en later afgezaagd moeten worden om overal het zelfde voorhout en achterhout te krijgen. Maar niet alleen de bomen verlopen bij een trap met onder- en bovenkwart, ook de treden verlopen in breedte. De treden zullen daarom ook verlijmd moeten worden tot brede planken die dan later afgetekend kunnen worden via de uitslag. Na het aftekenen kunnen de treden dan op maat afgezaagd worden door de timmerman.

Wie zelf nog nooit een trap gemaakt heeft met een onder- en bovenkwart kan er door de moeilijkheid ervan maar beter niet zelf aan beginnen. Trappen worden gemaakt van verschillende soorten hout, maar altijd met een dikte van 38 millimeter om een sterke trap te verkrijgen. Ook is het belangrijk om het hart van hout bij de treden naar boven te leggen, om slijtage van de trede tegen te gaan. De treden van een trap moeten minimaal 1 centimeter per boom ingefreesd worden om voldoende draagkracht te hebben.

Ook is het verstandig om de treden in de boom te lijmen, om kraken te voorkomen. Het beste kan daar bruislijm voor gebruikt worden, omdat deze een vullend vermogen heeft en sterker is dan houtlijm. Een trap die later geschilderd gaat worden kan de timmerman prima van vurenhout maken, zoals veel voor komt in de nieuwbouw.

Waar moet een trap aan voldoen

Een trap moet een vloeiende looplijn hebben. Dit betekent dat alle treden de zelfde aantrede en optrede moeten hebben. Door het maken van een uitslag kan er een looplijn uitgezet worden op de trap, die op 2/3 van de breedte moet lopen om een goed beloopbare trap te verkrijgen. Om een goede optrede van de trede te krijgen moet de tap ongeveer 13 optreden hebben die dan ongeveer per trede 20 centimeter is. Mocht de trap niet aan een van de eisen voldoen, zal men een niet fijn beloopbare trap maken die zeer hinderlijk te belopen is. Het laten maken van een trap kost tegenwoordig ongeveer € 1500,- ex btw.

Zolder verbouwen

De zolder is vaak de meest vergeten ruimte van een woning. De zolder kan meestal prima dienen als hobbykamer of extra slaapkamer. Bij veel mensen word de zolder gebruikt als opslagruimte van spullen of als wasruimte. Ook zijn de meeste zolders voorzien van de technische installaties, zoals cv-ketels en beluchtingsunits. Vanuit de nieuwbouw worden zolders doorgaans minimaal afgewerkt door aannemers om de kosten van de nieuwbouw te drukken.

Bij oude huizen kan het zelfs zo zijn dat er op zolder helemaal nog geen sprake van afwerking en het dakbeschot ook niet geïsoleerd is. Ook zijn er veel huizen die geen vaste trap naar boven hebben en waar de ruimte wellicht te klein is om moeite in te steken. Er zijn er ook veel huizen te vinden die wel een grote zolder hebben die prima verbouwd kan worden door een timmerman. Een zolder is doorgaans relatief goedkoop te verbouwen tot een prima leefruimte, die ook waardevermeerdering op zal leven van het huis.

Het verbouwen van een zolder

Het verbouwen van een zolder zal doorgaans enkele weken werk zijn voor een timmerman, afhankelijk van de zolder en precieze werkzaamheden. Wanneer een zolder nog geen vaste trap heeft zal er eerst een trappenfabriek ingeschakeld moeten worden, zodat de bestaande ruimte opgemeten kan worden en de trap gebouwd kan worden. De meeste timmermannen maken niet zelf een vaste trap maar bestellen deze bij gespecialiseerde trappenfabrieken, omdat het zelf maken van een trap doorgaans duurder zal zijn. Een vaste trap laten maken voor een zolder zal doorgaans tussen de 1500 en 2000 euro kosten. Het is wel de timmerman die het nieuwe trapgat maakt voor de trap en de afwerking voorziet zoals het hekje.

De timmerman kan de zolder een nieuwe indeling geven, als daar ruimte voor is, of de bestaande ruimte netjes afwerken zoals het aftimmeren van de cv-ruimte, wanden en plafond. In veel gevallen zal de timmerman de zolder ook voorzien van voldoende licht, door het plaatsen van een dakkapel of het plaatsen van ramen. Op een zolder is het goed isoleren van het dakbeschot belangrijk, om de zolder een prettige leefruimte te laten zijn. Zonder isolatie op een zolder kan het in de winter zeer koud zijn en in de zomer juiste heel warm. Wie op een zolder wil gaan slapen waar een cv-ketel aanwezig is doet er verstandig aan een rookmelder en koolmonoxide melder op te hangen, omdat veiligheid natuurlijk belangrijk is.

