Timmerman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een timmerman is een allround vakman die verantwoordelijk kan zijn voor het uitvoeren verschillende werkzaamheden, afhankelijk van de specialisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een kapconstructie, aan het stellen van kozijnen, aan het maken van trappen, aan het maken van kozijnen en aan het stellen van profielen voor de metselaar. Het beroep timmerman is dan ook een veelzijdig beroep te noemen, waarbinnen diverse specialisaties bestaan. Als timmerman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, wat meestal ook zal bepalen welke werkzaamheden je precies uitvoert. De werkzaamheden van timmerman die voor een aannemer werkzaam is zullen over het algemeen anders zijn dan de werkzaamheden van een timmerman die voor een onderhoudsbedrijf werkzaam is. Binnen het beroep timmerman speelt ervaring en kennis een belangrijke rol, omdat het vakgebied van een timmerman zeer breed is. Het is bijvoorbeeld niet zo dat alle timmerlieden kozijnen of trappen kunnen maken, omdat deze meestal gemaakt worden door timmerlieden die werkzaam zijn in een timmerwerkplaats. De werkzaamheden van een timmerman bestaan over het algemeen uit het timmeren van vloer-, wand- en dakconstructies, het aftimmeren en onderhoudswerkzaamheden. Ook het stellen van kozijnen, zoals deurkozijnen en raamkozijnen, en het daarna afhangen van deuren en ramen behoort tot de werkzaamheden van een timmerman. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een timmerman is over het algemeen het uitvoeren van constructiewerkzaamheden. Het beroep timmerman moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een timmerman verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten werkzaamheden.

Als timmerman is het erg belangrijk dat je goed tekening kunt lezen, omdat je als timmerman meestal vanaf een werktekening zal werken. Op deze technische bouwtekening worden alle maten aangegeven die relevant zijn. Denk hierbij aan de maatvoering met betrekking tot de fundering van een gebouw, de afmeting van een gebouw, de hoogte van een gebouw en waar alle kozijnen precies geplaatst moeten worden. Daarnaast werk je als timmerman meestal met een bestekboek. In het bestekboek, dat een onderdeel is van de technische bouwtekening, staat precies omschreven welke materialen er toegepast moeten worden en andere relevantie informatie, zoals hoe deze materialen precies toegepast moeten worden. Als timmerman hoef je niet altijd op bouwlocaties werkzaam te zijn, omdat een timmerman ook werkzaam kan zijn binnen een timmerfabriek. Binnen een timmerfabriek worden bijvoorbeeld kozijnen en trappen gemaakt, die uiteindelijk toegepast worden op een bouwlocatie. Het maken van kozijnen en trappen is niet makkelijk, en vraagt dan ook om veel vakmanschap. Ook het leren kennen van alle houtbewerkingsmachines in een timmerwerkplaats en het veilig kunnen bedienen van deze houtbewerkingsmachines vraagt veel professionaliteit van een timmerman. De meeste houtbewerkingsmachines werken met scherpe beitels of frezen, die heel snel rond draaien en daarom zeer gevaarlijk kunnen zijn bij een verkeerde bediening.

Het netjes en secuur werken is erg belangrijk als timmerman. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman die verantwoordelijk is voor het stellen van profielen voor de metselaars. Als een timmerman de profielen niet netjes stelt zal dit direct zichtbaar zijn, omdat de metselaars dan wellicht scheef metselen. Ook het stellen van kozijnen moet heel secuur gedaan worden, omdat kozijnen die niet waterpas staan ervoor kunnen zorgen dat deuren of ramen steeds open of juist dichtvallen. Een ander voorbeeld is het maken van plafonds. Plafonds moeten waterpas en vlak zijn, omdat het anders geen gezicht is. Ook als plafonds gestukadoord worden is het nog steeds belangrijk dat een plafond waterpas en vlak is. Zoals eerder omschreven is een timmerman ook verantwoordelijk voor het maken van dragende constructies. Het maken van dragende constructies kan alleen overgelaten worden aan de juiste vakmensen, omdat het aanbrengen of veranderen van dragende constructies potentieel gevaarlijk kan zijn. Een timmerman zal in de meeste gevallen vanaf een speciale constructietekening werken, waarop precies staat aangeven hoe een constructie gemaakt moet worden. Deze constructietekening maakt over het algemeen een belangrijk onderdeel uit van de bouwvergunning.

Onderhoudstimmerman

Een timmerman kan ook werkzaam zijn als onderhoudstimmerman. In dat geval zal een timmerman in veel gevallen samenwerken met schilders, die ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Als een schilder bijvoorbeeld houtrot tegenkomt tijdens de werkzaamheden is het de timmerman die het houtrot zal verwijderen. Dit kan een timmerman doen door het aanbrengen van een houtrotvuller of door middel van het vervangen van het aangetast hout voor nieuw hout. Een gespecialiseerde timmerman in houtrot kan ook gezien worden als houtrotspecialist. Als onderhoudstimmerman kan je ook werkzaam zijn voor woningstichtingen, die veel te maken hebben met onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van klemmende deuren of aan het vernieuwen van keukenblokken.

