Montagemedewerker kozijnen

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep montagemedewerker kozijnen
Werken als montagemedewerker kozijnen
Montage kunststof kozijnen
Taken montagemedewerker kozijnen:
Kunststof kozijnen monteren:
Opleidingen tot montagemedewerker kozijnen
Bedrijven waar een montagemedewerker kozijnen werkzaam kan zijn
Competenties montagemedewerker kozijnen
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als montagemedewerker kozijnen
Arbeidsvoorwaarden en salaris montagemedewerker kozijnen
Eigen bedrijf starten als Montagemedewerker kozijnen
Boekhoudprogramma vergelijken Montagemedewerker kozijnen

Beroep montagemedewerker kozijnen

Een montagemedewerker kozijnen is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het stellen en plaatsen van kozijnen. In veel gevallen zal het gaan om het plaatsen en/of installeren van kunststof kozijnen en/of aluminiumkozijnen. Daarnaast kan een montagemedewerker kozijnen verantwoordelijk zijn voor het afhangen deuren en ramen in de kozijnen. Ook het plaatsen van het glas in de kozijnen, ramen en deuren kan tot de werkzaamheden behoren van een montagemedewerker kozijnen. Als montagemedewerker kozijnen kan je zowel werkzaam zijn binnen nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten. Over het algemeen is het zo dat een montagemedewerker kozijnen niet te maken zal hebben met houten kozijnen, omdat we in dat geval eerder zullen spreken van een timmerman. Het installeren van kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen kan niet zomaar vergeleken worden met het plaatsen van houten kozijnen. De werkzaamheden van een montagemedewerker kozijnen zijn over het algemeen niet heel moeilijk, echter is het secuur werken wel belangrijk om problemen te voorkomen. Denk hierbij vooral aan het haaks en waterpas plaatsen van kozijnen. Ook het kunnen lezen van werktekeningen is als montagemedewerker kozijnen belangrijk, omdat je meestal projectmatig werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan grote renovatieprojecten, waarbij een complete woonwijk voorzien wordt van nieuwe kozijnen. Tijdens dit soort renovatieprojecten is het belangrijk om te werken volgens de werktekening. Afhankelijk van het project is het meestal zo dat je werkzaam bent in een team van verschillende kozijnenmonteur. Dit is vooral belangrijk wanneer we het hebben over bewoonde woningen die binnen een dag voorzien moeten worden van nieuwe kozijnen. Het is denkbaar dat een montagemedewerker niet verantwoordelijk is voor het plaatsen van isolatieglas. In dat geval is er meestal sprake van externe glaszetters.

Werken als montagemedewerker kozijnen

Een montagemedewerker kozijnen is dus een monteur en in de meeste gevallen geen timmerman. Het plaatsen van kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen betreft andere werkzaamheden dan het plaatsen van houtenkozijnen omdat ze niet meer bewerkt kunnen worden qua maatvoering. Houten kozijnen kunnen meestal nog wel enkele millimeters aangepast worden wanneer ze iets te groot zijn. Daarnaast gaat het afhangen van ramen en deuren bij kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen heel anders als bij traditionele houten kozijnen. Bij kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen worden de ramen en deuren voor een groot deel afgehangen door de manier waarop het glas gesteld zal worden in de kozijnen. Door het plaatsen van glasblokjes aan de zijkant van het glas is het mogelijk om ramen en deuren op te tillen en zo af te stellen wat bij traditionele houtenkozijnen niet mogelijk is. Houten ramen en deuren daarentegen worden afgehangen door deze pas te schaven. Overigens kan een montagemedewerker kozijnen doorgaans ook dakkapellen plaatsen.

Montage kunststof kozijnen

Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen niet meer weg te denken en kiezen steeds meer mensen voor duurzame kunststof- en aluminiumkozijnen. De meeste particulieren en bijvoorbeeld woningstichtingen kiezen voor kunststof kozijnen of aluminiumkozijnen vanwege de lage onderhoudskosten. Vooral voor woningstichtingen en andere groot vastgoedbezitters zijn de onderhoudskosten van houten kozijnen toch wel problematische te noemen, omdat deze om de paar jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Het niet meer hoeven schilderen van kozijnen of het vervangen wegens houtrot brengt een grote besparing met zich mee die een investering in kunststof kozijnen of aluminiumkozijnen zeker rechtvaardigt. Daarnaast zijn de isolatie-eigenschappen van kunststof kozijnen en aluminiumkozijnen tegenwoordig zeer goed te noemen waardoor het leefklimaat aanzienlijk zal verbeteren vergeleken met oude houten kozijnen. In de meeste gevallen zal een montagemedewerker kozijnen te maken hebben met een opzichter, projectleider of uitvoerder.