Het isoleren van een zolder

Wie een zolder gaat verbouwen doet er verstandig aan om ook de zolder te isoleren. Via een niet geïsoleerde zolder zal veel warmte verlies optreden en kan het in de zomer heel warm worden. Een timmerman weet precies hoe een zolder geïsoleerd moet worden, zodat er niet onnodig gestookt hoeft te worden. Er zijn ook veel bedrijven actief gericht op het isoleren van zolders of andere ruimtes. Ook zijn er veel zogenaamde energieadviseurs actief, die advies kunnen geven met betrekking tot isolatie. Het is belangrijk om eventuele ramen met enkel glas te voorzien van isolatieglas. Bestaande of nieuwe dakkapellen kunnen het beste voorzien worden van isolatie. Het is wel belangrijk om je te verdiepen in het soort isolatiemateriaal dat er gebruikt zal gaan worden, omdat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn met betrekking tot isolatie, die allemaal hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. De meeste isolatie wordt later weggewerkt door middel van gipsplaten.

Het dakbeschot van een zolder

Wie een oude zolder gaat verbouwen heeft kans op het aantreffen van asbest in het dakbeschot. De asbestplaten die gebruikt zijn in de kap hebben doorgaans een hard oppervlak en zijn donker van kleur. Het is niet verplicht om het asbest te verwijderen wanneer je een zolder gaat verbouwen, maar soms is het wel noodzakelijk om het te verwijderen, zoals bij het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Wanneer asbest verwijderd moet worden door een verbouwing kan men het beste bij de gemeente navraag doen over de regels met betrekking tot het verwijderen van asbest.

Timmerman aan het woord:

Opleidingen tot timmerman

Timmerman word je door een vakopleiding te volgen, waarbij je vier dagen in de week gaat werken en één dag theorieles krijgt op school. Tijdens de opleiding zal de leerling timmerman in de praktijk verschillende praktijkexamens moeten afleggen, zoals het maken van een betonbekisting, stellen van profielen en kozijnen, trappen en kozijnen maken, aftimmeren en het afhangen van ramen en deuren. Op school waar de theorieles wordt geven zal er veel aandacht zijn voor de algemene vakkennis en benamingen in de bouw. Ook het maken van technische bouwtekeningen komt veel voor tijdens de opleiding. Ook voor de theorielessen worden per onderdeel examens afgenomen. De opleiding tot gezeltimmerman duurt twee jaar, waarna een vervolg opleiding van twee jaar mogelijk is tot voortgezet timmerman.

Bedrijven waar een timmerman werkzaam kan zijn

Een timmerman kan bij verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals bij een aannemersbedrijf, bouwbedrijven, in het leger bij de afdeling Genie, woningstichtingen en interieurbedrijven.

Competenties timmerman

Als timmerman is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken. Omdat bouwen bijna nooit alleen gedaan wordt is het belangrijk dat je goed kan samenwerken. De bouw kan fysiek nogal eens zwaar zijn, het is daarom belangrijk dat je een stootje kan hebben. Ook veiligheid speelt een grote rol tijdens de bouw, en vraagt daarom om verstandige mensen die snappen dat de bouwplaats geen speelplaats is. Als timmerman kom je ook regelmatig bij mensen thuis over de vloer, het is daarom belangrijk dat de timmerman netjes kan werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als timmerman

Als timmerman is er voldoende werk te vinden bij aannemersbedrijven, omdat er altijd vraag is naar goed opgeleide vakmensen. Meestal stroomt de leerlingstimmerman na zijn opleiding automatisch door tot vastdienstverband. Daarnaast zijn er veel timmermannen die als zelfstandige werken en zelf klussen aannemen of zich verhuren aan aannemers. Als timmerman zijn er veel doorgroeimogelijkheden die bereikt kunnen worden. Zo is het mogelijk om na de opleiding voortgezet timmerman de opleiding assistent uitvoerder te volgen, en daarna de opleiding te volgen tot aannemer. Ook deze opleidingen zijn deels in de praktijk en deels op school.

Arbeidsvoorwaarden en salaris timmerman

De werkdag als timmerman begint doorgaans vroeg. Op bouwplaatsen start de bouw meestal om half acht en bij onderhoudswerkzaamheden bij mensen thuis is dit vaak om acht uur. Wat een timmerman verdient is afhankelijk van de leeftijd, opleiding en ervaring van de timmerman. De salarisindicatie van een timmerman in loondienst ligt tussen de 2000 euro tot 2600 euro bruto per maand.

Mijnzzp.nl