Wat doet een timmerman allemaal

Wat een timmerman precies doet moet ruim gezien worden, omdat een timmerman in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor alle voorkomende werkzaamheden. Een timmerman kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het isoleren van een zolder maar kan ook verantwoordelijk zijn voor het maken van een dakkapel. Andere werkzaamheden van een timmerman kunnen zijn het plaatsen van glas of bijvoorbeeld het aftimmeren van bepaalde interieurs als interieurbouwer. Welke werkzaamheden een timmerman precies uitvoert is over het algemeen afhankelijk van de soort werkgever. Het is niet zo dat een timmerman alleen met hout zal werken. De werkzaamheden van een timmerman moeten veel breder gezien worden. Een timmerman kan bijvoorbeeld ook een adviseur veilig wonen zijn, die zich gespecialiseerd heeft in hang- en sluitwerk. Een timmerman kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Praktijkleren allround timmerman:

Timmerman aan het woord:

Opleidingen tot timmerman

Wie een carrière ambieert als timmerman kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround timmerman op niveau drie. De Mbo-opleiding allround timmerman zal, afhankelijk van de vooropleidingen, ongeveer drie tot vier jaar in beslag nemen. Tijdens deze praktijkopleiding zal je als leerling timmerman over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn voor een leerbedrijf en één dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding zal een leerling timmerman in de praktijk verschillende praktijkexamens afleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een betonbekisting, het stellen van profielen en kozijnen, het afhangen van ramen en deuren en aan het aftimmeren van constructies. In de meeste gevallen zal een leerling timmerman aan de vakschool ook zelfstandig kozijnen en trappen moeten maken. Op school waar de theorieles wordt geven zal er veel aandacht zijn voor de algemene vakkennis en benamingen in de bouw. Ook het maken van technische bouwtekeningen komt veel voor tijdens de opleiding. Voor de theorielessen worden ook per onderdeel examens afgenomen. In alle gevallen zal een leerling timmerman tijdens de opleiding werkzaam zijn als gezel onder begeleiding van een ervaren leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende timmerman. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Zie daarnaast ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een timmerman werkzaam kan zijn

Een timmerman kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn binnen en buiten de bouwsector. In de meeste gevallen zal een timmerman werkzaam zijn voor een aannemersbedrijf of voor een timmerfabriek. Daarnaast kan een timmerman als onderhoudsman werkzaam zijn voor een woningstichting of ander soort bedrijf dat over veel vastgoed beschikt. Als timmerman kan je ook werkzaam zijn voor een interieurbouwbedrijf of voor een standbouwbedrijf. Vandaag de dag zijn ook redelijk veel timmermannen werkzaam als ondernemer. In dat geval kan een timmerman in sommige gevallen ook aangemerkt worden als klusjesman, afhankelijk van de soort werkzaamheden die een timmerman uitvoert.

Competenties timmerman

De belangrijkste competentie van een timmerman is de allround vakkennis van de bouwsector en alle voorkomende timmerwerkzaamheden. Ook materiaalkennis kan als timmerman aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een timmerman over het algemeen met veel verschillende soorten bouwmaterialen te maken krijgt. Een andere belangrijke competentie als timmerman is de veiligheid in het algemeen. Als timmerman werk je over het algemeen veel met potentieel gevaarlijke machines en gereedschappen. Daarnaast zal een timmerman regelmatig op bouwsteigers werkzaam zijn. Veiligheid mag als timmerman of welke bouwvakker dan ook nooit onderschat worden, omdat ongelukken relatief makkelijk kunnen voorkomen. Omdat een timmerman in de meeste gevallen veel zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als timmerman zijn zelfstandigheid, samenwerken, inzicht, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, nauwkeurigheid, presteren, plannen, organiseren, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Als een timmerman werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als timmerman

Het arbeidsmarktperspectief als allround timmerman is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste bedrijven binnen de bouwsector en ook buiten de bouwsector zitten te springen om goede vakmensen, zoals goede timmerlieden. Als timmerman is het dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem om aan werk te komen. Het is niet zo dat een timmerman alleen werkzaam kan zijn voor aannemersbedrijven. Een timmerman kan voor veel meer verschillende soorten werkgevers werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden als timmerman kunnen gezien worden in het verkrijgen van extra functies, zoals de functie veiligheidscoördinator of de functie preventiemedewerker. De functies veiligheidscoördinator en preventiemedewerker zijn belangrijke functies binnen de bouwsector, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt binnen de bouwsector. Een andere mogelijke doorgroeimogelijkheid als timmerman kan zijn het worden van een assistent uitvoerder. Het worden van een assistent uitvoerder is over het algemeen alleen mogelijk door het volgen van aanvullende opleidingen. Ook het starten van je eigen bouwbedrijf kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris timmerman

Een timmerman zal over het algemeen onder de cao Bouwnijverheid vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de soort werkgever. Een timmerman die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende timmerman precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal declarabele uren en verdere onkosten die een ondernemer moet maken. Over het algemeen is het zo dat een goede timmerman als ondernemer meer kan verdienen.

Mijnzzp.nl