Montagemedewerker kozijnen

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een montagemedewerker kozijnen is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het installeren van kozijnen. In veel gevallen zal het gaan om het plaatsen c.q. installeren van kunststofkozijnen en/of aluminiumkozijnen. Daarnaast is een montagemedewerker kozijnen over het algemeen verantwoordelijk voor het afhangen deuren en ramen in de kozijnen. Ook het plaatsen van het glas in de kozijnen, ramen en deuren kan tot de verantwoordelijkheden behoren van een montagemedewerker kozijnen. Als montagemedewerker kozijnen kan je zowel werkzaam zijn binnen nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten. Over het algemeen is het zo dat een montagemedewerker kozijnen niet te maken zal hebben met houten kozijnen, omdat we in dat geval eerder zullen spreken van een timmerman. Het installeren van kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen kan niet zomaar vergeleken worden met het plaatsen van houten kozijnen. De werkzaamheden van een montagemedewerker kozijnen zijn over het algemeen niet heel moeilijk, echter is het secuur kunnen werken wel erg belangrijk om problemen te voorkomen. Denk hierbij vooral aan het goed haaks en waterpas kunnen installeren van kozijnen. Ook het kunnen lezen van werktekeningen is als montagemedewerker kozijnen over het algemeen erg belangrijk, omdat een montagemedewerker kozijnen in veel gevallen projectmatig werkzaam is. Denk bijvoorbeeld aan het renovatieprojecten, die betrekking hebben op een complete woonwijk. Tijdens dit soort renovatieprojecten is het erg belangrijk om te werken volgens de werktekening.

Het plaatsen van kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen betreft andere werkzaamheden als het plaatsen van houtenkozijnen omdat ze niet meer bewerkt kunnen worden qua maatvoering. Houten kozijnen kunnen doorgaans nog enkele millimeters bewerkt worden wanneer ze iets te groot zijn of niet geheel passen in de opening. Daarnaast gaat het afhangen van ramen en deuren bij kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen heel anders als bij traditionele houten kozijnen. Bij kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen worden de ramen en deuren voor een groot deel afgehangen door de manier waarop het glas gesteld zal worden in de kozijnen. Door het plaatsen van glasblokjes aan de zijkant van het glas is het mogelijk om ramen en deuren op te tillen en zo af te stellen wat bij traditionele houtenkozijnen niet mogelijk is. Houten ramen en deuren daarentegen worden afgehangen door deze pas te schaven. Overigens kan een montagemedewerker kozijnen doorgaans ook dakkapellen plaatsen.

Tegenwoordig zijn kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen niet meer weg te denken en kiezen steeds meer mensen voor duurzame kunststof- en aluminiumkozijnen. De meeste particulieren en bijvoorbeeld woningstichtingen kiezen voor kunststofkozijnen of aluminiumkozijnen vanwege de lage onderhoudskosten. Vooral voor woningstichtingen en andere groot vastgoedbezitters zijn de onderhoudskosten van houten kozijnen toch wel problematische te noemen omdat deze om de paar jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Het niet meer hoeven schilderen van kozijnen of het vervangen wegens houtrot brengt een grote besparing met zich mee die een investering in kunststofkozijnen of aluminiumkozijnen zeker rechtvaardigt. Daarnaast zijn de isolatie-eigenschappen van kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen tegenwoordig zeer goed te noemen waardoor het leefklimaat aanzienlijk zal verbeteren ten opzichte van oude houten kozijnen.

Voordelen kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen:

 • De aanschafkosten zijn te overzien
 • De kozijnen hebben goede isolatie-eigenschappen
 • De kozijnen hebben minder onderhoud nodig
 • De kozijnen zijn duurzaam
 • De kozijnen zijn in alle kleuren leverbaar
 • De kozijnen zijn inbraakwerend
 • De kozijnen zijn gemakkelijk schoon te maken
 • De kozijnen zijn milieuvriendelijk en recyclebaar
 • De kozijnen zijn slijtvast

Nadelen kunststofkozijnen en aluminiumkozijnen:

 • De investering in de nieuwe kozijnen
 • De kozijnen kunnen iets verkleuren door de zon
 • De kozijnen zijn lastig te repareren
 • De kozijnen zijn lastig te veranderen
 • De kozijnen zijn niet echt overschilderbaar

Montagemedewerker timmerindustrie:

Montage van kunststof kozijnen:

Opleidingen tot montagemedewerker kozijnen

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep montagemedewerker kozijnen via reguliere scholen. De meeste montagemedewerkers leren het plaatsen van kozijnen in de praktijk van ervaren collega's. Wel zijn er natuurlijk voldoende andere opleidingsmogelijkheden zoals voor het beroep timmerman dat veel raakvlakken heeft met een montagemedewerker. Het is niet ongebruikelijk dat een montagemedewerker kozijnen geen specifieke opleiding in de bouw heeft gevolgd om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een montagemedewerker kozijnen werkzaam kan zijn

Als montagemedewerker kozijnen ben je doorgaans in loondienst werkzaam in de buitendienst van kozijnenbedrijven of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer. Er zijn redelijk veel montagemedewerker kozijnen werkzaam als zelfstandig ondernemer die per project ingehuurd zullen worden.

Competenties montagemedewerker kozijnen

De belangrijkste competenties van een montagemedewerker kozijnen zijn het secuur kunnen werken en klantvriendelijkheid, omdat je over het algemeen veel bij verschillende mensen thuis zal komen. Daarnaast werk je over het algemeen veel samen met verschillende collega's, waardoor je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als montagemedewerker kozijnen is het ook belangrijk dat je gezien kan worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig kan werken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, inzicht, plannen, organiseren, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, maatvoering en veiligheid. Ook het kunnen lezen en begrijpen van bouwtekeningen is belangrijk als montagemedewerker kozijnen. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en wellicht kunnen netwerken om aan voldoende opdrachten te kunnen komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als montagemedewerker kozijnen

Het arbeidsmarktperspectief voor een montagemedewerker kozijnen is redelijk goed te noemen. Er zijn wel veel verschillende bedrijven actief op het gebied van kozijnen en de concurrentie is dan ook groot te noemen. Tevens is het zo dat voor dit werk lang niet altijd een opleiding verwacht zal worden waardoor een baan als montagemedewerker kozijnen gemakkelijk in te vullen is voor werkgevers. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep montagemedewerker kozijnen. Wel kun je natuurlijk, wanneer je over voldoende ervaring beschikt, vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris montagemedewerker kozijnen

Wanneer je werkzaam bent als montagemedewerker kozijnen zal je doorgaans onder de cao bouwnijverheid of cao timmerindustrie vallen waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een montagemedewerker kozijnen in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Een montagemedewerker kozijnen die werkzaam is als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je als ondernemer weet binnen te halen. De meeste zelfstandig werkende montagemedewerkers worden per project ingehuurd door een opdrachtgever.

Mijnzzp.nl