Houtrotspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een houtrotspecialist is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in het herstellen van hout dat is aangetast door houtrot. Dit doet de houtrotspecialist door het verwijderen van het aangetaste hout en het opvullen van de aangetaste plekken met een speciaal opvulmiddel. Ook deelvervanging van kozijnen wordt over het algemeen uitgevoerd door een houtrotspecialist. Deelvervanging van kozijnen wordt toegepast als een bepaald onderdeel van een kozijn te slecht is om nog te kunnen repareren. Denk bijvoorbeeld aan een onderdorpel of een kozijnstijl. Onderdorpels worden over het algemeen in zijn geheel vervangen als dat nodig is. Kozijnstijlen kunnen ook deels vervangen worden. Houtrotspecialisten werken in veel gevallen voor de schilder uit, zodat de schilder de gerepareerde kozijnen netjes kan schilderen met de juiste garantie. Houtrotreparaties kunnen van klein tot groot uitgevoerd worden met de benodigde garanties als ze op de juiste manier uitgevoerd worden door een vakman of vakvrouw. De werkzaamheden van een houtrotspecialist zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het op een goede manier repareren van kozijnen die aangetast zijn door houtrot om de nodige vakmanschap vraagt. Houtrotreparaties zijn in veel gevallen prima te repareren, alleen is het wel belangrijk om de werkzaamheden op de juiste manier uit te voeren. Houtrotreparaties gaan lang mee als ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Het is niet zo dat alle houtmaterialen zomaar gerepareerd kunnen worden met houtrotvuller. Boeiboorden bijvoorbeeld, die opgebouwd zijn uit fineer, kunnen niet gerepareerd worden met houtrotvuller. Houtrotmiddel kan alleen toegepast worden bij massief hout.

Wanneer we spreken van houtrot zal het in de meeste gevallen gaan om kozijnen. Het repareren van kozijnen is in de meeste gevallen goedkoper dan het vervangen. Het vervangen van kozijnen is in de meeste gevallen niet nodig, omdat aangetaste kozijnen prima gerepareerd kunnen worden. Met de juiste gereedschappen en materialen kunnen houtrotreparaties bijna of in zijn geheel onzichtbaar weggewerkt worden. Wel is het belangrijk dat er een vakman of vakvrouw aan het werk is omdat het onzichtbaar wegwerken van houtrot om de juiste kennis vraagt. Zo moet het houtrot middel op de juiste manier aangebracht worden, zodat het aansluit bij de bestaande profilering van het kozijn. Soms is het zelfs nodig om het houtrot middel meerdere keren aan te brengen, voordat het gewenste resultaat bereikt wordt. Dit is vooral het geval bij lastige hoeken of profileringen.

Hoe ontstaat houtrot

Houtrot ontstaat wanneer er te veel vocht in het hout komt. Wanneer het houtvochtgehalte meer dan twintig procent bedraagt bij de juiste luchtvochtigheid (65 procent) in combinatie met de juiste temperatuur, kan er houtrot optreden. Belangrijk is dan wel dat er ook sprake is van een slechte ventilatie. Wanneer hout precies gaat rotten is niet zomaar aan te geven, omdat houtrot alleen optreedt wanneer er sprake is van de juiste factoren. Daarnaast zijn niet alle houtsoorten even gevoelig voor houtrot. Hardhout zoals meranti heeft een hogere weerstand dan bijvoorbeeld vurenhout. Dit is dan ook een van de belangrijkste reden dat hele kozijnen van hardhout gemaakt worden of dat alleen de onderdorpels van hardhout gemaakt worden. Daarnaast heeft meranti een mooiere structuur dan vurenhout en is meranti minder gevoelig voor scheuren in het hout.

Bij oude kozijnen kunnen er ook andere factoren de kans op houtrot vergroten, zoals aangebrachte spijkers om de dorpels met de stijlen te verbinden of grote muurankers. Deze spijkers of ankers kunnen vocht aantrekken, waardoor ze gaan roesten. Daarnaast kunnen vochtige ruimtes, zoals badkamers, de kans op houtrot aanzienlijk vergroten omdat deze kozijnen te maken krijgen met een hoog vochtigheidsgehalte. Vanzelfsprekend kan slecht buitenschilderwerk ook houtrot veroorzaken, omdat de regen dan ongehinderd het hout kan binnen trekken.