Taken montagemedewerker kozijnen:

  • Het uitlopen van alle werkmaterialen.
  • Het verwijderen en slopen van bestaande kozijnen.
  • Het afdekken van woonkamers en andere ruimtes.
  • Het stellen en plaatsen van kunststof kozijnen.
  • Het afhangen van ramen en deuren.
  • Het eventueel plaatsen van isolatieglas.
  • Het netjes opruimen na de werkzaamheden.
  • Het inspecteren van de werkzaamheden na afronding.

Kunststof kozijnen monteren:

Opleidingen tot montagemedewerker kozijnen

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep montagemedewerker kozijnen via gebruikelijke scholen. De meeste montagemedewerkers leren het plaatsen van kozijnen in de praktijk van ervaren collega's. Wel zijn er natuurlijk voldoende andere opleidingsmogelijkheden zoals voor het beroep timmerman dat veel raakvlakken heeft met een montagemedewerker. Het is niet ongebruikelijk dat een montagemedewerker kozijnen geen specifieke opleiding in de bouw heeft gevolgd om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Als zzp'er in de bouwsector is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden. Meestal gebruiken zzp'ers in de bouw een boekhoudprogramma dat online werkt. Hiermee kun je de complete boekhouding zelfstandig bijhouden. Ook kun je alsnog een goede boekhouder inhuren voor extra hulp.

Bedrijven waar een montagemedewerker kozijnen werkzaam kan zijn

Als montagemedewerker kozijnen ben je doorgaans in loondienst werkzaam in de buitendienst van kozijnenbedrijven of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer. Er zijn redelijk veel montagemedewerker kozijnen werkzaam als zelfstandig ondernemer die per project ingehuurd zullen worden.

Competenties montagemedewerker kozijnen

De belangrijkste competenties van een montagemedewerker kozijnen zijn het secuur kunnen werken en klantvriendelijkheid, omdat je over het algemeen veel bij verschillende mensen thuis zal komen. Daarnaast werk je over het algemeen veel samen met verschillende collega's, waardoor je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als montagemedewerker kozijnen is het ook belangrijk dat je gezien kan worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig kan werken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, inzicht, plannen, organiseren, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, maatvoering en veiligheid. Ook het kunnen lezen en begrijpen van bouwtekeningen is belangrijk als montagemedewerker kozijnen. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en wellicht kunnen netwerken om aan voldoende opdrachten te kunnen komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als montagemedewerker kozijnen

Het arbeidsmarktperspectief voor een montagemedewerker kozijnen is redelijk goed te noemen. Er zijn wel veel verschillende bedrijven actief op het gebied van kozijnen en de concurrentie is dan ook groot te noemen. Bovendien is het zo dat voor dit werk lang niet altijd een opleiding verwacht zal worden waardoor een baan als montagemedewerker kozijnen gemakkelijk in te vullen is voor werkgevers. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep montagemedewerker kozijnen. Wel kun je natuurlijk, wanneer je over voldoende ervaring beschikt, vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris montagemedewerker kozijnen

Wanneer je werkzaam bent als montagemedewerker kozijnen zul je doorgaans onder de cao bouwnijverheid of cao timmerindustrie vallen waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een montagemedewerker kozijnen in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Een montagemedewerker kozijnen die werkzaam is als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je als ondernemer weet binnen te halen. De meeste zelfstandig werkende montagemedewerkers worden per project ingehuurd door een opdrachtgever.

Eigen bedrijf starten als Montagemedewerker kozijnen

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Montagemedewerker kozijnen, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Montagemedewerker kozijnen

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Montagemedewerker kozijnen bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Montagemedewerker kozijnen.

Mijnzzp.nl