Isoleerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een isoleerder is gespecialiseerd in het isoleren van gebouwen, dat betrekking kan hebben op verschillende isolatiemaatregelen. Het beroep isoleerder kan betrekking hebben op verschillende soorten vaklieden, omdat niet alle isoleerders dezelfde isolatiewerkzaamheden uitvoeren. Het plaatsen van isolatieglas is bijvoorbeeld heel iets anders dan het isoleren van bestaande gevels. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een isoleerder het beste omschrijven als het duurzamer maken van gebouwen door te isoleren. Het isoleren van gebouwen kan om twee redenen uitgevoerd worden, namelijk om de invloeden van buitenaf tegen te houden of om akoestische maatregelen om geluid tegen te houden. Een combinatie van beide isolatiemaatregelen is ook prima denkbaar, omdat het afschermen van invloeden van buitenaf ook akoestisch zal werken. Akoestische isolatiemaatregelen betreft bijvoorbeeld woningen bij luchthavens en discotheken. Als isolatie toegepast wordt om de invloeden van buitenaf tegen te gaan spreekt men ook wel weer van warmte-isolatie of van thermische isolatie.

Door stijgende energiekosten krijgt het isoleren van woningen steeds meer aandacht van woningbezitters omdat er veel voordeel te halen is. Door het op een goede manier isoleren kan een woonomgeving flink duurzamer gemaakt worden, waardoor ook het wooncomfort zal toenemen. Bijkomend voordeel is dat de energienota lager uitvalt als een woning goed geïsoleerd is. Er zijn nog veel woningen te vinden die niet of slecht geïsoleerd zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten bedrijven te vinden die kunnen adviseren op het gebied van isolatiemaatregelen. Een specialist zal de woning bekijken en opmeten, om met een passend advies en een prijs te komen. Gevels die niet geïsoleerd zijn kunnen tegenwoordig ingespoten worden met isolatiekorrels, die onder hoge druk in de spouw gespoten worden. Het betreffende bedrijf zal om de paar meter een klein gaatje boren in de voeg, zodat hele gevel vol met isolatie komt te zitten.

Wanneer isoleren

Isoleren is in veel gevallen raadzaam, echter is het wel belangrijk om te weten waarom er precies geïsoleerd moet worden. Het isoleren tegen geluidsoverlast is anders dan het isoleren om warmte te behouden. Akoestische isolatie is namelijk anders opgebouwd dan warmte isolatiemateriaal. Ook beglazing tegen geluidsoverlast is anders dan regulier dubbelglas om warmte binnen te houden. In zijn algemeenheid is het zo dat isoleren om welke reden dan ook in de meeste gevallen al heel snel aan te bevelen is. Niet alleen de energienota zal lager uitvallen maar het wooncomfort zal toenemen als een woning goed geïsoleerd is. Isolatiemaatregelen betreft in veel gevallen maatwerk, waardoor specialisten de woningen zullen moeten bekijken om te bepalen welke maatregelen er genomen kunnen worden.

Manieren van isoleren

Er zijn nog meer manieren om een woning goed te isoleren. Zo zijn vloeren vaak ook niet geïsoleerd, wat veel energieverlies veroorzaakt. Ook platte daken en de kap zijn niet altijd goed geïsoleerd. Wie een beetje handig is kan zelf zijn kap of vloer isoleren om energie te besparen. Wel is het verstandig om voldoende informatie in te slaan voordat een bepaald isolatiemateriaal gekocht wordt, omdat er tegenwoordig heel veel soorten isolatiemateriaal te verkrijgen is. Wie gaat isoleren moet ook goed letten op de ventilatie van de woning. Stilstaande lucht zorgt ervoor dat houten balklagen kunnen gaan rotten. Het is belangrijk om goede ventilatiekanalen aan te leggen, zodat er geen stilstaande lucht ontstaat in de kruipruimte.