Hoe ontdek ik houtrot

Professionele houtrotspecialisten werken tegenwoordig met een vochtigheidsmeter, waardoor ze op een makkelijke manier houtrot kunnen ontdekken. Echter werkt de oude methode ook prima, zoals prikken met een priem of schroevendraaier in het hout. Wanneer hout rot is dan is het binnentreden met een priem of schroevendraaier over het algemeen heel makkelijk. Daarnaast kan houtrot zich ook bevinden onder de verf, die op het eerste gezicht geen last heeft van houtrot. Houtrot zit meestal in de verbindingen van kozijnen of ergens anders in de onderdorpel van een kozijn. Andere delen zoals de bovendorpel of de bovenkant van de stijlen hebben over het algemeen minder last van houtrot, omdat ze niet nat worden. Dit betekent niet dat dit niet kan voorkomen maar de kans hierop is wel stukken kleiner.

Houtrot voorkomen

Houtrot voorkomen heeft alles te maken met preventief onderhoud en het toepassen van de juiste verfsoorten. Een ademende verfsoort zorgt er voor dat vocht uit het hout kan trekken, waardoor het minder gevoelig is voor houtrot. Ook het dichtkitten van kieren en het afwaterend kitten van glas kan veel problemen voorkomen. Klemmende ramen of deuren kunnen problemen veroorzaken, omdat bij te strakke naden het vocht niet weg kan waardoor problemen kunnen ontstaan. Ramen en deuren moeten een vrije hangnaad hebben van ongeveer twee à drie millimeter, zodat zich geen vocht kan ophopen. Onderdorpels van bijvoorbeeld een voordeurkozijn moeten vrij liggen van zand, omdat zand tegen een onderdorpel houtrot zal veroorzaken. Het is dus belangrijk de tuin niet te hoog te maken of de onderdorpel vrij te houden.

Als laatste speelt het schilderwerk zelf natuurlijk een grote rol om houtrot te voorkomen. Een goed geschilderd kozijn staat aan de buitenkant dik in de hoogglansverf, waardoor regen makkelijk van het kozijn afloopt en het kozijn sneller droogt na een regenbui. Buitenkozijnen kunnen het beste met hoogglansverf geschilderd worden, omdat deze verf gladder is dan een zijdeglansverf, waardoor het geheel beter droogt. Het is aan te raden om buitenkozijnen regelmatig schoon te maken, zodat de verf langer mooi en goed blijft. Onderdorpels kunnen het beste om twee of drie jaar geschilderd worden om problemen te voorkomen.

Moet ik houtrot verwijderen

Wie te maken heeft met houtrot doet er verstandig aan dit snel te verhelpen, omdat houtrot over het algemeen snel erger zal worden. Een houtrotreparatie heeft alleen zin wanneer het goed aangepakt wordt. Dit betekent dat al het rotte hout en aangetaste hout verwijderd moet worden voordat een houtvuller toegepast kan worden. Ook is het belangrijk de oorzaak van de houtrot te verhelpen, zoals openstaande naden. Alleen een oppervlakkige reparatie zoals het dicht smeren over houtrot heeft geen zin, omdat door de aanwezige houtrot de nieuwe verf snel knappen. Houtrotreparaties worden alleen in echt hout toegepast en niet in plaatmateriaal, omdat de verschillende fineerlagen los zullen laten door de reparatie. Aangetast plaatmateriaal zal in de meeste gevallen vervangen moeten worden omdat het slecht te repareren is.

Wanneer heeft een houtrotreparatie geen zin meer

Een houtrotreparatie heeft geen zin meer wanneer bepaalde onderdelen te erg aangetast zijn, zoals een onderdorpel. In dit soort gevallen is het vaak nodig om de hele onderdorpel te vernieuwen inclusief alle onderkanten van de stijlen. Dit noemt men ook wel deelvervanging van kozijnen. Deelvervaging is een stuk lastiger dan een simpele houtrotreparatie, maar in de meeste gevallen nog steeds stukken goedkoper dan een nieuw kozijn. Bij deelvervaging is het nodig dat het glas in het kozijn verwijderd wordt, omdat anders de dorpel niet geplaatst kan worden. Ook is het niet mogelijk om de stijlen in te zagen wanneer het glas nog in het kozijn zit. Bij grote projecten waar veel met de zelfde soort kozijnen gewerkt wordt maakt een machinaal houtbewerker van te voren de bestaande profileringen na, zodat deze klaar liggen wanneer ze nodig zijn. Houtrotreparaties aan ramen en deuren worden over het algemeen minder snel toegepast, omdat bij de ramen en deuren de verbindingen aangetast kunnen zijn waardoor ze hun sterkte verliezen. Draaiende delen worden eerder vervangen dan gerepareerd.