Isolatieglas

Ook enkel glas is eigenlijk niet meer van deze tijd. Wie wil besparen op energie zal eigenlijk eerst al het enkel glas moeten laten vervangen voor isolatieglas. Ook in isolatieglas zijn tegenwoordig heel veel soorten te koop, die steeds beter isoleren. Standaard isolatieglas heeft lucht tussen de spouw en het nieuwe isolatieglas heeft gas tussen de spouw, wat nog beter isoleert.

Wie een goed beeld wil krijgen van mogelijke isolatielekken in een woning kan een bedrijf langs laten komen met een warmtecamera. Door de speciale camera kan er snel gezien worden waar een woning niet goed geïsoleerd is. Op de opnames van de camera is dan een duidelijke rode vlek te zien waar de woning warmte verliest.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Isolatiewaardes worden aangeven door de zogenaamde R-waarde, wat staat voor warmte weerstand van een materiaallaag. Hoe hoger de R-waarde is van een isolatiemateriaal, hoe beter deze warmte wordt vastgehouden door het materiaal.

Glaswol

De meeste mensen kennen de minerale wollen isolatie wel als glaswol. Glaswol is in verschillende diktes en dus in verschillende isolatiewaardes te verkrijgen. Het isoleren met glaswol kan lichte irritatie veroorzaken bij het verwerken. Glaswol is prima te gebruiken voor het isoleren van een plafond. Buiten de prima isolatiewaardes is glaswol ook geluiddempend en brandwerend.

Cellenglas

Cellenglas is een isolatiesoort dat heel hard is en gemaakt is van glas. Deze platen worden door dakdekkers gebruikt en komen dus bovenop een plat dak te liggen. Deze platen worden ook gebruikt als kap isolatie.

Naast de bovenstaande bekende isolatiesoorten zijn er nog veel meer soorten isolatie zoals kurk, riet, schapenwol, hennepwol en Perliet. Welke isolatie iemand kiest is vaak afhankelijk van de persoon en de verwachtingen van de isolatie. Goede isolatie gaat zeker net zo lang mee als een huis. Het isoleren van een dak en de vloer kan jaarlijks een besparing opleveren van 850 euro op de energienota.

Het beroep van een isoleerder:

Opleidingen tot isoleerder

Als isoleerder zijn er tegenwoordig ook opleidingen te volgen op MBO-niveau. De opleiding valt binnen de installatiebranche en duurt over het algemeen twee jaar. tijdens de opleiding ben je doorgaans vier dagen aan het werk en ga je één dag per week naar school om de theorie te leren. Tijdens de werkzaamheden sta je onder begeleiding van een leermeester die je alle kneepjes van het vak leert. Tijdens de opleiding worden er meerdere examenonderdelen afgenomen die samen tot het diploma leiden.

Bedrijven waar een isoleerder werkzaam kan zijn

Afhankelijk van de precieze taken kan een isoleerder werkzaam zijn als isoleerder op locatie, of als adviseur werkzaam zijn bij bijvoorbeeld een energiemaatschappij. Er zijn zelfstandig werkende isoleerbedrijven waar de isolatiemonteur of adviseur werkzaam kan zijn.

Competenties isoleerder

Als isolatiemonteur ben je werkzaam bij mensen thuis voor het isoleren van de woning of andere gebouwen. Bij particulieren is het vaak het isoleren van vloeren, gevels en daken. Als isoleerder is het belangrijk om netjes te kunnen werken. Meestal ben je werkzaam met meerdere collega's die allemaal hun specifieke taak hebben tijdens de werkzaamheden. Als energieadviseur kom je bij mensen thuis om passend advies te geven over de voordelen van isoleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als isoleerder

De isolatiebranche is een snel groeiende markt die veel nieuwe kansen biedt. Er zijn al redelijk veel bedrijven die zich richten op de verduurzamen van gebouwen. Als goed opgeleid isoleerder zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden, zoals het adviseren van klanten en misschien starten van je eigen isoleer- of adviesbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris isoleerder

Als isolatiemonteur in loondienst zal je afhankelijk van je leeftijd en opleiding tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer in de energiebranche is het lastig een voorbeeld te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de binnengehaalde opdrachten.

Mijnzzp.nl