Houtreparatiemiddel

Professionele houtrotspecialisten werken met een goed houtreparatiemiddel dat meestal alleen te koop is bij de gespecialiseerde groothandels. Een houtreparatiemiddel bestaat uit twee componenten, een vuller en een verharder, die samen goed gemengd moeten worden totdat er een homogene kleur ontstaat voordat deze aangebracht kan worden. Daarnaast kan het nodig zijn dat er eerst een hechtmiddel aangebracht wordt op het verse hout, afhankelijk van het gekozen product. Belangrijke eigenschappen van een houtreparatiemiddel zijn dat deze krimpvrij is, geen vocht aantrekt, dat deze niet inzakt na het opbrengen, een goed hechtvermogen heeft, goed verwerkbaar is (schuren) en dat deze goed overschilderbaar is. Er zijn tegenwoordig veel goede houtreparatiemiddelen te koop, die qua prijs en eigenschappen niet veel voor elkaar onder doen.

DRY FLEX:

Opleidingen tot houtrotspecialist

Er bestaan geen erkende opleidingen tot houtrotspecialist. Een houtrotspecialist is doorgaans een timmerman of schilder die het vak vanuit de praktijk geleerd heeft. Daarnaast worden er voldoende cursussen aangeboden op het gebied van houtrot reparaties, door toeleveranciers. Er bestaan veel verschillende soorten producten die allemaal zo hun eigen werkwijze hebben. Het werken met houtrotmiddel vraagt om vakkennis, omdat reparaties alleen op een goede manier uitgevoerd kunnen worden als alle voorschriften gehanteerd worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat al het aangetaste hout weggehaald moet worden. Ook is het belangrijk dat er geen sprake meer is van vocht. Dit betekent ook dat de oorzaak van de vochtproblemen opgelost moet zijn voordat een reparatie uitgevoerd wordt. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een houtrotspecialist werkzaam kan zijn

Een houtrotspecialist is over het algemeen werkzaam als onderhoudsman of onderhoudsvrouw voor een schildersbedrijf of aannemersbedrijf. Een onderhoudsman kan betrekking hebben op verschillende vaklieden, zoals een timmerman, schilder of klusjesman. Daarnaast is het denkbaar dat een houtrotspecialist werkzaam is als ondernemer. In alle gevallen zal een houtrotspecialist samenwerken met een schildersbedrijf, die over het algemeen regelmatig te maken heeft met houtrot.

Competenties houtrotspecialist

De belangrijkste competenties als houtrotspecialist zijn het kunnen werken volgens de producteisen en het secuur kunnen werken. Het kunnen werken volgens de producteisen is belangrijk met betrekking tot garanties. Secuur kunnen werken is belangrijk zodat er een net eindresultaat bereikt wordt. Hoe onzichtbaarder de reparaties uitgevoerd worden hoe beter. Met andere woorden is het erg belangrijk dat de juiste vakmensen aan dit soort onderhoudswerkzaamheden gezet worden. Een andere belangrijke competentie is wellicht dat een houtrotspecialist gezien kan worden als een soort van niet destructief onderzoeker. Dit houdt in dat een houtrotspecialist in staat is om mogelijke houtrot op te sporen, zodat houtrot in een vroeg stadium verholpen kan worden. Het opsporen van mogelijke houtrot vraagt nu eenmaal om bepaalde onderzoeksvaardigheden. Ook is communicatie aan te merken als belangrijke competentie, omdat een houtrotspecialist in veel gevallen zal samenwerken met diverse andere vaklieden, zoals schilders en opzichters.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als houtrotspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als houtrotspecialist is over het algemeen goed te noemen, mits de vakman of vakvrouw over voldoende ervaring en kennis beschikt. Het repareren van kozijnen of andere gevelbekleding is iets wat bij je zal moeten passen. De meeste onderhoudsbedrijven staan te springen om goed opgeleide vakmannen of vakvrouwen. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van je eigen opleidingsniveau en competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris houtrotspecialist

Een houtrotspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werken en dus onder verschillende cao's vallen, zoals de cao bouw of de cao afwerkingsbedrijven. Een houtrotspecialist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2550 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl